Kondenzációs kazán kémény

A kondenzációs kazán jobb hatásfokú égést biztosít, ezért gazdaságos az üzemeltetése.

A gazdaságos tüzelést biztosító kondenzációs kazán kéménye nem lehet akármilyen. A kondenzációs kazán füstelvezetését biztosító kéménynek korrózió- és nedvességállónak kell lenni. Emellett 140 Pa nyomásig túlnyomásállónak is kell lenni.

A füstgáz könnyen eltávozása érdekében a kazánt egy turbó ventillátorral szerelik fel. A korszerű zárt égésterű kondenzációs kazánokban a füstgáz elvezetésének biztosítása mellett az égéshez szükséges levegő bevezetését is meg kell oldani.

Kondenzációs kazán kémény kétféle lehet

Cső a csőben rendszerű kémény

A cső a csőben rendszernél az égéstermék elvezetését és a levegő bevezetését biztosító két cső egymásba van vezetve. Mégpedig úgy, hogy a belső cső vezeti el a kazánban keletkezett füstgázt, a külső cső pedig biztosítja az égéshez szükséges levegő beáramlását a kazántérbe. A belső füstcsőn kiáramló füstgáz gazdaságosan előmelegíti a külső csövön az égéstérbe beáramló, égést biztosító levegőt.

Ennek az a fő előnye, hogy csak egy, a külső cső foglal el helyet, és csak egy cső kivezetését kell megoldani. A hátránya viszont, hogy jóval kisebb az a távolság, aminél még biztonságosan elvezethető a kazánban keletkezett füstgáz, és bevezethető az égéshez szükséges levegő. Mégpedig azért, mert minél hosszabb a kémény, annál drágább az a ventilátor, ami segíti a belső csőben a füstgáz gyorsabb eltávozását. Ezért hosszabb kéménynél a cső a csőben megoldás már nem gazdaságos füstelvezetési megoldás. Egy hosszú kéménynél az osztott, szétválasztott kémény a gazdaságos.

Osztott rendszerű kémény

Az ilyen kéménynél a füstgáz eltávozása és az égést biztosító levegő befúvása két külön csövön történik.

Az égéshez szükséges levegőt akár egy falátvezetésen át is meg lehet oldani, a füstgáz elvezetése pedig a kéményen keresztül történik.

Az ilyen osztott rendszernek a legfőbb előnye az, hogy jóval nagyobb távolságokról is biztosítható a füstgáz elvezetés és az égéshez szükséges levegőnek a bevezetése.

Milyen kéményt válasszon kondenzációs kazánjához?

Ha kiválasztotta a megfelelő teljesítményű és típusú kondenzációs kazánt, akkor a kémény típusának kiválasztásakor azt mérje fel, hogy hosszú kémény kell vagy elég rövidebb is a kazán égéstermékének az elvezetéséhez.

  • leier kémények választás

    Leier kémények közül melyik lesz a legjobb tüzelése füstelvezetésére?

    Ha rövid kémény is elég, akkor választhat cső a csőben és osztott rendszerű kéményt is. Mindkét kémény jó választás lehet. Ilyenkor más tényezőket, például a kémény árát is érdemes figyelembe venni akkor, amikor kiválasztja az Önnek legjobb kéményt.
  • Ha viszont hosszú kéményre van szüksége, akkor osztott rendszerű kéményt válasszon a füst elvezetésére. Ez biztos, hogy kedvezőbb árú lesz, mint egy cső a csőben rendszerű kémény jóval nagyobb ventillátorának biztosítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük