Hogyan előzheti meg a kémény balesetet?

A biztonságos tüzelés és a tüzeléskor keletkezett füstgázok elvezetésének talán legfontosabb eleme a tökéletesen működő, biztonságos kémény.

A tüzeléskor keletkezett füstöt és füstgázt többféleképpen tudja biztonsággal kivezetni a szabadba. A füst elvezetésére kialakított kémény típusa a tüzelőberendezéstől, annak működési módjától és a keletkező égéstermékektől függ elsősorban.

Amikor kéményt választ, akkor több szempontot is érdemes figyelembe vennie. Nem mindegy, hogy miből készül a kémény. Készülhet acélból, alumíniumból és kerámiából is. Az anyagán túl még a kémény füsttömörségétől, hőállóságától, korrózió és nedvességállóságától valamint a kémény építhetőségétől függően választhat a különféle kémények között.

A hagyományos, téglából falazott kémények ma már kevésbé biztonságosak, mert tömítettségük, valamint korrózió és nedvességállóságuk nagyon gyenge, és élettartamuk sem elegendő hosszúságú a ma már jól ismert és elfogadott korszerű kéményekkel szemben.

kémény balesetek megelőzése

Mit tehet a kémény balesetek megelőzéséért?

Ezért ezek a hagyományos kémények ma már csak a fatüzeléssel működő kandallók és cserépkályhák, valamint a vegyes tüzelésű kazánok füstelvezetésére használhatók biztonsággal.

Ezek helyett a kémények helyett ma már sokkal korszerűbb és jóval hosszabb élettartamú könnyűbeton külső burkolattal és samott kerámia béléscsőből álló kerámia, valamint műanyag és fémből készült kéményrendszerek vannak. Ezek a kémények nemcsak biztonságosabbak, hanem jelentősen hosszabb élettartamúak is. A könnyű építhetőségükről pedig még is beszéltünk.

Milyen gáztüzelésű berendezések lehetnek otthonában?

A lakossági tüzelésben leginkább elterjedt gáztüzelésű berendezéseket a tüzeléskor keletkezett égéstermékek elvezetése szempontjából három nagy csoportra bonthatjuk szét:

  • Vannak a nyitott égéstérrel rendelkező, égéstermék elvezetés nélküli (“A” típusú) gázkészülékek. Ilyenek a jól ismert konyhai gáztűzhelyek, mosogatók fölé szerelt vízmelegítők.
  • Nagy csoportot képeznek a „B” típusú, égéstermék-elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független levegő ellátású, kéménybe bekötött gázkészülékek. Ilyenek a kéménybe bekötött konvektorok, a falra szerelt vízmelegítők, és a padlón álló gázkazánok.
  • Vannak a korszerűbb „C” típusú gázkészülékek, amelyek a szoba légterétől hermetikusan el vannak zárva az égéshez szükséges levegő ellátása és a keletkező füst és gázok elvezetése szempontjából is. Ilyen gázkészülékek a turbós és a kondenzációs gázkazánok.

A “B” típusú gázkészülékeknél az égéskor keletkező füstök és gázok a kéményben lévő huzattal távoznak a szabadba. Ezeknél a gázkészülékeknél nem kötelező a füsttömör béléscsővel rendelkező kémény. A hagyományos alumínium vagy korrózióálló acél béléscsövek a szerelt kémények is biztonsággal használhatók a füst elvezetésére.

A „B” típusú, nyílt égésterű tüzelőberendezésekkel szemben sokkal korszerűbbek a jó hatásfokkal működő zárt égésterű (turbós) és kondenzációs kazánok. Ezeknél a füstelvezetésen kívül az égéshez szükséges levegő bevezetését is biztosítani kell. Erre a célra külön levegőt bevezető és a füstöt elvezető csőrendszer van a kéményben.

Ezeknél a turbós és kondenzációs kazánoknál az alacsony füstgáz hőmérséklet és a szűk kémény keresztmetszet miatt már nem elég a kéményben keletkező huzat az égéstermék eltávolításához, ezért ventilátoros rásegítéssel távoznak füstgázok és gőzök. Ezért ezeknél a kéményeknél a ventilátoros túlnyomás miatt már füsttömörnek kell lenni a kéménycsöveknek, valamint a gáz égésekor keletkező nedvesség és maró savak miatt a kéménynek megfelelő korrózió és savállósággal, valamint kondenzzárással kell rendelkeznie.

Hogyan kerülheti el a kémény baleseteket?

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben nyitott égésterű, kéménybe kötött, „B” típusú gáztüzelő berendezések terjedtek el. Ezek a gázkészülékek áramlásbiztosítóval vannak ellátva. Ezeken keresztül – valamilyen üzemzavarnál – füst és mérgező gázok áramolhatnak vissza a lakásba.

Ezeknél a kéménybe kötött gázkészülékeknél tehát többféle balesetveszély is előfordulhat:

  • Balesetveszélyt okozhat a földgáz szivárgása.
  • A rossz minőségű, elhasználódott vagy szakszerűtlenül beépített kémények miatt az elvezetésre szánt égéstermékek is bekerülhetnek a lakás légterébe.
  • Az égéskor keletkezett gázok a gázkazán hibája, üzemzavara miatt is bejuthatnak a lakásba.

A füstgázban megtalálható széndioxid légzészavart és fulladást okozhat. A földgáz tökéletlen égésekor keletkező szénmonoxid viszont már kis mennyiségben belélegezve is halálos mérgezést okozhat.

Az égéskor keletkező füstgázok visszaáramlásának számos oka lehet.

Az egyre magasabb energiaárak miatt az energiatakarékosságra figyelve kiváló hőszigetelő képességű ajtókat és ablakokat építenek be egyre több lakásban, ezért a gázkészülékek a lakás légteréből nem jutnak elegendő mennyiségű levegőhöz, ezért tökéletlenné válik a gáz égése. Ez pedig szénmonoxid keletkezéséhez vezethet.

A balesetveszély elkerülésére fontos, hogy a kazánházba mindig megfelelő mennyiségű friss levegő áramoljon. A levegő beáramolhat az ajtók és ablakok tömítetlen résein is, ha pedig ezek a nyílászárók szigeteltek, akkor külön levegőt bevezető nyílást kell kialakítani az égéshez szükséges friss levegő biztosítására.

Az újabb típusú gazkazánok már égéstermék visszaáramlás érzékelővel vannak felszerelve. Ezek az érzékelők az égéstermék visszaáramlásakor automatikusan leállítják a gázkészüléket. Ilyenkor csak emberi beavatkozással tudja újraindítani a kazánt.

Ha túl gyakran áll le a készülék, akkor ne indítsa automatikusan újra, hanem gondoljon arra, hogy a leállás az égéstermék visszaáramlása miatt következik be. Ezért ne csak a gázszagot keresse a helyiségben, hanem az égéstermék jellegzetes szagára is legyen nagyon érzékeny. Azzal együtt, hogy a szénmonoxid bizony szagtalan gáz.

Például a gyakori fejfájás már komoly figyelmeztető jele lehet az égéstermék visszaáramlásának. A balesetek megelőzésére érdemes minél hamarabb szakembert hívni, és megnézetni vele a gázkazánt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.