Porotherm Thermo 50 okostégla

A Wienerberger 2019-ben fejlesztette ki 50 centiméteres okostégla falazóanyagát, a Porotherm 50 Thermo okostéglát. Ez a falazóanyag az eddigi legjobb hőszigetelő képességgel bíró Porotherm tégla a Wienerbergernél.

Ezzel az okostéglával 50 cm vastag külső falazat építhető. A felépült fal pedig külön kiegészítő szigetelés nélkül kiváló hőszigetelést biztosít az épületben. Sőt messze túlszárnyalja a jelenlegi szabályozásban előírt hőszigetelésre vonatkozó követelményeket is.

porotherm 50 thermo rapid tégla

Porotherm 50 Thermo Rapid tégla falazóhabarccsal

Az 50 centiméteres Thermo falazóelem üregeibe beépített ásványgyapot hőszigetelés a tégla belsejében található, ezért egy réteget képez a falazóanyaggal.

Nemcsak kiváló hőszigetelő képessége, hanem a kőzetgyapot hőszigetelővel egybeépített szerkezete miatt is korszerű és innovatív falazóanyag.

Melyek a Porotherm 50 Thermo tégla fő előnyei?

  1. Porotherm 50 Thermo hőszigetelő okostégla

    Porotherm 50 Thermo okostégla az eddigi legjobb hőszigetelő képességgel homlokzati fala építéséhez

    Kimagasló hőszigetelő képességét a hőátbocsátási tényező (U) 0,12 W/m2K értéke is mutatja. Ezzel pedig nemcsak a 2020 január elsejével életbe lépő, rendelet szerinti 0,24-es hőátbocsátási tényező értéket teljesíti az 50 cm-es téglafal, hanem passzívház szintű hőszigetelést biztosít az épületben.
  2. Az okostégla üregeibe beépített ásványgyapot hőszigetelés egyrétegű falazatot ad, és a falazás és a szükséges hőszigetelés munkálata a falazás folyamatával elvégezhető.
  3. Ez a kimagasló hőszigetelő képesség azt is jelenti, hogy nincs szükség külön hőszigetelésre.
  4. A hőszigetelő réteg nem a homlokzati fal külső, viharkárok és esetleges mechanikai sérülések által veszélyeztetett helyen, hanem a falazóanyag üregeiben helyezkedik el. Ezzel pedig nemcsak a mechanikai sérülésekkel szemben védet, hanem még fokozott tűzbiztonsággal rendelkezik.
  5. Az 50 cm-es téglafal nemcsak időtálló, hanem megfelelő hőtároló tömeggel is rendelkezik.
  6. A Porotherm 50 Thermo okostégla síkra csiszolt falazóelem. A Rapid falazási technológiával, milliméter pontos illesztéssel építhető be a homlokzati falba.

Korszerű falazóelem az okostégla minden előnyével

Családi háza építésekor a falazóelemként felhasznált tégla az épület homlokzati falaiban és tartófalaiban olyan szerkezeti helyekre kerül beépítésre, ahol később sem lehet már másikra kicserélni az épület statikai biztonságának veszélyeztetése nélkül. Éppen ezért érdemes már eleve a megfelelő stabilitást biztosító falat megépíteni.

Talán nem tudja, mégis fontos adat családi háza építésekor az, hogy a falazóanyag költsége az épület bekerülési költségének 3-7%-a, tehát összességében nem nagy tétel. Mégis kiemelkedő fontosságát mutatja az, hogy a falazat hőszigetelő képességének és hőtároló tömegének függvényében jelentős mértékben hozzájárulhat az épület későbbi évtizedekben kifizetett működtetési költségeinek csökkentéséhez. Minél jobb a falazat hőszigetelése, annál többet tud majd megtakarítani a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségeiből.

Azt is érdemes számításba venni, hogy a hőtechnikai szabályozás szerint 2020 után már csak passzívház szintű, közel nulla energiaigényű épületek épülhetnek majd. Ezt az igényt persze el lehet érni a falazóanyagra utólagosan beépített hőszigeteléssel is. Vagy pedig építhet okostégla falazatot is, amely már egy rétegben, a falazással képes biztosítani a külső fal szükséges hőszigetelő képességét.

Ez pedig nemcsak az előírásoknak való megfelelőséget, hanem az épület fűtésének és klímatizálásának alacsony élettartam költségét is biztosítja majd az elkövetkező évtizedekben.

Azt is mérje fel, hogy várhatóan hogyan fognak alakulni az elkövetkező évtizedekben az energiaárak. Mert ha az energiaárak még további emelkedésével számol, akkor egyre jobban meg fogja érni a kimagasló hőszigetelő képességű külső falazat építése, akár az okostégla falazóanyagként való felhasználásának minden előnyével.

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki épülő családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már családi háza falazóanyagát? Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon falazóanyagot kérdőív kitöltése segíteni fog a legjobb falazóanyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük