Áthidalók családi ház építéshez

Az épületekbe beépített áthidalók a tartófalakba és válaszfalakba beépített ajtók és ablakok felett biztosítják a falak biztonságos folytonosságát. A beépített áthidaló megőrzi a falba berakott ajtók és ablakok épségét évtizedeken át. Az áthidalók beépítésével ugyanis a falra felülről, a tető felől érkező terhelést az áthidaló leveszi a nyílászáróról, és a két oldalon lévő falszerkezetnek adja át.

Áthidalók családi ház építéshez anyaguk szerint

Családi ház építésekor az áthidalók nemcsak a falazóanyag anyagából készülhetnek, hanem fából vagy acélból is.

Fa áthidalók

A fa áthidalók a leggyakrabban beépített áthidalók könnyűszerkezetes házakban. A könnyűszerkezetes házakban az áthidalóknak is kisebb terhelést kell elviselni, ezért az áthidalók anyagaként is praktikus választás a fa.

A könnyűszerkezetes házakba beépített áthidaló gerendák készülhetnek fenyőfából is. A hagyományos falazóanyagként használt téglaépületekben általában nagyobb terhelés éri a falazatot, ezért az áthidalók is keményfából készülnek. Gyakran fűrészelik az egyik legkeményebb fából, az akácfából az ajtók és ablakok felé beépített áthidalókat.

Acél áthidalók

Az acél áthidalók a fánál jóval nagyobb terhelést is képesek elviselni. A nagy teherbíró képességű acél áthidalók a méretükhöz képest könnyűek és rendkívül erősek. Emiatt pedig nagyobb fesztávolságok áthidalását is képesek megoldani az épületekbe való beépítéskor.

Családi házak építésekor azonban a leggyakrabban a falazóanyag anyagának megfelelő kerámiaköpenyes és pórusbeton áthidalókat használják.

Kerámia áthidalók

Az agyagból égetett tégla épületekbe az ajtók és ablakok felé leggyakrabban a tégla anyagának megfelelő kerámia áthidalók kerülnek. A korszerű üregszerkezetes téglából épített családi házakban a kerámia áthidalók nemcsak erős és stabil tartószerkezetet nyújtanak a nyílászárók felett, hanem még kiegészítő szigetelés beépítésével jó hőszigetelő képességű, hőhídmentes falszerkezetet is biztosítanak a homlokzati falba beépített ajtók és ablakok felett.

A kerámiaköpenyes áthidalóknak a vakolása is pontosan ugyanúgy történik, mint a kerámia falazóanyagoké. Ezért anyagukban egységes falszerkezetet biztosítanak a vakolás után.

porotherm elemmagas áthidaló

Porotherm elemmagas áthidaló 100-tól 350 cm-ig

A kerámia áthidalók lehetnek elemmagas áthidalók, amikor az áthidaló magassága pontosan megfelel a falazáshoz használt tégla magasságának, ezért az elemmagas áthidaló beépítése gyorsan halad az építkezéskor.

Lehet azonban olyan kerámia áthidaló is, amikor az ajtó vagy ablak felé beépített áthidaló a nyílászáró felé beépített tartószerkezet alsó, húzott övét adja. Ilyenkor az áthidaló ráfalazással vagy rábetonozással biztosítja a megfelelő áthidalást. Az áthidaló felső, nyomott övét rábetonozással, kisméretű tömör téglával vagy pedig üreges téglával való ráfalazás biztosítja.

A ráfalazáshoz használt tégla kiválasztásánál érdemes figyelni arra, is, hogy a falszerkezet teljes keresztmetszetének hőszigetelő képessége az ajtók és ablakok felett is lehetőleg ugyanolyan legyen, mint a fal más pontjain. Ezzel tudja biztosítani a hőhídmentes falazást a nyílászárók felett is.

Pórusbeton áthidalók

A korszerű üregszerkezetes tégla mellett leggyakrabban pórusbetonból építjük a hagyományos falazóanyagból épített családi házainkat. A jól ismert Ytong falazóelemekből épített házakban az ajtók és ablakok feletti nyílásáthidalást az Ytong áthidalók biztosítják. Ezek az áthidalók is lehetnek a tartófalakba beépített teherhordó áthidalók, valamint a válaszfalakba beépített válaszfal áthidalók is.

A tartófalakba beépített teherhordó áthidalóknak nagyobb terhelést kell elbírni, ezért nemcsak a teherbíró képességük, hanem a magasságuk nagyobb lehet. A hosszúságuk 100 cm-től 350 cm-ig terjedhet, mégpedig 25 centiméteres határokkal. Megfelelő teherbíró képességükért figyelni kell arra, hogy milyen hosszú áthidalót épít be a falba. Minél hosszabb az áthidaló, annál nagyobb felfekvéssel érdemes számolni.

  • Ez azt jelenti, hogy az egy méteres áthidalóknál legalább 10-10 cm-rel kell felfeküdni a falra az áthidalónak a nyílászáró felett.
  • Az áthidaló hosszának növekedésével azonban a 12-15 cm-es felfekvés biztosítja a megfelelő teherbírást a beépített ajtó és ablak felett.

A pórusbeton áthidalók gyártása is ugyanúgy történik, mint a falazóelemeké. A megfelelő teherbíró képesség érdekében azonban ezeknek nagyobb a nyomószilárdsága.

Nem véletlen a pórusbeton és a vasbeton betétes, kerámiaköpenyes áthidalók népszerűsége. Nemcsak a falazóelemekkel közös anyaga, hanem jó hőszigetelő képességük is biztosítja keresettségüket. Ezeknek az áthidalóknak az anyaga nyáron lassabban melegszik fel, télen pedig lassabban hűl ki, és ezzel segíti a családi házak jó hőszigetelését.

Hogyan válassza ki az áthidalót családi háza építéséhez?

Ha kerámia téglából építi a házát, akkor az egységes falszerkezet biztosításáért érdemes kerámia áthidalót választani. Ha pedig Ytongból építkezik, akkor az Ytong áthidaló lesz a legjobb választás. Ilyenkor nemcsak egységesen vakolható falszerkezetet építhet, hanem hőhídmentes, jó hőszigetelő képességű falat is.

Ezen belül azonban az áthidaló megválasztása függ a beépített ajtók és ablakok méretétől és a rájuk eső terheléstől is. Az épület magassága is befolyásolja azt a terhelést, amit a beépített nyílászáróknak biztonsággal el kell viselni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük