Ismeri a lábazati hőszigetelés két szigetelő lemezét?

Lábazati hőszigetelés nélkül családi háza mezitláb áll az őszi esőben és télvíz idején is. Hiába ad rá csinos hővédő ruhát, ha a lábbeli nem lesz az esős időjárásnak megfelelő, akkor fel fog fázni a háza.

A családi ház külső szigetelése nem ér véget a homlokzat szigetelésével. A lábazat szigetelés sem elhanyagolható, amikor építi otthonát. Ha a lábazat szigetelése elmarad, akkor a szigetelt homlokzat és a szigeteletlen lábazat csatlakozásánál kialakuló hőhíd gyorsított ütemben szívja ki a meleget a fűtött lakásból.

Mi történik, ha a lábazat szigetelés elmarad?

Ha a lábazat betonfelülete szigetelés nélkül maradna, akkor minél jobban szigetelt a homlokzat, annál nagyobb probléma jelentkezik a lábazatnál. A kialakuló hőhíd nemcsak a fűtési kiadásait emeli fel, és a földszinti helyiségek komfortszintjét csökkenti, hanem még a hideg felületen kicsapódó párára és a fal penészedésére is fel kell készülnie.

Melyik lehet a lábazat szigetelés kétféle polisztirol lemeze?

lábazati hőszigetelés

A lábazat szintjén vízálló szigetelésre van szükség

A hagyományos homlokzati szigetelő anyagok a lábazati szinten megnövekedett nedvességveszéllyel szemben nem jelentenek megoldást. A lábazati szinten vízálló hőszigetelésre van szükség. A legkeresettebb polisztirol lemezekből készült homlokzati szigetelések lábazatainak szigeteléséhez kétféle polisztirolból készült lábazati hőszigetelő használható.

Mindkét anyag lábazati hőszigeteléssel kapcsolatos kifejezetten kedvező tulajdonsága a minimális vízfelvétel. Ennek révén kiválóan használhatók az épületek talajjal való érintkezésénél történő hőszigetelésre. Ez nemcsak a lábazat lehet, hanem a földbe süllyesztett pinceszint is:

  • Kifejezetten nagy szilárdságú lábazati szigetelők az expandált polisztirol lapok, amelyek formahabosítással készülnek. Ilyen formahabosítással készülő polisztirol például az Austrotherm terméke az Expert Fix, amely lábazatok és pincefalak nedvességgel is érintkező külső oldali hőszigetelésére kiválóan használhatók.
  • austrotherm xps top p

    Austrotherm XPS TOP P lábazati szigetelő lemez

    A másik lábazati polisztirol az extrudált XPS polisztirol, amely még talán alacsonyabb vízfelvétellel rendelkezik, mint az előbb említett Expert Fix lemezek. Emellett ugyanúgy felhasználhatók az épületek föld alatti és a földfelszínnel érintkező szerkezeteinek külső fali szigetelésére.

Családi házának fala nem ér véget a homlokzati fallal. A fal folytatódik az alappal is. A családi háza építésekor ma már kiváló hőszigetelő képességű falazóanyagok közül választhat. Csak vegyük például a legelterjedtebb falazóanyag, a tégla két messze legismertebb márkáját, az egyaránt üreges szerkezetű Porotherm és Leier téglákat. A Porotherm X-therm és Thermo Rapid téglák hőszigetelő képességével vetekszik a LeierPlan ISO téglája. A Leier ISO+ grafitos polisztirollal töltött téglája pedig egyenesen a hazánkban elérhető legalacsonyabb hővezetési tényezővel, a 0,15W/m2K értékkel rendelkezik.

Hogyan válassza ki a lábazati hőszigetelés anyagát?

Talán első hallásra furcsa, de minél jobb hőszigeteléssel rendelkezik a homlokzat, annál fontosabb a lábazat szigetelése is, mert minél nagyobb a különbség a homlokzati fal és a lábazat hőátbocsátási tényezője között, annál nagyobb lesz a hőmérsékleti különbség a két falrész között, és annál erősebb lesz a hőhíd hatása. Ez pedig nemcsak a magasabb fűtésszámlával, hanem hideg felülettel érintkező nedvesség kicsapódásával, és a fal penészedésével is jár.

Éppen azért kell a lábazatot szigetelni, hogy a lábazat is a homlokzati fallal azonos hőátbocsátási tényezőt érjen el. Ez persze nem lesz könnyű, mert a téglafal és az alatta lévő betonszerkezet hővezetési tényezője eltérő. Éppen az a hőszigetelés lényege, hogy a falra illetve a lábazati betonszerkezetre ráépített hőszigeteléssel a két szerkezet hőátbocsátási tényezőjét ki kell egyenlíteni a legjobb hatásfokú és hőhídmentes szigetelés érdekében.

austrotherm xps top 30 gk

Austrotherm XPS Top 30 GK szigetelő lemez

Ez pedig azt jelenti, hogy a kiválasztott lábazati hőszigetelő fajtáját és vastagságát úgy célszerű megválasztani, hogy a lábazat szigetelés utáni hővezetési tényezője pontosan megegyezzen a homlokzati falszerkezet hővezetési tényezőjével. A lábazat szigetelésénél ez a lényeges akkor is, amikor az Expert Fix lemezeket, és akkor is, amikor az XPS polisztirol lapokat választja a lábazat szigetelésére. Ennek az az előnye, hogy a homlokzatról a lábazatba való bejutás veszélye nélkül lecseppen a homlokzati falra hullott csapadék.

A lábazat szigetelésére az Expert Fix és az XPS lemezeket is választhatja. Ha azonban vakolat fog kerülni a lábazatra, akkor érdemesebb az Expert Fix lemezeket választani, mert ennek a felületére jobban tapad a vakolat, és jóval tartósabb lesz.

Mi fontos még a lábazat szigetelése mellett?

A lábazat szigetelésével nem ér véget családi háza szigetelése. Értelemszerűen, ha pinceszint van a földszint alatt, akkor a pinceszint falát is szigetelni kell kívülről a lábazathoz hasonlóan. Ha viszont nincs pince, akkor a talajon fekvő padlót kell szigetelni.

  • A padló szigetelése egyrészt a fűtési költségek csökkentése érdekében sem hagyható el, másrészt pedig a komfortérzete is megkívánja, hogy ne a szigetelés nélküli padló sugározza a hideget otthonában.
  • A padló hidege jelentősen csökkenti a komfortérzetét a földszinti szobában. Szigetelt padlónál ugyanis 2 fokkal alacsonyabb szobahőmérsékleten is ugyanolyan komfortosan érzi majd magát, mint a szigeteletlen padlójú, melegebb lakásban.
austrotherm at-n100 lépésálló szigetelő

Austrotherm AT-N100 lépésálló hőszigetelő lemez normál terhelhetőséggel

A padló szigetelésénél a vízszigetelő bitumen lemez lefektetése után következhet az Austrotherm lépésálló polisztirol lemeze, az AT-N100-as lemez. Erre a lemezre kerül rá a polietilén fólia, amely a hőszigetelő lemezt védi meg a rákerülő aljzatbeton nedvességétől.

További kérdése van még családi háza lábazat szigeteléséről?

  • hogyan válasszon hungarocellt

    Hogyan válasszon hungarocellt lábazata szigetelésére? Töltse ki a kérdőívet választása megkönnyítéséért. Kattintson a képre kérdőívéért

    Segítséget kér a lábazati szigetelő anyagának kiválasztásához? A Hogyan válasszon hungarocell szigetelést kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a lábazati szigetelés kiválasztásában.

  • Hívja munkatársainkat munkaidőben a (+36-26)375-171-es számon, és segítenek Önnek a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük