Hogyan előzheti meg a kémény balesetet?

A biztonságos tüzelés és a tüzeléskor keletkezett füstgázok elvezetésének talán legfontosabb eleme a tökéletesen működő, biztonságos kémény.

A tüzeléskor keletkezett füstöt és füstgázt többféleképpen tudja biztonsággal kivezetni a szabadba. A füst elvezetésére kialakított kémény típusa a tüzelőberendezéstől, annak működési módjától és a keletkező égéstermékektől függ elsősorban.

Leier kémények vegyes tüzeléshez

Leier kémények cserépkályhához, kandallóhoz, vegyes tüzelésű kazánokhoz

Amikor kéményt választ, akkor több szempontot is érdemes figyelembe vennie. Nem mindegy, hogy miből készül a kémény. Készülhet acélból, alumíniumból és kerámiából is. Az anyagán túl még a kémény füsttömörségétől, hőállóságától, korrózió és nedvességállóságától valamint a kémény építhetőségétől függően választhat a különféle kémények között.

A hagyományos, téglából falazott kémények ma már kevésbé biztonságosak, mert tömítettségük, valamint korrózió és nedvességállóságuk nagyon gyenge, és élettartamuk sem elegendő hosszúságú a ma már jól ismert és elfogadott korszerű kéményekkel szemben.

kémény balesetek megelőzése

Mit tehet a kémény balesetek megelőzéséért?

Ezért ezek a hagyományos kémények ma már csak a fatüzeléssel működő kandallók és cserépkályhák, valamint a vegyes tüzelésű kazánok füstelvezetésére használhatók biztonsággal.

Ezek helyett a kémények helyett ma már sokkal korszerűbb és jóval hosszabb élettartamú könnyűbeton külső burkolattal és samott kerámia béléscsőből álló kerámia, valamint műanyag és fémből készült kéményrendszerek vannak. Ezek a kémények nemcsak biztonságosabbak, hanem jelentősen hosszabb élettartamúak is. A könnyű építhetőségükről pedig még is beszéltünk.

Milyen gáztüzelésű berendezések lehetnek otthonában?

A lakossági tüzelésben leginkább elterjedt gáztüzelésű berendezéseket a tüzeléskor keletkezett égéstermékek elvezetése szempontjából három nagy csoportra bonthatjuk szét:

  • Vannak a nyitott égéstérrel rendelkező, égéstermék elvezetés nélküli („A” típusú) gázkészülékek. Ilyenek a jól ismert konyhai gáztűzhelyek, mosogatók fölé szerelt vízmelegítők.
  • Nagy csoportot képeznek a „B” típusú, égéstermék-elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független levegő ellátású, kéménybe bekötött gázkészülékek. Ilyenek a kéménybe bekötött konvektorok, a falra szerelt vízmelegítők, és a padlón álló gázkazánok.
  • Vannak a korszerűbb „C” típusú gázkészülékek, amelyek a szoba légterétől hermetikusan el vannak zárva az égéshez szükséges levegő ellátása és a keletkező füst és gázok elvezetése szempontjából is. Ilyen gázkészülékek a turbós és a kondenzációs gázkazánok.

A „B” típusú gázkészülékeknél az égéskor keletkező füstök és gázok a kéményben lévő huzattal távoznak a szabadba. Ezeknél a gázkészülékeknél nem kötelező a füsttömör béléscsővel rendelkező kémény. A hagyományos alumínium vagy korrózióálló acél béléscsövek a szerelt kémények is biztonsággal használhatók a füst elvezetésére.

A „B” típusú, nyílt égésterű tüzelőberendezésekkel szemben sokkal korszerűbbek a jó hatásfokkal működő zárt égésterű (turbós) és kondenzációs kazánok. Ezeknél a füstelvezetésen kívül az égéshez szükséges levegő bevezetését is biztosítani kell. Erre a célra külön levegőt bevezető és a füstöt elvezető csőrendszer van a kéményben.

Ezeknél a turbós és kondenzációs kazánoknál az alacsony füstgáz hőmérséklet és a szűk kémény keresztmetszet miatt már nem elég a kéményben keletkező huzat az égéstermék eltávolításához, ezért ventilátoros rásegítéssel távoznak füstgázok és gőzök. Ezért ezeknél a kéményeknél a ventilátoros túlnyomás miatt már füsttömörnek kell lenni a kéménycsöveknek, valamint a gáz égésekor keletkező nedvesség és maró savak miatt a kéménynek megfelelő korrózió és savállósággal, valamint kondenzzárással kell rendelkeznie.

Hogyan kerülheti el a kémény baleseteket?

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben nyitott égésterű, kéménybe kötött, „B” típusú gáztüzelő berendezések terjedtek el. Ezek a gázkészülékek áramlásbiztosítóval vannak ellátva. Ezeken keresztül – valamilyen üzemzavarnál – füst és mérgező gázok áramolhatnak vissza a lakásba.

Ezeknél a kéménybe kötött gázkészülékeknél tehát többféle balesetveszély is előfordulhat:

  • Balesetveszélyt okozhat a földgáz szivárgása.
  • A rossz minőségű, elhasználódott vagy szakszerűtlenül beépített kémények miatt az elvezetésre szánt égéstermékek is bekerülhetnek a lakás légterébe.
  • Az égéskor keletkezett gázok a gázkazán hibája, üzemzavara miatt is bejuthatnak a lakásba.

A füstgázban megtalálható széndioxid légzészavart és fulladást okozhat. A földgáz tökéletlen égésekor keletkező szénmonoxid viszont már kis mennyiségben belélegezve is halálos mérgezést okozhat.

Az égéskor keletkező füstgázok visszaáramlásának számos oka lehet.

Az egyre magasabb energiaárak miatt az energiatakarékosságra figyelve kiváló hőszigetelő képességű ajtókat és ablakokat építenek be egyre több lakásban, ezért a gázkészülékek a lakás légteréből nem jutnak elegendő mennyiségű levegőhöz, ezért tökéletlenné válik a gáz égése. Ez pedig szénmonoxid keletkezéséhez vezethet.

A balesetveszély elkerülésére fontos, hogy a kazánházba mindig megfelelő mennyiségű friss levegő áramoljon. A levegő beáramolhat az ajtók és ablakok tömítetlen résein is, ha pedig ezek a nyílászárók szigeteltek, akkor külön levegőt bevezető nyílást kell kialakítani az égéshez szükséges friss levegő biztosítására.

Az újabb típusú gazkazánok már égéstermék visszaáramlás érzékelővel vannak felszerelve. Ezek az érzékelők az égéstermék visszaáramlásakor automatikusan leállítják a gázkészüléket. Ilyenkor csak emberi beavatkozással tudja újraindítani a kazánt.

Ha túl gyakran áll le a készülék, akkor ne indítsa automatikusan újra, hanem gondoljon arra, hogy a leállás az égéstermék visszaáramlása miatt következik be. Ezért ne csak a gázszagot keresse a helyiségben, hanem az égéstermék jellegzetes szagára is legyen nagyon érzékeny. Azzal együtt, hogy a szénmonoxid bizony szagtalan gáz.

Például a gyakori fejfájás már komoly figyelmeztető jele lehet az égéstermék visszaáramlásának. A balesetek megelőzésére érdemes minél hamarabb szakembert hívni, és megnézetni vele a gázkazánt.

hogyan válasszon kéményt

Hogyan válasszon kéményt családi házába? Melyik lesz a legjobb? Melyik a legbiztonságosabb? Kattintson a képre kérdőívéért!

A kémény balesetek megelőzésének egyik legjobb módja a tüzelőberendezésnek megfelelő kémény kiválasztása. Ha még nem választotta ki a tüzelőberendezéséhez legjobb kéményt, akkor a Hogyan válassza ki kéményét kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a kémény választásban.

6 gondolatok ezen: “Hogyan előzheti meg a kémény balesetet?

  1. Bereczk János

    A kéménynek TUDOMÁNYA van, ha azt elolvassa, pontosan tudni fogja, jó kémény nincs!!!!
    De ha valakinek nincs ilyen magas végzettsége, akkor problémamentesen kezelheti a dolgot!!!!!!!
    Mi is a kémény? Egy körbefalazott lyuk, ami gravitációsan kiviszi egy hőtermelő, kályha vagy kazán égéstermékét!!!!! (Az égéstermék, NORMÁLIS körülmények között, nem füstgáz!!!!!!)
    Minden kéménynek van egy alaphuzata, ami abból adódik, hogy az alulra süllyedő hideg levegő, kiszorítja a kéményben melegebb könnyű levegőt, amit a tűzzel lehet fokozni, vagy éppen vezérelni!!!! Ehhez a kazánokra két huzatszabályozót kell rendszeresíteni, egy primert és egy szekundert, amik mm-es mozgással állíthatók!!!!!!
    Az persze nem mindegy a kazánban fával, vagy szénnel akarunk fűteni, én a fafűtést meghagyom az iskolázott embereknek, ha a neten utánaolvasnak néhány év alatt meg fogják érteni miért nem jó, de ha a mennyezeten megjelenik a kátrány, felfogják, hogy
    tévedtek!!!!!
    Hogy a kémény mérete mekkora legyen, erre vannak felokosított szakemberek, higgyünk
    nekik, mert különben megsértődnek és hatalmi jogaikkal élve betiltják a kémény használatát!!!!
    Tiszta égés!!! Ez a dolog lényege, ha nem termelünk füstöt, meg kormot, akár szükség sincs kéményre, ilyen a szieszta, vagy a gáztűzhely,vagy hasonló kazánok, ahol tiszta égés van, elég a szellőztetés, amit úgy nevezhetnénk, nem méretezett kémény, ami csak a levegőt forgatja!!!!!
    Levonhatjuk azt a következtetést, ha rossz a kazán, rossz a tűz, akkor a kémény is rossz lesz!! Az ok, azért, mert minden helyzetre nem számolható ki az optimális levegőmennyiség!!!!
    Ha a primer huzat kevés, CO keletkezik, ha pont jó, CO2 keletkezik, ha sok akkor füst, korom, CO2 és CO, csak nem fűt, ha még több levegőt engedünk be felrobban!!!!
    Akkor mi a jó? Ha a huzattal beállítjuk hogy annyi CO keletkezzen, amit szekunder levegővel el tudunk égetni katalizátorral!!! (H amit a vízből a CO mellett állítunk elő!!)
    A fűtővíz hőfokát a két szabályozóval állítjuk elő, 24 órán át, rá sem kell nézni!!!
    A huzat a kazánban jön létre, a kéményen már csak a hideg égéstermék távozik, ami a
    levegővel azonos anyagokat tartalmazza!!!!
    A hőt a CO2 és nitrogén ütközése fokozza, a meleg a kazánban hasznosul!!!!

    Felvetődik a tanyák fűtése, ahol egy tanyagazda segíti a lakókat, ott mindenképpen célszerű megvalósítani ezt a fűtési módot, amivel 24-48 óráig lehet fűteni!!!!
    NINCS füst, korom, kéménytűz, mérgezés, robbanás, takarítani sosem kell, egy
    ember több házban tud fűteni, egy begyújtás maximum 30 perc, a TV szerint fél óra!!!!

  2. Bereczk János

    Tehát, ha tiszta az égés, akkor a kazánt nem hagyja el éghető anyag, csak hát ilyen ritkán
    fordul elő, mert egyesek érzékenyek arra, hogy a kéménynek melegnek kell lennie, mert
    akkor jobb a huzata!! Ne akarjuk Őket meggyőzni, mert már a lambda szondától, a
    legprecízebb mérőig mindent megvásároltak, a legtökéletesebb elektronikával szerelt
    kazántól, a puffertartályig mindent, így a nap 24 órájában ellenőrizhetik a kémény hőfokát, ami 2-300°C között pocsékolja, a megtermelt HŐT!!!!
    Ugye itt rossz égésről beszélünk, a „füstgáz” minden félig elhasznált hasznos anyagot vinne kifelé, csak hát van egy ilyen, hogy a különneműek vonzzák egymást, itt például a hideg a meleget, és ha nem érjük el a kéménytűz szintjét, a kéményben lerakódás keletkezik, a
    kiváló fűtőanyagokból, amik aztán egy szép napon meggyulladva, a tűzoltóknak adnak munkát és ha szerencséjük van, csak a kéményt kell megmenteni, mert rosszabb
    esetben, még a ház maradékát is!!!!!!!
    Mit tehetünk mi akik esetleg élvezik a láng látványát, most próbáljuk a levegő utánpótlását csökkenteni, de semmiképp sem megszüntetni, mert ha újra lángra lobban,
    ROBBANHAT is, ami természetesen több bajjal jár! Segít-e ezen a problémán egy nagyobb kürtő? Igen, mert több korom rakódhat le benne, így sokkal tovább fog égni!!!!!
    Száz szónak is kettő a vége, tiszta égés a megoldás, ahol nincs korom és füst, így a kémény egyetlen feladata, az égéstermék kivezetése, a cél!!!!!
    A kémény nem ég szét, az enyém ma is a helyén áll, takarítani sosem kellett, bár ezt azok vallják, akiknek faelgázosító kazánjuk van, mégis tanácsot mellékelnek, hogyan takarítsuk a kazánunkat!!!!!!!! Hogy ennek mi az oka?? A kazán egy rossz hőcserélő,
    hogy valamit kisajtoljunk belőle, toldjuk meg egy pufferral, máris gazdaságos lesz, aztán vegyünk nagyobb kazánt, mert kevés a fűtés, illetve a meleg, vagy szerezzünk a nap energiáját hasznosító ingyen üzemelő berendezést, hátha két fél lehet egy egész!!!!!!

  3. Bereczk János

    Nos, a kazánok, mint hőcserélők, a gazdaságos fűtések nagy csapdái, abban a hitben
    élünk, a terveket komoly szakemberek készítik, amiket aztán komoly érvekkel támasztanak alá, ilyen például, a milyen egyszerű takaríthatóság, vagy a vezérlések és automatizálások, amiken a megbízhatóságuk vagy élettartamuk múlik, mert, hogy MÚLIK az biztos, sőt a felvastagított falak hatására, hamarabb égnek ki vagy robbannak nagyokat!!!!!
    Sokan a régi bevált hőcserélők, csöveket, táskákat módosították függőlegesre, így csökkentve a kazán méretét és hőcserélő képességét is. Ha a hő ütközését csökkentjük a jobb hatásfokot rögtön el is felejthetjük, ennek látványos oka, a falakon a korom képződése, ami természeténél fogva tovább csökkenti a hatásfokot!!! Elnézem a kazán tetején kivezetett kéménycsatlakozókat, amik a meleget rögtön a kéménybe vezetik, növelve a HŐ eltávolítását!!!! Aztán, hogy ebből még plusz hőt is nyernek, így lesz
    100% feletti a hatásfok, ahányan vannak annyiféle képen magyarázzák, mintha a
    placébo lenne a leghatékonyabb gyógyszer, ami aztán néha igaz is, mert az illető saját hitére hat!!!
    Én nem így tettem, amikor a kazánt csináltam 2,5-ös lemezből, saját anyagából cserélhető terelőt raktam belülre, ami a kéménycsatlakozóhoz vezette le, az égésterméket, ami következtében , egy hőzsák alakult ki, ahol a CO2 és a nitrogén
    ütközhetett, majd a kazán felső falának ütközve leadta a HŐT, oly annyira, hogy már a kályhacsőben is csak hideg gáz távozott!!!! Kíváncsi lennék a nagy matematikusok, hány
    %-os hatásfokot állapítanának meg!!!!! Arra én sem számítottam, a tűztérben elhelyezett terelő lemez se égett el az ötven év alatt, pedig akkor még voltak telek, -20°C-ok!!!!!!!!

  4. Bereczk János

    Amikor már azt hiszi az ember, minden meg van oldva, kiderül van még fehér folt és ez a tanyavilág, ahol a fűtés nem tartozik a leghálásabb feladatok közé, mert a tanyagondnok számtalan feladata közé ez is hozzátartozik! Persze nem szűkíteném le a dolgot csak a
    tanyákra, ez ugyanúgy előfordul falvakban, de városban is!!!!!!
    A tanyagazda, pokrócokba csavarva találja az ott lakót, bár van kályha, van fa is, de már nincs erő, így első dolog fát vágni és begyújtani, ami a -6°C–os házban nem olyan egyszerű, többször rakni kell a tűzre, miközben hasonló feladat elvégzésére máshol is
    szükség lenne és ez már nem egyszerűen segítség, hanem életmentés! Vannak persze
    akik ezt a problémát megoldják, három kisgyerekük, ne a hidegben keljenek, ha van egyék meg a reggelit, hogy aztán elmenjenek az iskolába! Nemrég ezt még úgy oldották meg, szánkóval vagy szekérrel vitték a gyerekeket, aztán kiderült, egyre többen fáznak meg és lesznek betegek!!! Ma már van a tanyagazda, autójával ez is feladata lett, a kocsiban már van fűtés!!!! Aztán hazajönni egy hideg lakásba az sem egy álom, megírni a házi feladatot elfagyott kézzel, vagy olvasni, verset tanulni, számolni, hidegben!!!!!
    Mivel segíthetünk, élelemmel, játékokkal, könyvekkel de a legfontosabb a fűtés, a MELEG!!!!!! Megoldható, hogy ne fagyjon meg az ivóvíz, lehet mosakodni, mert tanyán még a lavórt használják, hisz vezetékes víz sincs sok helyen, aztán olyan is volt a TV-ben, hogy a BUDI is luxus cikk!!! (az 50-es 60-as években, ez még természetes volt, de, hogy a XXI. században ez sokaknak még álom? Ha tudunk segítenünk kell. mert a leszerelt radiátort nem kidobni kellene, hanem „segély” címén hasznosítani!!!!!
    Tudom, ember és ember között is van különbség, tanyán élők is vitatkoznak a szén, vagy
    a fa és a környezet, ma már a vidék légszennyezettsége is akkora probléma, mint falun
    vagy városban!!!!Ha úgy veszem az egész világ segítségre szorul, mert a koronavírus is bebizonyította, hogy mindenki ellensége, nem tesz különbséget gazdag és szegény közt!!
    Az is igaz, a vidék egészségesebb, edzettebb, talán ez előnyére válik!!!!!
    Már én is inkább segítségre szoruló vagyok, a 72 évemmel, de ha egy nálam bevált fűtési módot ajánlhatok, amit már a ‘dallos-tüzép’ is megtett hogy a fűtő berendezés 24 órán át is fűthet,áram és felügyelet nélkül, ezzel könnyítve a falugazda munkáját, mert azt valljuk be, FŰTENI sem fával, sem szénnel nem tudunk, gáz meg a környéken sincs!!!
    Miért egyszerűbb a szén, egyszerűbben tárolható, jól szabályozható egyenletes meleget ad, felügyeletet nem igényel, nem szennyezi a levegőt, nem égeti le a házat, nem okoz kéménytüzet, de egy egyszerű kazán kell, az enyém 50 éve üzemel, saját tervezésű és építésű, ma már sokan tudnak hegeszteni, én ezen tanultam!!!!
    valakiknek talán még munkahelyet is teremthet, mert a vírus után talpra állni nem lesz egyszerű!!!!!!!!

  5. Bereczk János

    Ha így haladunk, sok lesz a halottak száma, bár én írtam a legegyszerűbb szellőztetésről, azóta sokan alkalmazzák, természetesen rosszul, ami nagyon veszélyes!!!!!!!!! A baj az,
    hogy akik ellopják mások ötletét, nem értenek hozzá, majd mint tudományos felfedezést írják!!!!!!!!
    Mi a helytelen alkalmazás, amikor a csövet a kandallóba vagy a kazánba vezetik, mint primer huzatot: Ezzel azt a hibát követik el, hogy a tűz akkor is égni fog, ha a kémény már eldugult, így a kazánból az égéstermék és a CO, más gázokkal együtt, a lakótérbe jön, ez egy szerencsés eset, mert a szagot mindenki érezni fogja, tenni kell valamit!!!!
    A baj általában akkor következik be, ha pár óra múlva érkezünk haza, bár szagot érzünk, a rossz égés miatt, de már sokkal több a CO, jobb ha nem megyünk be!!!!(tűzoltóság!!)
    Hogyan működik, az alul bevezetett cső? Be kell vezetni a helyiség legalsó pontjába,
    például nálam, az 50cm-re leültetett kazánhoz, hogy a lakás levegőjét pótolja, így minden, kazán, fürdőhenger a lakás levegőjét használta, a fáradt levegő a mennyezet
    szintjén távozott! Természetesen, ahol a kazán sok levegőt fogyaszt, tökéletlen égésnél, ott előbb meg kell tanulni fűteni!!!!!!!!!

  6. Bereczk János

    Megjött a hideg, egyre több fűtésre van szükség, sokan mániákusan gondolnak arra, hogyan lehetne még energiát megtakarítani!
    Skóciában rendezett konferencián megállapították, a szén mégis kiváló fűtőanyag, amivel talán spórolni is lehetne. Bizony van sok megoldás, van aki a kéményt fűti, eredménye, hogy leég a ház, A másik a kazánt tömi, nyomatja levegővel, ez is hatékony módszer a veszteségek előállítására, sokkal több tüzelőt lehet ezzel a módszerrel is elpocsékolni!!
    Egyesek félve az ismert problémáktól, kiteszi a kazánt, ne kapjon CO mérgezést, vagy ha felrobban megóvja a lakást a téli felújítástól, mellékesen nem csökkentve a lakók számát!!!
    Én sem vagyok kivétel, megnézem mi az, amivel még lehet javítani egy ház fűtésén!!!!
    A levegőt alul kell bevezetni a mélyebben elhelyezett kazán alá, logikusan következik, a kazán innen kapja a friss levegőt és a lakás szagelszívója a fürdővíz melegítője, a
    kandalló és a benne lakók is!!!!! Ezek a belső légszennyezés alapjai, eddig úgy gondoltam, a mennyezet alatt összegyűlő, áporodott levegő is innen távozik, de azt
    olvasom egy légcserélővel, ennek melege is visszavezethető, némi szűrés után, egy külön berendezéssel, ami ha mást nem, villamos energiát azonban fogyaszt.
    Futottam egy kört, a kazán hideg levegőt szív be, hogy fűtsön, a mennyezetnél meleg levegő távozik, hogy tisztuljon a levegő! Mind a kettő működik, mégsem biztos, hogy jó, hisz mind a kettő veszteséges!!! A kazán az égéshez levegőt SZÍV be, mi van akkor, ha
    mindezt a mennyezet alól teszi és az égést meleg levegővel táplálja, a lakás mindenképp
    hideg levegőt kap szellőztetésnél, de a meleg így nem megy el, újra van hasznosítva!!!
    Közben a levegőcsere is megtörténik, nem olyan durván mint egy kereszthuzattal!!!!
    Ahol szívás van, (kondenzációs kazán!!) ott visszafüstölés nem jöhet létre, bár nálam előny, hogy a lignit is tisztán ég és ez lenne az első pont, amit meg kellene TANULNI!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük