Tondach Thermo PIR szigetelés tetőtérbe

Az egyre magasabb energiaárak miatt 2021-től még a jelenleginél is szigorúbb határértékek lesznek érvényben az új építésű épületek egyes szerkezeteinél a hőszigetelésre. Ekkortól ugyanis a használatbavétel feltételeként ezeknek az épületeknek meg kell felelni a közel nulla energiafelhasználással működő passzívházak energiafelhasználásának. Ha pedig ezeknek az új épületeknek az energiahatékonysága nem éri el ezeket az értékeket, akkor nem fognak használatbavételi, lakhatási engedélyt kapni.

Az energiapazarlás csökkentése érdekében különösen fontos a hőszigetelés a tetőtérben, hisz a meleg levegő felfelé száll. Ezért a hőveszteség a padláson illetve beépített tetőtérnél a tetőszerkezeten a legnagyobb. Mivel a legtöbb hő a padláson illetve a tetőn át távozik, ezért nem meglepő, hogy a tető szigetelése kiemelt fontosságú az épületek energiahatékonyságának biztosításához.

A tetőtér megfelelő hőszigetelése nemcsak télen, hanem nyáron is kiemelkedő fontosságú. Télen a tetőtéri szobák fűtésére felhasznált energia pazarló kiáramlását kell megakadályozni. Nyáron viszont éppen ellenkezőleg a kinti 40 fokos hőmérséklet lakótérbe való bejutását kell megfelelő hőszigeteléssel megakadályozni.

Hővisszaverő tetőfedés

A tetőtérnél az energiapazarlással szembeni védekezés külső védelmi vonalát a tetőfedés adja. A tetőfedésre használt tetőfedő anyagoknak azonban a hőszigetelésben nincs meghatározó jelentőségük.

  • Természetesen a sötétebb színek jobban elnyelik a napsugarakat, és ezért nyáron a sötét színű cserepek kevésbé verik vissza a nap égető sugarait. Ezért nagyobb a meleg a tetőtéri szobákban.
  • A tetőcserepeket is el lehet azonban látni nemcsak UV sugárzással szemben védő, hanem hővisszaverő bevonattal is. Ez a harcászatban használatos lopakodó technika térnyerését jelenti a tetőcserép gyártásban. Ugyanis a lopakodó repülőgépek és harckocsik példája alapján, amikor a hőkamerákkal nem lehet érzékelni ezeket a járműveket, a tetőcserepeket is el lehet látni hővisszaverő bevonattal. Ez pedig jelentősen csökkenti az átengedett hőt a tetőcserepeken.
  • bramac tectura protector

    Bramac Tectura Protector cseréptető Thermo Protector védelemmel

    A Bramac Tectura Protector cserepek Thermo Protector bevonata biztosítja, hogy akár 5-10 fokkal is alacsonyabb legyen a tetőtéri szobában. Ha a meleg elleni első védelmi vonal ilyen jól teljesít, akkor kisebb teher hárul a tetőfedés alatt lévő hőszigetelésre és/vagy a légkondicionálásra.

A tetőfedésre használt anyagon kívül azonban csak a tető megfelelő hőszigetelése képes biztosítani az energiafelhasználás gazdaságosságát, és a tetőtéri szoba nyári kánikulában is elfogadható lakóklímáját. A hőszigetelés tehát nemcsak a téli gázfelhasználás mérsékléséhez járul hozzá, hanem a nyári klímatizálásra felhasznált elektromos energiát is jelentősen csökkenti.

Tondach Thermo PIR szarufa feletti tetőszigetelés

A Tondach Thermo PIR szarufa feletti tetőszigetelés rendszere jelenti a tetőfedés alatti második védelmi vonalat, amelyik felettébb nagy sikerrel veszi fel a harcot a pazarló energiafelhasználással szemben.

Tondach Thermo PIR szigetelés

Tondach Thermo PIR szigetelés a tetőtér szarufák feletti szigetelésére

A PIR, a poliuretán keményhab szigetelés a napjainkban általánosan használatos talán legkorszerűbb, legmodernebb szigetelésre, tetőszigetelésre használt hőszigetelő.

  • A poliuretán kiváló hőszigetelő képességét mindennél jobban érzékelteti a szigetelő 0,022 W/mK hővezetési tényező értéke.
  • Ennek a kiváló hőszigetelő képességnek az érzékeltetésére érdemes megjegyezni azt, hogy az egyébként szintén kiváló hőszigetelő képességű homlokzati szigetelésre használt Austrotherm Grafit Reflex hővezetési tényezője 0,31 W/mK. Ennél tehát 30%-kal jobb hőszigetelést képes biztosítani a poliuretán szigetelés.

Ez a kiváló hőszigetelési érték azt is jelenti, hogy a tetőtérben használatos szigetelőanyagok közül a poliuretán, PIR szigetelő jobb hőszigetelési értékével még vékonyabb kivitelben is jobb hőszigetelést biztosít a hagyományosan használatos kőzetgyapot és üveggyapot tetőszigetelő anyagoknál. A kiváló hőszigetelő képesség mellett természetesen az egyes szigetelő anyagok ár/érték arányát kell összehasonlítani a tetőtér szigetelés anyagának kiválasztásához.

A szarufa feletti hőszigetelésnek megvan az az előnyös tulajdonsága is, hogy szarufák feletti helyzetéből adódóan a tetőszigetelés az egész tetőn egységes szerkezetű, és nem jelentkezik a szarufák miatti hőhíd. Ez nemcsak a hőszigetelés hatékonyságát javítja jelentősen, hanem még a párakicsapódástól sem kell tartani a szarufák körzetében.

A poliuretán szigetelés utólagos tetőszigetelésnél is használható, hisz a korábbi szarufák közötti kőzetgyapot és üveggyapot szigetelés felé is nyugodtan be lehet építeni a szarufák feletti szigetelésnél.

A Tondach Thermo PIR szarufák feletti szigetelési rendszerében a tetőfóliák széles választékából a tető formájának és hajlásszögének megfelelően lehet kiválasztani az új építéshez vagy éppen a felújításhoz legmegfelelőbb Tondach Thermo tetőfóliát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük