Miért éri meg a hőszigetelés?

Ha Önnek utólagosan hőszigetelt családi háza van, és valaki feltenné ezt a kérdést, akkor hogyan tudná megvédeni hőszigeteléssel kapcsolatos milliós költését? Néhány meggyőző érvvel segítünk ebben a cikkben is.

Ha az Ön családi háza már hőszigetelve van, akkor Önök azok közé a körülbelül 660 ezer családi ház tulajdonos közé tartoznak, akik már hőszigetelt lakásban élik mindennapjaikat. Nem árt, ha tudja azonban, hogy jelentős kisebbségben vannak még mindig, mert több, mint 2 millió családi ház nincs még hőszigetelve. Persze azonnal felvetődik a kérdés, hogy vajon miért nincs, amikor az egyre magasabb energiaárak mellett egyértelműen megéri a homlokzat külső szigetelése.

Miért éri meg a családi házak utólagos hőszigetelése?

Leginkább persze azért, mert a fosszilis energiahordozók a kőolaj és a földgáz ára egyre csak emelkedik, a szén pedig olyan alacsony fűtőértékű, hogy nem is nagyon éri meg bányászni, még külszíni fejtéssel sem. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy prognosztizáljuk a fogyóban lévő energiakészletek miatti további áremelkedést. Ilyen körülmények között pedig a felhasznált energia mennyiségét kell csökkenteni. Ezt pedig ha a kevesebb fogyasztás mellett nem akarunk családi házainkban fagyoskodni, akkor csak az energiafelhasználás gazdaságosságának a javításával lehetséges. Vagyis ezt azt jelenti, hogy jobban kell vigyázni a fűtésre használt energiára a lakásokban. A homlokzati falak között kell tartani a drága pénzen vett energiát, és meg kell akadályozni azt, hogy továbbra is „nyakló nélkül fűtsük az utcát”. Vagyis hőszigetelni kell.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit Reflex szigetelésből 15-20 cm vastag szigetelés a homlokzatra már jelentős fűtési költség megtakarítást eredményez évtizedeken át

Az energiahordozókkal való takarékoskodáson túl persze az sem egy utolsó szempont, ha csökkennek a családok energiafelhasználással kapcsolatos kiadásai. Ezzel is spórolnak, és több pénz marad másra.

A több mint 2 millió családi ház utólagos hőszigetelésének lehetséges előnyei

  1. ház hőszigetelés előnyei

    Melyek családi háza utólagos hőszigetelésének a legfontosabb előnyei?

    A fűtési költségek jelentős csökkentésével csökkennek a családok kiadásai.

  2. A homlokzat külső szigetelése a falak hőingadozását jelentősen csökkenti, ami növeli a falazatok élettartamát, és csökkenti a falszerkezetekben kialakult hőhidak negatív hatását a párakicsapódást és az ezzel kapcsolatos penészedést.
  3. A családi házak kevesebb fosszilis energiafelhasználása csökkenti a lakóépületek szén-dioxid és szén-monoxid kibocsátását, ami egészségesebb környezetet és tisztább levegőt biztosít.
  4. Takarékoskodunk a felhasznált fosszilis energiahordozókkal (kőolaj, földgáz, szén, fa).
  5. Csökken Magyarország energiahordozókkal szembeni függősége.

Családi házának utólagos hőszigetelése előtt áll?

  • Önnek az 5 előny közül melyik a legfontosabb?
utólagos hungarocell hőszigetelés

Utólagos hungarocell hőszigetelés a homlokzati falon

A homlokzatok utólagos hőszigetelésének két legelterjedtebb szigetelő anyaga a polisztirol és a kőzetgyapot. A polisztirol lemezekkel való hőszigetelés a legelterjedtebb megoldás, viszonylag olcsó hőszigetelési mód. A kőzetgyapot a polisztirol szigetelésnél drágább megoldás, de a magasabb árnak kézzelfogható előnyei vannak. A kőzetgyapot jobb hangszigetelő anyag és a páraáteresztése is sokkal jobb a polisztirolnál. A kőzetgyapot szálas szerkezetű hőszigetelő nem éghető, a polisztirol ezzel szemben csepegve, önkioltóan ugyan, de ég. Persze nagyon nem mindegy, hogy hogyan rögzítik a homlokzatra a polisztirol lemezeket, ugyanis, ha a „perem-pont” módszerrel ragasztják fel és dűbelezik a polisztirol táblákat, akkor a szélükön bekent táblák mögött nem keletkezhetnek összefüggő légrések, amelyek egy esetleges tűznél kéménykürtőként viselkedve elősegítik a lángok gyors terjedését. Tehát tűzbiztonság szempontjából is nagyon sok múlik a hőszigetelés technológiáján. Azt azonban kijelenthetjük, hogy ahol szigorúak a tűzbiztonsági előírások ott kőzetgyapot szigetelést kell használni.

kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Persze a kőzetgyapot jobb hangszigetelő, páraáteresztő és tűzálló tulajdonsága mellett azt is meg kell mondani, hogy jóval drágább, mint a polisztirol, ezért is sokkal kevésbé elterjedt a használata a homlokzati hőszigetelésben.

A homlokzati hőszigetelés anyagának (pl. a polisztirol) kiválasztásán belül a márka és azon belül pedig a megfelelő típus kiválasztása is alapvető fontosságú. Például a kiváló minőségű polisztirol lapokat gyártó Austrotherm homlokzati hőszigetelésre alkalmas termékei között megtalálhatjuk a hagyományos fehér polisztirol táblákat, az AT-H80-as lemezeket, valamint a grafitos adalékanyaggal ellátott Grafit és Grafit Reflex lemezeket is. A grafitos adalékkal ellátott Grafit Reflex lemezek hőszigetelő képessége kb. 30%-kal meghaladja a hagyományos polisztirol lapok hőszigetelését, tehát még egyetlen gyártó termékei között is jelentős hőszigetelési különbségek vannak.

A márka és a típus kiválasztása után pedig döntenünk kell még a homlokzati hőszigetelés vastagságában is. Minél vastagabb a hőszigetelés, annál jobb lehet a homlokzat hőszigetelő képessége. Azonban egy bizonyos vastagságon túl már nem érdemes a hőszigetelő anyag vastagságát növelni, inkább jobb hőszigetelő képességű szigetelő lapokat érdemes beépíteni a homlokzatra.

grafitos hőszigetelés

Grafitos szigetelő rendszer 20-30%-kal jobb hőszigetelő képességgel

Például nem biztos, hogy érdemes 30 centiméter vastag AT-H80-as szigetelést felrakni a homlokzatra, mert ennek a vastagságnak már a homlokzatra való rögzítése is nehézkes. Ehelyett inkább célszerűbb a jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelő lapokat használni a fal külső szigetelésére, mert ebből vékonyabb réteg is elegendő ugyanolyan hőszigetelő hatás eléréséhez. Emellett még a lemezek felfogatása is biztonságosabb, ha nem 30 centiméteres vastagságot kell a homlokzatra rögzíteni.

A hőszigetelés hatékonyságánál azonban azt is látni kell, hogy nem a homlokzat szigetelésén múlik minden.

  • A homlokzati falakon keresztül távozik a családi házak hőveszteségének kb. 30-40%-a, ami természetesen jelentős veszteség, de ezen kívül eltávozik még a házakból 60-70% további energiaveszteség is. Ez a további hőveszteség pedig úgy oszlik meg, hogy a padlón keresztül veszlik el 10-15%, a tetőn keresztül kb. 20-30%-os a veszteség, és a nyílászárókon keresztül is elvesztünk még 15-25%-ot.
  • Tehát a homlokzati falak külső szigetelése előtt mindenképp érdemes a nyílászárókat energiatakarékosra cserélni, és utána következhet a homlokzat szigetelése együtt a lábazat szakszerű szigetelésével. Nem szabad azonban elmaradnia a tetőtér, illetve beépítetlen tetőtér esetén a födém szigetelésének, és mindenképp érdemes megoldani a padló szigetelését is.

A legelterjedtebb polisztirol homlokzati hőszigetelés szakszerű kivitelezése

Nem véletlenül része a „Miért éri meg a hőszigetelés”-nek a szakszerű kivitelezés. Ugyanis szakszerű kivitelezéssel jelentős mértékű energiamegtakarítást érhet el évtizedeken keresztül, míg egy elrontott, nem megfelelő vastagságú, szigeteletlen hőhidakkal teli szigeteléssel tönkre teheti a legjobb minőségű hőszigetelő anyag egyébként kiváló hőszigetelő hatását is.

Nézzük akkor a kivitelezés szakszerű menetét.

1. A falfelület előkészítése, a kezdősín rögzítése

Első lépésként biztonságosan fel kell állványozni a homlokzati falat, és ezt követően a homlokzaton lévő ablakokat meg kell óvni az esetlegesen lehulló vakolatdaraboktól. Takarással biztosítani kell az ablakok sértetlenségét.

Nem mondunk meglepő dolgot azzal, hogy a málló vakolatot le kell verni a falról, és a levert részeket pótolni kell a vakolatban az egyenletesség biztosítására. Ha viszont a vakolat nagy része mállik, akkor érdemes az egészet leverni, és nem kockáztatni azt, hogy a felrakott szigetelés alatt bizonytalan teherbírású maradjon a vakolat. A vakolat leverése után portalanítani kell a falat, pótolni a hiányzó vakolatrészeket, és kezdődhet a hőszigetelés. A fal megfelelő előkészítése döntő módon meghatározza a hőszigetelés minőségét és tartósságát, mert a málló vagy poros falra felragasztott polisztirol lemezek stabilitása teljességgel bizonytalan lesz, és nemhogy hosszú évtizedeket, hanem még éveket sem biztos, hogy kibír a rosszul előkészített szigetelés. Nem érdemes spórolni a vakolat leverésével.

Ennek során ki kell jelölni a vízszintes és függőleges síkot, és a vízszintes sík kijelölésével körbe a homlokzaton rögzíteni kell a kezdősínt. Ezt tökéletes vízszintesen kell a falra felfogatni a megfelelő lábazati rész biztosításával. Ha egyenetlen a fal, akkor még távtartókat is rakni kell a profil felfogatásakor a kezdősín és a falfelület közé, mert a kezdősínnek nemcsak tökéletesen vízszintesnek, hanem egyenesnek is kell lenni. Nagyjából 30 centiméteres távolságban kell rögzíteni a profilt körbe a falon.

2. A polisztirol lemezek felragasztása

A lemezeket a „perem-pont” módszerével kell felragasztani a tökéletesen előkészített falfelületre. A „perem-pont” módszerrel (perem körbekenése és pogácsázás belül) eléri azt, hogy a levegő nem fog keringeni a hőszigetelő táblák mögött, és egy esetleges épülettűznél a táblák mögött nem alakul ki a levegő szabad áramlása miatti kürtőhatás. Vagyis nem fogja az égést meggyorsítani a lemezek felragasztása. A polisztirol táblák felragasztását a kezdősíntől kezdve, hézagmentes illesztéssel, kötésben felrakva végezzék el. Ügyelni kell arra, hogy ragasztó ne kerüljön a szigetelőlapok közé, mert a ragasztó átüthet majd a vakolaton is.

austrotherm expert fix lábazati szigetelő

Austrotherm Expert Fix szigetelő lemez lábazat és pincefal vízálló hőszigetelésére

A lábazat szigetelésére a kezdőprofil alól pontos illesztéssel indítva általában 2-3 centiméterrel vékonyabb, XPS extrudált vagy formahabosított expandált lemezt használjon. Azért legyen vékonyabb a lábazat szigetelése, mert így a homlokzat szigetelése kintebb esik, mint a lábazaté. És azért extrudált, vagy formahabosítással készülő expandált, hogy a lábazat ne szívja fel a talajban lévő nedvességet, illetve a felcsapó esőt, és nagyobb nyomószilárdsága miatt jobban bírja az esetleges sérüléseket.

3. Dűbelezés, és az élvédők felragasztása

A felhasznált dűbelek száma az épület magasságától és a fal minőségétől függ. 4 méteres magasság felett még az új építésű téglafalat is dűbelezni kell. Utólagos hőszigetelésnél pedig mindig. A dűbeleket mindig ragasztott helyre kell beütni, mert így nem fogja behúzni a szigetelést, és a dűbel hosszát pedig úgy érdemes megválasztani, hogy a falban legalább 4 cm fogjon. Erre jön még rá a szigetelés alatt megmaradó vakolat, és a polisztirol szigetelés vastagsága. Polisztirol szigetelésnél minden élre és sarokra érdemes élvédőt tenni.

4. Az üvegszövet háló felrakása

A polisztirol felületre fogazott simítóval kell felhordani a ragasztót, és ebbe a még nedves ragasztóba kell beragasztgatni az üvegszövetet. Az ablakok és ajtók sarkaiba külön-külön hálódarabokat kell ragasztani, és ez a dupla háló már jobban ellen tud állni az esetleges repedések megindulásának.

5. Alapozó vakolás a hőszigetelőre

Az alapozók a színvakolat tapadását segítik. A sietségnek súlyos ára lehet, nem érdemes kockáztatni. Vakoláskor a 24 órás száradási időt érdemes megvárni.

6. Színvakolat felrakása

Ez a legkényesebb művelet, mert a homlokzat teljes magasságában egyszerre kell a vakolatot megszáradás nélkül folyamatosan felrakni és elsimítani. Vagyis ezt azt jelenti, hogy minden egyes állványszinten egyszerre kell dolgozni a vakolatot felhordóknak és a vakolatot elsimítóknak. Gyorsan, szakszerűen dolgozó, összeszokott szakemberek szakszerű, precíz munkájára van szükség a száradási csík nélküli vakolat felrakásához.

Vödrös és zsákos vakolat is van. Az olcsóbb zsákos vakolatot a vakoláskor kell vízzel összekeverni. A vödrös már be van keverve előre, és csak vinni kell fel a homlokzatra.
A szakembereknek nem újdonság, de nem árt tudni, hogy nem vakolunk +5 °C alatt, és az is fontos, hogy tűző napon nem vakolunk, mert a nap foltosodást okoz. Csak az árnyékos oldalon lehet dolgozni.

Ha Ön a több mint 2 millió szigeteletlen családi ház tulajdonos közül az egyik, és végigolvasta ezt a cikket, akkor ezek után már csak egyetlen kérdés van.

  • hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

    Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

    Polisztirol vagy inkább kőzetgyapot lemezekkel szigeteli családi házát? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válassza ki homlokzati szigetelő rendszerét kérdéssor segíteni fog a választásban.
  • Keresse munkatársainkat munkaidőben a (+36-26)375-171-es számon, és segítenek a választásban.

2 gondolatok ezen: “Miért éri meg a hőszigetelés?

  1. Dávid Lajos

    Egy 16nm-es padlásszobás házban élek. Hőkamerával feltérképezve, hát borzasztó a házam szigetelése. Még a falon is távozik a hő. Elkezdtem gondolkodni a ház utólagos szigetelésén. A nyílászáró, csere 1,2 millió forintot igányel, a homlokzat szigetelés pedig. Kőműves még nem jutott el hozzánk csak ránézésre ő építette amúgy Azt mondta 1,5 millió durván. Lakásomba egy kombi gázkazán van és egy szilárd tüzelésű kazán A gyári meleg vízet napkollektor adja. A fa beszerzése eddig megoldott volt a családi erdőből. Fát azt csak november és február hónapba használtam, A fa mellett ment a gáz kazán néha rásegített. Sosem néztem mennyi fa megy el. Gáz az általány fizetésben rendeztem, havi 28000 Forint. Gondolkodom, ugye durván 350 000 forint erre rámegy a fa ára mondjuk háromszáz ezer forint az durván 650 ezer forint. Ha így számolok és nulla fizetés mellett , Akkor 5 év alatt kerülök nullára. De ha mint sokan mondják 50%-os a megtakarítás akkor már 10 év a megtérülés. 58 éves vagyok. Nem tudom érdemes, vagy nem. Tudom az én gondom, de egyszerűen nem tudok dönteni. Az bíztos, ha megcsinálom, akkor minél hamarabb, ha nem akkor meg mindegy. Nem tudom másképpen kéne néznem-, Tisztelettel: Dávid Lajos

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dávid Lajos
      Igen, valóban nem könnyű a döntés.
      100%-os fűtési költség megtakarítást nem fog elérni a hőszigetelés után sem, ezért sokkal reálisabb az 50%-os megtakarítással számolni. Emellett pedig természetesen nemcsak a falakon és a nyílászárókon, hanem a tetőn is szökik a meleg, amit a nyílászáró csere és a homlokzati szigetelés nem fog befolyásolni.
      Természetesen nem tudom Önnek tanácsolni (különösen nem helyszíni felmérés nélkül), hogy érdemes elvégeztetni a nyílászárók cseréjét, és a hőszigetelést, és azt sem, hogy nem. Ezt valóban csak Ön tudja eldönteni. Egy jó szakember helyszíni felmérése segíteni tud Önnek ebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük