Milyen a jó tető?

A családi ház végső megjelenését, távolról is jól látható formájának karakterét a távolról is jól látható tető adja meg. A házépítés változatos karakterének kialakítása miatt a családi házakra épített háztetők sokfélék lehetnek. A háztetők sokfélesége nemcsak a tetőfedés anyagában, hanem kialakításuk formájában is megjelenik. A bonyolult, sok törést és változatosan futó éleket tartalmazó tetőszerkezetektől kezdve az egészen egyszerű, letisztult formákig sokféle megjelenéssel találkozunk, ha nemcsak az orrunk elé, hanem felfelé is figyelünk a családi házas övezetekben sétálva.

A családi házak tetőszerkezetei végső formájukat a tervezőasztalon nyerik el. A tervezésnek azonban a tervező az építtetővel való többkörös egyeztetés után kezd hozzá. Ezeken az egyeztető beszélgetéseken a szakember kérdések sorával bombázza az építtetőt.

Ezeknek a kérdéseknek a többsége a családi ház használatos funkcióival foglalkozik. Az egyes funkciók kialakításának igényességét kell pontosan meghatározni a tervezéskor. Vagyis tehát azt méri fel a tervező, hogy milyen otthont szeretnének az építtetők maguknak.

A tetővel és a tetőtérrel kapcsolatban is sok-sok kérdés kerül elő. Be legyen-e építve a tetőtér? Ez talán az egyik legfontosabb kérdés a tetővel kapcsolatban.

Fontos persze az is, hogy milyen legyen a tető? A tető formája és kialakítása. Arról is dönteni kell, hogy a tetőfedéshez milyen anyagot használjanak. A legtöbben ma már a cserépfedést választják új családi ház építésekor. A tető felújításakor már jóval változatosabb a tetőfedésre használt anyagoknak a köre.

Kerámia vagy betoncserép legyen?

Kerámia cserép legyen a tetőn?

Milyen cserép legyen a tetőn? Kerámia vagy inkább betoncserép?

A tetőcserép kiválasztásakor először arról kell dönteni, hogy kerámia vagy pedig betoncseréppel fedjék a tetőt.

  • Azért is fontos ebben időben dönteni, mert a betoncserépnek a tömege nagyobb, ezért a betoncserép tető erősebb tetőszerkezetet igényel, mint a kerámia cserép.

Vagyis a tervezés első lépéseként a tervező felméri az építtető család igényeit és lehetőségeit. Ezeket kell majd összhangba hoznia a tervezés során az építkezéskor betartandó szabályokkal és előírásokkal. Nem mindig könnyű megfelelni a többféle, egymással ellentétes elvárásnak.

A jó tető biztonságot ad a háznak. A ház körültekintően megtervezett és az építéskor precízen megépített sapkája nemcsak az esővel és hóval szembeni vízzáróságot, hanem a széllel és viharokkal szembeni védelmet is biztosítja.

A tető biztonságától nem elválasztható a tetőgarancia sem. Ez pedig nemcsak a tetőfedéshez felhasznált anyagoknak, hanem a kivitelezésnek a garanciáját is jelenti. A tető garanciájához nem elég pusztán a tetőcserép fajtáját, gyártóját és ezen belül pedig a típusát kiválasztani. Emellett még a kivitelező szakembert is érdemes gondosan megválasztani. A hozzáértés mellett a gyakorlati tapasztalat, és a szakember munkájával kapcsolatos referenciavélemények is meghatározó fontosságúak a szakember kiválasztásakor. A garanciális problémák ugyanis nemcsak a felhasznált anyaggal kapcsolatban alakulhatnak ki, hanem a tetőszerkezet kialakításával és a tetőfedéssel kapcsolatban is.

Faanyagok a tetőszerkezethez

fagerenda

Fagerenda a tetőszerkezet elkészítéséhez

A hazai gyártású tetőcserepek alá a tetőszerkezethez szükséges faanyagot a környező országokból származó importból tudjuk biztosítani. Legnagyobb mennyiségben Szlovákiából és Romániából érkeznek a fenyőfa anyagok. Ez pedig azzal jár, hogy a tetőhöz szükséges gerendák, szarufák, deszkák és lécek nemcsak pontosan kiszámolt mennyiségben, hanem vágás előtti faanyagként is megvásárolhatók 1-1 új tetőszerkezethez. Az új tető építésekor ugyanis nemcsak sokféle faanyagra van szükség, hanem még, 1-1 anyagból is jelentős mennyiségre. Például a tető tartószerkezetének elkészítéséhez szükséges fagerendákra és szarufákra is szükség van.

A fenyő fűrészáru tüzépi vagy fatelepi kiválasztásakor feltétlenül kérjen segítséget a tetőszerkezet építésével megbízott ácstól. A szakember ugyanis a telepen található fenyő fűrészáruból sokkal nagyobb biztonsággal választja ki a tetőfedéshez szükséges megfelelő faanyagokat.

A tetőszerkezet fatelepi kifűrészelése, és az építkezés helyén való kiszabásakor ügyeljen arra, hogy a faanyagok rágcsálókkal és nedvességgel szembeni ellenállásának biztosítására megfelelően impregnálással legyenek ellátva. A tetőszerkezet tartósságával szembeni követelmény tehát nemcsak a tetőszerkezet kellő mértékű megerősítését, hanem a tetőszerkezet elkészítéséhez felhasznált faanyagnak a szakszerű felületkezelését is jelenti.

Milyen tetőfólia kerül a tetőre?

bramac tetőfólia

Tetőfólia kiválasztásakor figyeljen a megfelelő választásra

A tetőszerkezet tetőre való felrakása után a külső páraáteresztő tetőfólia felrakása következik. Érdemes olyan tetőfóliát választani, amelyik vízzárósága mellett, nemcsak a nedvességgel, hanem az ultraibolya sugarakkal és a tetőtérben nyáron gyakran tapasztalható perzselő meleggel szemben is védelmet nyújt.

Ezzel nemcsak a tetőszerkezet élettartamát tudja jelentősen megnövelni, hanem még kellemesebb is lesz a klíma a tetőtérben. Természetesen a megfelelő tetőtéri klíma biztosításához a tetőfólia megfelelő kiválasztásán túl még megfelelő tetőtéri szigetelésre is szüksége lesz.

Tetőfedés

Terrán Synus sötétbarna tető

Terrán Synus sötétbarna tető Elegant felületvédelemmel. A Synus cserepek új építésnél és a tető felújításánál is sokszor kerülnek fel a tetőre

A tetőfólia után pedig a tetőfedéshez kiválasztott kerámia vagy pedig betoncserép felrakása következik. A tetőfedéskor érdemes nemcsak pusztán cserépben, hanem tetőrendszerben gondolkodni. Ekkor van ugyanis teljes körű, akár 5 évtizedre is szóló garancia például a Leier vagy a Terrán betoncserepeire, illetve a Creaton kerámia cserepeire.

Amikor tetőrendszert vásárol a cserépfedéshez, akkor az alapcserép mellé a szükséges kiegészítő cserepeket és egyéb kiegészítőket, például a hó tetőről való lecsúszását megakadályozó hófogókat, tetőkibúvót, viharkapcsokat és egyéb kiegészítőket is érdemes megvásárolni.

A tetőfedéshez ajánlott kiegészítők beépítésének, a jól választott tetőfólia szakszerű beépítésének leginkább nagyobb esőzések, hófúvások, valamint orkánerejű széllel támadó viharkárok idején van kiemelt fontosságú jelentősége. A nagy viharban kidőlt fáknak, letört ágaknak a háztetőre csapódása elleni védelemként van szükség a tetőfedésre használt tetőcserép és kiegészítőinek a megfelelő kiválasztására.

A szélsőséges időjárás egyre nagyobb károkat képes okozni a családi házak tetőszerkezetében is. Az ellene való védekezésnek nemcsak a megfelelő biztosítás kötése lehet az ellenszere, hanem a tetőszerkezet szakszerű kialakítása is.

A jó minőségű betoncserepek már a nagyobb súlyuknál fogva is jelentős védelmet jelentenek nagy viharok idején is. Ezt a viharállóságot tudja még tovább fokozni a viharkapcsok tetőszerkezetbe rakásával.

hogyan válasszon tetőcserepet

Kerámia vagy betoncserép legyen? Hogyan válasszon tetőcserepet családi házára? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már családi háza tetőcserepét?

Ha még nem választott a cserepek közül, akkor Hogyan válassza ki családi háza tetőcserepét kérdéssor megválaszolása sokat fog segíteni az Önnek legjobb tetőcserép kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük