Fénycsatorna, amivel az ablaktalan helyiség is természetes fényárban úszhat

Nemcsak a hangulata, bár ez sem mellékes, hanem sokszor még az egészsége is múlhat azon, hogy megfelelő mennyiségű természetes fény jusson be abba helyiségbe, ahol az életét tölti. Lehet ez a munkahelyi irodája, az otthoni dolgozószobája, vagy éppen a konyhája, akkor is egy a lényeg. Kapjon annyi természetes fényt a helyiség belső tere, ami már annyi napfényt biztosít Önnek ezekben a helyiségekben, hogy jól érzi magát a bőrében.

Gondoljon csak bele!

Milyen jó lenne, ha még az ablaktalan helyiségekbe is el tudná juttatni a napfényt, és nem kellene nélkülöznie a természetes fényt.

A természetes fény hiánya mit okoz?

Tudósok kimutatták, hogy ha nincs elég természetes fény a környezetünkben, akkor mindenféle nyavalya kerülgethet bennünket. Vannak olyan szerencsések közöttünk, akiket jó távolról kerülgetnek ezek a nyavalyák, és nekik semmi gondjuk nincs ezekkel, mert még hírből sem ismerik őket, hisz nem is találkoznak velük. Olyanok is vannak azonban közöttünk, akik már nem ennyire szerencsések. Lehet, hogy Ön is azok közé tartozik, akik szenvednek a napfény hiányától?

  • Ha hajlamos a depresszióra, akkor napfény híján bajban lehet. Ha nem jut elég természetes fény azokba a helyiségekbe, amelyikben az idejét tölti, a munkáját végzi, akkor könnyen lehet a napfény hiánya miatt még sötétebb szemüvegen keresztül fogja szemlélni maga körül a világot.
  • A kedélyállapotán kívül az egészsége is szenvedhet a napfény hiányától. Gyengülhet az immunrendszere, könnyebben elkaphat különféle nyavalyákat, és az évek hosszú sora alatt azt veszi majd észre, hogy romlik az egészsége. Nem látványosan, hanem csak úgy szépen lassan, folyamatosan.
  • Ha a napfény hiánya a munkahelyén okoz gondot, akkor nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz ennek a főnököt szomorító következménye. Nemcsak az egészsége- ez lehet, hogy nem érdekli őt -, de a teljesítménye is romlani fog, és emellett pedig biztos nem fog elmenni majd szó nélkül. Akár még az is előfordulhat, hogy előbb-utóbb ajtót mutat majd Önnek, és nem jön rá arra, hogy mindössze egy nagyobb ablakra lenne szükség, amin keresztül sokkal több napfény juthatna be a rossz munkateljesítményű munkatársa irodájába.

A jelenlegi kis ablakok helyett nagyobb méretű, sokkal több napfényt a szobába engedő ablakokkal ezeknek a gondoknak a jelentős részét orvosolni lehetne.

Az ablaktalan helyiségek azonban még rosszabb helyzetben vannak, mert ezeknek semmilyen természetes megvilágítása nincs. De még ezekbe a helyiségekbe is lehet napfényt varázsolni. Mégpedig nem is valamiféle varázslat kell ehhez, hanem fénycsatorna. Nemcsak a kedve és a kedélyállapota javul majd a beáramló napfénytől, hanem az egészsége is.

A fénycsatorna áldásos hatása az Ön egészségére

Azt mondják, hogy ahol ritka vendég a napfény, oda az orvosnak kell gyakrabban betennie a lábát. Akik ezt mondják, azok nem az északi sarkra és a norvégok depresszióra hajlamosító, hónapokig tartó éjszakáira gondolnak, hanem az ablaktalan helyiségek kedélyromboló és egészségre ártalmas hatására. A napfény hiánya, a fény mesterséges pótlása a lelkünkre és a testünkre is lehangolólag hat. A fénycsatorna viszont ezekbe az ablaktalan helyiségekbe is elviszi a napfényt az összes áldásos hatásával együtt. Miben is nyilvánul ez meg?

A fénycsatorna kedélyállapota és közérzetének napfénnyel működő kapcsolója

Ha van, akkor az ablaktalan helyiségben is jobb kedvre derül majd, mert bejön a napfény. A napfény nemcsak a természetes világosságot hozza majd el a helyiségbe, hanem jobb kedvre deríti majd.

Az egészsége is javul

Szervezete D-vitamin termelését is megdobják a nap sugarai. Ugye tudja, hogy ezzel növeli az esélyét olyan kóroknak az elkerülésére, mint például a csontritkulás, a cukorbetegség vagy a rák. Nem elhanyagolható dolog ez, éppen ezért nem is olyan mellékes anyag ez a D-vitamin. Egy fénycsatornával, ami elhozza a napfényt, és a falakon belül is napfényben fog fürödni.

Ezek után egy olyan apróság, mint a szemének a romlása már szinte szóra sem érdemes. Pedig ettől még igaz, hogy az erős mesterséges megvilágítás rövid távon még csak elfárasztja, hosszabb távon viszont már rontja is a szemét.

A fénycsatorna legyen a mennyezetről lelógó izzó ablaktalan helyiségében

Ez nem is olyan nagy túlzás, mint ahogy első hallásra tűnik. Az ablaktalan helyiségek mennyezetén kialakított fénycsatornában a nap tölti be az izzó szerepét. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel azonban, hogy ennek a működtetéséért nem kell felkapcsolni a kapcsolót, és hó végén nem kell fizetni az áramszámlát. Nem elhanyagolható szempontok azért.

Ráadásul a fénycsatorna hatékonysága jobb az elektromos izzókénál is. Azonkívül, hogy több, ráadásul még természetes fényt is ad a napfénnyel megvilágított épületben.

Költségkímélő fényforrás háza bármely szegletébe

Velux fénycsatorna

A Velux fénycsatornáival nappal ablaktalan helyiségei is nappali fényárban úszhatnak. Szeretné?

Amikor „a nap áram alatt van”, akkor nincs szükség a lámpákra. Napközben a fénycsatornákkal a padláson át megvilágítható a helyiség. Azok is, ahol nincsenek ablakok. Nem semmi azért, hogy a fénycsatorna nappal ingyen szállítja a világosságot, ráadásul napfény formájában.

A helyiség nem határos a tetővel? Nem gond. A fénycsatorna megoldja a problémáját. Háza azon szegleteibe is eljuttatják a természetes napfényt, amelyek nem is határosak a tetővel. Melyek lehetnek ezek a helyiségek? Például a fürdőszoba, a folyosó vagy a gardrób. Ráadásul a villanyóra pörgése nélkül működik a napfénylámpa.

A fénycsatornának még az az előnyös tulajdonsága is megvan, hogy a szépérzékét sem bántja. Külső része a tetőfelületbe illeszkedik, és a tetőtéri ablakokhoz hasonló megjelenésükkel nem borzasztják el a hívatlan szemlélőt sem. A fényt adó napsugarakat egy rugalmas vagy merev cső továbbítja, ami fényvisszaverő bevonattal van ellátva, és a napfény könnyedén jut el a mennyezetbe szerelt napfényszóró egységhez. Ez is úgy néz ki, hogy nem kell szégyellnie, a látogatók előtt.

Ezek az ingyenes, természetes napfényt hozó fénycsatornák ráadásul még gyorsan és egyszerűen be is építhetők, úgyhogy nem sok érvet fog tudni felhozni ellenük az ablaktalan helyiségek természetes fénnyel való elárasztásánál.

Mennyi fény kell, és milyen fénycsatornára van szüksége?

  • Kérdezze munkatársainkat! Hívja őket munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon. Válaszolnak a kérdéseire, és segítenek Önnek takarékosan világítani.
  • Jó minőségű fénycsatornából építsen nappal ingyen működő természetes fényforrást ablaktalan helyiségébe.

4 gondolatok ezen: “Fénycsatorna, amivel az ablaktalan helyiség is természetes fényárban úszhat

  1. Kiss Klära

    Tisztelt Cim !

    Erdekelne, hogy egy tärsashäz legalso szintjen levö kicsi ablakos helyisegbe hogyan vezethetö több feny?

    Üdv.
    Klära

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Klára
      A fénycsatorna, a nevéből is adódóan egy csatornán át juttatja el a napfényt az ablaktalan vagy kevés fényű helyiségbe. A csatorna elhelyezése nem jelent gondot például egy padlásnál. Tartok tőle azonban, hogy egy társasház alsó szintjén a felső szinteken lakók nem örülnének egy átmenő csatornának.
      Egy szakember helyszíni felmérés alapján talán találhat megoldást több fény bevezetéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük