Amikor az utólagos hangszigetelés a megoldás

Lakásában többféle hang zavarhatja. A két leggyakoribb zavaró hang a léghang és a lépéshang. Mi a különbség közöttük, és mit tehet a zavaró hang hatásának csökkentésére?

A zavaró hangok a lakásban azért lehetnek veszélyesek, mert feszültséget okoznak, és ideges lesz tőlük. Ez pedig azt is jelenti, hogy a hangok zavaró hatása bizonyos mértékben szubjektív tényező. Ez azt jelenti, hogy azok a zajok, amelyek Önt zavarják, másokat lehet, hogy teljesen hidegen hagynak, és ők nem is veszik észre azt, hogy Önnek milyen nagy gondot is jelent ez.

A zavaró hangok három típusa

A leggyakoribb zaj, amivel találkozik a lakásában az a léghang. A nevéből is adódóan a léghangok a levegőben terjedő hangokat jelentik. Az ilyen hangok, zajok az utcáról beszűrődő, a szomszédból átszűrődő zajok, amikor a gyerek dobol, zongorázik, vagy bömbölteti a rádióját, vagy hangosan szól a tévé. Léghang az is, amikor üvölt a gyerek.

A lépéshangok a falszerkezet által továbbított hangok. A legtipikusabb példája a felettünk lakó lépéseinek érezhető hangja. De lépéshang az is, amikor a szomszéd lyukat fúr a falban, vagy a gyerek pattogtatja a labdáját a padlón.

A léghang és a lépéshang közötti különbség ezek alapján már adja is magát. A léghangoknál a hangokat a levegő továbbítja, lépéshangok esetén pedig a falszerkezet adja tovább a hangot.

Az akusztikai zajoknál a falakról visszaverődött hangokról beszélhetünk.

Ha tehát zavarják a hangok, akkor ezek ellen a zajok ellen kell védekeznie a megfelelő hangszigetelő megoldás megtalálásával.

Hangszigetelés többféleképpen

hangszigetelés

Szobájában zavartalanul szeretné élvezni a csendet?

A zavaró hangok ellen védekezhet például a különböző rések szigetelésével. Talán leggyakoribb módja ennek a rosszul záródó ajtók és ablakok réseinek a tömítése, elzárása, vagy pedig például az ablak és a fal közötti réseknek a megszüntetése.

Ezeket a réseket különféle, lehetőleg rugalmas tömítőanyaggal érdemes megszüntetnie. A rugalmas anyag azért fontos, mert ezek a rugalmas anyagok elnyelik a rezgést, csillapítják a zajt.

Ezzel szemben a merev anyagok éppen ellenkezőleg, mivel maguk is rugalmatlanok a rugalmatlanságuk miatti rezgés még tovább növelheti a zajt, holott éppen az ellenkezője lenne a célja. Jó rugalmas tömítés lehet például az ablaknál lévő nyílások eltömítésére a purhab. De például gumitömítést is használhat az ajtó vagy az ablaknyílások eltömítésére. Ugyanígy jó lehet a vékony szivacscsíkkal való tömítése a résnek, hézagnak.

Persze ha megfelelő, korszerű ajtói, ablakai vannak, akkor ezek szakszerű beépítéssel nem okozhatnak zajt, mert megfelelő hangszigeteléssel is el vannak látva. Nem fognak rajtuk átszűrődni a zajok.

A szomszédból átszűrődő zajok szigetelésére azonban nem elég az ajtók és ablakok réseinek az eltömítése. Ilyenkor a két lakás közötti határoló falat kell ellátni a zaj átszűrődését megakadályozó utólagos hangszigeteléssel.

Talán nem véletlen, hogy társasházakban nem elsősorban az utcáról beszűrődő hangok, hanem inkább a szomszédból átszűrődő zajok bosszantják. Éppen ezért a társasházakban a lakásokat elválasztó falak hangszigetelése kellő gondosságot igényel. Az odafigyelés azt is jelenti, hogy nem mindegy a különféle anyagok felrakásának a sorrendje sem a megfelelő hangszigetelés érdekében. Például nem mindegy az, hogy a bejövő hangokat szeretné megakadályozni, vagy pedig a saját lakásukban keltett zajoktól szeretné megvédeni a szomszédot. Ebből a szempontból nem mindegy a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának a sorrendje sem.

  • Ha a lakásba beszűrűdő zajokat szeretné csökkenteni, akkor közvetlenül a falra kerül a hangelnyelő anyag. Ezt követően kell felszerelni a tartóvázat, majd erre kerül rá a hanggátló anyag. Végül a külső burkolat kerül fel, ami például gipszkarton borítás is lehet.

A lakáselválasztó falak hangszigetelésénél is fontos, hogy rugalmas, pontszerű rögzítést használjon. Ezzel kerülheti el a korábban már említett merevségből adódó rezgéseket, ami hanghidat képez.

Persze teljes mértékben nem fogja tudni elkerülni a hanghidak kialakulását, de minél rugalmasabb rögzítést használ, és minél kevesebb lesz a rögzítési pont, annál nagyobb eséllyel tudja csökkenteni a hanghidak káros hatásait. Ezért is érdemes szem előtt tartania, hogy lehetőleg csak annyi rögzítést használjon, amennyi a szerkezet stabilitásának biztosításához feltétlenül szükséges, és nem többet. Ezt nemcsak a belső falaknál, és a lakáselválasztó falaknál, hanem minden határoló falnál érdemes alkalmaznia.

A födém és a padló utólagos lépéshangszigetelése

Az emeletről leszűrődő kopogó hangok ellen leginkább a padló lépéshangszigetelésének megoldásával tud védekezni. Ez persze problémát jelenthet akkor, ha a lakása feletti szomszéd nem egyezik ebbe bele. Ha viszont igen, vagy pedig saját lakásán belül oldja meg a szintek közötti lépéshang szigetelést, akkor a födémre kerül a lépésálló, hanggátló, hangszigetelő anyag. Erre kerül az osztóváz, majd az úsztatot hangelnyelő anyag, például az extrich beton, és erre a padlóburkolat.

Ha viszont a lakása feletti szomszéd nem egyezik bele a lépéshang szigetelésbe a lakása felőli oldalon, akkor mivel nincs más módszere a padló helyett lakása mennyezetét kell szigetelni, és ekkor mivel nem a padlót szigeteli a kifelé áramló hangok ellen, hanem a mennyezetet a beszűrődő hangokkal szemben, ezért megfordul a rétegrend. Ez persze nem lesz olyan jó hangszigetelő megoldás, de a semminél persze sokkal jobb.

Nagy általánosságban a hangszigetelésre is igaz a szigetelések egyik fontos alapelve. Minél vastagabb a szigetelés, annál hatékonyabb. Ez igaz a hangszigetelésre is. Persze a hangszigetelést a lakásán belül helyezi el, és ezért nemcsak az utólagos hangszigetelés kialakításának költségével kell számolni, hanem a szigetelésnek a helyet elvevő hatásával is. Ezért érdemes mérlegelni, hogy lakásából mekkora helyet hajlandó „feláldozni” egy csendesebb és zajmentesebb otthonért.

Szeretné az ismerőseinek is elküldeni a hangszigetelés utólagos megoldásának lehetőségét?

  • A megosztott információt Önnek fogják megköszönni. Örülne neki, hogy segített?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük