Tetőtér szigetelés kőzetgyapottal a szarufák között vagy felett

Szigeteletlen házban a tetőn keresztül szökik el a fűtésre fordított energia 25-30%-a, mert télen a meleg levegő elsősorban felfelé áramlik. Ezért a tetőtér szigetelés bizony ugyanolyan fontos, mint a homlokzati falak szigetelése.

Mivel az épületek utólagos szigetelésénél a két munkafolyamat egymástól függetlenül is elvégezhető, ezért hőtechnikai felméréssel érdemes eldönteni, hogy először a tetőtér szigetelését vagy pedig a homlokzati falak utólagos szigetelését érdemes megcsinálni.

A tetőtér szigetelése vagy nem szigetelése ugyanis a fűtési költségek megtakarítása miatt egyáltalán nem mindegy.

A tetőtér beépítésénél a magastetőt nemcsak a szarufák között, hanem fölötte és alatta is lehet szigetelni. Természetesen más szerkezeti keménységű hőszigetelő anyagot érdemes használni akkor, ha a szarufák között van hőszigetelve a tetőtér, és mást, ha a szarufák felett.

Tetőtér szigetelés kőzetgyapottal

Az igazán jó megoldás az, amikor a szarufák közötti hőszigetelés ki van egészítve egy szarufák feletti vagy pedig egy szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel. Miért előnyös ez?

  • Leginkább azért, mert a beépített szarufák hőszigetelése jóval kisebb a tetőtér szigeteléshez széles körben használt szálas szigetelő anyagok hőszigetelésénél. Akár kőzetgyapotot, akár üveggyapotot használ a szarufaközi szigetelésnél, érdemes egy egységes szarufák feletti vagy pedig szarufák alatti kiegészítő szigetelést kiépíteni. A szarufák feletti kiegészítő szigetelést természetesen elsősorban új építésnél lehet igazán megvalósítani, illetve tetőfelújításnál akkor, ha a tetőfedésre használt korábbi tetőfedő anyagot is lecserélik.

A szarufák alatti kiegészítő szigetelésnél nincs ilyen gond. Ekkor viszont azzal kell számolnia, hogy a tetőtéri szobák hasznosítható belső terét csökkenti a belső oldali kiegészítő szigetelés.

Mi az alapvető különbség a szarufák feletti és a szarufák alatti kiegészítő szigetelés között?

Nyilván lehet különbség a tetőszigetelésre használt szálas szerkezetű kőzetgyapot lemezek típusától és minőségétől függően a hőszigetelő képességükben.

A legfontosabb különbség azonban a hőszigetelésre használt kőzetgyapot keménységében van. Amíg a szarufák alatti kiegészítő szigetelést ugyanazokkal a laza szerkezetű kőzetgyapot lemezekkel, például a gyakran használt Knauf MPN vagy MPE táblákkal, vagy a Rockwool Deltarock, Multirock vagy akár az Airrock LD vagy ND lemezekkel is megoldhatja, addig a szarufák feletti kiegészítő szigeteléshez már keményebb szerkezetű kőzetgyapot táblára lesz szüksége. Miért van ez?

Alapvetően a szigetelésre nehezedő terheléstől. Ugyanis, amíg a szarufák közötti hőszigetelésnél a tetőfedésre használt tetőcserép lécezése a szarufákra nehezedik, addig a szarufák feletti kiegészítő szigetelésnél a szarufák és a tető lécezése közé kerül a hőszigetelő anyag.

Tehát amíg szarufák közötti hőszigetelésre bármilyen laza szerkezetű hőszigetelő anyag jó megoldás lehet, addig a szarufák feletti elhelyezésre már jóval keményebb szerkezetű szigetelőt kell használnia. Ilyen kemény szerkezetű kőzetgyapot lemezek a Rockwoolnál a Monrock Max E, a Durock vagy a Hardrock Max lemezek.

Szarufák közötti tetőtér szigetelés

tetőtér szigetelés szarufák között

A Rockwool Deltarock lemezek berakása a szarufák közé

A magastetők szigetelésénél a leggyakrabban alkalmazott megoldás továbbra is a szarufák közötti hőszigetelés. A szarufák változó kiosztású távolsága azonban nem igazán kedvez a hőszigetelésre használt anyagok gazdaságos beépítésének. Ugyanis gyakorlatilag 50 cm-től a 90 centiméteres, egy méteres szarufaközökig szinte bármilyen távolsággal lehet számolni a szarufák között.

A szarufák változó távolságát kezeli jól a Rockwool a Deltarock éklemezekkel. Ezeket a téglalap alak átlója mentén ék alakban kettévágott lemezeket ugyanis az elvágott átló mentén el lehet csúsztatni, és így olyan tetszőleges távolságra tudja csúsztatni a két fél lemezt, amilyet éppen igényel az adott szarufaköz. A centiméter pontosan elcsúsztatható Deltarock lemezekkel ezért hézagmentesen tud bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufaközt szigetelni. Kis mennyiségű hulladék egyedül a sarkak levágásakor keletkezik majd.

A Deltarock lemezek felhasználásának további előnye még az is, hogy a szarufák nem egyenlő távolsága sem okoz semmilyen problémát. A más szélességű másik szarufaközben az adott szarufaköznek megfelelő módon kell elcsúsztatni az átlósan kettévágott szigetelő lapot, de ebben a szarufaközben is centiméter pontosan tudja beszabni a szigetelőt.

Milyen vastag kőzetgyapot szigetelést érdemes beépíteni a szarufák közé?

A Rockwool a Deltarock lemezeket 12, 14, 18 vagy 20 centiméteres vastagságban tudja beépíteni a szarufák közé. Minél vastagabb szigetelőt használ, annál jobb hőszigetelést képes szembe állítani a tetőtéri szobából felfelé áramló meleg levegővel. A szarufák közé beépített szigetelő vastagságát azonban nem tudja csak a szarufáknak megfelelő vastagságban beépíteni. Éppen ezért van szükség a szarufák alatti kiegészítő szigetelésre. Például a 10 cm vastag szarufák közé beépített 10 centiméteres Deltarock lemezek hőszigetelését kiegészítheti a még szükséges 4-8 centiméterrel.

A szarufák alatti és szarufák feletti kiegészítő szigetelés

A valamelyik oldali kiegészítő szigetelés a szigetelési vastagság megnövelése mellett természetesen a szarufáknál kialakuló hőhidak mentesítésére is hatásos. Az egységes szigetelési felületet adó belső vagy külső oldali kiegészítő szigetelés a szarufák rosszabb hőszigetelését csökkenti.

Ahogy korábban már említettem, új építésnél vagy a tetőfedő anyag cseréjénél a szarufák feletti kiegészítő szigetelésre is lehetősége van. A külső oldali tetőtér szigetelésnek több előnye is van a belső oldalival szemben:

  • Egyrészt külső oldali szigetelésnél nem csökken le a beltér hasznosítható magassága, és ez például egy 6-8 centiméteres kiegészítő szigetelésnél már bizony jelentősen megnöveli a hasznos belső teret.
  • Másrészt a szarufákat sem fogja eltakarni a belső oldali burkolat, és ez látványnak sem utolsó a tetőtérben.
  • Harmadrészt pedig a külső oldali kiegészítő szigetelésnél tudja igazán hőhídmentes szigeteléssel kiegészíteni a szarufák közötti szigetelést, hisz külső oldali kiegészítésnél a hideg oldalon lesz a hőhídmentes szigetelés.

Tetőtér szigetelés utólag

Utólagos tetőtér szigetelésnél alapvetően kétféleképpen szigetelheti a tetőteret.

Szarufák közötti hőszigetelés jöhet szóba akkor, ha a tetőcserepet vagy palát tartó lécek a helyükön maradnak, és ezért a tető felújítása nem terjed ki a tetőfedő anyag lecserélésére.

Ilyenkor a szarufák közötti hőszigetelést mindenképp érdemes kiegészítenie a szarufák alatti szigeteléssel. Ez ugyan csökkenti néhány centivel a belső teret a tetőtérben, cserébe viszont a szarufavastagságnyi szigetelést jóval nagyobb megtakarítást biztosító szigeteléssé egészítheti ki.

Ha a tetőfelújítás teljes körű, és lecserélődik a tetőfedő anyag is, akkor érdemes a szarufák feletti szigetelést választani, mert ezzel:

  • Nem csökkenti a tetőtér belső terét.
  • Nem takarja el a szaruzatot.
  • A szarufák felett hőhídmentes szigetelést alakíthat ki pontosan olyan vastagságban, amellyel az Ön által kívánt mértékű fűtési költség megtakarítást érheti el.

Kérdése van tetőtere szarufák közötti szigetelésével vagy a kiegészítő szigeteléssel kapcsolatban?

  • Hívja munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számot, és munkatársaink segítenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük