Tetőtér beépítése gipszkartonnal

Örökzöld témakör a tetőtér beépítése. Rengeteget olvashat róla az interneten is. Ebből a cikkből azt tudhatja meg, hogy a gipszkartonnak milyen szerepe lehet tetőtéri szobáinak kialakításában. Elolvassa a cikket?

A tetőtérben gipszkartonnal burkolhatja a falakat és a mennyezetet, valamint válaszfalat is építhet belőle.

Amióta magastető fedi épületeinket azóta vissza-visszatérő kérdés a padlástér lakótérként való hasznosítása.

tetőtéri szoba gipszkartonozással

Egy szobát szeretne kialakítani a tetőtérben?

A zsúfolt nagyvárosokban a magas telekárak megkívánják a kis alapterületű, többszintes épületek építését. Szűkös alapterületnél a lakótér felfelé való terjeszkedésének felső, praktikus szintje a tetőtér beépítése lehet.

Családi házak és társasházak tetőterében is át lehet alakítani a padlásteret lakótérré. A tetőtér beépítéséhez azonban az épületnek többféle feltételnek is meg kell felelnie, és jelentős építkezésre is szükség van ahhoz, hogy az elkészült tetőtéri szobák kiszemelt lakói beköltözhessenek végre kialakított otthonukba.

Mikor lehet elkezdeni a tetőtér beépítését?

Ha Ön is a tetőtér beépítésén gondolkodik, akkor biztos vannak már ismeretei a padlástér beépítésének szükséges feltételeiről.

  • Talán a legfontosabb feltétel az, hogy a födém bírja el a tetőtér beépítésével megnövekedett terheket. Ehhez a födém körültekintő felmérésére van szükség. A tetőtérben jellemzően a gipszkartonos építkezés dívik ezért, hatalmas terhelésre nem kell számítani, de azért a gipszkartonos építkezésnek is van súlya. Ha jelenlegi állapotában a födém nem bírja el a beépítést, akkor sem kell feltétlenül elvetni a padlástér átalakítását, csak az építkezéshez előzetesen még meg kell erősíteni a födémet a tetőtér megnövekedett súlyának az elbírásához.
  • Az esetleges beázás elkerüléséhez fontos, hogy száraz legyen a tetőtér. Ehhez pedig az kell, hogy a tetőfedés és az alatta levő tetőfólia teljesen ép legyen. Ezt különösen a gerincnél, az áttöréseknél, a szegélyeknél és a kéménynél kell megvizsgálni, mert ezek a tetőtér legkényesebb pontjai.
  • A meleg levegő felfelé terjed, ezért az energiafelhasználás hatékonysága szempontjából fontos az is, hogy megfelelő legyen a szarufák között a szigetelés. Itt a három legfontosabb feltétel, hogy jó minőségű hőszigetelő anyag (üveggyapot vagy kőzetgyapot, és még az sem mindegy, hogy milyen üveggyapot és milyen kőzetgyapot), megfelelő vastagságban, és hézagmentes kitöltéssel legyen berakva a szarufák közé. Adott esetben a szarufák feletti és szarufák alatti hőszigeteléssel is meg lehet erősíteni a tetőtér szigetelését. A szarufák feletti hőszigetelés utólagosan már nemigen lehetséges a felrakott tetőfedő anyag miatt. A szarufák alatti szigetelés azonban már könnyebben megoldható. Ennek megvan az az előnye is, hogy az egyben lévő hőszigetelés miatt nem kell számolni hőhidak kialakulásával, illetve javítani lehet a szarufák miatti hőhidak hőszigetelést rontó, és párakicsapódást eredményező hatását. A fa ugyanis rosszabb hőszigetelő, mint a kőzetgyapot vagy az üveggyapot, és a szarufáknál értelemszerűen hőhidak alakulnak ki.
  • A hőszigetelés megléte önmagában még kevés. A kellő szellőzést is biztosítani kell.
  • A tetőszerkezet állapotának is megfelelőnek kell lenni. A faanyagok, a szarufák és a lécezés állapota lényeges. Nem lehet korhadt, szuvas és gombás a fa. A faanyag megfelelő védelméről is gondoskodni kell.

Miért olyan népszerű a gipszkarton a tetőtér beépítésnél?

gipszkarton válaszfal építés házilag

Gipszkarton válaszfal építése

Leginkább könnyű súlya, valamint a könnyű és gyors beépítés lehetősége az, ami a gipszkartont olyan népszerű építőanyaggá teszi a padlástér lakótérré alakításakor. Gyorsan és kedvező áron építhetők belőle fal és mennyezetburkolatok, válaszfalak.

Nagyon lényeges előnye az is, hogy repedésmentes burkolat készíthető belőle nagy felületen is.

A ferde tetőszerkezet burkolása gipszkartonnal

Amikor a tetőszerkezet gipszkartonnal való burkolására kerül a sor, akkor már az átalakítási munkák nagy részén túl van, mert kialakította már a tetőtér beépítésének a cikkben korábban már leírt feltételeit.

  • A falak és a födém elbírják a tetőteret, és ha szükség volt rá, akkor a födém már meg van erősítve.
  • A tetőfedés és az alátétfólia is tökéletesen vízzáró.
  • A tetőszerkezet anyaga is ép, és elbírja a tető súlyát, valamint
  • a szarufák közötti hőszigetelés is megfelelően szigetel, és
  • a megfelelő szellőzés is biztosított.

Amint ezek a munkálatok megvannak, következhet a tetőszerkezet gipszkartonnal való burkolása.

A gipszkarton lapok felerősítése fa tartószerkezetre és acélból készült gipszkarton profilokra is történhet. Nem kétséges, hogy a profilokra való felszerelés az időtállóbb megoldás.

A tetőtérben a léceket a tartószerkezethez állítható kengyelekkel érdemes rögzíteni. A fogópárok alatti vízszintesen szerelt részen direkt függesztőkkel is kiválthatók a kengyelek. Ez olcsóbb megoldás.

szarufa

Szarufa a tetőszerkezet építéséhez. Milyen méretekre van szüksége?

A hőszigetelés elhelyezésére általában a szarufák között találnak helyet. Jó minőségű szigetelőanyag beépítésével is javítható a hőszigetelés mértéke, de a vastagságának is meg kell lenni. Ez azt jelenti, hogy 10-14 centiméteres szigetelésre mindenképp szükség van a tetőtérben a felfelé áramló meleg levegő lakótérben tartásához. A szigetelés felett alakítják ki a szellőző légréteget néhány centiméteres (4-6 cm) vastagságban.

A szarufák közötti hőszigetelés kiegészítő szigetelésének az elhelyezésére alkalmas a gipszkarton burkolat lécezése közötti tér. Ez is lehetővé tesz 5-6 centiméteres szigetelést. Így a szarufák közötti és alatti szigetelés együttes vastagsága 15-20 centiméter, ami már megfelelő hőszigetelést ad.

Fontos az is, hogy a szarufák alatti kiegészítő szigetelésnél a hőszigetelő lapok a szarufákra merőlegesen helyezkednek el. Ezzel is lehet semlegesíteni a szarufák miatti hőhidak hatását.

Az egyik leglényegesebb feladat a ferde tetősík és a fogópárok közötti vízszintes sík meghatározása. A megfelelő szigetelés érdekében a csatlakozást egy speciális papírcsíkkal erősítik meg, és még akrilpasztával is kikenik.

A tetőtérben húzódik még a térdfal is körülbelül 60-120 centiméteres magasságban a burkolat oldalsó lezárásánál. Ezt a térdfalat is érdemes gipszkartonnal burkolni.

A gipszkarton rögzítése

rigips gipszkarton

Rigips gipszkarton lapok válaszfal építéshez

A gyártók ajánlásokat adnak a gipszkarton lapok rögzítésére. Ezeket érdemes követni a kivitelezéskor. A lapokat a profilokra önmetsző gyorscsavarokkal kell rögzíteni. A biztonságos felfogatáshoz a csavar közepe a gipszkarton papírral fedett élétől min. 1 centi, a vágott éltől pedig legalább másfél centi legyen. A lapokat felcsavarozáskor keményen a profilokhoz kell nyomni, és középtől a szélek felé haladva kell csavarozni. A süllyesztett csavarfejet a gipszkarton lapok síkjánál mélyebbre kell behajtani. Ez biztosítja majd a glettelés egyenes felületét. Arra azonban vigyázzon, hogy a csavarok feje a gipszkartont ne szakítsa át.

A gipszkarton rövidebb, vágott éle

Ezeket az éleket nem borítja kartonburkolat. A gipszkarton lapok felcsavarozásakor ezeket az éleket ütközésig összenyomjuk, de mivel a hézagoláshoz helyre van szükség, ezért éles késsel vagy gyaluval ferdére vágjuk. Ekkor a felcsavarozás után V alakú hely alakul ki, amit a hézagoló gipsszel ki kell majd tölteni. Ezzel a hézagolással lesz repedésmentes nagy felületen a gipszkarton fal illetve burkolat.

Gipszkarton felület glettelése

gipszkarton a tetőtérben

Gipszkarton felrakása a tetőtérben

A gletteléssel kap egyenes falfelületet, és takarja el a hézagerősítő csíkokat és csavarfejeket.

A tökéletesen sima falfelület érdekében nem érdemes a munkafolyamatokkal spórolni, ezért érdemes a következő műveleti sorrendet követnie: hézagolás-csiszolás-glettelés-csiszolás-glettelés.

Ekkor biztos lehet a felület simaságában. A felület ezek után tökéletesen sima, és készen áll a festésre vagy tapétázásra. Legfeljebb csak kis javításokra lehet szükség a festés vagy a tapéta felragasztása előtt.

Mikor kezd hozzá tetőtere gipszkartonozásához?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük