Hogyan fűtsünk okosan?

Hiába egyre melegebbek a téli hónapok, azért hajnalonként januárban és februárban még sokszor süllyed a hőmérő higanyszála nulla fok alá. Fűteni bizony kell, miközben egyre drágább az energia. Praktikus, apró ötletekkel azonban sokat meg tud spórolni a fűtés költségén. Mit tud tenni azért, hogy alacsonyabb legyen a havi fűtésszámlája?

Hőszigetelés a fűtés költségének felezéséért

A fűtés költségének legjelentősebb csökkentését a padlás és a homlokzat utólagos szigetelésével érheti el. A homlokzatra kőzetgyapot és a hungarocell szigetelés közül érdemes választani.

austrotherm polisztirol szigetelés

Austrotherm polisztirol (hungarocell) szigetelés a homlokzatra és a lábazatra

A hungarocell szigetelés is kétféle lehet. Választhatja a hagyományos, fehér színű nikecell szigetelést vagy pedig a jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelőt.

  • A grafitosnak 23-25%-kal jobb a hőszigetelő képessége, ezért vékonyabb szigetelővel is ugyanolyan fűtési költség megtakarítást érhet el.
  • Vagy pedig ugyanolyan vastag grafitos szigeteléssel jobban tudja csökkenteni a fűtés költségét.

A grafitos szigetelőből legalább 10 cm vastag szigetelést érdemes felrakni a falra. Az igazán jó hőszigetelést azonban a 15 cm-es grafitos szigetelés biztosít ma már. A fehér színű polisztirol szigetelésből vastagabbra van szükség akkor, ha ugyanannyival szeretné csökkenteni a fűtésszámláját.

A padlás utólagos szigetelésére az üveggyapot és a kőzetgyapot szigetelők közül érdemes választani. Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért a padlás egy négyzetméterén több energia szökik meg a homlokzathoz képest. Ezért a padlás szigetelésére érdemes még vastagabb szigetelést választani. A padlás utólagos szigetelésére a legtöbben legalább 20 centis szigetelést raknak le az üveggyapotból vagy kőzetgyapotból.

Ha viszont jelentősen szeretné csökkenteni a fűtés díját, akkor érdemes 30 centis padlás szigetelésben gondolkodni. Nem lesz feleslegesen kidobott pénz a padláson a további 10 cm-es szigetelő. Nem fog annyira szökni a meleg a házból.

A homlokzat és a padlás utólagos szigetelésével akár a felére is le tudja csökkenteni a fűtésszámláját.

Apró praktikák a fűtés költségének csökkentésére

Hőtükör fólia felrakása

Sokat, akár 5-10%-ot is meg tud spórolni a fűtésen, ha hőtükör fóliát rak a radiátor mögé a falra. A hőtükör fóliáról visszaverődik a radiátor melege a szobába, és nem a falat melegíti majd a radiátor mögött.

Kémény évenkénti átvizsgálása

A kémény rendszeres átvizsgálása és tisztítása nemcsak biztonsági, hanem gazdaságossági szempontból is segíthet néhány százalékkal csökkenteni a fűtés költségét.

Az évenként átvizsgálással, tisztítással biztos lehet abban, hogy nincs gond a füst biztonságos elvezetésével. Ha tiszta a kémény, akkor jobb lesz a huzata is, és gyorsabban távozik el a füst a kéményből. Ennek több előnye is van:

  • Egyrészt a savas, maró gázok nem fognak lerakódni a kémény falára, hanem eltávoznak a nagyobb huzattól.
  • Másrészt pedig a kémény használata is biztonságosabb lesz.

Szellőztessen naponta többször pár percet

A rendszeres szellőztetésnek több előnye is van.

A levegőtlen, elhasznált, szén-dioxiddal telített levegő nemcsak egészségtelen, hanem nehezebben lehet felfűteni is. Ha naponta 3-4 alkalommal 3-4 percig kereszthuzatos szellőztetéssel friss levegőt enged be a szobába az elhasznált levegő helyett, akkor a kinti oxigéndús, friss levegő beengedésével és az elhasznált levegő távozásával nem fog megfájdulni a feje, és a közérzete is jobb lesz.

Másrészt pedig a 2-3 perces szellőztetéssel, a szoba levegőjének kicserélésével csak a levegő fog néhány fokot lehűlni a lakásban. Amint a rövid szellőztetés után bezárja a pár percre teljesen kitárt ablakokat, a falak és bútorok melegsége a levegőt pár percen belül felmelegíti. A szoba hőmérsékletén szinte nem is veszi észre, hogy szellőztetett, mégis felfrissült a levegő a szobában.

A friss, oxigéndús levegőben nemcsak jobban fogja érezni magát, hanem a fűtése is könnyebb és olcsóbb lesz. A napi többszöri, rövid, kereszthuzatos szellőztetéssel nem fog többet fizetni a fűtésért, mégis állandóan friss levegő lesz a szobában, és jobban fogja érezni magát. Nem fájdul meg a feje, és nem fárad el olyan hamar, mint egy elhasznált levegőjű, szellőztetés nélküli lakásban.

A napi többszöri néhány perces kereszthuzatos szellőztetés sokkal energiatakarékosabb, mint amikor egész nap bukóra van állítva az ablak. A lakás friss levegőjét mindkettő biztosítja, a többszöri szellőztetés azonban olcsóbban.

A lakás friss levegőjét biztosítja az is, ha fűtűtest tiszta, és a belőle áramló meleg nem a port keringteti meg a lakás levegőjében. Ezért is érdemes hetente letörölni a port a szekrényekről és a könyvespolcról, illetve minden porfogóról a lakásban.

Arra is érdemes figyelni, hogy a fűtőtest előtt ne legyen semmilyen bútor. Azért, mert az elzárná a meleg levegő szabad áramlását a szobában. A fűtőtestből áradó meleg levegő szabad áramlásának nem tesz jót az sem, ha vastag függöny mögött van a radiátor. Fontos, hogy a vastag sötétítő függöny ne takarja el a radiátort.

Az sem szerencsés az energiahatékonyság szempontjából, ha a vizes ruhákat a radiátoron szárítja. Ilyenkor a fűtési energia a lakás levegőjének felmelegítése helyett a vizes ruha szárítására fordítódik.

Napsütés energiájának hasznosítása télen

Sokat emel a szoba levegőjének hőmérsékletén, ha a déli nap sugara szabadon bejuthat az ablakon át a szobába. Éjszaka viszont érdemes behúzni a sötétítő függönyt és leengedni a redőnyt. Azért, mert ezek pedig a benti meleg levegő szabadba való megszökését nehezítik meg.

Alváshoz nem kell olyan magas hőmérséklet

Ne fűtse túl a szobákat. Azért, mert az jelentős fűtési költség növekedéssel jár. 1 fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5-6%-os fűtési költség megtakarítást eredményez. Erre is érdemes figyelni.

A túl magas hőmérséklet jelentősen csökkenti a házban a levegő páratartalmát. A száraz levegő pedig ingerli a légutakat.

20-22 fokos hőmérséklet a leginkább kellemes a lakásban, az alváshoz pedig ennél alacsonyabb hőmérséklet is elég. A hálószobában 18 fokos hőmérsékletnél kellemesen és jól tud aludni. Például, ha 24 fok helyett 20 fokra állítja be a ház hőmérsékletét, akkor ezzel 20%-os fűtési költség megtakarítást is el tud érni.

Sokat segít a fűtéssel való takarékoskodásban az is, ha nem egyenletes meleget tart fenn az egész házban, hanem csak ott fűt, ahol igazán szükséges.

A nappali szobában, ahol állandóan tartózkodik, 20-22 fokos hőmérsékletnél már kellemesen érzi magát. A fürdőszobában ennél kicsit magasabb is lehet a hőmérséklet, a hálószobában viszont már 18 foknál is kellemesen lehet aludni. A konyhában és a dolgozószobában 20 fokos hőmérsékletnél már kellemesen lehet dolgozni, vagy akár még egy-két fokkal alacsonyabb hőmérsékletnél is. Az előszobában pedig még ennél is alacsonyabb is lehet a hőmérséklet.

A fűtés költségének csökkentésére melyik könnyen használható praktikát fogja használni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük