Hogyan gipszkartonozzon acélvázas szerkezetre?

Lakásfelújításkor a gipszkartonozás szinte mindig előkerül, ha meg kell osztani egy nagyobb helyiséget két szobára. De ha a padlásteret építik be, akkor is nagyon kevesen építik ma már téglából a válaszfalat.

Gondolja csak végig! Ha Ön is lakása átalakításán gondolkodik, akkor a tégla válaszfalat favorizálja, vagy inkább a gipszkartont fogja választani?

gipszkartonozás

Gipszkartonozás válaszfal és mennyezet építéséhez

Ha a gipszkartonozás mellett dönt, akkor a lakásukat átalakítók döntő többségéhez hasonlóan választott. A miértre adott válaszok elég egyértelműek:

  • A téglával szemben gipszkartonból készült válaszfalat gyorsan felépítheti, és közben még nagyobb felfordulást sem okoz a lakásban.
  • Persze az egész napos fúrás-faragás után bőven lesz majd takarítani való. Ez azonban eltörpül amellett, amilyen felfordulással járna egy téglafal felhúzása közben a habarcsolás és a téglák vágása, utána pedig a téglatörmelék eltakarítása.
  • Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a fal száradására is várni kellene, a gipszkartonból készült válaszfallal szemben. A falazás után pedig jön még a vakolás, majd pedig a festés is külön-külön megvárva a száradást.

Ha a gipszkartonozás mellett dönt, akkor nem kell ennyit várnia a száradásra, de persze mindjárt adódnak a következő kérdések is:

  • Saját maga kezdjen hozzá, vagy pedig bízza szakemberre?
  • Ha pedig saját maga csinálja, akkor hogyan kell gipszkartonozni?
rigips gipszkarton

A jól ismert Rigips gipszkarton lapok válaszfal építéshez

Sokan bízzák szakemberre a kivitelezést, és sokan maguk kezdenek hozzá. Ehhez persze igénybe vehetnek kisebb-nagyobb baráti segítséget, vagy pedig alaposan utánanéznek a gipszkartonozás folyamatának. Ha egy egyenes válaszfal építéséről van szó, akkor nem annyira bonyolult ez ma már. Ha szeret barkácsolni a ház körül, akkor bátran belevághat a gipszkartonozásba is.

Az biztos, hogy a szükséges dolgokhoz könnyen hozzájuthat. A gipszkartont nemcsak az építőanyag kereskedésekben, hanem a barkácsáruházakban is be tudja szerezni a hozzá való profilokkal és egyéb kiegészítőkkel együtt.

Milyen a gipszkarton fal tartószerkezete?

uw gipszkarton profil

UW profil gipszkarton válaszfal építéséhez. A mennyezetre és a padlóra szerelje fel az UW profilokat

Fából készült tartószerkezetre is fel lehet erősíteni a gipszkarton falat. Az acéllemezekből készült profilokkal azonban stabilabb szerkezetet tud kialakítani, és gyorsabban is halad, mert a profilokat „csak” méretre kell vágni, és már szerelheti is fel a tartófalra a válaszfal kijelölt helyére. Ezeket az acélból készült horganyzott idomokat általában 4 méteres szálakban forgalmazzák.

  • A mennyezetre és a padlóra való felszerelésre az UW-profilok valók. Az UW profilok vízszintes felszerelése után következnek a tartószerkezet függőleges elemei a CW jelű állványprofilok. A profilokból a tervezett válaszfal méretének megfelelő szerkezetet lehet kialakítani. A gipszkarton válaszfal funkciójának, vastagságának megfelelően UW 50, 70, 100-as szegélyidomokat, és a hozzájuk tartozó CW 50, 70 vagy 100-as függőleges idomokat válasszon a tartószerkezet kialakításához.
  • Nem árt tudni, hogy ha a helyiség belmagasságánál rövidebb gipszkarton lapokat épít be – 120×200 centiméteres lapoknál ez elég gyakori, akkor az illesztések háttámaszaként UW és CW profilok közül bármelyiket használhatja.
  • A felszerelt profilokra a gipszkarton lapokat függőlegesen célszerű felszerelni. A 120 centi szélességű lapok felerősítéséhez 60 centis távolságban kell a függőleges CW profilokat a vízszintesen elhelyezett UW profilokhoz illeszteni.
  • Belső válaszfalnál az egyrétegű válaszfal megfelelő, ám lakáselválasztó falnál kettős vázszerkezetet kell kialakítani. A gipszkarton borítás csak a külső oldalakra kell, a két vázszerkezet közé nem, de válaszfaltömítő-szalagot érdemes beépíteni a két vázszerkezetbe berakott szigetelés közé.

A gipszkarton lapok

A gipszkarton lapok általában 1200×2000 mm vagy 1250×2000 mm méretűek. A lapok vastagsága pedig 6, 9,5, 10, 12,5 és 15 mm lehet.

  • Az általánosan használt normál gipszkarton lapok erős takarókartonnal borítottak.
  • A vizes helyiségekbe használható impregnált lapok magja impregnált gipszből, az impregnált tűzálló lemezek magja pedig impregnált gipszből készül üvegszál erősítéssel. Ezeket vizes helyiségek, pl. fürdőszobák falainak burkolásához lehet használni.
  • Különlegesen kialakított tűzálló lemezek is készülnek. Ezek a fokozott tűzállósági követelményeknek is megfelelnek.

Fémvázas profil tartószerkezet felszerelése

Az UW vízszintes szegélyprofilt és a szélső függőleges CW profilt rugalmas csatlakozó szivacs-csíkra rakva kell a csatlakozó épületrészekhez felszerelni.

A csavarozási távolság a plafonon és az aljzaton kb. 60-80 cm, az oldalfalakon pedig kb. 80-100 cm. A felszereléshez tömör falnál beütődübelt érdemes használni. Az állványprofilok közé hangszigetelőként üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést rakjon be.

A tekercses szigetelőanyagnak az az előnye megvan, hogy nem lesz a szigetelőben hossztoldás, az épület belmagasságának megfelelő méretben vághatja le a szigetelőt. Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lehet a hangszigetelés az elválasztott két helyiség között. Persze a szigetelő fajtája, minősége is meghatározza a szigetelés mértékét. Mivel a legkisebb profilméret 50 mm, ezért legalább 5 centis szigetelést érdemes beépíteni, de a 7 illetve 10 centis szigetelés értelemszerűen jobb hangszigetelést ad. Ezeket az ennek megfelelő profilokba lehet felhelyezni. Kettős falszerkezetnél pedig még jobb hangszigetelést érhet el.

Két szoba közötti normál válaszfalhoz egyrétegű, kétoldali gipszkarton borítás is elég. Ha azonban erősebb hangszigetelést szeretne, akkor a zajforrás felőli oldalon érdemes két, tehát összesen 3 rétegű borítást kialakítani a falon.

Lakáselválasztó válaszfalhoz kettős vázszerkezetet készítsen, és célszerű lehet a két váz közé is egy gipszkarton lemezt illeszteni. Vagy az is lehetséges, hogy a két vázszerkezet közé válaszfaltömítő szalagot épít be, és külső borításként mindkét oldalon két rétegben csavaroz fel gipszkarton lapokat.

Azoknak a gipszkarton falaknak, amelyekre különféle berendezési tárgyakat szeretne felszerelni, mindenképp erősebbnek kell lenni, ezért ezek kettős vázszerkezetet igényelnek, vagy speciálisan kialakított tartóvázra van szükség. Ezeket az állványokat még a padlóhoz és a födémhez is rögzíteni kell.

A válaszfalban futó vezetékeket úgy kell elhelyezni, hogy a gipszkarton lapokkal ne érintkezzenek, hanem a szigetelőanyagba ágyazva fussanak. Ebben az esetben nem szűrődnek át pl. a vízvezetékben keletkező hangok a falon. A villanyvezetékeket tömlőkábelekben érdemes vezetni, a csatlakozásokhoz pedig szerelődobozokat érdemes használni.

A válaszfalak kialakításához célszerű előzetes tervrajzot készíteni, amin minden szükséges elem helyét, méretét, az elektromos hálózat nyomvonalát és az egyéb installációs csatlakozások helyét, méretét is feltüntette. E jelölések alapján simítsa a padlóra a szigetelő szivacscsíkot, és jelölje fel filctollal az esetlegesen egymáshoz csatlakozó szegélyprofílok helyét is.

Előbb a szegélyidomokat csavarozza a helyükre, de az oldalfalakra szerelt szegélyelemeket vízmértékkel állítsa pontosan függőleges helyzetbe. Az UW szegélyidomok leerősítéséhez mindig a falhoz, padlóhoz megfelelő rögzítőelemeket használja fel, és tartsa be a megfelelő lyuktávolságokat.

Ezt követően a gipszkarton táblákhoz igazodó távolságra állítsa be függőlegesen a CW idomokat, majd önmetsző gyorscsavarokkal mindegyiket rögzítse az UW szegélyidomokhoz. Nagyon ügyeljen arra, hogy a CW acélidomok elölről és oldalról is függőlegesen álljanak. Beerősítésükhöz használhat kézi szegecselőt is. Ez különösen az ajtónyílást határoló kereteknél ajánlatos. Ezek kialakításához egy – a tok magasságához igazítva elhelyezett – vízszintes hevedert is be kell építeni, amely UW vagy CW idomból leszabott darab is lehet.

Ezt az áthidalót a beállított keret alapján célszerű a helyére szegecselni. Ha a padlóra ezt követően új burkolat is kerül, a tok magasságát ennek megfelelően alátétlapokkal megemelve állítsa be. A tokot azonban később, a falburkolat elkészülte és a tok kiékelése után szerelőhabbal rögzítse a helyére.

A gipszkartonozás

A felrakott tartószerkezet egyik oldalán érdemes elkezdeni a gipszkartonozást. A felcsavarozáshoz önmetsző gyors csavarokat célszerű használni, és ezeket akkus csavarbehajtóval felcsavarozni.

A könnyű gletteléshez a nyomatékhatárolót úgy állítsa be, hogy a csavar fejét a gép 1-1,5 mm mélyen a gipszkarton lap síkja alá süllyessze be.

A csavarozással gyorsan halad. Arra figyeljen, hogy a csavarok egymástól 20-25 centire legyenek, és a lapok függőleges oldalát csavarozza fel. Érdemes egész lapokat (120-200 cm) használni, és ha toldani kell, akkor a toldás alá is vízszintes profilt kell tenni. A toldásokhoz a szükséges méretű lapokat könnyű leszabni, mert a szükséges méretet lemérve, fűrésszel is levághatja a lapot, vagy éles késsel át tudja vágni a gipszkarton lemez kartonborítását, és bele is vághat a gipszkarton lapba. Ezen a vágott vonalon pedig már le tudja törni a szükséges méretű lapot.

Kétrétegű burkolásnál az alsó gipszkarton lapokat 25 cm helyett akár 50-75 centiméteres távolságokban is csavarozhatja.

Fontos tudni:

  1. A gipszkartont ne a padlóhoz illesztve kezdje el felcsavarozni, hanem emelje meg 1 centivel, és így csavarozza fel a lapok függőleges oldalát. Használjon itt rugalmas tömítőmasszát vagy rezgésátló szalagot. Ezek beépítésével fal jobb szilárdságát érheti el.
  2. Az alsó, vízszintes UW idomhoz és az ajtótok profilhoz soha ne csavarozza hozzá a lemezeket.
  3. A rögzítőcsavarok hosszát a felcsavarozott lemezek összvastagságához igazodva határozza meg.
  4. Egy rétegű válaszfalnál a látható csavarfejeket mindig le kell simítani.
  5. A hézagokat hézagoló papírral, vagy üvegszálas fugatakaró csíkkal és kézi felületkiegyenlítéssel tüntesse el.

Ha az egyik oldalon felrakta a gipszkarton lapokat, akkor következik a szigetelőanyag berakása a profilok közé, és ebbe a szigetelésbe helyezze el a falban futó vezetékeket is. Amint ezzel megvan, akkor a másik oldalra is felrakhatja a gipszkarton lapokat, a korábban leírt módon.

A gipszkarton lapok felcsavarozása után a hézagokat hézagerősítő csíkot és hézagkitöltőt használva kell besimítani, és el kell tüntetni a csavarfejeket is. A padlónál lévő hézagot is fel kell tölteni. A hézagolás után pedig a fal egész felületét egységesen egyenesre kell glettelni.

gipszkarton válaszfal kialakítása

Gipszkarton válaszfal építése

Mindenképp célszerű a gipszkarton teljes felületének besimítása, mert így a felület egységesen sima lesz, és lehet festeni vagy tapétázni a falat.

  • A gipszkarton falakra vízálló diszperziós festékek, különféle olaj és alkyd-gyanta festékek is felhordhatók. Természetesen a festék gyártója által javasolt módon.
  • Tapéták is ragaszthatók a gipszkarton falra.

Mikor lát hozzá lakása felújításához?

  • Vagy a barátainak szeretne egy használati útmutatót adni a gipszkartonozáshoz, és megosztja velük ezt a cikket?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük