Érdemes hőszigetelni a fűtés korszerűsítése előtt

Hazánkban a körülbelül 2,8 millió családi ház kétharmada hőszigeteletlen még. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokat kell fizetni a fűtésért, és rengeteg energiát pazarlunk el.

Vannak felmérések, amelyek szerint a hőszigetelés nélküli családi házakban élők harmada tervezi otthona felújítását, és ebben a legnagyobb arányban az utólagos hőszigetelés szerepel. Sokan tervezik még nyílászárók cseréjét, és a fűtés korszerűsítését is.

A szakemberek szerint a pazarló energiafelhasználás csökkentéséért az esetek jelentős részében, előbb mindenképp a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét érdemes elvégeztetni, és majd csak utána következzen a fűtéskorszerűsítés.

A külső hőszigetelést is két részletre lehet bontani. A felújításkor a homlokzati falak utólagos szigetelését ugyanis a padlás illetve a tető szigetelésétől függetlenül el lehet végezni.

Vagyis az elpazarolt energia és a rendelkezésre álló források függvényében tudja meghatározni a felújítás sorrendjét.

A meleg levegő felfelé áramlik, ezért fajlagosan, egy négyzetméterre vetítve a padláson illetve a tetőn át veszlik el a legtöbb energia. Ezért először érdemes a födémet szigetelni. Ezt a padlástér felől célszerű elvégezni. Itt a szigetelés lehet járható és nem járható szigetelés is. A padlástér felőli szigetelés sokkal praktikusabb megoldás, mint belül, a lakótérben a mennyezet szigetelése.

A padlásszigetelés után következhet a homlokzati falak hacsak lehetséges külső szigetelése a lábazat szigetelésével együtt. A külső szigetelés előtt azonban érdemes a nyílászárókat is kicserélni.

hungarocell hőszigetelés utólagosan

Hungarocell szigetelés kerül a homlokzatra

Családi háza utólagos szigetelésekor a fűtés költségének kívánt mértékű megtakarításához nemcsak a megfelelő minőségben és vastagságban érdemes beszerezni a hőszigeteléshez szükséges anyagokat, hanem érdemes odafigyelni a kivitelezés menetére is. Ugyanis nem ér semmit akkor a hőszigetelés, ha Önnel megvetetik, illetve kifizettetik a jó minőségű hőszigeteléshez szükséges anyagokat, de a beépítéskor kispórolják a hőszigetelés szükséges vastagságát vagy pedig a szigeteléshez szükséges egyéb kellékeket.

  • Például kifejezetten veszélyes, ha a vastag rétegben felrakott szigetelő rögzítésére szolgáló dübelekkel nem fogatják fel megfelelő számban a hőszigetelő táblákat. A dübelek megfelelő hosszúsága is szükséges természetesen ahhoz, hogy a dübelek megfelelően rögzítsék a szigetelő táblákat. A dübelek felfogatásakor további veszélyt jelenthet az, ha olyan helyen kerül be a dübel a falba, ahol nincs ragasztó a szigetelőtábla és a fal között, mert ekkora dübel túlhúzásával egyenetlenül hullámossá válhat a fal.
  • Ugyanilyen veszélyes, amikor a hungarocell táblákat nem a legjobb perem-pont módszerrel ragasztják fel a falra, hanem a gyorsabb haladás vagy pedig a ragasztóanyaggal való spórolás érdekében hanyagul rögzítik a táblákat. Ilyenkor a levegő áramolhat a hőszigetelő táblák és a fal felülete között, és ez a táblák rögzítésének stabilitását veszélyezteti. Csakúgy, mint a dübelekkel való spórolás.

Amint megvan a hőszigetelés, utána következhet a fűtési rendszer korszerűsítése. Előbb ugyanis érdemes útját állni a pazarló energiafogyasztásnak hőszigeteléssel, és utána korszerűbbre cserélni a kazánt. A pazarló energiafelhasználás csökkentésére a szakemberek egybehangzó tapasztalata, hogy érdemesebb előbb a házból kiszökő energia mennyiségét csökkenteni, és csak ezután érdemes az energia előállításának és felhasználásának a korszerűsítésével foglalkozni.

A kazán korszerűbbre cserélése előtt tehát mindenképp érdemes a padlásfödémet szigetelni, majd ergiatakarékosra cserélni a nyílászárókat, és ezt követően pedig a külső falakat szigetelni.

A jelenlegi alacsony banki kamatok és a magas energiaárak miatt mindenképp megfontolandó az, hogy érdemesebb a család megtakarított pénzét a ház utólagos hőszigetelésére, és azt követően pedig a fűtés korszerűsítésére fordítani, mert ezzel is a ház olcsóbb működtetésébe ruház be, miközben az alacsony banki kamatok miatt alig kamatozik valamit a család megtakarított pénze.

Az Önök családi háza milyen állapotban van az energiafelhasználás szempontjából?

  • Még a padlástér illetve a homlokzat külső szigetelése esedékes?
    Vagy a házuk hőszigetelésén már túlvannak, és előbb-utóbb időszerű lehet majd a fűtés korszerűsítése is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük