Mikor nem árt a téli vihar sem a tetőnek?

A ritkán, de azért mostanában egyre gyakrabban jelentkező szélsőséges időjárási körülmények között is vízzárónak és viharállónak kell lenni a tetőnek, mégpedig hosszú évtizedeken át. Szeretné tudni, hogyan lehet biztonságosabb a tetője?

cseréptető

A cseréptetőn mire figyeljen oda a tél közeledtekor?

Az őszi időjárás beköszöntével nemcsak az esős napok száma növekszik meg jelentősen, hanem az időjárás rosszabbra fordulása bizony jelzi azt is, hogy nemsokára itt lesz a tél a rá jellemző hóeséseivel és viharaival. Márpedig a téli viharokkal szemben a tetőnek is tökéletesen ellenállónak kell lenni.

Megnézte már a cseréptető állapotát? Mire figyeljen oda a tél közeledtével?

Saját maga lásson hozzá, vagy hívjon szakembert?

Egy-egy elmozdult cserepet saját maga is könnyen a helyére rakhat, és ezzel máris sokat tett azért, hogy újra jól vízzáró és viharálló legyen a tető. Ugyanis egy ilyen kimozdult cserépbe sokkal könnyebben belekap bármilyen kisebb-nagyobb széllökés. Ha pedig úgy kapja el a kimozdult cserepet, hogy még jobban megemeli, és tovább mozdítja, akkor már csak idő kérdése lenne, hogy mikor bontja tovább a fedést.

Egy kimozdult cserép nemcsak a belekapó szél miatt lehet veszélyes, hanem a tető beázása miatt is. A kimozdult cserép nem megfelelő illeszkedésén könnyen beszivárog az esővíz és a hólé is a cserepek alá, és máris azzal kell számolnia, hogy csak a vízzáró fólia áll az útjába annak, hogy a tető faszerkezetét károsítsa.

Egy-egy kimozdult cserepet sem tud azonban saját maga bárhol visszarakni a helyére. Főleg akkor, ha olyan helyen mozdult el a cserép, amihez a tetőfedés megbontása nélkül sehogy sem tud hozzáférni. Ilyenkor ha tériszonya van, és lenézve szédül a tetőn, akkor semmiképpen se próbálkozzon a cserép helyrerakásával. Könnyen lehet, hogy egy ilyen kockázatos akciójának nem a kimozdult cserép helyrerakása lenne az eredménye, hanem valamilyen balesetnek az összeszedése. Ez pedig biztosan nem hiányzik Önnek sem.

Egy-egy cserép helyrerakásán túl azonban lehetnek olyan feladatok is a tetőn, amit már saját maga semmiképpen sem tud elvégezni, ezért ilyenkor szakemberre van szüksége.

Milyen feladatok lehetnek a tetőn a tél beállta előtt?

A viharos széllökések gyakran lesodorhatnak egy-egy cserepet a tetőről. Ezek a széllökések általában a tető szélein bontják meg a fedést. A leginkább akkor fordulhat ez elő, ha nem megfelelően vannak rögzítve a cserepek. Éppen ezért fontos, hogy a cserepezés széleinél rögzítve legyenek a cserepek.

Persze nemcsak az oromszegélynél kell rögzíteni a cserepeket, hanem a gerincnél is érdemes rögzíteni a kúpcserepeket.

A kémény és falszegélyek, valamint a tetőn lévő hajlatok nem megfelelő lemezelése miatt is sokszor beázik a tető. Ezekre a lemezelésekre is oda kell figyelni. Itt tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy meg kell csinálni a lemezelést, hanem olyan minőségben kell ezt a munkát elvégezni, amely biztosítja a tető megfelelő vízzáróságát. Ehhez a bádogos munkához szakemberre van szükség. Nemcsak a lemezelés új tetőn való elvégzéséhez, hanem a berozsdásodott vagy megsérült lemezek cseréjéhez is.

A téli időjárás egyik legszembetűnőbb jellemzője az időnkénti kiadós hóesés. Ezt persze lehet is élvezni, addig, amíg nagy pelyhekben hull a hó, de a hóesést követően nagy gondot tud okozni a tetőre vastagon lerakódott hó esetleges lecsúszása. Márpedig ha nem megfelelően és nem megfelelő számban vannak a tetőn hófogó cserepek vagy rácsok, akkor a kemény hideg enyhülésekor könnyen megcsúszhat az eljegesedett felolvadó hóréteg. Ha egy kiadós, tíz centisnél nagyobb hóesésnél az olvadáskor elindul a tetőn lévő hó, akkor a ház körül néhány méteres körzetben bizony nincs biztonságban semmi.

A lezúduló jeges hó könnyen tönkreteheti a közelben parkoló autók fényezését, és komoly balesetveszélyt is jelentenek, az éppen arra járókra.

A lezúduló hó elkerülésére nemcsak az eresz mentén kell elhelyezni a fém hófogókat és hórácsokat, hanem a tető egész felületén meg kell előzni a hóréteg megcsúszását.

A tetőfedés alatt és a tetőfólia fölött megrekedő nedvesség is sok kárt tud okozni a tetőn, akkor ha nem szellőzik megfelelően a tető. Ez meg tudja előzni, ha a tető megfelelő szellőzéséhez szellőzőcserepeket helyez el minden szarufaközben.

A tetőcserepeknek egy télen sokszor 30-40 olvadási-fagyási ciklust is ki kell bírniuk. Ezt a cserepek nagy többsége természetesen probléma nélkül elviseli, azonban mindig lehetnek olyan cserepek az évek, évtizedek során, amelyek nem bírják ezt, és elrepednek. Ilyenkor az elrepedt cserép helyén egy-egy kiadós zivatarban máris beázik a tető. Ezt el tudja kerülni akkor, ha a tetőcserép vásárláskor 50-60 cseréppel többet vásárol a kelleténél, és a maradékot elrakja tartalékba. Ezek a tartalék cserepek bizony jól fognak jönni, amikor tavasszal felfedezi itt is ott is a tetőn megrepedt cserepeket.

A megfelelő alátéthéjazat kialakításán, a tetőtér szigetelésben keletkezett pára elvezetésében, és a tetőszerkezet faanyagának védelmében is nagy szerepe van a megfelelő páraáteresztő fólia berakásának a hőszigetelés felé és a tetőcserép alá.

A tökéletesen felhelyezett, megfelelő rétegrend kialakítása óvja a tetőszerkezet épségét és a tetőszigetelő anyag hőszigetelő képességének a megőrzését is. Nem érdemes nem megfelelő minőségű, selejtes anyagok beépítésével kockáztatni a faszerkezet és a tetőszigetelés épségét.

A tetőszerkezet elöregedését nem érdemes siettetni a faanyag párásodás miatti gombásodásával és penészedésével, mert a tetőszerkezetnek nemcsak a tetőfedő cserepeknek a súlyát kell stabilan megtartani, hanem egy-egy kiadós hóeséskor a tetőre esett hó súlyát is meg kell tudni tartania, és emellett még a viharos széllökések nyomásának is stabilan ellent kell tudni állnia. Ez a terhelés pedig a sokszor a többszöröse a tetőcserepek súlyának.

A tetőcserép súlyának akár ötszörösét is el kell tudnia viselnie a tetőszerkezetnek egy nagyobb hóesés utáni szélviharban. Ezért nemcsak a tetőcserepeknek, hanem a tetőszerkezetnek is tökéletes állapotban kell lenni. Mégpedig nemcsak a tető készítésekor, felújításakor, hanem utána még hosszú évtizedeken át. A fából készült tetőszerkezetnek is pontosan olyan hosszú évtizedekig kell lehetőleg károsodásmentesen állni a tetőn, mint a tetőcserepeknek. Ehhez pedig nemcsak jó minőségű faanyag beépítésére van szükség, hanem a faanyag rágcsálókkal és rovarokkal szembeni védelmére és a páraelvezetés megoldására is.

A tetőszerkezetet és a tető megfelelő rétegrendjét csak egyszer, a tető elkészítésekor, felújításakor kell jó minőségű anyagok beépítésével, szakszerűen elvégezni, és utána már „csak” a tetőszerkezet állagának a megőrzését kell biztosítani az esetleges sérülések javításával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük