Tetőablak cseréje tetőtéri szobájában

Úgy érzi, hogy eljött a tetőtéri ablak csere ideje? Hány évesek már a tetőtéri szobákba beépített tetőablakok?

A Velux kiváló minőségű tetőtéri ablakainak élettartama 25 év. A kevésbé jó minőségű tetőablakoknál ennél rövidebb élettartammal számolhat.

Az persze igaz, hogy a 80-as években még nem sok családi ház épült tetőtér beépítéssel, de azért a 90-es években már gyakrabban épültek padlástér beépítéses családi házak. A 2000-es években pedig már egyre gyakrabban fordult ez elő. Ma pedig már ott tartunk, hogy azok a új építésű családi házak a ritka kivételek, amelyek nem beépített tetőtérrel készülnek el.

tetőablak csere

A tetőablak cseréje 20-25 év használat után már a legjobb minőségű tetőtéri ablakoknál is időszerű. Miért érdemes kicserélni a tetőablakokat?

A legjobb minőségű tetőablakokat is érdemes lecserélni 20-25 év használat után, mert a kiváló minőségű faanyagot is megeszi az idő vasfoga. Abban pedig semmi meglepő nincs, ha a kevésbé jó minőségű tetőablakoknál még hamarabb eljöhet az ablakcsere ideje.

A tetőablakok műszaki állapotán túl azt is érdemes a cserénél figyelembe venni, hogy mennyire hőszigetelt a tetőablak. Ugyanis könnyen előfordulhat az, hogy az ablak szerkezetileg még nem használódott el, ezért látszólag nem lenne indokolt a cseréje. Valójában azonban nagyon is indokolt lehet.

Ha nem megfelelően hőszigetelt az ablak, és aránytalanul sok energia megy veszendőbe a tetőtérben az ablak rossz szigetelése miatt, akkor érdemes előbbre hozni a tetőablak cseréjének az idejét. Nem érdemes sokáig húzni, halasztani a cserét, mert a fűtési költségek csökkenésében hamar meg fog térülni a beruházás előrehozott plusz költsége.

energiahatékony tetőablak

Fa tetőablakok a Veluxtól energiahatékony, 3-rétegű üvegezéssel

Az ablakcseréről szóló döntést megkönnyíti az is, hogy a nagyobb tetőablak gyártóknál rendszeresen vannak akciók még a legújabb modellekre is, és ha ilyenkor választja ki új, korszerű tetőablakát, akkor még hamarabb fog megtérülni az alacsonyabb fűtés költségében az ablakcsere.

A nagyobb tetőablak gyártók széles méret és típusválasztékot kínálnak ablakaikból, ezért a sokféle sztenderd méret között is könnyebben megtalálja a megfelelő ablakot, másrészt pedig a tetőablak gyártás rugalmasságának köszönhetően bizonyos határok között bármilyen méretű tetőablakot megrendelhet.

Ennek az a legfontosabb előnye, hogy ablakcserénél a régi tetőablakkal megegyező méretű új, korszerű ablakot rakhat be, és nem kell a tetőszerkezetet átalakítani. Könnyen és gyorsan, az azonos méretű ablaktok kiszerelésével és az új, korszerű ablak beszerelésével, plusz költségek nélkül cserélhető korszerűbbre tetőablakát.

Mikor érdemes lecserélni a tetőablakot?

A tetőablak cseréje leginkább gazdaságossági és kényelmi, esztétikai okokból lehet indokolt.

Ha régi tetőablak már túlságosan elavult, megkopott, és nem újítható fel, vagy pedig szerkezeti hibái miatt nem működtethető akadálytalanul, akkor két lehetősége van.

Vagy felújíttatja, megjavíttatja vagy pedig kicseréli a tetőablakot.

Könnyen előfordulhat azonban az, hogy a megkopott vagy rosszul működő tetőtéri ablak felújítása már egyszerűen nem éri meg, vagy nem is lehetséges, ezért ilyenkor csak a csere lehetősége marad.

Könnyen előfordulhat az is, hogy olyan kiegészítőt, például külső árnyékolót szeretne felszereltetni az ablakra, ami a jelenlegi ablakra nem szerelhető fel.

Az ablakcsere lehet teljes, amikor a tokot is kicserélik, de lehet részleges is, mert lehet, hogy csak az ablakszárnyat kell kicserélni.

Fontos oka lehet a cserének a tetőablak nem megfelelő záródása. Ilyenkor az ablakszárny már nem illeszkedik pontosan a tokba, és a hézagon befúj a szél, vagy becsorog az eső.

Az is lehet, hogy az ablak szerkezetével nincs semmi gond, de a gumitömítések elöregedtek vagy leváltak, és nem illeszkednek pontosan a megfelelő szigeteléshez. Ezeknek a gumitömítéseknek az élettartama nagyjából 5-10 év a használat módjától, a gumi elöregedésétől és a szerencsétől függően.

Az tetőablak beépítésének nem kellő gondossága, illetve az ablaktok körüli gyenge hőszigetelés is oka lehet a nem megfelelő hőszigetelésnek, és az indokoltnál nagyobb felhasznált fűtési energiának. Ezt leginkább az ablak körül megjelenő penészesedés mutatja. De a penészesedés már csak egyértelmű jele a rossz hőszigetelésnek, mert penészesedés nélkül is lehet rossz a hőszigetelés.

A nem megfelelő hőszigetelést okozhatja az ablakkeret és az ablaktok öregedése is. Emellett még az üvegezés hőszigetelése is romolhat. Az is lehetséges azonban, hogy az üvegezés szigetelő képessége érdemben nem romlik, de a korábban beépített egyrétegű üveg helyett ma már a háromrétegű hőszigetelő üvegek a korszerűek, és ezért elavult már az üvegezés a gyenge hőszigetelő képessége miatt.

Ezekben az esetekben nem kell mindig teljesen kicserélni a tetőablakot. Ha az ablaktok megfelelően van beépítve, és még jó műszaki állapotban van, akkor egyszerűen megoldható a tetőablak felújítása. Ilyenkor a teljes cserénél sokkal olcsóbban biztosíthatja a tetőablak tökéletes hőszigetelését a gumitömítések és/vagy az üvegezés cseréjével.

Ez nemcsak azért kedvezőbb megoldás, mert nem kell az ablaktokot kicserélni, hanem az összes többi ablakcserével kapcsolatos munkát és felfordulást megelőzheti. Nem kell újraépíteni az ablak belső burkolatát, és nem kell újra festeni a szobát.

Ha az üveg megreped, vagy csökken a hőszigetelő képessége, vagy jobb hőszigetelésűre szeretné cserélni, akkor az üvegezés felújítására van szükség.

Tetőtéri ablaka cseréjét tervezi?

  • hogyan válasszon tetőablakot

    Hogyan válasszon tetőablakot tetőtéri szobájára? Mire figyeljen választáskor? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

    Jobb hőszigetelésű ablakban gondolkodik?
  • Milyen tetőablakot szeretne beépíteni? Választott már?
  • Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon tetőablakot kérdőív kitöltése segíteni fog a választásban.
  • Ha nem tud választani a többféle tetőablak közül, vagy kérdése van tetőablakának cseréjéről, akkor hívja munkatársainkat a +06-26-375-171-es számon. Segítenek Önnek választani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük