Amikor az utólagos hangszigetelés a megoldás

Lakásában többféle hang zavarhatja a hangszigetelés hiányában. A két leggyakoribb zavaró hang a léghang és a lépéshang.

 • Mi a különbség közöttük?
 • És mit tehet a zavaró hang hatásának csökkentésére?

Ezek a kellemetlen zavaró hangok a lakásában azért lehetnek veszélyesek, mert feszültséget okoznak, és ideges lesz tőlük. Ez baj. Mégis megvan az az előnye, hogy a zavaró hangok hatása az érzékenységünktől függő. Mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy a hangok zavaró hatása bizonyos mértékben szubjektív tényező.

 • Ezért azok a zajok, amelyek Önt zavarják, másokat lehet, hogy teljesen hidegen hagynak, és ők nem is veszik észre, hogy Önnek milyen nagy gondot is jelent a hangszigetelés hiánya.
 • Másrészt viszont az is lehet, hogy azok a hangok, amelyeket Ön észre sem vesz, az másokat hosszabb távon az őrületbe kergetnének a hang szigetelése nélkül.

Ismeri a zavaró hangok három típusát?

A léghang

A leggyakoribb zaj, amivel találkozik a lakásában az a léghang. A léghangok a levegőben terjedő hangokat jelentik. Például amikor a gyerek dobol, zongorázik vagy bömbölteti a rádióját, vagy hangosan szól a tévé. Veszekedéskor is, a tányérok esetleges csörömpölése mellett, léghangok röpködnek a levegőben.

Léghang azonban az utcáról beszűrődő, a szomszédból átszűrődő, vagy éppen a másik szobából átszűrődő zaj is. Ezek szerint a léghang a hangszigetelés nélküli falak problémája, ha ez zavar bennünket.

A lépéshangok

A lépéshangok a falszerkezet által továbbított hangok. A legtipikusabb példája a felettünk lakó lépéseinek érezhető dübögése. De lépéshang az is, amikor a szomszéd lyukat fúr a falban, vagy a gyerek pattogtatja a labdáját a padlón.

A léghang és a lépéshang közötti különbség ezek alapján már adja magát.

 • A léghangoknál a hangokat a levegő továbbítja.
 • Lépéshangok esetén pedig a falszerkezet vagy a födém adja tovább a zavaró hangot.

Akusztikai zajok

Az akusztikai zajoknál a falakról visszaverődött hangokról beszélhetünk.

Ha tehát zavarják a falakon, a padlón vagy a mennyezeten átszűrődő hangok, akkor ezek ellen a zajok ellen kell védekeznie a megfelelő hangszigetelés kialakításával.

Hangszigetelés többféleképpen lehetséges

A zaj csillapítására a háromféle megoldás közül Önnek melyikre van szüksége?

Rések szigetelése

hangszigetelés

Szobájában zavartalanul szeretné élvezni a csendet?

A zavaró hangok ellen védekezhet például a különböző rések szigetelésével.

 • Talán leggyakoribb módja ennek a rosszul záródó ajtók és ablakok réseinek a tömítése, elzárása.
 • Ide tartozik azonban az ablak és a fal közötti réseknek a megszüntetése is.

Ezeket a réseket lehetőleg rugalmas tömítőanyaggal érdemes megszüntetnie. A rugalmasság azért fontos, mert a rugalmas anyagok elnyelik a rezgést, és ezzel csillapítják a zajt. A lakásban például jó rugalmas tömítés lehet:

 • Az ablaknál lévő nyílások eltömítésére a purhab használható.
 • Gumitömítést is használhat az ajtó vagy az ablaknyílások eltömítésére.
 • Ugyanígy jó lehet a vékony szivacscsíkkal való tömítése a résnek, hézagnak.

Ezzel szemben a merev anyagok éppen ellenkezőleg, mivel maguk is rugalmatlanok nem nyelik el a rezgést, nem csillapítják azt. A rugalmatlanságuk miatti rezgés még tovább növelheti a zajt. Ez nagy baj, mert éppen az ellenkezője lenne a célja.

Persze ha megfelelő, korszerű ajtói, ablakai vannak, akkor ezek szakszerű beépítéssel nem okozhatnak zajt, mert megfelelő hangszigeteléssel is el vannak látva. Legfőbb előnyként nem fognak rajtuk átszűrődni a zajok.

Fal hangszigetelés utólag

utólagos hangszigetelés

Lakáselválasztó falak, belső válaszfalak utólagos hangszigetelése.

A szomszédból átszűrődő zajok szigetelésére nem elég az ajtók és ablakok réseinek eltömítése. Ilyenkor a két lakás közötti határoló falat kell ellátni a zaj átszűrődését megakadályozó utólagos hangszigeteléssel.

Talán nem véletlen, hogy társasházakban nem elsősorban az utcáról beszűrődő hangok, hanem inkább a szomszédból átszűrődő zajok bosszantják. Éppen ezért a társasházakban a lakásokat elválasztó falak hangszigetelése kellő gondosságot igényel.

Az odafigyelés azt is jelenti, hogy nem mindegy a különféle anyagok felrakásának a sorrendje sem. Például nem mindegy az, hogy a bejövő hangokat szeretné megakadályozni, vagy pedig a saját lakásukban keltett zajoktól szeretné megvédeni a szomszédot. Ebből a szempontból nem mindegy a hanggátló anyag és a hangelnyelő anyag felrakásának a sorrendje sem. Nézzük részletesen a hangszigetelés megfelelő sorrendjét.

 1. Ha a lakásba beszűrődő zajokat szeretné csökkenteni, akkor közvetlenül a falra kerül a hangelnyelő anyag. Ez lehet például egy hangelnyelő szivacs vagy gumi.
 2. Ezt követően kell felszerelni a tartóvázat, majd erre kerül rá a hanggátló, hangszigetelő anyag.
 3. Végül a külső burkolat kerül fel, ami például gipszkarton borítás is lehet.

Ha viszont ezzel szemben zajos szobája, pl. hangstúdiója zajától szeretné megvédeni a szomszédokat, akkor közvetlenül a falra a hangszigetelő anyag kerül, és ez elé érdemes rakni valamilyen hang elnyelésére alkalmas anyagot is.

A lakáselválasztó falak hangszigetelésénél is fontos, hogy rugalmas, pontszerű rögzítést használjon. Ezzel kerülheti el a korábban már említett merevségből adódó rezgéseket, ami hanghidat képez.

Persze teljes mértékben nem fogja tudni elkerülni a hanghidak kialakulását, de minél rugalmasabb rögzítést használ, és minél kevesebb lesz a rögzítési pont, annál nagyobb eséllyel tudja csökkenteni a hanghidak káros hatását.

 • Ezért is érdemes szem előtt tartania, hogy lehetőleg csak annyi rögzítést használjon, amennyi a szerkezet stabilitásának biztosításához feltétlenül szükséges, és nem többet.
 • Ezt nemcsak a belső falaknál és a lakáselválasztó falaknál, hanem minden határoló falnál érdemes alkalmaznia.

Hangszigetelésre a nagy sűrűségű, szálas szerkezetű szigetelő anyagok alkalmasak igazán. Jó hangszigetelő a nagy sűrűségű kőzetgyapot és az üveggyapot is. Velük szemben azonban a hungarocell nem használható válaszfalak hangszigetelésére.

A födém és a padló utólagos lépéshangszigetelése

Az emeletről leszűrődő kopogó hangok ellen leginkább a padló lépéshangszigetelésének megoldásával tud védekezni. Ez persze problémát jelenthet akkor, ha a lakása feletti szomszéd nem egyezik ebbe bele. Ha viszont igen, vagy pedig saját lakásán belül oldja meg a szintek közötti lépéshang szigetelést, akkor a födémre kerül a lépésálló, hanggátló, hangszigetelő anyag. Erre kerül az osztóváz, majd az úsztatott hangelnyelő anyag, például az extrich beton, és erre a padlóburkolat.

Ha viszont a lakása feletti szomszéd nem egyezik bele a lépéshang szigetelésbe a lakása felőli oldalon, akkor az ő padlója helyett az Ön lakásának mennyezetét kell szigetelni.

 • Ekkor mivel nem a padlót szigeteli a kifelé áramló hangok ellen, hanem a mennyezetet a beszűrődő hangokkal szemben, ezért megfordul a rétegrend.
 • Ez persze nem lesz olyan jó hangszigetelő megoldás, de a semminél persze sokkal jobb lesz így is.

Nagy általánosságban a hangszigetelésre is igaz a szigetelések egyik fontos alapelve. Minél vastagabb a szigetelés, annál hatékonyabb. Persze a hangszigetelést a lakásán belül helyezi el, és ezért nemcsak az utólagos hangszigetelés kialakításának költségével kell számolni, hanem a szigetelésnek a helyet elvevő hatásával is.

 • Ezért a szigeteléskor érdemes mérlegelni, hogy lakásából mekkora helyet hajlandó „feláldozni” egy csendesebb és zajmentesebb otthonért.

Szeretné az ismerőseinek is elküldeni a hangszigetelés utólagos megoldásának többféle lehetőségét?

 • Barátai a megosztott információt Önnek fogják megköszönni.
 • Örülne neki, hogy segített nekik is a hangszigetelésben?

5 gondolatok ezen: “Amikor az utólagos hangszigetelés a megoldás

 1. Ujhegyi Viktória

  Egy nyelviskolában szükséges a két terem közötti ajtót hangszigetelni, ez egy régi bérházi lakás.
  A termekben nyelvvizsgáztatás folyik, a magnó áthallatszik és zavarja a két vizsgázó csoportot..

  Az ajtó mérete 124 cm x 250 cm, szigetelhető szélesség 17 cm.
  Az ajtót úm. meg kell őrizni, bérlakásról van szó.

  Szeretném kérni javaslatukat.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Viktória
   A cikkben is leírt módon már a falak (és ezzel együtt pedig az ajtólap) hangszigetelésének rétegrendje is más, ha az egyik teremből a másikba, illetve ha a másikból az egyikbe szűrődő hangokat szeretnénk igazából szigetelni. Az Önök esetében tartok tőle, hogy mindkét teremben keletkezhet a zajforrás, amelytől a másik termet adott esetben meg kell védeni.
   Másrészt pedig a két termet elválasztó falon lévő ajtónál nemcsak az ajtólapot, hanem még az esetleges réseket is szigetelni kell.
   Konkrét helyszíni felmérés nélkül és a keletkező zaj szintjénak ismerete, valamint az Önök konkrét elvárása nélkül pontosabb javaslatot a távolból nem tudok Önnek adni.
   Egy nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező kivitelező szakember helyszíni felméréssel és Önökkel egyeztetve tud pontos javaslatot készíteni a két terem közötti ajtó és fal megfelelő hangszigetelésére.

  2. segít hetek

   ha az ajtót használni akarják akkoraz ajtót le kell cserélni tokostul egy vagy erre a célra gyártott (asztalos által) több eltérő tömegű réteges lappal szerelt ajtóra, vagy ha erre nincs mód akkor egy nagy tömegű fa (bejárati) ajtóra. üvegezetlen, acélmegerősítésektől mentes síma felületű tömör ajtólap a legjobb megoldás, mert ha nem szigetel megfelelő mértékben, akusztikai (piramisprofilos) gumilapokat lehet ráragaszani. a tok beépítésénél polifoam vagy gumi csíkokkal kell a tokot a faltól akusztikailag szigetelni.
   egyszerűbb ha az ajtót nélkülözni tudják, mert akkor egy ajtó méretét meghaladó akusztikai gumilapos vagy nagysűrűségű kőzetgyapot (rockwool HD) borítással kell a a teljes ajtót tokostul eltakarni. erre gipszkarton burkolat kerülhet. az ajtó lukat is érdemes hézagmentesen kitömni, erre egy duzzadó hab a legjobb megoldás. Az ajtólukat kibélelik vékony fóliával (hogy az ajtóra ne tapadjon rá és a habot belenyomják a fóliába hogy teljesen kitöltse a teret. majd egy gipszkarton lappal letakarják a nyílást.
   a fenti megoldások feltételezik hogya fal jól hangszigetel.

 2. Gelencser Zita

  Kedves Dalostuzep’
  Felsoszomszed zajaitol hangos az otthonunk, gondolom a plafonunkat kellene szigetelni es kb minden falunkat mert azok is viszik a hangot…
  Eddig akarhany kivitelezot probaltam elerni vagy fel sem vette vagy kitudja mikor erne ra.. ha van otlete megbizhato szakemberre, legyen szives segiteni!
  Elore is koszonom!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zita
   Kivitelező szakembert sajnos nem tudunk Önnek javasolni. Szakembert az Ön lakókörzetéből érdemes választani. És bizony nem könnyű olyan szakembert találni aki hozzáértő és megbízható is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük