2016-ban 27-ről 5%-ra csökken az új lakás vásárlás áfája, és az 5%-os ÁFÁ-t a magánépítkezőkre is kiterjesztik

Új lakást szeretne vásárolni 2016-ban? Vagy családi ház építését tervezi? Az ÁFA csökkentésének és az építési engedélyezési eljárás egyszerűsödésének örülni fog. Megnézi a részleteket?

2016 január 1-jétől az általános 27 százalékról 5 százalékra csökken az új lakás vásárlás áfája a 2016-19 közötti négy évben, a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások és 300 négyzetméteres házak esetében.

Az új lakás vásárlási kedvet élénkítő ÁFA csökkentés még kiegészül azzal a családi ház építéseket élénkítő intézkedéssel, hogy az önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa. Legfeljebb 5 millió forintig az építkezés teljes ÁFA tartalmát visszaigényelheti a magánépítkező.

5%-os ÁFA az új lakás vásárlásra

5 százalékos áfa

5%-ra csökken az új lakás vásárlás ÁFÁ-ja 2016-ban

Az 5%-ra lecsökkentett áfakulcs 2016 január elsejétől 2019 végéig az olyan lakások vásárlására vonatkozik, amelyeknek a többlakásos ingatlanban kialakított hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert. Emellett még azokra a családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Az ÁFA szabályozás alapján újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyeket még nem vettek használatba, vagy a használatbavételük és az értékesítés között még nem telt el két év. Ez is megnöveli az újnak tekinthető lakások számát.

Építési engedély helyett csak bejelentés

Az építési engedélyezési eljárás is egyszerűsödik a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépületeknél. A 300 négyzetmétert meg nem haladó hasznos alapterületű új családi házak építésekor építési engedély helyett elegendő lesz az építési hatóságnak tett bejelentés. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni.

Az épülő családi ház építészeti tervezését és kivitelezését egyszerű bejelentésnél is csak a korábban megalkotott jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni. Ezeknek az előírásoknak a betartását a hatóság ellenőrizheti.

Könnyebbség az is, hogy ezen legfeljebb 300 négyzetmétert meg nem haladó családi házak építésekor a helyi építési szabályzat előírásai közül csak a törvényben felsorolt előírásokat kell figyelembe venni. Tehát kizárólag

  • az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét,
  • megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát, a szabályozási vonalát, és
  • a beépítési módját vagy építési helyét.

A családi házak építésének idejét csökkentheti az a kedvezmény is, hogy ezen 300 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű családi házak ingyenesen kapnak használatbavételi engedélyt, ha három évnél gyorsabban építik fel. Fontos követelmény az is, hogy a bejelentéstől számított 10 éven belül a családi háznak el kell készülni.

További egyszerűsítést jelent az is, hogy egyszerű bejelentések esetén nem kell lefolytatni a településképi véleményezési és bejelentési eljárásokat.

Gyorsítja az építkezést az is, hogy nyolcnapos határidőt állapít meg a jogszabály a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására. Ez lényeges könnyebbség, mert érdemi válasza nélkül a szolgáltatók hozzájárulását megadottnak lehet (pontosabban kell) tekinteni.

Mi várható az 5 százalékos ÁFA bevezetésétől?

Várakozások szerint az 5 százalékos ÁFA fehéríteni fogja az építőipart. Várható az is, hogy a hallgatólagos megegyezések helyett az építkezők szerződést kötnek majd a kivitelezővel, ami alapján számla készül majd a beépített anyagokról és az elvégzett munkákról. Ezzel is átláthatóbbá válnak az építkezés folyamatai, ami később majd garanciális és minőségi vitákat dönthet el a fogyasztó javára

A lakásvásárlás ÁFA csökkentésének hatása akár azonnal is jelentkezhet az átadásra és eladásra kerülő új lakások árának alakulásában, hisz az új építésű lakások és az új építésűhöz közeli minőségű használt lakások ára mintegy 20 százalékkal csökkenhet.

  • Egyes magas keresletű helyeken várhatóan a túlkereslet miatt a lakásokat és családi házakat eladók magasabb nettó árat állapítanak majd meg, mert az alacsonyabb ÁFA miatt így is jobban jár a vásárló.

Az alacsonyabb lakásvásárlási ár, és az önerős építkezések áfájának a csökkenése segíteni fogja a lakásvásárlási és építkezési kedv visszatérését is. Ez pedig hozzájárul majd a hazai lakásállomány megújulásához.

A KSH nyilvántartásai szerint a lakóépületek 70 százaléka felújításra szorul. Az ÁFA csökkentéssel, az új lakások építésének a növekedésével várhatóan mérséklődni fognak majd a lakásárak, és ez is hozzájárulhat a lakásállomány megújulásához. A kormányzati szándék pedig megvan a felújítások és lakáskorszerűsítések támogatására is. Ez azonban persze alaposabb előkészítést, és újabb hatástanulmányoknak az elkészítését igényli majd.

Egy gondolat ezen: “2016-ban 27-ről 5%-ra csökken az új lakás vásárlás áfája, és az 5%-os ÁFÁ-t a magánépítkezőkre is kiterjesztik

  1. Salamon Lajos Róbert

    Hogy is van ez? Elvileg csökkent az Új építésű lakások ÁFA-ja 27%-ról
    5%-ra de ha a kereslet az adott régióban magas,akkor az építő cég nem
    köteles a meghirdetett lakásárat csökkenteni,annak ellenére, hogy az
    átadás és a lakhatási engedélyek kiadása 2016 tavaszán történik.
    Párhuzam: az a sertéshús amit ma megveszek,- az is tavaly növekedett,
    hízott,de ha boltosként azzal védekeznék,hogy tőlem még a régi áron 27% ÁFA- val is megveszik nem csökkentve az ÁFA-t nagy lenne a fel
    háborodás,- és a büntetést sem szívesen fizetném ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük