Hogyan szüntetheti meg a hőhidat?

Idejének a jelentős részét az otthonában, a munkahelyén, vagyis zárt épületben tölti. Ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények vannak az épületben.

Milyen azoknak az épületeknek a levegője, amelyekben ideje jelentős részét tölti?

Ha odafigyel az életmódjára, az egészségére, az étkezésére, akkor ugyanilyen fontos, hogy odafigyeljen azoknak az épületeknek a levegőjére, mikroklímájára, amelyekben sokat tartózkodik. Ugyanis az otthonában, a munkahelyén körülvevő légkör is befolyásolja az egészségét. A levegő minősége hatással van légzésére, a vérkeringésére, az idegállapotára, az immunrendszerére. Az alvásának a minősége is nagymértékben függ attól, hogy milyen a levegője annak a hálószobának, amelyben alszik.

Ha hosszú ideig tartózkodik egy rossz levegőjű épületben, akkor előbb-utóbb rosszul fogja érezni magát. Talán nem is tudja megmondani, hogy miért, de azt veszi észre, hogy egyszer csak elkezd fájni a feje. Ebben még semmi újdonság nincs. Sok mindenhez tudunk alkalmazkodni, de vannak olyan körülmények, amelyekhez nem igazán lehet, és nem is kell alkalmazkodni. Ilyenkor a körülményeken kell változtatni.

penészedés a falon

Ha kicsapódik a pára a hideg falon, akkor előbb-utóbb megjelenhet majd a penészedés is

Az egyik ilyen helyzet az is, amikor a páradús levegő vagy pedig a rosszul megépített épületszerkezet miatt a lakásban túlzott nedvesség halmozódik fel, és ez a nedvesség kicsapódik a falakon. Ha nem kezeli a helyzetet, akkor a párakicsapódás miatt előbb-utóbb meg fog jelenni a penészedés is. A penészgombák pedig elárasztják a levegőt az egészségét károsító spórákkal, aminek előbb csak az lesz a következménye, hogy rosszabb lesz a közérzete. Később azonban a légzőszerveit ért hatások miatt megjelenhet a köhögés is. Akár allergiás és asztmás tüneteket is okozhat a penészgombák elszaporodó és levegőbe kerülő spórája.

Mi a hőhíd, és miért jelent problémát?

Ahogy sok műszaki fogalomnak, a hőhíd fogalmának is van tudományosan megalapozott és közérthetőbb meghatározása is. A hőhíd közérthetőbb megfogalmazásából a jelenséget nem ismerők könnyebben megértik a lényegét. Cserébe viszont a szakembereknek vannak komoly hiányérzetük, amikor egy ilyen megfogalmazást hallanak.

Ezzel szemben persze a hőhíd precíz megfogalmazása, amely a szakemberek számára is megfelelő, már nehezen érthető a műszaki tudományokban járatlanok számára. Nekik továbbra is marad a hőhidat leíró könnyen megérthető megfogalmazás. Ezért a hőhíd meghatározásaként mindkettő fontos.

Az épületek falainak hőátbocsátását a téli nagy hidegben, és a nyári kánikulában is érezzük.

Hőleadáskor a falakon át a meleg levegő áramlik a hideg levegő felé.

 • Télen, amikor a lakásban fűtünk, kinn pedig akár mínusz 10 fok is van, akkor a felfűtött meleg levegő áramlik a homlokzati falakon át a szabadba. Emiatt a hőleadás miatt kell folyamatosan fűteni a lakást.
 • Nyáron pedig a kinti 40 fokos hőség áramlik be a falakon át a lakásba, és ha a kánikula napokon vagy pedig heteken keresztül tart, akkor légkondicionálás nélkül alig-alig lehet meglenni a 30 fok körüli vagy feletti lakásban.

Hőátbocsátása minden épületszerkezetnek van, csak az a kérdés, hogy mennyi ez a hőátbocsátás. Éppen azért nem működtethetők gazdaságosan a hőszigetelés nélküli épületek, mert a hőátbocsátásuk nagyon nagy. Ezzel szemben a modern, korszerű üregszerkezetes falazóblokkokból épített homlokzati falaknak és az utólagos hőszigeteléssel ellátott régi építésű falaknak már jóval kisebb a hőátbocsátása.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen építőanyagból épült a fal. Az sem mindegy, hogy milyen vastag a fal, és utólagos hőszigetelésnél pedig az is fontos, hogy milyen szigetelőanyaggal, és milyen vastagságban van szigetelve. Ezek mindegyike fontos az épület megfelelő hőszigeteléséhez. De nem ennyire egyszerű azért a helyzet.

hőhíd az épületben

A falnak vannak olyan területei, ahol jobban szökik a meleg. Ezek a hőhidas szerkezetek az épületben.

Az épületszerkezeteknek, a falazatoknak nem egyenletes a hőszigetelő képessége. A falnak vannak olyan helyei, amelyen keresztül gyorsabban hűl ki a lakás. Ezzel pedig már el is érkeztünk a hőhíd fogalmához, és a hőhíd elleni védelem jelentőségéhez.

 • A hőhíd az terület, amelyen át gyorsabban szökik el a meleg levegő, mint a fal egyéb területein.
 • Még egy lényeges szempont. Ahol hőhíd van a falban, ott érezhetően hidegebb, mint máshol.

A hőhíd fogalma a szakemberek szerint másképp hangzik. Eszerint az épületet határoló szerkezetek azon részei a hőhidak, amelyekben többdimenziós hőáram alakul ki. A hőáramot még laikusként is érteni véljük, de mi az a többdimenzió. Ugye, hogy érthetőbb az a megfogalmazás, hogy ahol gyorsabban szökik meg a meleg levegő, és hidegebb a fal, mint a fal egyéb részein?

Melyek lehetnek a falnak ezek a hőhidas területei?

Hogyan alakul ki a hőhíd, és mi okozza?

A hőhíd leggyakrabban a nem megfelelő beépítés miatt keletkezik. Például igen gyakran alakul ki hőhíd a polisztirol szigetelésnél az egyes táblák találkozásánál. Minél nagyobb rés marad a két tábla között annál nagyobb a hőhíd a két polisztirol tábla találkozásánál. Ez elég logikusan hangzik.

 • Ezzel együtt azonban a polisztirol táblás szerkezetével nemigen tudunk mit kezdeni. A táblák találkozásánál a hőhidat úgy tudja megszüntetni, ha tökéletes pontossággal illeszti egymás mellé a táblákat.
 • Még tökéletesebb és hőhíd mentesebb lesz a szigetelés, ha a tervezett szigetelés vastagságát két vagy pedig három rétegben rakja fel, és az egymás feletti rétegeket kötésben helyezi el. Ekkor jól illesztett tábláknál tökéletes lesz a szigetelés, és nem lesz hőhidas a szerkezet.

A kivitelezés hibái miatti hőhidakat megfelelő kivitelezéssel el tudja kerülni. Vannak azonban olyan hőhidak, amelyeket egyszerűen nem tud elkerülni az építkezéskor.

geometriai hőhíd

A hőtérképen is jól látható, hogy az épület sarkainál sokkal jobban szökik a meleg.

Az épület formájából adódó hőhidat geometriai hőhídnak nevezzük. Ezzel nemigen tud mit kezdeni. Ez a hőhíd van. Ilyen jellemző geometriai hőhíd alakul ki az épület sarkainál. Minél vastagabb a fal, annál nagyobb az érzékelt geometriai hőhíd. Az épületek sarkainál ugyanis a belső oldali hőfelvevő felület sokkal kisebb, mint a külső oldali hőleadó felület. Ezért a sarkaknál sokkal gyorsabban halad keresztül a hőenergia, mint az egyenes falnál. Ezért van az, hogy télen az épület sarkában érezhetően kisebbnek érezzük a hőmérsékletet, mint a lakás belsejében.

Emellett azonban az egyenes falak mentén is jobb a hőérzetünk, mint közvetlenül a sarokban. Ugyanis a fal egyenes részén a belső oldali hőfelvevő felület pontosan olyan nagy mint a külső hőleadó felület, ezért itt jóval lassabban halad át a falon a belső oldali meleg levegő, mint az épület sarkában.

Azonban nemcsak az épületek sarkainál, valamint a fal és a padló és a fal és a mennyezet találkozásánál alakul ki hőhíd az épületben, hanem különböző fajtájú anyagok egymás mellé építésénél is. Ez a hőhíd az anyagváltásból adódó hőhíd. A különböző fajtájú építőanyagoknak különböző a hőszigetelése, a hővezetési tényezője, ezért az eltérő építőanyagok találkozási pontjánál az épületnek más lesz a hővezetési tényezője, más lesz a hőszigetelő képessége, mint máshol. A hőhíd elleni védekezés tehát itt sem lehet tökéletes.

Ezek alapján már talán látja is, hogy teljesen „hőhídmentes szerkezet” egyszerűen nem létezik.

 • Ugyanis, ha az épületnek van egy sarka, akkor ott már értelemszerűen kialakul a geometriai hőhíd. Ha pedig nincs sarka, akkor az épület kör alakú, és ekkor is a fal vastagsága miatt a belső átmérő mindig kisebb, mint a külső átmérő, ezért a belső oldali hőfelvevő falfelület nagyobb, mint a külső hőleadó falfelület, ezért a kör alakú épületben is hőhidas a falszerkezet.
 • Nemcsak az épület sarkainál alakul ki hőhíd a falszerkezetben, hanem a válaszfalak becsatlakozásánál is. Ezzel sem tud igazán mit kezdeni, mert válaszfalra szüksége van a házban.
 • Ha pedig eltérő építőanyagokat épít egymás mellé a falba, például beépít egy ablakot vagy külső bejárati ajtót a homlokzati falba, és a nyílászáró felé pedig áthidalót rak, akkor máris eltérő anyagszerkezetek kerülnek egymás mellé a falban. Az így kialakuló, anyagváltásból eredő hőhidak ellen külső kiegészítő szigetelés beépítésével tud valamelyest védekezni. Ez a kiegészítő szigetelés azt jelenti, hogy úgy kell kalkulálnia az egyes egymás mellé kerülő falszerkezetek hőszigetelő képességét, hogy a gyengébb hőszigetelő képességű építőanyag, például az áthidaló hőszigetelését kiegészítő szigeteléssel ugyanolyan értékűvé kell tennie, mint amilyen a mellette lévő falszerkezet hőszigetelése. Ha el tudja érni azt, hogy az egymás mellé kerülő eltérő építőanyagú falszerkezetek együttes hőszigetelő képessége egyforma legyen, akkor az építőanyag váltásból adódó hőhíd nem érvényesül, és a falszerkezet nem lesz hőhidas.
 • Az ablakok beépítésénél is kiegészítő szigetelés berakásával tudja csökkenteni, vagy akár ki is küszöbölni az ablakkávák mentén kialakuló hőhidas szerkezetet.
 • Ugyanilyen erős hőhidas szerkezet alakul illetve alakulhat ki az erkélyek és a balkonok kialakításánál az épülethez történő csatlakozási pontnál. Itt is az eltérő épületszerkezetek kiegészítő szigetelése jelenthet megoldást.

Nemcsak az épületek sarkai, és az eltérő építőanyagok egymás mellé építése alakíthat ki hőhidas szerkezetet a falban, hanem a nem megfelelő falazási technika is. Ugyanis a falazásra használt habarcsok hőszigetelése is jóval rosszabb, mint a falazásra használt tégláké. Ráadásul emellett még falazóhabarcs és falazóhabarcs között is jelentős különbségek vannak. Például a nem hőszigetelő falazóhabarcs hőszigetelő képessége több mint négyszer rosszabb, mint hőszigetelő társáé. Amelynek még mindig rosszabb a hőszigetelése, mint a homlokzati falba beépített korszerű üregszerkezetű tégláké.

Márpedig ha a tégla hőszigetelése jobb, mint a falazóhabarcsé, akkor a falazáshoz használt habarcs is hőhidat alakít ki a falban.

 • Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a törött téglák beépítésekor újabb hőhíd épül be a falba.
 • Emellett pedig a túlságosan híg habarcs is befolyhat az üreges szerkezetű téglák üregszerkezetébe, és ezek a habarcsdugók újabb hőhidakat okozhatnak. Ezek a rejtett hőhidak akár 10-20%-kal is leronthatják a homlokzati fal hőszigetelését.

A falazóhabarcs által okozott hőhíd hatás ellen tehát a falazáskor beépített korszerű üregszerkezetes falazóelemek milliméter pontos illesztésével, és a falazóelemek beépítéséhez használt korszerű, Dryfix ragasztóhab szakszerű felhasználásával tud védekezni, és ezzel a hőhíd hatást csökkenteni. A hőhidas szerkezet elkerülése érdekében a törött téglákat ne építse be a falba, és habarcs helyett használjon Dryfix ragasztóhabot.

Miért jelentenek problémát a hőhidak?

A hőhidak azért jelentenek problémát, mert a gyengébb hőszigetelő képességű felületeken gyorsabban távozik a belső meleg levegő, és ezért

 • egyrészt több fűtési energiára van szükség, illetve ezeken a területeken, például az épületek sarkainál hidegebb lesz a levegő.
 • Másrészt, mivel ezeknél a hőhidas szerkezeteknél a rosszabb hőszigetelő képességű felületek hidegebbek, és ezért ezeken a hidegebb felületeken a lakásban keletkező pára könnyebben kicsapódik, és a kicsapódó nedvesség miatt előbb-utóbb megjelenhet a penészedés is. A penészedés pedig már nemcsak az épület állagát rontja, hanem a közérzetét, az egészségét is.

A hőhidak általában a falvastagságnál kétszer nagyobb felületen fejtik ki hőmérséklet csökkentő, és a párakicsapódás veszélyét magában hordozó hatásukat. Ezt ismerve már számolhatja is, hogy milyen felület lehet családi házában hőhidas.

Az épületekben kialakult hőhidak megszüntetése, illetve a hőhidak kialakulásának elkerülése tehát nemcsak fűtési költsége csökkentésében segít, hanem emellett még

 • növeli az épület értékét is, és
 • a penészedés elkerülésével pedig egészségesebb környezetet biztosít a lakásban.

A hőhidak megszüntetése, elkerülése tehát nemcsak gazdasági, hanem egészségvédelmi kérdés is családi házában.

 • A cikk olvasásának elkezdésekor gondolta volna, hogy az egészségi állapotuk is függ a hőhidaktól?

17 gondolatok ezen: “Hogyan szüntetheti meg a hőhidat?

 1. Dudás Zsolt

  Ugyanazon mondatok folyamatos ismételgetése más más körítéssel, gyerekes szájbarágás az egész cikk. Csak épp a happy end marad le. Tényleg van kereslet erre? A cikk írója egyáltalán elolvasta a címet “Hogyan szüntetheti meg a hőhidat?” Mert, hogy erről egy árva kanyit sem szól a cikk.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dudás Zsolt
   Köszönöm a hozzászólását, köszönöm a kérdését.
   Ön a 2019-es év első hozzászólója, ezért engedje meg nekem, hogy eredményes 2019-es évet kívánjak Önnek erőben, egészségben és boldogságban. És külön köszönöm Önnek, hogy a cikk sorsáért aggódik, és ezért felhívja a figyelmem a hiányosságára.
   Kérdésére válaszolva, miszerint a cikk írója egyáltalán elolvasta a “Hogyan szüntetheti meg a hőhidat?” címet, azt tudom válaszolni Önnek a cikkből vett idézettel, hogy „teljesen „hőhídmentes szerkezet” egyszerűen nem létezik”, tehát a hőhíd teljesen nem szüntethető meg, tehát nem tudja megszüntetni a hőhidat.
   A hőhíd hatása azonban természetesen csökkenthető, ezért íródhatott meg egyáltalán maga a cikk. Az Ön leírása alapján rosszul, nagyon rosszul.
   Talán elkerülte a figyelmét a további idézet a cikkből „A hőhíd leggyakrabban a nem megfelelő beépítés miatt keletkezik.” „A táblák találkozásánál a hőhidat úgy tudja megszüntetni, ha tökéletes pontossággal illeszti egymás mellé a táblákat. Még tökéletesebb és hőhíd mentesebb lesz a szigetelés, ha a tervezett szigetelés vastagságát két vagy pedig három rétegben rakja fel, és az egymás feletti rétegeket kötésben helyezi el.”
   Ha Önt valóban a „Hogyan szüntetheti meg a hőhidat?” kérdésre adott válasz érdekli, – amiben Önnek tökéletesen igaza van, hogy teljesen nem szüntetheti meg -, akkor kérem, hogy olvassa tovább a cikkből. Kérem, engedje meg nekem, hogy ne másoljam be ide a cikk további tartalmát.
   Egy további mondat kiemelését azonban kérem engedje meg nekem:
   „Az így kialakuló, anyagváltásból eredő hőhidak ellen külső kiegészítő szigetelés beépítésével tud valamelyest védekezni.” – Talán ez is elkerülte a figyelmét, amikor a konkrét választ kereste a „Hogyan szüntetheti meg a hőhidat?” kérdésre.
   A cikk miatt elnézést kérek Öntől. Önnek szíve joga rossznak tartani. Talán annyit jegyeznék meg, hogy nem kifejezetten Önnek íródott, hanem azoknak a többségben lévő látogatóknak, akik átlagosan több mint 6 percig olvassák a cikket.
   Ha megenged egy megjegyzést nekem, akkor tessék megtalálni a szépet és a jót is az életben.
   További jó egészséget, és eredményes 2019-es évet kívánok Önnek.

   1. Tóthné Papp Ágnes

    Szerintem nagyon jó a cikk, felkeltette érdeklődésemet, főleg ha választ kapok kérdésemre. Néhány évvel ezelőtt az előzőleg külső szigetelésen átesett családi házunkban ablakcserét végeztettünk. A régi redőnytokos fa ablak helyett egy jóval kisebb méretű műanyag ablakot építettek be a fal középső részére a régi helyére, úgy hogy külsőleg teljesen a régi méretnek tűnik, belsőleg gipszkartonnal kiegészítve a belső teret.Tehát esztétikailag kívül, belül jól mutat, külső redőnytokot is tetettünk. Csak a téli időszakban jött a meglepetés. Jóval hidegebb lett szinte húzta kifelé a meleget az ablak környezete. A kivitelező persze eltűnt, több ablakossal is megnézettük, mind azt válaszolta, hogy az ablakok jól zárnak nem tudnak mit tenni. És most ez a cikk felkeltette az érdeklődésemet. Kérdésem mi a megoldás? Lehetne bontás nélkül megszüntetni a hőhidat? Vagy mi a legjobb megoldás? Várom segítő szakszerű válaszát.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Tóthné Papp Ágnes
     A leírása alapján valószínűleg az történhetett, hogy a két ablak mérete közötti különbség helyére beépített gipszkarton réteg (vagy valami) hőszigetelése jóval kisebb mint a mellette lévő utólagosan szigetelt homlokzati falé. Talán az is elképzelhető, hogy nincs benne szigetelő, csak egy gipszkarton lap került berakásra az ablak és a fal között helyre a belső oldalon. Ha hőszigetelő anyag berakásával ennek a falazati rétegnek is ugyanolyan lenne a hőszigetelése, mint a mellette lévő homlokzati falnak, akkor megszünhetne a meleg kifelé húzása. Ez azonban csak feltételezés. Ezt csak helyszíni felméréssel lehet pontosan megállapítani.

 2. Virág Kard

  egyetértek, a nagy körülírás mellett nem írja le, hogyan szüntethetők meg a hőhidak és az általuk okozott penészedés örökre. Nálam a műanyag ablakcsere és az egyedi mérők beállítása után kezdtek penészedni a falak, hőhídra hivatkozva. Az egész háztömböt belehúzták a felújításba azzal, hogy havi 8.000 ft-ot kapnak vissza. Ezzel szemben minden évben rá kell fizetni a fűtésre. A fa nyílászárók biztosították a természetes szellőzést télen, nyáron. Ezek az ablakok nem. Ahőt is lejjebb vette a szolgáltató, hiába tekerjük maximumra a szabályzót, jó ha 20 fok van egy helyiségben. A többi helyiségben nem is fűtünk, mert horribilis összeg jönne ki év végére. A cserék előtt komfortos hőérzetű lakásban éltünk, reggeltől estig. Most meggebedünk a hidegtől, egy helyiségben fűtünk és minden évben fizethetjük a festést, ultra szavózást. A lakás egy pénznyelő automatává vált.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kard Virág
   Igen, ez a cikk valóban nem írja le, hogy hogyan szüntethetők meg a hőhidak és az általuk okozott penészedés örökre.

 3. Tóth Emese

  Udv mindenkinek,

  meglevo haz kulso falas szobaja 2-2 sarokablakkal rendelkezik, felette a szoba élein hőhíd, penészedés. Megoldás lehetne valamiféle falfűtés, amit belulrol raragasztanak? Ugy kepzelem el, mint egy szelesebb led csíkot, csak ez nem vilagitana, hanem a hideg reszeket fűtené, szárazon tartaná? Vagy ez total tűzveszélyes megoldás?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tóth Emese
   Helyszíni felmérés nélkül erre nehéz választ adni. Úgy gondolja, hogy csak a hőhidas részt fűtené a falon?
   Nyilván egy fűtéses megoldás adott esetben lehet tűzveszélyes is, de a kivitelezést biztos meg lehet úgy is oldani, hogy ne legyen tűzveszélyes. Sokkal inkább a hatásossága a kérdéses elsősorban.
   Érdemes lenne egy tapasztalt szakemberrel megnézetni, és ő a felmérés alapján jó eséllyel tud sikeres megoldást javasolni.

 4. Pingback: Homlokzat szigetelés házilag. Érdemes hozzálátni?

 5. Kelemen József

  Balatoni házunkban az alsó szint részben szuterén jellegű, részben, a hátsó rész van a földben. Az alap építése beton, ennek a résznek a falai is. Építéskor sajnos nem csináltak függőleges szigetelést. Nyáron melgben a csempéről folyik a víz és ez a rész nedves, penészes.Télen, ha az ablakot nyitva hagytuk, minden csupa penész lett.Hogyan lehetne végleg megszüntetni?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves József
   Nem pontosan értem a kérdést. A földben lévő falrész nincs szigetelve? Ha így van, akkor ezt hogyan gondolták? Vagy félreértek valamit?
   Kérem, hogy kérje egy szakember helyszíni felmérését?

 6. Nagy Judit

  Én viszont nagyon köszönöm a cikket!
  Végre valaki érthetően és részletesen magyarázta el, hogy mi is az a hőhíd. Egyáltalán nem volt “szájbarágós”.

  Sokféle ember olvassa ezeket a cikkeket, olyanok is, akiknek igenis haszos ez az információ, többek között fiatalok és nők is.
  Én is ebbe a kategóriába tartozom.

  Nem hiszem, hogy bárkinek joga lenne arrogáns hangnemben leszólni a cikk íróját, (aki egyébként igen intelligensen reagálta le azt a bejegyzést is)
  Szívesen megnézném a hozzászóló blogját is…ha van neki…

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Judit
   Köszönöm szépen az elismerő szavait, és örülök neki, hogy tudtam segíteni 🙂 Minden jót kívánok Önnek

   1. Tóth Mátyásné

    Egyetértek az előttem szóló minden szavával! Én is köszönóm ezt a hasznos cikket nekünk sokat segített.
    Üdv😊

 7. Kolossy Péter

  Ez a cikk egyértelműen a google-nek íródott és a cikk megtévesztő, mert mindenki a megoldásért kattint, de arról semmit nem ír. Semmit nem fogok innen venni, az biztos, mert ez átverés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük