Pártában marad-e Porothermék Pannája?

2020 tavaszának kezdetén ez a kérdés tartja lázban az egész falut. Elkel-e az idén végre Porotherm Panna? Ez az egyik nagy kérdés idén a faluban.

Porotherm Péter a falu legmódosabb gazdája. Köztiszteletben álló, szorgalmas ember. Péter gazda Ausztriában született. Apja az egyik leggazdagabb osztrák, aki szorgalmával hatalmas vállalatbirodalmat épített fel a sógoréknál. Az öreg Porothermnek nagy családja volt, és amint a gyerekek felcseperedtek, ők is beálltak a gazdaságba.

Porotherm tégla család

A Porotherm tégla család legismeretebb tagjai

Szorgalmasan dolgoztak, és szépen gyarapodott a vállalat. Olyan nagy lett a családi gazdaság, hogy a kis Ausztria kicsi lett nekik.

  • A Porotherm gyerekek külföldre mentek szerencsét próbálni.
  • Ezért aztán Porotherméket ma már Európa-szerte 28 országban ismerik.

Miután Péter odahaza kitanulta a családi gazdaság minden csínját-bínját, 1990-ben ő is felkerekedett, és hozzánk jött szerencsét próbálni. A jó kiállású fiatalember még nőtlen volt, amikor megérkezett Magyarországra. Egyébként azt beszélik, hogy otthon annyit dolgozott, hogy nem volt ideje asszony után nézni. Nálunk azonban hamar megházasodott, és magyar lányt vett feleségül.

A rossz nyelvek azt mondják, hogy azért volt ez a nagy sietség, mert már útban volt Panna, és nem akarták, hogy a fiatalasszonyt a szájára vegye a falu.

Panna 1990-ben született, és virgonc kisgyerekként a falu kedvence volt. A boldog gyermekévek után a dacos tiniből az évek alatt kikapós menyecske lett. Nem lehet azonban letagadni, hogy 2008 végén viharfelhők gyülekeztek a Porotherm ház felett. Persze nemcsak ott, hanem másutt is, de Porotherméknél bizony az átlagosnál is jobban érződött a válság szele. Nem nagyon akartak akkor építkezni a népek, és nem is fogyott olyan jól a tégla a 2010-es évek elején. Persze nem szűkölködtek azért Porothermék akkor sem. Vége volt azonban a korábbi jó világnak, amikor a Porotherm téglákat úgy kapkodták el, mint a cukrot.

Az egész falu szemérmesen hallgatott, de azért nem nagyon lehetett titkolni a dolgot. Azt rebesgették, hogy Porotherm Péteréknél állt a bál. Az éppen 18 éves Porotherm Panna eladósorba került. Ő azonban nem akart férjhez menni, hisz éppen akkor kezdte el az egyetemet. Ezért aztán nem zavarta különösebben az akkori gazdasági válság, és a nyakukon maradó sok tégla sem.

2008 óta azonban már 12 év telt el. A gazdaság is rendbejött, a téglát is keresik már az emberek. Beköszöntött a jobb világ. Panna azonban azóta sem ment férjhez. Pedig sokan legyeskedtek ám körülötte. Nemhiába szemrevaló lány a Panna. Nézegetik, nézegetik is a kérők, biztos tetszik is nekik, de egynek sincs annyi bátorsága, hogy megkérje a kezét. Elvenni egy se meri.

Pedig az akkori gazdasági válságnak már se híre, se hamva, mégse mer senki gyűrűt húzni Panna ujjára.

Azt mondják, hogy Pannára még csak-csak telne, de nagyon kikapós lány, és fenn is hordja kicsit az orrát. Talán attól tart minden kérő, hogy olyan sok minden kell még neki, hogy nem merik kimondani vele a holtomiglan-holtodiglant.

Persze megy a számolgatás, és mindenféle számok keringenek a levegőben. Azt mondják, hogy a lánykérés, meg az egész lakodalom, nem kerülne többe mint 3-5, esetleg 7%-a annak az értéknek, amibe egy olyan háznak a felépítése kerülne, amiben Panna lakni szeretne.

Hát nincs a gazdag Porotherm Péternek annyi pénze, hogy segítsen a fiataloknak? A rossz nyelvek azt mondják, hogy de bizony van annyi pénze, hogy Pannát megházasítsa, de annyi pénze már nincs, hogy mindegyik lánya kérőjének csak úgy gálánsan állja a házépítését.

Egyébként is itt van ez a koronavírus nevezetű járvány, ami megint kicsit gondolkodóba ejti az embereket ám. Várjunk csak azzal a leánykéréssel meg esküvővel legalább még néhány hónapot, amíg egy kicsit tisztul a helyzet. Jönnek majd a békésebb idők nemcsak a falura, hanem Porothermék népes családjára is egész Európában.

Azt mondják egyesek, hogy bizalmasan elárulta az apa, hogy amint elvonulnak a vírusfelhők a falu felett ő szépen sorban megházasítja majd a lányait. Szépen sorban egymás után. Mert Panna is benne van már a korban, hisz maholnap már 30 éves lesz. És bizony a többi lánya is ott áll még utána a sorban.

Péter gazda azt tervezi, hogy minden lánya házához adja majd a Porotherm téglát, de a többit már a kérőknek kell állni. Azért persze majd besegít ő még ezzel azzal, például a tetőcserép se jelent majd a családnak olyan egetverően nagy költséget. A Péter gazdát ismerők szerint ez a látszólagos nagy szigorúság azért van, hogy a lányait elvevő fiatalurak is érezzék azért a felelősségüket. Nem kapnak meg mindent a gazdag családba való beházasodással.

Nem szűkölködik ő – mondja -, de bizony be kell osztani, ami van. Nem lehet elkölteni a lányai kiházasítására mindazt, amit az elmúlt 30 év alatt a család szorgalmasan összegyűjtött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük