Ablakkáva szigetelése

Az épületek fűtése egyre többe kerül az emelkedő energiaárak miatt. Ezért a fűtési költségek csökkentése érdekében az épületek egyre jobb hőszigetelési rendszerekkel készülnek el. Az új építéseknél már eleve kiváló hőszigeteléssel készülnek el az épületek. Enélkül már nem is kapnának használatbavételi engedélyt. A már meglévő épületeknél pedig utólagosan végzik el a hőszigetelési munkákat.

Az épületek külső falára felhúzott homlokzati szigetelés azonban nem egységesen jó hatékonyságú minden ponton.

  • Gondot jelentenek például az épületek sarkainál óhatatlanul kialakuló geometriai hőhidak.
  • Geometriai hőhíd alakul ki a homlokzati fal és a padló, valamint a fal és a mennyezet találkozásánál is.
  • Ugyanilyen hőhíd hatás alakul ki két eltérő anyag egymás mellé építésekor is, hisz ezeknek az anyagoknak eltérő a hőszigetelő képessége.

Gondot jelentenek azonban a homlokzati falba beépített ajtók, ablakok fallal való találkozási pontjainak, a kávának a hőszigetelése is. A kávában ugyanis két különböző anyagú és emiatt különböző hőszigetelő képességű szerkezet találkozik. A falszerkezet és a nyílászáró anyaga nemcsak funkciójában, hanem anyagában is eltér egymástól.

Szerencsére a homlokzati fal teljes felületéhez képest a nyílászárók melletti káva felülete kicsi. Azonban ezen a kis felületen is jelentős lehet a hőveszteség.

Porotherm 44 X-therm téglafal kiváló hőszigeteléssel, 0,21 W/m2K értékkel

A korszerű falazóanyagokból épült homlokzati falak hőszigetelő képessége ma már kiváló. A régebben gyenge hőszigetelő képességű falazóelemekből épült falakat, is jó hőszigetelő képességűvé lehet alakítani a homlokzat utólagos szigetelésével.

Nem mondhatjuk el azonban ezt a beépített ablakokról. Ezeknek a hőszigetelése sokkal rosszabb, akár 10-szer rosszabb is lehet. Szerencsére nem nagy felületet jelentenek ezek a homlokzaton.

A ma beépítésre kerülő kétszeres, háromszoros üvegezésű, többszörös tömítéssel ellátott ablakok is sokkal jobb hőszigeteléssel bírnak.

A homlokzati fal és az ablak találkozási pontjának kialakítása azonban hőszigetelés szempontjából is körültekintést igényel. Egyáltalán nem mindegy az, hogy a beépített illetve a beépítésre kerülő nyílászáró milyen pozícióba fog bekerülni a falba.

Ha a régi szokásoknak megfelelően a nyílászáró a homlokzati fal közepére kerül beépítésre, akkor itt a nyílászáró külső része előtt a homlokzati fal beforduló részén lesz egy kis falfelület, amit bizony a kültéri levegővel való találkozása miatt szigetelni kell. Ennek a beforduló résznek a szigetelése persze megoldható, de a szűk hely miatt akadályai vannak.

Nem újdonság, hogy a hőszigetelés eredményessége a szigetelésre használt szigetelő hőszigetelő képességén túl a szigetelés vastagságától is függ. Márpedig ezen a beforduló részen a nyílászáró nyitott felületének elvétele nélkül meglehetősen korlátozott hely áll csak rendelkezésre. Bármilyen hőszigetelés is lesz a beforduló részen, az a szabadon hagyott falnyílást fogja szűkíteni. Minél vastagabb lesz a hőszigetelés, annál jobban rá fog takarni a beépített ajtó vagy ablak tokjára. Ez pedig nem igazán szerencsés megoldás. De persze a szerkezet rossz hőszigetelése is ugyanúgy rossz.

ablakkáva szigetelés

Ablakkáva szigetelésnél mire figyeljen oda?

Az ablaktokra ráforduló hőszigetelésnél két fontos szempontot kell szem előtt tartani:

  • Az egyik az ablak használhatóságával, nyitásával, zárásával kapcsolatos. Vagyis az ablakszárnyakat akadálytalanul kell tudni nyitni és zárni a hőszigetelés után is.
  • Másrészt pedig a hőszigetelés beépítésével se keskenyedhet el túlságosan nagy mértékben az ablak tokja, mert ez igencsak szokatlan megjelenést adna. Ilyen esetekben általában 20–40 mm-es kávahőszigetelést szoktak alkalmazni a tokra való ráfedéssel. Ezzel a tokra ráfedő hőszigeteléssel javul annyit a falnyílás hőszigetelése, hogy a belső falvégek hőmérséklete a harmatpont fölé tud emelkedni. Ezzel elérhetjük azt, hogy belül nem csapódik ki a pára. Hőveszteséggel azonban bizony számolni kell.

Új építésnél és felújításnál is sokkal jobb megoldás az, amikor a beépítésre kerülő ablakot a külső síkra helyezik ki. Ekkor a hőszigetelendő káva felülete megszűnik, hiszen a káva bekerül a belső, fűtött térbe. A homlokzati hőszigetelés közvetlenül ráfekszik a tok külső síkjára, mivel az egybeesik a teherhordó falszerkezet külső síkjával.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot az ablakkáva szigeteléséhez? Mire figyeljen? Kattintson a képre a választást megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már a hőszigetelőt az ablakkáva szigetelésére?

Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon szigetelő anyagot kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a választásban?

16 gondolatok ezen: “Ablakkáva szigetelése

  1. Zoltán

    Üdv!
    Felújításnalál ha síkba kerül az új ablak, akkor is ajánlott az ablak nyílást belülről körbe rakni 3-5cm XPS-el?
    Köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zoltán
      A hőszigetelés akkor lesz a legjobb, ha az ablak a külső falsíkba kerül. Hőszigetelés szempontjából nyilván ez a legfontosabb. Az eltérő épületszerkezetek találkozását azonban igen, érdemes hőszigeteléssel megerősíteni. Nyilván itt az ablak nyitása-zárása is fontos szempont.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Földi László
      Hát igen:) Ekkor a redőnytok maradása miatt a szigetelésben valószínűleg meg kell alkudni. Attól függően, hogy melyik a fontosabb.

  2. Dominika

    Kedves Blog! Fa ajtó/ablak beépítés előtt állunk (nem külső síkra) később lesz kőzetgyapot szigetelésünk, az ablakok köré – beépítés előtt – a káva szigetelés lehet XPS, vagy oda is kőzetgyapot kellene?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dominika
      Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését. Nem külső síkra építik be a fa ajtót, ablakot. De azért a külső homlokzati falon lesz a nyílászáró beépítés, csak a falszerkezet közepére.
      Kőzetgyapot homlokzati szigetelésnél lehet a káva szigetelése kőzetgyapot és XPS is. Szakszerű beépítéssel mindkettő jó lehet. A két anyag közötti választásnál sokkal fontosabb az, hogy a fal miből épül, milyen a hőszigetelése, és hogy milyen vastag lesz a káva beépítésére használt hőszigetelő, és annak milyen a hőszigetelő képessége. Az a fontos, hogy a belső fal hőmérséklete a kávánál harmatpont feletti legyen, hogy ne legyen páralecsapódás, penészedés.

  3. Vörös Viktória

    Üdvözlöm! Hőszigetelés előtt állunk. A 15 cm-es rendszerben gondolkodunk. Régebben épült a házunk az ablakcserén túl vagyunk. A nyílászárók nem a fal síkjában vannak. Az érdekelne, van e valami alternatíva arra, hogy ne túl sok fényt veszítsünk. Szoktak e olyan megoldást alkalmazni, hogy az ablak köré ( nem a káva, hanem a homlokzatra) kisebb szigetelést raknak? Köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Viktória
      Alapvetően nem szoktak ilyen megoldást, mert hőszigetelésnél a hőszigetelés az elsődleges, és ha ugyanabból a hőszigetelőből vékonyabb szigetelés kerül a homlokzatra az ablaknál, akkor ott gyengébb lesz a hőszigetelés. Emellett pedig hőhíd is kialakul. Ha vékonyabb hőszigetelésben gondolkodnak, akkor a vékonyabb szigetelőnek jobb hőszigetelő képességűnek kell lenni azért, hogy a vékonyabb vastagságú szigetelő hőszigetelése is nagyjából ugyanolyan jó legyen, mint a 15 centiméteresé. Ilyen sokkal jobb hőszigetelő képességű szigetelő lehet például a grafitos szigetelés mellé az Austrotherm Resolution Fassade homlokzati hőszigetelő. Ilyen esetekben azonban a kivitelezésnél is pontos munkára van szükség.

    2. Akos2

      Üdv!
      A nyilászáróink a fal síkjával egy vonalban vannak. A kérdésem az lenne, hogy szakszerűen mennyi mm-t kell ráengedni az ablakra az EPS-t?
      Ha ráengedjük, az ablakkal érintkezhet ragasztó, vagy inkább a fal és az EPS kozott legyen csak?

      1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Ákos
        Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését. Szakszerűen az ablakra nem kell ráengedni a szigetelést. Toktoldót lehet berakni, és erre a toktoldóra lehet ráengedni a szigetelést.
        Az ablakra ne is engedjük rá a szigetelést. De ha ráengedjük, akkor ne ragasszuk rá az ablakra a szigetelést semmiképpen. Úgy kerüljön fel a szigetelő, hogy ne legyen hézag közötte. Vagy ha mégis van, akkor ezt a hézagot purhabbal töltsük ki.

  4. Csaba György

    Tisztelt Dalos-blog/
    Az építéskor (50 éve) a külső nyílászáró-tokok és a falkáva között nem készült hőszigetelés, meglehetősen nagy hézagok, üregek maradtak a beépítést követően.
    Kérem segítségét, hogy milyen megoldást javasol a káva és a tok közötti hézag bontás nélküli megszüntetés.
    Köszönöm: Csaba

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csaba
      Célszerű lenne látni a szerkezetet ahhoz, hogy jó megoldást lehessen javasolni. Valójában milyen nagyok azok a hézagok és üregek, amik maradtak a beépítést követően? Alaktalanok vagy x cm vastag szigetelés berakását lehetővé teszik?
      Ha alaktalanok, illetve nem egyenlő vastagságúak a hézagok, akkor a fújt purhabos szigetelés lehet a megoldás.

  5. Szabó Enikő

    Üdv!
    Régi kisméretű tégla ház felújításán dolgozunk.
    Az új nyílászárókat a külső falsíkra tervezzük. A homlokzati szigetelésre csak később kerül sor. Az ablakra kerül toktoldó kb 5-6 cm, felül a redőny miatt nagyobb. A szigetelést majd ráfuttatjuk a toktoldóra. Érdeklődni szeretnék, hogy az ablakkáva szigetelése ez esetben is szükséges, okoz valamilyen problémát ha készül, vagy ha nem?
    A régi ablakok gerébtokosak a belső rész így szélesebb mint a külső. Mivel érdemes a külső kávához igazítani?
    Illetve a toktoldót belülről, hogyan érdemes eltakarni?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabó Enikő
      Természetesen nem feltétlenül szükséges. Ha az új ablak a külső falsíkra kerül, akkor nincs káva. A külső falra rakott ablaknál a káva belülre, a fűtött térbe kerül. Ilyenkor nem kell külön hőszigetelés.
      A külső falsíkra rakott új ablak és a fal közötti hézagot purhabbal érdemes kitölteni.
      Az ablakcserét érdemes szakemberre bízni. Ő pedig a falszerkezet állapotából látja azt, hogy a falat hogyan lehet visszajavítani az új ablak pontos beillesztése után.

  6. Gábor

    Kedves Dalos-blog!

    Szeretnék érdeklődni, hogy tudnak e szakembert is javasolni belső szigetelési munkálatokra? Sarok ablakok tokozása körül nem vagy csak alig használtak a beépítés során szigetelést, így a sarkok felöli éleken penészedés jelent meg. Gyanítom a sarok vasbeton oszlopra egyszerűen rá lett tolva a nyílászáró tokozat.

    Üdvözlettel,
    Gábor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      Sajnos nem tudunk javasolni. A kivitelező szakemberek általában egy adott régióban dolgoznak, és nem vállalnak bárhol az országban munkát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük