Hogyan függ össze a szigetelés vastagsága és élettartama?

A túlságosan vékony hőszigetelés nem lesz jó a homlokzatra, mert nem biztosítja a fűtés költségének elvárt mérséklődését. Ezért amit megtakarított a hőszigetelés vastagságán, azt többszörösen fogja visszafizetni a havi fűtési számlákban. Rossz üzletet kötött, ha takarékoskodott a szigetelés vastagságán.

szigetelés vastagsága

Minél vastagabb a szigetelés, annál nagyobb lesz a fűtési költségek megtakarítása? Egy bizonyos határig ez így van. De nem érdemes a végtelenségig növelni a szigetelés vastagságát sem

Ezzel együtt persze a hőszigetelés vastagságának minden határon történő növelésének sincs értelme. Egy bizonyos vastagság felett a többletvastagság már nem biztosítja a fűtési költségek arányos csökkenését.

Másrészt pedig a túlságosan vastag hőszigetelés műszakilag is gondot jelenthet, mert a szigetelőanyag felfogatásával gondok lehetnek az szigetelés élettartama alatt. Ugyanis minél vastagabb a szigetelés, annál inkább meg kell erősíteni a felfogatását. Ezért a 10 cm feletti szigeteléseknél már dübelezéssel érdemes megerősíteni a táblák felfogatását. 25-30 cm vastag szigeteléseknél pedig már a szigetelőanyag súlya is jelentős teher, amit megfelelően rögzíteni kell ahhoz, hogy a szigetelés több évtizedes élettartama alatt biztonsággal megálljon a falon.

A családi házak utólagos hőszigetelésének több évtizedes élettartama is eléggé megfoghatatlan valami akkor, amikor ki kell fizetni a szigetelés többletvastagságáért a több százezer forintos plusz kiadást. Nem mindegy, hogy az a több évtizedes élettartam valójában 2 évtized vagy akár 5 évtizedet is jelenthet.

kőzetgyapot homlokzati szigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés lesz családi házán? Vagy a polisztirol mellett dönt?

A hőszigetelés élettartamában nyilvánvalóan a szigetelésre kiválasztott anyag fajtája, márkája a hőszigetelő anyag minőségét befolyásolja alapvetően. Teljesen természetes, hogy egy jó minőségű, jó nevű márka választásával együtt járó magasabb ártól azt reméli, hogy ez nemcsak a havi fűtési költségek lefaragásában, hanem a homlokzati szigetelés tartósságában és élettartamában is meg fog mutatkozni.

Az is teljesen természetes, hogy a hőszigetelés élettartamát a szigetelőanyag minőségén túl a kivitelezés szakszerűsége és gondossága is alapvető módon befolyásolja. Nemcsak arról van szó, hogy a megfelelő szigeteléshez bele kell tenni az anyagot az utólagos szigetelésbe, hanem arról is, hogy a kivitelezéshez szükséges szakértelem kellő gyakorlati tapasztalattal és lelkiismeretes munkavégzéssel is párosuljon.

A kivitelezés szakszerűségét egy megrendelés után elvégzett szolgáltatásnál természetesen előre nem tudja egyik szolgáltató sem garantálni, de azért a kivitelezők minősítésének is vannak megbízható módszerei.

Ne válasszon olyan szakembert a kivitelezésre, akinek nem ismeri a munkáját, és nem tudja, hogy lelkiismeretes munkát végez, vagy csak összecsapja a munkát.

A legjobb módszer mások korábbi tapasztalatának a megismerése. Ha a környezetükben vannak olyan családi házak, amelyeket az elmúlt 10 évben szigeteltek utólagosan, és tudják róluk, hogy azóta sincs semmi gond a kivitelezéssel, akkor bízhat benne, hogy az a szakember, aki ezeket a hőszigeteléseket készítette, az Ön családi házán is hasonlóan jó minőségű munkára lesz képes jó minőségű hőszigetelő anyagok és kiegészítők beépítésével. Ha ezt a szakembert bízza meg családi háza utólagos hőszigetelésével, akkor bízhat benne, hogy az Önnél végzett munka is jó minőségű lesz.

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

Napjainkban a leggyakrabban használt homlokzati hőszigetelő a hungarocell. Ezeket az anyagokat már a 20 század közepén is használták Európa fejlett országaiban az épületek szigetelésére. Teljesen természetes, hogy kutatásokat is végeztek a hungarocellből készült homlokzati szigetelések élettartamának a megállapítására. Ezek a kutatások egységesen arra jutottak, hogy a mostani, jó minőségű hungarocell táblákból készült homlokzati szigetelések szakszerű kivitelezés mellett akár 50 évet is kibírnak mindenféle károsodás nélkül.

Tehát bízhat benne, hogy a jó minőségű polisztirol lemezekből készült homlokzati szigetelések megfelelő kivitelezéssel 50 évet is ki fognak bírni családi házán.

Ez az 50 éves élettartam azt jelenti, hogy megfelelő kivitelezés mellett, ha az elkövetkező évtizedekre megfelelő vastagságban készíti el a homlokzat szigetelését, akkor nem Önnek, hanem a gyerekének vagy lakása következő tulajdonosának kell majd elgondolkodnia azon, hogy vajon mikor is kell majd felújítani a homlokzat szigetelését.

Természetesen arra nincs garancia, hogy az elkövetkező 50 évben a most beépített vastagságú hőszigetelés megfelelő megtakarítást fog eredményezni. Gondoljon csak bele abba, hogy nálunk is a 90-es években, amikor elkezdődött a családi házak utólagos szigetelése az energiaárak állandó emelkedése miatt, 3-5 centiméteres utólagos szigeteléseket raktak fel a homlokzatokra. Ez a vastagság az akkori energiaárak mellett megfelelőnek tűnt.

Ma azonban már tudjuk, hogy mennyire nem elég ma már ez a szigetelés. 20 évvel később, a 2010-es években már rendre további szigetelő réteget húztak fel a korábban már utólagosan szigetelt épületekre is. Az energiaárak ugyanis előre nem látott ütemben nőttek, és ez bizony szükségessé tette, a korábban meghozott döntések felülvizsgálatát.

b 30 tégla

B-30-as téglából épült családi házuk fala?

A hagyományos, fehér színű polisztirol szigetelés optimális vastagsága a régi B30-as tégla falakra ma már a 15-20 centiméteres vastagságban biztosít kellő fűtési költség megtakarítást. Ha pedig belegondol az energiaárak további várható emelkedésébe, akkor nem földtől elrugaszkodott azt feltételezni, hogy az elkövetkező évtizedekre előre gondolva indokolt akár a 30 centiméteres vastagság is. Még akkor is így van ez, ha a 2020-tól érvényes hőtechnikai előírások még a passzív házakra vonatkozó értékek szerint is 25 centiméteres EPS szigeteléssel számolnak a 30-as téglafalon.

A homlokzati fal szigetelésének vastagságánál is vastagabb szigetelésre van szükség a padlás utólagos szigetelésénél, mert a meleg levegő elsősorban felfelé áramlik, ezért fajlagosan a födémen és a tetőn át távozik a legtöbb energia a télen fűtött lakásból. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyszintes családi házak padlásfödémének utólagos szigetelésekor a homlokzati szigetelésnél vastagabb szigetelésre van szükség.

Ez tehát azt jelenti, hogy a padlás szigetelésénél a megfelelő szigetelés biztosításához nyugodtan számolhatunk 30 centiméteres szigetelési vastagsággal is. Ezt pedig azt jelenti, hogy a hőhidak elkerülése érdekében a 30 centiméteres szigetelést több rétegben, mégpedig a szigetelőtáblákat egymáson elcsúsztatva, kötésben célszerű lerakni, mert ezzel elkerüli a hőhidas szerkezetek kialakulását, és még jobb hőszigetelést biztosíthat a padlástér utólagos szigetelésekor.

austrotherm manzárd grafit szigetelés

Austrotherm Manzárd Grafit szigetelés a tető szarufák feletti szigetelésére

Ugyanez érvényes a magastetők szigetelésekor is, hisz a meleg levegő a tetőtérben is felfelé száll elsősorban, ezért a tetőteres épületek magastetős szigetelését kell úgy kialakítani, hogy a szükséges mértékben útját állja a fűtött tetőtérből megszökő meleg levegőnek. Ez pedig azt feltételezi, hogy még jó minőségű grafitos, manzárd grafitos szigetelőből is a 20-25 centiméteres vastagságra van szükség a megfelelő hőszigeteléshez. Ezt a legtöbb esetben nem tudja biztosítani a szarufák közötti szigeteléssel, mert sok esetben a szarufák köze csak 10 vagy 15 centiméteres szigetelést biztosít. Ilyenkor a szarufák alatti vagy pedig a szarufák feletti kiegészítő szigeteléssel tudja biztosítani a tetőtér szigetelés kívánt vastagságát.

A szarufák alatti szigetelés könnyebben megoldható, de ekkor számolnia kell a padlástérben a lakótér magasságának a csökkenésével. Ilyen esetben a 10 centiméteres lakótér csökkenés sokszor már bizony túlságosan sok.

Szarufák feletti kiegészítő szigetelésnél nem csökken a lakótér hasznos belmagassága, de ilyenkor viszont olyan kiegészítő szigetelőre van szüksége, amely elbírja a tető súlyát, és adott esetben pedig még a rárakódó hó súlyát is. Erre a terhelésre pedig a közönséges polisztirol lemezek alkalmatlanok, Manzárd Grafit szigetelés beépítésére van szükség a tetőtérben. Legalábbis a szarufák feletti kiegészítő szigetelésnél mindenképp.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük