Áthidaló utólagos beépítése

Lakásfelújításkor az ajtó vagy ablak cseréjénél többször előfordul, hogy az áthidalót is cserélni kell a nyílászáró felett.

porotherm áthidaló teherhordó falban

Porotherm áthidaló teherhordó falban

Az áthidaló cseréje nem könnyű, különösen akkor, ha teherhordó falban kell cserélni az áthidalót.

Ha válaszfalban cseréli az áthidalót az ajtó felett, akkor csak az ajtó feletti falazat terheli a régi áthidalót. Stabil szerkezetű válaszfalnál a legtöbbször megerősítés nélkül is ki lehet cserélni ilyenkor az áthidalót.

Ha viszont teherhordó falban kell áthidalót cserélni az ajtó vagy ablak felett, akkor nemcsak a falazat, hanem a tető is terheli az áthidaló feletti falszerkezetet. Ilyenkor mindig biztosítani kell a bontás biztonságát.

Az áthidaló cseréjénél mindig jobb egy épnek tűnő falban cserélni az áthidalót, mint egy repedezett falban. Azonban az épnek látszó falnál is ugyanolyan gondossággal kell eljárni az áthidaló cseréjekor. Azért, mert a vésés rezgése és a régi áthidaló kivétele az épnek látszó falat is megroggyanthatja akkor, ha jelentős terhelés éri a falat.

Az egyik legfontosabb, hogy a bontáshoz csak akkor kezdjen hozzá, ha a beépítésre kerülő áthidaló már ott van a keze ügyében.

Az áthidaló bontásakor ne használjon gépi vésést. Azért, mert ilyenkor a vésés rezgése könnyen leomlaszthatja a vésés feletti falat. Az áthidaló cseréjekor kézzel vésse ki a falat. Figyeljen oda arra, hogy a bontást mindig a nyílászáró felett valamelyik saroknál kezdje meg.

Figyeljen arra is, hogy csak annyi vakolatot verjen le, amennyi feltétlenül szükséges. Azért fontos ez, mert a vakolat is összetartja a falat, és segít megelőzni egy esetleges omlást.

Ha az ajtó vagy ablaknyílás előbb egyik, majd a másik oldalán megfelelő rést vésett ki a falban, akkor próbálja be az áthidalót. A sikeres próba után portalanítani kell a kivésett nyílásokat. Ezt követően pedig vízmértékkel be kell állítani az áthidalót.

Figyeljen arra, hogy az áthidaló mindkét oldalon stabilan álló téglára kerüljön. A stabilan álló téglákra rakjon falazó habarcsot, és erre helyezze rá az áthidalót. Ezután állítsa be az áthidaló pontos helyét és vízszintességét. Ha pontosan be van állítva az áthidaló, akkor várni kell a falazóhabarcs meghúzására.

Ha kellően meghúzott a habarcs az áthidaló alatt, akkor következhet az áthidaló hézagmentes beépítése és bevakolása. Az áthidaló feletti nagyobb hézagot mindig több rétegben tudja csak bepótolni. Az áthidaló felett a falazó habarcs felvitelekor ügyelni kell a habarcs vastagságára. Egyszerre csak vékonyan tudja felvinni a habarcsot.

Ha nagy hézag van az áthidaló felett, akkor használjon téglatörmeléket a hézagok kitöltésére. Egy réteg habarcs felvitele után rakja bele a téglatörmeléket, és várjon a habarcs száradására. Ha kellően megkötött a habarcs, akkor következhet a következő réteg. Egészen addig, amig teljesen ki nincs töltve az áthidaló feletti hézag. Az áthidaló bevakolásakor is figyeljen arra, hogy egy, másfél centinél vastagabb rétegben egyszerre nem tudja felvinni a vakolóhabarcsot. Ha ennél vastagabb vakolásra van szükség, akkor a vakolást csak több rétegben tudja elvégezni.

Ha olyan vastag a fal, hogy egy áthidaló helyett kettőt vagy akár hármat kell beépíteni, akkor egyszerre csak egy áthidalót cseréljen ki. Azért fontos ez, mert ilyenkor a falban maradó régi áthidaló még tartja a falat, és nem fog leomlani. 2 áthidaló cseréjekor az egyiket a külső, a másikat pedig a belső oldalról tudja kicserélni.

A második áthidaló cseréjéhez csak akkor kezdjen hozzá, amikor az elsőnek berakott áthidaló már megkötött, és stabilan tartja az áthidaló feletti falat. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napot várni kell a második áthidaló másik oldali cseréje előtt.

Az áthidaló cseréjekor figyeljen a megfelelő szigetelésre is. Az áthidaló hőhídmentes szigeteléséhez ugyanis az áthidalók közötti szigetelő berakására is szüksége van. Ezt a szigetelőt is be kell rakni az áthidaló cseréjekor.

Ha jelentős terhelés esik az áthidaló feletti részre a födém vagy a tető részéről, akkor a régi áthidaló kibontása előtt a födémet vagy a tetőszerkezetet megfelelően alá kell támasztani. Ez szükséges ahhoz, hogy nehogy megrepedjen vagy megsüllyedjen a födém vagy a tető az áthidaló cseréjekor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük