Belső vagy külső falszigetelés legyen?

Belső vagy inkább külső falszigetelés készüljön? Amikor a fűtési költségekkel szeretne takarékoskodni otthonukban, akkor szinte az első kérdés, amire azonnal választ kell adni.

A falszigetelés választása elég egyértelmű abban az esetben, ha mindkettő lehetséges egyébként. A külső hőszigetelést érdemesebb választani a belsővel szemben. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor nincs választási lehetőség, és csak aközött tud dönteni, hogy megcsinálja-e lakása belső szigetelését, vagy pedig nem. Ilyenkor a külső oldali szigetelés alkalmazásának jogszabályi vagy pedig kivitelezésbeli akadályai vannak leginkább.

  • Például műemlékjellegű épületet nem lehet a homlokzati vakolat felújításával megbontani, ezért ilyenkor csak a belső oldali szigetelés marad lehetőségként.
  • Aztán előfordulhat az a helyzet is, hogy a külső szigetelés elvégzéséhez szükséges állványozáshoz egyszerűen nincs elég hely a ház körül. Ezért nem lehet kivülről elvégezni a szigetelés munkálatait. Ilyenkor csak a belső szigetelés marad.

Érdemes azonban megnézni a kétféle szigetelés előnyeit és hátrányait. Ezt követően meg kell nézni azt, hogy lehet-e az épületet kívülről is szigetelni? Ha pedig lehet, akkor már a lehetőség birtokában, az előnyök és hátrányok ismeretében lehet választani a kétféle szigetelés között.

Ma már nem kérdés az minden még szigeteletlen családi házban élő család számára, hogy hőszigetelni érdemes. Legalábbis akkor, ha falak szerkezete van olyan jó állapotban, hogy gond nélkül ki fog bírni még legalább 3-4 évtizedet, ameddig a falra felrakott hőszigetelő rendszer biztosan állni fog a falon. A jelenlegi gázárak mellett erről nem kell meggyőzni ma már szinte senkit. A szigetelés kiválasztásával kapcsolatban azonban vannak még fehér foltként megválaszolatlan, ám mégis igencsak fontos kérdések.

Melyek a belső szigetelés választásának hátrányai?

Még ezeknek a fontos hátrányoknak az ismeretében is vannak azonban olyan helyzetek, amikor nincs más választás a fűtéssel való takarékoskodásra.

Fontos kérdés, hogy belső vagy inkább külső falszigetelés legyen a homlokzati falon? A válasz egyértelmű, ha mindkettő lehetséges.

A kivitelezés négyzetméterre meghatározott összege általában alacsonyabb a belső hőszigetelésnél. A belső oldali szigetelésnél azonban mindenképp érdemes körültekintően és messzemenően szakszerűen eljárni a kivitelezéskor. Egy esetleges hiba esetén ugyanis számolni kell azzal is, hogy a szigetelés során elkövetett hibákat csak igen borsos áron lehet kijavítani. Ebből a szempontból a külső szigeteléskor általában könnyebb javítani a hibákat, és kevesebb pénzbe kerülhet a hibák utólagos orvoslása.

Belső szigetelésnél a fal belső oldalára kerül a szigetelő anyag, és ennek az lesz az egyik következménye, hogy a fal hőmérséklete alacsonyabb lesz a külső oldalon szigetelt, és az egyáltalán nem hőszigetelt falnál is. Ennek az alacsonyabb falhőmérsékletnek pedig komoly következményei lehetnek.

  • A belülről szigetelt falban nagyobb a hőingadozás, mert nem védi a falat kívülről a szigetelés. A nagyobb hőingadozás pedig rongálja a fal szerkezetét.
  • Másrészt belső szigetelésnél a homlokzati falban futó esetleges vízvezetékek a szigetelésen kívülre kerülnek. Márpedig a belülről leszigetelt külső fal hőmérséklete a téli tartós hidegben könnyen 0 fok alá csökkenhet, ami a vízvezeték elfagyását eredményezheti. Homlokzati falban futó vízvezetéknél kockázatos a belső oldali szigetelés.
  • Harmadrészt a hidegebb fal belső oldalán könnyebben fog kicsapódni a pára, és ez pedig nemcsak a fal nedvesedésének, hanem a penészedésnek is kedvez.
    Negyedrészt pedig a belső szigetelésnél csak a falfelület szigetelt, ezért a padló és a mennyezet, illetve az alsó és felső födém szigeteletlen marad. Ez pedig könnyen hőhidak kialakulásához vezet a találkozási területeken.
    Ötödrészt pedig azzal is számolnia kell, hogy a belülről szigetelt fal nem tárolja a hőt, ezért télen csökken a falazat fűtést szabályozó szerepe is. Nyáron pedig azzal kell számolni, hogy órákkal hamarabb felmelegszik a lakás a kánikulában.

A belső oldali szigetelés előnyei

Mert azért előnyei is vannak ám:

  • A szigeteléshez nincs szükség állványozásra, és ez nemcsak költségmegtakarító tényező lehet, hanem olyan helyen, ahol kívülről nem lehet körbe állványozni az épületet egyetlen lehetőség marad a fűtési költségek csökkentésére.
  • Korábban már említettük, hogy műemlék épület homlokzatát nem lehet megbontani. Ekkor is csak belülről lehet szigetelni.
  • Emellett csak ritkán, például hétvégenként használt nyaralóknál belső szigetelésnél a hideg falakat nem kell felfűteni, ezért 1-2 óra alatt máris kellemes hőmérséklet lesz a házban. És mielőtt a meleg belső hőmérséklet a hideg külső falak belső oldalán lecsapódna, addigra már újra hideg lesz a lakásban, mert a lakók visszamennek az állandó lakásukba. Ritkán használt nyaraló komfortos és gazdaságos üzemeltetésére a belső oldali szigetelés praktikus megoldás lehet.

A külső oldali falszigetelés előnyei

külső falszigetelés

Miért jobb? Melyek a külső falszigetelés legfontosabb előnyei?

A belső oldali hőszigetelésnél felsorolt hátrányok külső szigetelésnél előnyökké válnak.

  • Egyrészt a kívülről szigetelt fal tárolja a lakás hőjét a téli fűtési időszakban, nyáron pedig a külső oldalon lévő szigetelés meggátolja a fal túlzott átmelegedését.
  • Másrészt szakszerű kivitelezésnél a külső oldalról szigetelt falban nem keletkeznek hőhidak, illetve a falban eredetileg is meglévő hőhidak hatását, például az ajtók és ablakok feletti áthidalóknál a külső szigetelés csillapítja.
  • Harmadrészt pedig a kívülről szigetelt fal nem hül ki annyira, mint belső oldali szigetelésnél, ezért nem fenyeget annyira a nedvesedés, penészedés veszélye sem. Ez nemcsak a falak állapotának védelmét, hanem a lakás levegőjének a minőségét is jótékonyan befolyásolja.

A homlokzati fal külső szigetelésére jól használható a hungarocell és a kőzetgyapot szigetelés is.

Hungarocell szigetelésnél a hagyományos expandált polisztirol lapok mellett a jobb hőszigetelő képességű grafitos polisztirol lemezek is költséghatékony választást jelentenek a szigetelésre. Ráadásul ezekből a jobb hőszigetelő képességű szigetelő lemezekből vékonyabb is elegendő a kívánt hőszigetelés eléréséhez. Ez azért lehetséges, mert a grafitos adalékanyaggal ellátott lapok hőszigetelő képessége 20-30%-kal is jobb a hagyományos lemezeknél.

A kőzetgyapot szigetelés még a hungarocellnél is jobb minőségű szigetelést jelent. Ugyanis a kőzetgyapotnak nemcsak a hőszigetelő képessége jelentős, hanem még a páraáteresztő képessége is sokkal jobb a hungarocellnél. Emellett pedig még a hangszigetelése is sokkal jobb.

A jobb páraáteresztés és a hangszigetelő képesség különösen fontos azoknál a családoknál, ahol például asztmás tünetekkel küszködő ember van a családban. Ott is mindenképp érdemes kőzetgyapot szigetelést készíteni, ahol a ház nagy forgalmú út mellett van, és a lakásban élők nyugalmát a falak hangszigetelésével is érdemes biztosítani.

A kőzetgyapot egyszerre képes megoldani a falak megfelelő hő és hangszigetelését is, és a szigetelés mellett még megfelelő páraáteresztést is biztosít. Persze tagadhatatlan, hogy mégis többen választják a homlokzati falak külső szigetelésére a hungarocellt, mert az ára 30-40%-kal is kedvezőbb lehet az ugyanolyan hőszigetelét biztosító kőzetgyapothoz képest.

Ezzel szemben persze a kőzetgyapot hőszigetelés előnyös tulajdonságaival együtt bizony bőven megérheti az árát, ha az utólagos szigetelést követő 3-4 évtized fűtési költség megtakarítása mellett a falak jobb hangszigetelését, és a lakás kellemesebb klímáját, egészségesebb levegőjét is figyelembe vesszük.

Tud már választani a belső vagy a külső falszigetelés között?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük