Magastető szigetelése

A magastető hőszigetelése az egyre magasabb gázár miatt egyre fontosabb. A fűtés egyre többe kerül. A tetőszigetelés azért különösen fontos, mert télen a fűtött lakás meleg levegője felfelé száll. Ezért a padláson illetve a tetőn keresztül szökik meg fajlagosan a legtöbb hő családi házából.

rockwool deltarock éklemez

Rockwool Deltarock éklemez tábla tetőtér szarufák közötti szigetelésére

Gyakorlatilag ugyanilyen fontosságú azonban nyáron is a hőszigetelés a tetőtérben: Csak éppen ellenkező irányban. Nyáron ugyanis a kinti tűző nap melegét érdemes a tetőtéri szobán kívül tartani.

Ha hőszigetelés nélküli családi házában magas a fűtés számla és mégis hideg van, akkor elsőként talán arra gondol, hogy a külső falat kellene szigetelni, és a nyílászárókat kicserélni hőszigeteltre. Lehet hogy tényleg így is van, és tényleg a homlokzati falakat kellene elsőként szigetelni.

Nem árt azonban tudnia azt is, hogy a felfelé szálló meleg levegő miatt az egy négyzetméterre vetített hőveszteség a padláson illetve a tetőtérben a legnagyobb. Önnek azonban nem kell találgatnia, hogy hol is szigeteljen előbb. Ezt családi háza hőtérképes vizsgálatával pontosan meg lehet állapítani.

magastető szigetelés
Magastető szigetelése üveggyapottal. Vagy inkább kőzetgyapot szigetelést tervez?

Az energiahordozók árának folyamatos emelkedése miatt ma már nem az a kérdés, hogy szigetelje-e családi házát, hanem az, hogy mikor, és hol szigeteljen előbb. A kérdés az, hogy a homlokzatot szigetelje előbb a lábazattal és a nyílászárók cseréjével együtt vagy pedig a tetőteret? Ezt a kétféle szigetelést ugyanis egymástól függetlenül is elvégezheti.

Különösen az utólagos szigetelésnél nagyon nem mindegy, hogy egyszerre vagy pedig külön-külön is szigetelheti a padlásfödémet és a homlokzatot. Az energiahordozók árának további emelkedése még sűrgetőbb feladattá fogja tenni a hőszigetelést, akár meglévő családi házán utólagosan, akár az új építésű családi házán, ha belevág az építkezésbe. Ha kevesebbet szeretne fizetni otthona fűtéséért és nyári klímatizálásáért, akkor olyan házat kell építenie, vagy pedig a meglévőt úgy kell utólagosan szigetelnie, hogy egyre kevesebb energiát használjon el a ház működtetésére.

Ha családi házuk hőtérképes vizsgálata alapján a tetőtér szigetelés van soron, akkor többféle lehetőség közül is választhat.

Magastető hőszigetelése

isover domo komfort

Isover Domo Komfort üveggyapot padlás szigetelésére

Ha a padlást nem használják lakhatásra, akkor elég a padlásfödémet szigetelni a padlás felőli oldalról. Ehhez „csak” a hőszigetelés kívánt mértékének megfelelő minőségű és vastagságú kőzetgyapot vagy pedig üveggyapot szigetelő beépítésére van szüksége.

Ha járható padlástérre van szükségük, akkor az üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelést még járásra alkalmassá is tenni például a szigetelő deszkázásával vagy pedig OSB lap segítségével.

Hungarocell szigetelőt is használhat a padlástér utólagos szigetelésére. Nem járható szigtelésre az EPS100-as lépésálló lemezeket, járhatóra pedig a padlapot, amelyben a lépésálló hungarocell lemezt a vele egybeépített faforgács lap teszi járhatóvá.

A padlástérben lévő padlásszoba magastetőjének szigetelésére a szarufák közötti és a szarufák feletti szigetelést is választhatja.

rockwool airrock nd kőzetgyapot

Rockwool Airrock ND hő és hangszigetelő kőzetgyapot lemez

A szarufák közötti szigetelést a szarufa magasságáig építheti be, ezért a szarufa magasságának megfelelő 10-15 cm nem lesz elegendő a megfelelő szigeteléshez. Ezért itt ezt meg kell erősíteni a szarufák alatti 3-5 cm-es kiegészítő szigeteléssel. Ez a kiegészítő szigetelés segít a szarufák okozta hőhídasság mérséklésében is. A szarufák közötti szigetelésre is a kőzetgyapot, például a Rockwool Airrock ND lemezeket és üveggyapotot használhat.

A szarufák feletti szigetelésre olyan szigetelőre van szükség, amely a hőszigetelés mellett még a tető és a rárakódó hó súlyát is elbírja, ezért a kőzetgyapot lemezek közül a Rockwool Monrock MAX E lemezeket a hungarocell táblák között pedig az Austrotherm Manzárd Grafit szigetelőjét használhatja. Mindkettőből bátran felrakhat a tetőre 20-30 cm vastag szigetelést is a hőszigetelés megfelelő mértékének biztosításához.

A tetőtér beépítése

A városokban egyre kevesebb a rendelkezésre álló szabad, beépítetlen telek, ezért a lakóterület bővítésére kézenfekvőnek tűnik a tetőtér beépítése, lakhatóvá tétele. Ha statikailag az épület szerkezete alkalmas a tetőtér beépítésére, akkor ezzel is jelentősen tudja növelni családi háza hasznos alapterületét. A tetőtér utólagos beépítésénél persze nemcsak a magastető megfelelő hőszigeteléséről kell gondoskodnia, hanem a tetőtér beépítés egyéb folyamatairól is.

Ugyanakkor megvan az az előnye is a tetőtéri szoba vagy szobák utólagos kialakításának, hogy nem szükséges egy újabb épületet építeni, vagy pedig hozzáépítéssel megnövelni a ház alapterületét. A tetőtér beépítéssel ugyanis a beépített terület, zöldfelület aránya nem változik a telken. Persze a település területrendezési szabályait, valamint az épületek homlokzatmagasságára vonatkozó korlátozásokat be kell tartania, de mégiscsak kisebb beruházással alakíthat ki a tetőtérben egy vagy akár több új szobát.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot padlásfödéme vagy magastetője szigeteléséhez?

Kiválasztotta már a tetőszigetelést? Ha még nem tudott dönteni, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdőív segíteni fog a legjobb padlásszigetelő vagy tetőszigetelő anyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük