A leggyakoribb kérdések télen a szigetelésről

Télen rendszerint előkerül a szigetelés kérdése, amikor megjelennek a mínuszok, ezzel együtt pedig az egekbe szökik a fűtésszámla. Pedig ilyenkor rendszerint már késő van.

A szigetelést ugyanis legkésőbb ősszel érdemes megcsináltatni, hogy télen már élvezhesse is a pozitív hatásait. Viszont ha már az idei szezonból ki is maradt, azért jövőre is lesz tél. Nem árt, ha alaposan körülnéz, és tájékozódik a szigetelés témakörében. Most van idő nyugodtan tájékozódni, és amikor tavasszal újból beköszönt majd a jó idő, akkor már egyből cselekedhet. Utánajárása után tudni fogja, hogyan is kezdjen hozzá.

A részletes tájékozódás ne maradjon el, mert a szigetelés komoly beruházás. Legfőképpen pedig komoly munka, ami bizony szakértelmet igényel. Véletlenül se számoljon azzal, hogy majd megveszi az anyagot, és majd hőszigetel magának. Ne a saját háza legyen az első, amelyen gyakorolni fog. Ha nem ért hozzá, és nincs gyakorlata a szigetelésben, akkor könnyen lehet, hogy továbbra sem lesz jó a hőszigetelés, és ráadásul még penészedni is fog a lakás.
Egy szakember tudja, hogy mit, hová, hogyan tegyen ahhoz, hogy biztosított legyen a megfelelő szellőzés, és a hőmérséklet megtartása mégis jelentősen jobb legyen, mint a szigetelés előtt. Ha saját magának csinálja meg, akkor a spórolás helyett könnyen ráfizethet.

Mennyibe fog ez nekem kerülni?

homlokzati hőszigetelés

A legelső kérdés mindig az, hogy mennyibe kerül a homlokzati falak szigetelése. Emellett azonban talán még fontosabb az, hogy mennyi idő alatt térül meg a szigetelés?

Nagyobb beruházásoknál, és a szigetelés is az, logikus, hogy ez az első kérdés. A válasz azonban nem is olyan egyszerű erre a könnyen feltehető kérdésre.

Senki sem fogja tudni részletes tájékozódás nélkül megmondani, mert nincs egységes ára. A számla végösszege számos tényezőtől függ:

Az tehát, hogy mennyit kell fizetni a szigetelésért, esetenként nagyon változó lehet.

Ha már van konkrét elképzelése, és pl. tudja azt, hogy milyen szigetelőanyaggal szeretne szigetelni, és azt is eldöntötte, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne, vagyis, hogy milyen vastag legyen a szigetelés, akkor már természetesen lehet kérni árajánlatot. Ez alapján már nagyjából tudni fogja, hogy mire számítson.

Mennyit lehet vele spórolni?

Nyilvánvalóan ez is nagyon érdekel mindenkit. A változatosság kedvéért azonban sajnos erre sincs konkrét, általános válasz. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy mennyit lehet spórolni a hőszigeteléssel.

  • Számít, hogy mivel szigeteltek, és mindent leszigeteltek-e, amit lehet,
  • hogyan szigetelnek a nyílászárók,
  • milyen a fűtésrendszer,
  • mekkora a ház, miből épült,
  • és mivel fűtenek.

Általában annyit lehet mondani, hogy 8-10 év alatt megtérülhet a szigetelés, de ettől eltérő megtérülések sem ritkák. Az biztos, hogy a téli hónapokban több tízezer forintot meg lehet spórolni a fűtésszámlán, és ha késő ősszel készül el a homlokzati falak hőszigetelése, akkor a szigetelés után azonnal látja is a fűtésszámláján a megtakarítást az elmúlt évhez képest.

Persze a megtakarítás nagyságrendjét az is jelentősen befolyásolja, hogy mennyibe került korábban a fűtés. Ha Önök 22-23 fokot szeretnek tartani télen, akkor jóval nagyobb lesz a megtakarítás, mintha már a 18 fokos lakásban is jól érzik magukat.

Mivel szigeteljek?

A szigetelőanyag kiválasztása nem egyszerű feladat. Mielőtt dönt, mindenképp érdemes megismerni az egyes szigetelőanyagok tulajdonságait, előnyeit és hátrányait. Vannak olyan területek, ahol csak egyféle szigetelőanyag alkalmazható, de a legtöbbször többféle egyformán jó szigetelőanyag közül választhat majd. Az egyiknek pl. a páraáteresztő képessége vagy a jobb hőszigetelő képessége, a másiknak az alacsonyabb ár az előnye.

Érdemes utánajárni, hogy mihez mit ajánlanak, és ez alapján dönteni. Legjobban akkor jár, ha a szakemberre bízza a választást. Ő ért ahhoz, hogy az egyes szigetelőanyagoknak mik az előnyei, és ha elmondja neki a szempontjait, akkor ő már fog tudni választani a lehetőségek között.

Cseréljem-e a nyílászárókat is?

Ha régi típusúak, nem zárnak elég jól, és érezhetően hideg van a közelükben, akkor igen, mindenképp. Rontja a szigetelés hatékonyságát, ha egy régi, rosszul illeszkedő fa ablakon folyamatosan jön be a hideg, és szökik ki a meleg.

A falak szigetelése után persze így is jobb lesz valamivel, de ha már ennyi pénzt rákölt a szigetelésre, akkor előbb érdemes a nyílászárókat is kicserélni. Természetesen ma már olyan technológiák vannak, amelyek a falak bontása nélkül is lehetővé teszik az ajtók és ablakok cseréjét, azonban biztonságosabb, ha a homlokzati falak szigetelését megelőzi a nyílászárók cseréje.

Elég a homlokzatot szigetelni?

Nem. Olyan ez, mint a nyílászárók cseréje. Nem kötelező, és ha nem teszi meg, akkor is jobb lesz valamivel a helyzet, de a tökéletestől messze áll. Ne csak a homlokzatot szigetelje, hanem a lábazatot mindenképp együtt a homlokzattal. A tetőt is érdemes szigetelni, mert ott is hamar kiszökik a meleg.

Gyakran látni, hogy a házra kívülről felteszik a hungarocellt, levakolják, és ezzel kész is a szigetelés. Ez azonban valójában még nagyon messze van a rendes szigeteléstől. A munka biztosan hamarabb megvan, és kevesebb gonddal is jár, de a megtakarítás sem lesz olyan, amilyet elvárna.

Kell-e félni a penésztől?

Jó minőségű alapanyagok felhasználásánál, szakszerűen elvégzett szigeteléssel nem, nem kell félni a penésztől. A penész mindig annak a jele, hogy valami nem klappol, és gond van a szigeteléssel. Általában vagy a beépített anyagokkal van probléma, vagy nem lett szakszerűen elvégezve a szigetelés. Bármelyikről is van szó, a penész nem szívesen látott vendég. A szigetelőanyag gondos megválasztásával, és megfelelő kivitelezéssel kerülheti el.

Mikorra tervezi családi háza utólagos hőszigetelését?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük