Villanyszámla is csökkenthető fénycsatornával

A fénycsatorna legfontosabb előnye, hogy beviszi a természetes fényt otthona ablaktalan helyiségeibe is. Az előszobába, fürdőszobába, gardrobszobába vagy éppen a folyosón sok lakásban nincs ablak a falon. Ezekbe a szobákba fénycsatorna beépítésével beviheti a napfényt.

fénycsatorna

Fénycsatorna, amely otthona ablaktalan helyiségeibe is elviszi a napfényt

A napfény bevitelének a természetes fény lakásába való bejuttatása mellett meglesz még az az előnye is, hogy nem kell állandóan felkapcsolni a villanyt, ha ezekben a szobákban tartózkodik.

  • Ezzel pedig az áramszámláját is lefaraghatja.
  • A fénycsatorna beépítésével az élettanilag fontos komfortos kényelem mellett a takarékosság is megvalósul otthonában.

Biztos érezte már Ön is, hogy napközben valahogy jobban érzi magát, és sokkal többre tud haladni, ha nem állandó villanyfény mellett dolgozik a munkahelyén, vagy tesz-vesz otthonában. Kutatások sora bizonyítja azt, hogy ilyenkor a kutatásban résztvevők jóval fáradtabbnak érzik magukat, és sokszor el is álmosodnak. Ezt a természetes fény hiányának tudhatjuk be, mert ezeknél a kutatásoknál a kontrolcsoportban résztvevők, akik napfényes helyiségben tartozkodtak, sokkal kisebb arányban számoltak be álmosságról, fáradtságról. Gondolta volna, hogy a természetes fény tartós hiányának ilyen hatása lehet?

Sokan már a természetükből adódóan is ösztönösen próbálják elkerülni azokat a helyiségeket, ahova nem jut be természetes fény. Nyilván ez sem lehet csak a véletlen műve ilyen nagy számosságnál. A lámpafény világosságot ad, de kellemesen jó közérzetet már nem tud. A napfénynél a világosság mellett a jobb kedv és a kellemesebb közérzet is bejut a lakásba. Fénycsatornával pedig még az ablaktalan helyiségekbe is.

Egy fénycsatornával tehát otthona olyan helyiségébe is be tudja juttatni a napfényt, amelyik homlokzati fallal vagy pedig a tetővel sem határos. Ha a fénycsatorna maximum 6 méter hosszú csővezetékével a helyiség mennyezetén elhelyezett belső világító burába el tudja juttatni a tetőn elhelyezett kültéri egységen beérkező napfényt, akkor az ablaktalan helyiségbe be fog jutni a természetes fény.

Családi házakban vagy pedig társasházaknál a felső szinten lévő ablaktalan helyiségekben a napfény ilyen módon való bejuttatása jó megoldás lehet.

A fénycsatorna beépítésével akár 13-szor több természetes fényt is képes lehet bejuttatni az ablaktalan helyiségbe, mint egy izzólámpa fénye.

A fénycsatorna lakásába való beépítése egyszeri költséget jelent. Utána viszont hosszú évtizedeken át érezhető csökkenést érhet el az áramszámlája végösszegében. Emellett pedig a villanyvilágítás helyett természetes fény fog bejutni otthona ablak nélküli helyiségébe is.

  • Mit gondol? Érdemes elgondolkodni egy fénycsatorna beépítésén?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük