Silka tégla hangszigetelésre

A Silka mészhomok tégla nemcsak a válaszfal, hanem külső határoló fal hangszigetelelésére is jól használható. Nagy nyomószilárdsága és jó teherbíró képessége biztosítja ezt.

Nálunk a 30 és 38 cm vastag téglafalak építése a legelterjedtebb családi házak építésekor. A Silka téglákból ennél vékonyabb teherhordó falak építhetők. A 20, 25 és 30 cm vastag Silka mészhomok falazóelemekből épületen belüli és homlokzati falak is felhúzhatók.

  • Silka mészhomok tégla fal

    Silka mészhomok téglafal építése

    A 20 és 25 cm vastag falak belső teherhordó falaknak tökéletesen megfelelőek.
  • Homlokzati falak építéséhez kiegészítő külső szigeteléssel ellátva használhatók.
  • Nagy nyomószilárdsága miatt többszintes épületek építésekor is jól használhatók. Ekkor talajszint alatti falazatot megfelelő vízszigeteléssel kell ellátni.

Silka tégla nagy hőtároló tömege

A Silka tégla nagy nyomószilárdságát a beépített anyagtömeg adja. A tégla terhelhetőségével összefüggő nyomószilárdsággal együtt járó anyagtömeg a nagy terherbíró képesség mellett kiváló hőtároló kapacitást is biztosít. Ennek a hőszigetelésben nincs jelentősége, a hőtárolásban azonban igen. Mit is jelent ez?

  • Azt, hogy ezek a nagy hőtároló tömegű falak ugyan nehezebben melegszenek fel, de nehezebben is hűlnek ki.
  • Vagyis télen a lakás fűtésének benti melegét, nyáron pedig a hideget képesek tovább tárolni. Ezzel pedig télen akadályozzák a benti meleg kiszökését, nyáron pedig a kinti kánikulai meleg lakásba jutását. Az éjszakai hűvösebb időben lehült falszerkezet nagy hőtároló tömegének köszönhetően sokkal hosszabb ideig tartja meg a lakás kellemes hűvösét még 35-40 fokos déli hőségben is.

Kiváló hangszigetelés

silka válaszfal

Silka válaszfal építése a lakásban

A fizika törvényei szerint a falazóelem nagy tömege és testsűrűsége jó hangszigetelő képességet is jelent. Így van ez a Silka esetében is. Sőt kijelenthetjük azt is, hogy a falazatok közül a Silka falazóelemekből épített falszerkezetek hanggátlása a legjobb. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a lakáson belüli válaszfalak kiváló hangszigetelését lehet biztosítani két szoba között, hanem a külső homlokzati falak hangszigetelése is kiváló.

  • A külső falak hangszigetelése különösen forgalmas út melletti családi ház építésekor válik kiemelten fontossá.
  • Lakáselválasztó falak kiváló hangszigetelése pedig társasházak két lakást elválasztó falának építésekor ad a társasháznak hangszigetelés szempontjából komfortos kényelmet.

A hangszigetelés tényleges mértékét természetesen a tégla kiváló hangszigetelő képessége mellett a falazás minősége is döntően befolyásolja.

  • A Silka téglák nútféderes kialakítása biztosítja a függőleges nútféderek mentén a habarcs nélküli kapcsolódást. Természetesen csak hézag nélküli illesztésnél. Ez pedig azzal a kettős előnnyel jár, hogy ezeknél a függőleges nútfédereknél a habarcs elmaradása miatt nem alakul ki a habarcs miatti hőhíd. Másrészt pedig könnyen és gyorsan is halad a falazás, hisz csak a vízszintes habarcsterítésre van szükség.
  • A falazóelemek megfogóhornyos kialakítása pedig a téglák kényelmes és gyors mozgatását, beillesztését biztosítja.

Tűz elleni védelem

Ezek a falazóelemek ásványi eredetű anyagszerkezetük révén nem tartalmaznak éghető anyagokat. Mész, homok és víz összekeverésével készítik, mégpedig nyomás alatti formázással és gőzszárítással. Anyagszerkezete révén a falazóelem sem éghető. Ez pedig azzal az előnnyel jár, hogy lakástűzben a tűzzel érintkezéskor nem fognak felszabadulni az égéskor más esetekben előforduló egészségre ártalmas gázok. Ezzel pedig a Silka téglák tűzvédelmi szempontból a „nem éghető” kategóriába tartoznak.

Márpedig az „A1-es tűzvédelmi osztályba sorolásuk” révén ezek a viszonylag vékony falak is megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak. Például ez azt jelenti, hogy a 25 cm vastag Silka fal is 4 órán át megvédi a helyiséget a másik szobában keletkezett tűz tovaterjedésétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük