A lakhatás kormányzati és Wienerbergeri támogatása 2016-ban és 2012-ben

A lakhatás alapvető emberi szükséglet. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között lakunk, nem mindegy, hogy honnan, milyen környezetből indul minden reggel a napunk. Lakáskörülményeink meghatározzák nemcsak egészségi, hanem lelkiállapotunkat is. Önnek milyen a lelkiállapota, amikor lakáskörülményeire gondol?

A lakhatás alapvető emberi szükséglet, mégsem építkezik a kutya sem

A lakhatás alapvető emberi szükséglet, szokták kezdeni Ádámtól és Évától az ilyen cikkeket. Viszont ha ez így van, márpedig ezek szerint így van, akkor miért építettek az elmúlt néhány évben olyan kevés új lakást Magyarországon, mint még soha azelőtt?

Az utóbbi években tízezernél is kevesebb új lakás épült nálunk. Nem akarnak lakni az emberek?

  • Fogas kérdés, de azért lakni csak akarunk valahol. Sőt nem is valahol. Ez egy igencsak megfontolandó kérdés, még inkább megfontolandó választ érdemel. Egy valamiféle próbálkozást legalábbis megérdemel.

Lakni mindenképp akarunk, csak építkezni nem.

Lakni mindenképp akarunk, csak nem mindegy, hogy mennyiért és milyen körülmények között tehetjük ezt meg.

Az elmúlt években különösen a 2013-as év a maga 7.293, a 2014-es év a megépült 8.358 és a 2015-ös év a 7.612 darabos új lakás állományával volt a kiábrándító és kijózanító. Ennyire nem akarnak lakni az emberek?

  • Vagy inkább ennyire nem akarunk építkezni mi, emberek, hogy inkább meghúzzuk magunkat ott, ahol jelenleg lakunk, és nem verjük magunkat előre vállalhatatlan terhekbe egy új lakás kedvéért?
  • Az elmúlt évekbeli keserű tapasztalatokból is okulva?

Bármelyikhez is van közelebb az igazság, kétségtelen az a tény, hogy ez a lakásépítési helyzet egyre nehezebben tartható, és egyre kilátástalanabb volt.

Erre lépett most egyet a kormány, amivel remélhetőleg jelentősen (vagy ki tudja, majd kiderül) megtámogatta a béka feneke alatt lévő új lakás építési hajlandóságot.

A lakhatás kormányzati támogatása 2016-ban

2015 végén azt mondta a kormány, hogy ez a helyzet így nem mehet tovább. De akkor hogyan legyen tovább?

lakhatás támogatás

A három gyermekes családok lakhatásának támogatására 10+10 millió forint

Hát legyen úgy, hogy családbarát kormányként támogassuk a családot, és azok a családok, akik vállalják 3 gyermek világra hozatalát, azok lakhatási támogatásként kapnak 10 millió forintot. A támogatás születési anyakönyvi kivonatában Családi Otthonteremtési Kedvezmény, közismert nevén a CSOK szerepel. Nem ám kölcsön, vagy valamiféle bizonytalan feltételrendszerben, hanem vissza nem térítendő támogatásként, örökre.

Mi legyen azonban azokkal a családokkal, ahol már van egy vagy két gyerek? Ők nem kaphatnak támogatást? Egy vagy két gyerekre bizony nem kaphatnak ekkora támogatást – kisebbet azonban igen -, de ha vállalják az elsőt követő két, vagy a két gyereket követő harmadik gyereket, akkor ők sem maradnak ki a jóból, pontosabban a vissza nem térítendő 10 millió forintos lakhatási támogatásból. Szép kerek szám ez a 10 millió forint, könnyű megjegyezni.

De mi van akkor, ha még az ajándékba kapott 10 millió forinttal együtt is kevésnek tűnik a család saját ereje egy nagyobb, takaros családi ház megépítéséhez?

  • Ha így van, akkor bizony egy kicsit már komplikáltabb a helyzet, de tényleg csak egy kicsit.

Ugyanis el lehet adni a jelenlegi házat, és a ház eladási árát máris fel lehet használni az új, takarosabb családi ház építéséhez. A vissza nem térítendő támogatáson kívül a bátor új családi házat építők kaphatnak még további támogatást is. És azért, hogy ne kelljen olyan sok számot megjegyezni ezekben a lakásépítéstől mentes időkben az újabb támogatás is 10 millió forint lehet. Ez azért már nem lehet ugyanaz, mint az előbbi, és nem is olyan kedvezményes, hogy ingyen van, de még mindig elég vonzó lehet ahhoz, hogy sorban álljanak majd érte a jelentkezők. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy ez a második 10 millió forint kedvezményes kamatozású hitel lesz, és csak bizonyos feltételek mellett lesz megkapható majd. Ha ennyi infó még kevés Önnek ezekről a 10 millió forintokról, akkor kattintson a fentebb lévő linkre, és ott jóval többet infót is talál.

A családok gyerekvállalási kedvének támogatásán túl ezektől a 10 millió forintoktól azt várják, hogy fellendíti az építkezési kedvet is, és kilódítja az új lakásépítések kátyúba rekedt szekerét. Az, hogy sikerül-e a kilódítás még a jövő zenéje. Az azonban kétségtelen, hogy a kátyúba rekedt kerekek erőteljes olajozószerszámokat kaptak 10 milliós címkékkel ellátva. Az eredményekről a KSH kimutatásai fognak majd beszámolni. Abban is biztosak lehetünk azonban, hogy siker esetén a kormányzati tudósítások sem fogják agyonhallgatni ezt a kihagyhatatlan ziccert. Számíthatunk rá, hogy harsogni fognak a tudósítások a fejleményekről 🙂

A Wienerbergeri támogatás már 2012-ben életbe lépett

Két évtizedes magyarországi szerepvállalása alatt a Wienerberger piacvezető lett a falazóelemek piacán. Az új lakás építések drasztikus visszaesése nem tett jót a vállalat bevételi görbéjének sem, de erre a cég 2012-ben a fejlesztve előremenekülés stratégiáját választotta.

A jelenlegi energiaárak mellett nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelenthessük. A piaci igények egyre inkább az energia hatékony építkezések felé fognak eltolódni. Az energiafelhasználás gazdaságosságának fokozódása, az energiatudatosság a zéró energiafogyasztású épületek építését célozza meg.

Ezért a Wienerberger 2012-ben piacra dobott termékfejlesztésével már lépett is egy nagyot efelé. Az ásványgyapottal töltött Thermo Profi tégla, és az új Klíma Profi termékcsalád korszerű üregszerkezete és kimagasló hőszigetelő képessége a korábbi tégláknál 45-50%-al jobb hőszigetelő értékeket biztosítanak. A piaci fejlemények igazolták ezt a fejlesztési irányt, mert ugyan a tégla kereslete nem futott fel látványosan, sőt éppenhogy évek óta stagnál, viszont azóta a többi ismert téglagyártó is kifejlesztette a maga kiváló hőszigetelő képességű okostégláját. Így hazánk legnagyobb építőanyag gyártója a Leier és a Mályi Téglagyár is piacra dobta a maga kiváló hőszigetelő képességű, korszerű üregszerkezetű okostégláját.

Amit a termékfejlesztésben a Wienerberger 2012-ben elindított, az most a kormányzati 10 milliók olajozásával válhat sikertörténetté az egyes családok új családi házainak megépülésével.

Figyelje a fejleményeket, és hallgassa az erről szóló tudósításokat. Vagy pedig vegyen részt benne 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük