Hogyan kerülheti el, hogy penész legyen a falon?

A penész a lakásban ronda látvány. Ön is tart a megjelenésétől? Szeretné tudni, hogy mit tehet azért, hogy a penész a falon ne is jelenhessen meg?

Senki se szeretné, ha a penész állandó vendég lenne a lakásában. Gondolom, hogy Ön is szeretne ajtót mutatni a penésznek? Milyen apró praktikákkal kerülheti el, hogy a penész megtelepedjen a lakásában?

Megnézi ezeket az egyébként rendkívül egyszerű, penész ellehetetlenítő praktikákat?

Rémálom a penész a lakásban

penész a lakásban

Rémálom a penész a lakásban. Önnek is volt már ilyen rémálma? Vagy éppen most van?

Önnek is rémálma, hogy a penész megtelepedjen a lakásában?

Megfelelő fűtéssel és szellőztetéssel elkerülheti a penészesedés veszélyét.

  • Miért jó az a penész ellen is, ha megfelelő hőmérséklet van a szobákban?
  • Hogyan érdemes szellőztetni?
  • Miért jó, ha nem párás a levegő otthon?
hőhíd a sarkaknál

Geometriai hőhíd alakul ki az épület sarkainál. Látja a lilával és vörössel jelzett területeket? A sarkaknál nem tudja elkerülni a hőhidat. Csökkenteni azonban tudja a hatását szigeteléssel

A penész ellen jól fel tudja használni azt a tulajdonságát, hogy csak olyan hideg felületeken tud megtelepedni, amelyeken lecsapódott a nedvesség. Ha nincsenek a lakásában ilyen hideg felületek, akkor a penésznek már jóval nehezebb megtelepedési nehézségei lesznek. Ha pedig még a páratartalom is alacsony a lakásban, akkor esélye sem nagyon van.

Persze annyi nehézség azért van a dologban, hogy a nedvességhez egyáltalán nem kellenek vízcseppek. Elég az is, ha a hideg felület huzamosabb ideig 70-80 százalékos a páratartalom alatt van. Ezért kockázatos hely a lakásban például a fürdőszoba, ahol magas a páratartalom.

A penésznek még ideális helyek azok is, ahol semmilyen légmozgás nincs. Ezért is lehet ellene hatékonyan védekezni megfelelő szellőztetéssel. Az olyan helyek azonban, ahol szellőztetéskor sem jár a levegő, fokozottan veszélyeztetettek a lakásban. Ilyen helyek lehetnek pl. a szekrények mögötti szűk területek vagy a falban lévő hőhidak belső oldala, például egy vékony fal, ami a kinti hidegben áthűl, a belső oldalán viszont a benti meleg levegőből kicsapódik rá a pára. Vagy ilyen lehet egy rosszul szigetelt sarok a lakásban, ahol megszorul a levegő, nincs szellőzés, ezért a kinti hidegben lehűlő fal belső oldalán kicsapódik a pára.

Néhány egyszerű praktikával elejét veheti a penész uralmának.

Legalább akkor spóroljon a fűtéssel, ha nincs otthon

Sokan úgy vannak vele, hogy ha huzamosabb ideig nincsenek a lakásban, például reggel elmennek a munkába, és késő délután érnek csak haza, akkor lecsavarják a fűtést. Ilyenkor jólesően gondolnak arra, hogy ha már olyan hideg van kinn a téli zimankóban, akkor legalább a „felesleges fűtéssel” spóroljanak egy kicsit. Ez azonban meglehetősen csalóka.

Amikor a kemény mínuszok repkednek kinn, akkor nem érdemes még az üres lakásban sem teljesen letekerni a fűtést. Ezzel ugyan tényleg megspórolhatja a napközbeni fűtést, de valójában többet fog veszíteni, mint amit megnyert. Hogyan lehetséges ez?

családi ház szigetelés utólag

A szigeteletlen falak télen hamar kihűlnek

A falak a téli hidegben fűtés nélkül hamar kihűlnek. Ilyenkor késő délután hazatérve jóval több energiába fog kerülni a lakás felfűtése, mint amennyit napközben megspórolt. Ez persze nem jelenti azt, hogy néhány fokkal nem érdemes lentebb csavarni a termosztátot, amikor reggel kilép a lakásból.

Mi van a fürdőszobával?

Különösen a páradús levegővel megvert fürdőszobában érdemes egyenletes szinten tartani a hőmérsékletet. Talán azt hiszi, hogy a fürdőszobát elég csak akkor felfűteni, amikor fürödni szeretne. Ha így gondolja, akkor ebben a hitében is csalatkoznia kell. De vajon miért is?

Leginkább azért, mert ha csak a fürdés előtt kapcsolja be a fűtést, akkor a levegőt felfűti ugyan, de a levegőnél jóval nehezebben átmelegedő falak és fürdőszobai berendezések hidegek maradnak. Ha ezek a relatíve hideg falak és tárgyak érintkeznek a fürdéskor felszabaduló párával, akkor ezeken le fog csapódni a pára, és a fürdőszoba tartósan nedves lesz. Nem valami biztató kilátások ugye?

Érdemesebb inkább egyenletes hőmérsékletet tartani a fürdőszobájában, és a fürdés vagy zuhanyzás után pedig alaposan kiszellőztetni.

Miért nem érdemes a szobák fűtésén spórolni?

Ha azzal próbálna spórolni, hogy a hálószobában úgysem kell olyan magas hőmérsékletet tartani, mint a nappaliban, és elég lesz csak a nappalit fűteni és kinyitni a hálószoba ajtaját, akkor a mondat első felében, vagyis abban, hogy a hálószobában nem kell olyan magas hőmérséklet, mint a nappaliban teljes mértékben igaza van, a mondat második felében azonban már téved.

A hálószobája a nyitott ajtónál sem fog olyan mértékben felmelegedni, mint amennyire szeretné. Ez azonban még a kisebb gond. Nagyobb baj az, hogy hidegebb levegőjű, fűtetlen hálószoba levegőnél is hidegebb falán penész képződik majd. Ez teljesen valós veszély, mert fűtött, meleg nappaliból a nedvesebb levegő fog átáramlani a fűtetlen helyiségbe, és ebből a nedvesebb levegőből a hideg falakon kicsapódik majd a pára.

Hogyan szellőztessen a penész ellen?

Talán nem is gondolná, de a penész ellen a megfelelő szellőztetéssel is sokat tehet. Rossz megoldás, ha úgy gondolkodik, hogy az őszi hidegben a benti levegő frissen tartásának jó módja a résnyire nyitva hagyott billenő ajtó. Ezen a kis nyíláson alig cserélődik a levegő, vagyis nem szellőzik a lakás levegője, ugyanakkor a résnyire nyitva hagyott ablak közelében lévő falfelületek lehűlnek. A beáramló kinti hűvös levegőben lévő pára könnyen lecsapódik ezeken a falakon, és máris képződhet a penész.

  • Mit lehet akkor tenni? Hogyan érdemes szellőztetni?

Sokkal jobban jár, ha rövid időre (5-10 percre) leveszi a fűtést, és teljesen kinyitja az ablakokat. Ha kereszthuzatot is sikerül csinálni, akkor még hamarabb cserélődik ki a lakásban lévő elhasználódott levegő, miközben az egyébként felmelegedett falak és bútorok ennyi idő alatt még nem hűlnek ki. Így aztán teljes mértékben kicserélheti a lakásban lévő elhasznált levegőt frissre, és utána csak ezt a friss levegőt kell majd szobahőmérsékletre felfűtenie. Ha például naponta kétszer, reggeli felkelés után, és délután vagy az esti lefekvés előtt így szellőztet, akkor nem fog kihűlni a lakás, és a szellőztetés is jól meg lesz oldva.

Mi a helyzet a radiátoron szárított ruhákkal?

Hamarabb megszáradnak, de ez is növeli a levegő páratartalmát a lakásban, ezért a száradó ruhából felszálló pára is növeli a penészesedést.

Miért veszélyes a penész?

Az a legnagyobb gond a penésszel, hogy nem tartozik az egészséges lakókörnyezethez. Veszélyezteti a család egészségét, ezért komoly kockázatot jelent a betegségekkel szemben. Különösen a gyenge immunrendszerrel megvert családtagjaink, az idősebbek és a gyerekek szenvednek tőle. Folyamatos megfázási tünetek, begyulladt nyálkahártyák, orrfolyás, fejfájás és fáradékonyság lehetnek a kísérő jelenségek. Akár még allergiás rohamot is kiválthat a penész a falon.

Éppen ezért, ha követi a fentebb felsorolt egyszerű praktikákat – egyenletes hőmérséklet a lakásban; időszakonként kiadós szellőztetés; alacsony páratartalom – akkor hatásos fegyvereket tart majd a penész ellen.

Ha alacsony a páratartalom a lakásban, akkor a penésznek nem sok esélye van.

A megfelelő, rendszeres szellőztetés is segít a penész ellen. A szobákat rendszeres időközönként, például reggel, a felkelést követően és az esteli órákban érdemes szellőztetni, a fürdőszobát és a konyhát pedig a használatuktól függően, a fürdés és a főzés után.

Ha mégis valamiért átmeneti vereséget szenvedett a penész elleni hadviselésben, és már megvetették a lábukat a falon, akkor alkohollal vagy denaturált szesszel tud ellenük hadba lépni. Az alkohollal és a szesszel szemben gyakorlatilag fegyvertelenek a penészgombák. Ha a penészgombára keni az alkoholt, akkor rövid időn belül elpusztulnak, és a szesz pedig nyomtalanul elpárolog a falról.

Tudja már, hogy mit fog tenni a penész ellen?

  • Ha még bizonytalan, akkor a (+36-26) 375-171-es számon segítséget tud kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük