Mit tehet gázár emelkedés ellen?

Egyre magasabb a gáz ára. Ezzel semmi meglepőt nem mondtunk, még a rezsicsökkentések időszakában sem. Rezsicsökkentés ide, rezsicsökkentés oda, az sem fogja meglepni igazán, hogy várhatóan a jövőben még magasabb árakkal számolhat. Biztos sokat gondolkodott már rajta, hogy mit tehetne a fűtési költségek lefaragásáért?

Nem újdonság már, hogy a földgáz ára követi a világpiaci olajárak alakulását. Mivel olajból végesek a készletek, ezért az olajár kisebb-nagyobb megszakításokkal és átmeneti visszaesésekkel ugyan, de állandóan emelkedik. Ez pedig meglátszik a gáz árának az alakulásán is.

Ráadásul az olaj világpiaci árának változását még a dollár forinthoz viszonyított árfolyamváltozása is befolyásolja. Amikor tehát a jövőben várható gázárakat próbálja megbecsülni, akkor az olaj világpiaci árának alakulása mellett a dollár árfolyam változásának alakulását is számításba kell vennie. Az pedig világosan látszik, hogy nem könnyű a nemzetközi olajpiacon és pénzpiacon várható változásokat előre meghatározni.

A rezsicsökkentéssel ugyan jelentősen csökkentek a háztartások fűtésre fordított kiadásai is, de még mindig nagyon magas a fűtés költsége. Ezért aztán a „mit lehet tenni a fűtési költségek csökkentéséért” továbbra is aktuális kérdés a magyarországi háztartások nagy többségében. Ha Ön ezt a cikket olvassa, és eljutott idáig, akkor nagy valószínűséggel Önöknél is többször előjött már ez a családi kasszát jelentősen befolyásoló kérdés.

Mit tud tenni a fűtési költségek lefaragásáért?

gázáremelés

Mit tud tenni fűtési költségeinek lefaragásáért?

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a takarékoskodás, vagyis a lakás hőmérsékletének csökkentése. Nem szükséges 24-26 foknak lenni a lakásban akkor, amikor ilyen magas a gáz ára. Fel lehet venni otthon is egy pulóvert az ing fölé, és akkor máris elég az is, ha 18-19 fok van a lakásban.

Talán nem tudja, hogy a hőmérséklet egy fokos csökkentésével nagyjából 6%-os energiamegtakarítást érhet el. Ha 5 fokos hőmérséklet csökkentéssel számolunk a lakásban, akkor ez már 30%-kal is csökkentheti a havi gázszámlát télen, és ez már jelentős megtakarítás lehet.

Persze azt is látni kell azonban, hogy a hőmérséklet csökkentéssel azért nem számolhat a végtelenségig, mert a gázárak folyamatosan nőnek, és a lakás hőmérsékletével azért mégsem mehet majd 10 fok alá, mert ezt már nem takarékoskodásnak, hanem fagyoskodásnak nevezzük.

A fagyoskodás helyett a kézenfekvő mások megoldás a hőszigetelés javítása. Ha javítja a szigetelést, akkor kevesebb energiára van szüksége a megfelelő hőmérséklet megtartásához a lakásban. Ha hőszigetelést tervez, és komolyan gondolja a fűtési kiadásokkal való megtakarítást, akkor érdemes hőtérképes vizsgálattal felmérni a lakás energiafelhasználását, és a leginkább energiapazarló helyen kezdeni a szigetelést.

Minden lakásnál más lehet a hőtérképes vizsgálat pontos eredménye, azonban vannak tapasztalatok a családi házak felmérésével kapcsolatban. Először általában a nyílászárókat érdemes szigetelni, mert a szigeteletlen ajtókon és ablakokon távozik a lakásból az energiának körülbelül a negyede. Még nagyobb megtakarítást érhet el akkor, ha a homlokzaton található nyílászárókat hőszigeteltekre cseréli. Egy ilyen átalakítás azonban persze jelentős kiadás, és nem biztos, hogy saját forrásból rendelkezésre áll ennyi pénz a családi kasszában.

A havi fűtési számlák végösszegének ismertében azonban nem biztos, hogy rossz megoldás akár még hitelt is felvenni a nyílászárók cseréjére, illetve időről időre vannak pályázati lehetőségek a családi házak és társasházak fűtési rendszerének korszerűsítésére. Érdemes ezekkel is számolni, és ezeket a pályázati forrásokat is igénybe venni. Ilyen pályázat például a mostanában többször is meghirdetett Otthon Melege program.

A nyílászárók cseréjén túl a homlokzati falak és a tetőtér vagy pedig a tetőtér beépítés nélküli lakásokban a padlásfödém szigetelése is jelentősen tudja csökkenteni a fűtési költségeket.

A padló szigetelését is érdemes fontolóra venni, mert több fokkal is befolyásolja a hóérzetünket a talpunk alatti padló hőmérséklete. Néhány fokkal alacsonyabb belső hőmérsékletű szobában is komfortosabban érezzük magunkat, ha a talpunk alatt nem jéghideg a padló, hanem hőszigetelt.

A hőszigetelés után vagy mellett a fűtési rendszer korszerűsítésével, vagyis a kazán korszerűbbre cserélésével, és az hozzá tartozó jó hatásfokú szerelt vagy előre gyártott elemes kémény beépítésével, és ezzel a tüzelés hatásfokának javításával is jelentősen csökkenteni tudja a fűtési kiadásait. Akár jelentős nagyságrenddel, 20-30%-kal is a felhasznált tüzelőanyagtól és a fűtési rendszer állapotától függően.

A fűtési költségek csökkentésének további lehetősége a gáztüzelés helyett az alternatív energiaforrások felhasználása. Egy családi ház esetében például kiváló választás lehet a napkollektorok felszerelése vagy pedig a faapríték vagy pellet tüzelés használata.

A napkollektorok esetén nem biztos, hogy teljes mértékben az alternatív energiafelhasználásra kell átállítani a házat, de a tetőre szerelt napkollektorokkal nyert energiát hozzá lehet adni a ház melegvíz felhasználásához és be lehet kötni a fűtési rendszerhez is.

Kiváló megoldás lehet a korszerű fűtési rendszerek használata, amikor eltérnek az alacsonyabb hőfok felé. A korszerű kondenzációs kazánok 40-50 fokos fűtővize ideális a padlófűtéses lakások fűtésére. 40-50 fokosra felfűtve, és a fűtést időben elhúzva, valamint az energiát nagyobb felületre leadva jóval hatékonyabban lehet hasznosítani a fűtéshez felhasznált energiát. Ezt pedig napkollektoros fűtésnél és például egy pellet tüzeléssel működő kondenzációs kazánnál is lehet használni.

Egy ilyen alternatív energiát hasznosító, korszerű fűtési rendszer kialakítása persze jelentős beruházást jelent, de jól megcsinálva évtizedekre készül a rendszer, és a növekvő energiaárak alakulásától függően várhatóan néhány év alatt, de ha nem is hamar, de előbb-utóbb biztosan megtérül a beruházás a fűtési költségek csökkentésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük