Háztető forma választása családi házára

A tető a ház díszeként már messziről felkelti a kíváncsi tekintetek figyelmét. A kémény mellett a tetőt látjuk meg a legtávolabbról. A tetőszerkezet formája pedig meghatározza a ház stílusát és megjelenését is.

Hazánkban a magastetős építkezés népszerű

A vízszintes tetősíkkal megjelenő lapostetős családi ház építés kevésbé terjedt el hazánkban. Pedig a családi ház építés technológiájának fejlődése, a korszerű vízszigeteléssel biztosítja a lapostetők tökéletes vízzáróságát is.

A lapostetőkkel szemben sokkal gyakoribb a magastetős építkezés. Magastetős építésnél a tető hajlásszöge 40-45 fokos is lehet. És talán az sem véletlen, hogy a legtöbb családi ház tetőszerkezete ilyen hajlásszögben épül meg még napjainkban is. Magastetős építésnél ugyanis minél nagyobb a tető hajásszöge, annál gyorsabban folyik le a tetőről a lehullott eső. Márpedig ez a tető vízzáróságának a biztosításakor kifejezetten hasznos.

A tető kialakításakor milyen háztető formák lehetségesek?

Háztető formák a tető kialakításakor

Magastetős építkezésnél a tetőszerkezet formája többféle is lehet.

  • A tető formáját az esztétikai szempontok mellett praktikus, célszerűségi szempontok is meghatározzák.

A tetőszerkezet formájának meghatározásánál nagy jelentősége van annak is, hogy mire szeretnénk használni a tetőteret. Ha a tetőtér beépítésével szeretné megnövelni a családi ház hasznos alapterületét, akkor erre például a nyeregtetős szerkezet tökéletesen alkalmas lehet. Szemben például a sátortetővel.

fagerenda

Fagerenda a tetőszerkezet elkészítéséhez

A sátortető ugyanis beépítetlen tetőtérnél sokak által választott megoldás. Sátortetőnél ugyan nincs sok hely a tetőn, erre azonban nem is igazán lesz szükség, ha a tetőt például csak tárolásra, az éppen nem használatos holmik elhelyezésére szeretné használni. A sátortető kialakításához ugyanis jóval kevesebb anyagra van szükség nemcsak a tetőszerkezet építéséhez használt fából, hanem a tetőfedéshez kiválasztott cserépből is.

Melyek legelterjedtebb magastetős tetőformák?

Nyeregtető

Nyeregtető tetőtér beépítéssel

Terrán Rundo antracit nyeregtető beépített tetőtérrel

A kétezres évektől kezdve, és különösen az utóbbi évtizedben a családi házak építésekor egyre gyakoribb a tetőtér beépítése.

  • Márpedig a tetőszerkezet nyeregtetős kialakítása elegendő helyet biztosít a tetőtér beépítéséhez.
  • Nem véletlen tehát, hogy a leggyakrabban használt magastetős építési forma a nyeregtetős szerkezet cseréptetős fedéssel.

A nyeregtetőnél a tetőgerincen két azonos hajlásszögű tetősík metszi egymást. A két tetősík hajlásszöge el is térhet egymástól a tetőszerkezet kialakításától függően. A tető másik két oldalát a háromszög alakú, függőleges oromfal alkotja. Téglalap alakú családi házak tökéletes tetőszerkezeti kialakítása lehet a nyeregtető. A tetőtérben lévő bőséges hely mellett nagy előnye még ennek a tetőkialakításnak a két oromfalon elhelyezhető nyílászárók, amelyek megfelelő bevilágítást és szellőzést is biztosítanak a tetőtéri szobákban.

Félnyeregtető

A félnyeregtetőnek már a neve is beszédesen elmondja a tetőszerkezet lényegét. Ez a tető az élgerincnél megfelezett nyeregtető. Ennél a tetőnél a tetősíkot egyetlen ferde tetőfelület adja, a magas oldalon lévő tűzfallal szöget bezárva. A félnyeregtető két oldalán helyezkedik el az oromfal.

A tetőtér ennél a tetőszerkezetnél is jól kihasználható és beépíthető. Sorházak, illetve téglalap alakú, keskeny épületek közkedvelt tetőkialakítása lehet a félnyeregtető.

Sátortető

Sátortető tetőszerkezet

Összetett tetőforma sátortető szerkezettel

A sátortető a 60-as, 70-es években épült négyzet alapú kockaházak (Kádár-kocka) jellegzetes tetőfedési formája.

  • A sátortetőnél a tetőfedést négy szimmetrikusan elhelyezkedő, a legtöbbször azonos hajlásszögű, háromszög alakú, a tetőcsúcsban összefutó tetősík adja.
sátortető szerkezet

Terrán Danubia összetett tetőforma sátortető szerkezettel

Mivel a sátortetőnél nincs a tetőnek gerince, ezért a tetőtér beépítésére egyszerűen nincs elég belmagassága a tetőnek.

Ezzel szemben viszont kifejezetten anyagtakarékos tetőszerkezet kialakítást tud biztosítani akár cserépfedéshez, akár más tetőfedő anyagok felrakásához kialakítva a tetőszerkezetet.

Kontytető

kontytető

Terrán Danubia téglavörös kontytető

A kontytető tulajdonképpen a nyeregtető és a sátortető egy tetőszerkezetben való összeházasításából kialakított tetőforma. Ennél a tetőnél négy legtöbbször a szemben lévő oldalakon azonos hajlásszögű tetősík alkotja a tetőt. Ez a tető jellemzően az épület alaprajzának hosszabbik oldalával párhuzamosan tetőgerincben fut össze. Tulajdonképpen az oromfalait tetősíkká megdöntött nyeregtetőnek is is elképzelhetjük ezt a tetőfajtát.

  • Pontosan emiatt a megdöntött oromfalból származó ferde tetősík miatt rosszabb a kontytető tetőtéri beépítésének lehetősége. Vagyis kevesebb hely van a tetőtérben a lakótér kialakításához.
  • A rosszabb helykihasználás mellett még az oromfalba jól beépíthető nyílászárók lehetőségéről is le kell mondani a kontytetőnél.

Az oromfal tetősíkká döntése miatti helyszűke kiküszöbölésére alakították ki a csonka kontytetőt. Ennél a tetőformánál a kontyolt tetőrész nem a teljes tetősík magasságában alakítódik ki. A háromszög alakú két lezáró tetősík ereszvonala magasabban van. Ezért alatta az oromfal határolja a csonka kontytetőt.

  • Ez a kialakítás már megfelelő helyet biztosít a tetőtérben a lakótér kialakításához.
  • Az oldalsó oromfalakra nemcsak a tetőtéri szobák természetes fénnyel való bevilágítását biztosító ablakok rakhatók fel, hanem ajtó is. Ez pedig a természetes fénnyel való ellátás mellett még erkély kialakítását is lehetővé teszi a tetőtérhez tartozó oromfali részen.

Manzárdtető

A manzárdtető a tetőtérben még több helyet biztosító, tört felületű tetősíkokkal határolt nyeregtetős szerkezet kialakítását teszi lehetővé. A manzárdtető két oldalát a tetőgerincnél egy kevésbé, az alatta lévő tetőrésznél pedig egy meredekebb tetősík alkotja.

A nyeregtetős, oromfalas kialakítás helyett kontytetős, ferde tetősíkos kialakításban is elfordulhat a beépített tetőtéri szobák jobb helykihasználását biztosító manzárdtetős kialakítás.

Milyen magastetők lehetnek még?

A toronytető egy megnövelt magasságú sátortető. Az így kialakított tető alapja a leggyakrabban négyzet vagy téglalap. Ritkán előfordul sokszög alakzat is. A tető magassága viszont a megszokott sátortetőhöz képest annak többszöröse, legalább 2-3-szorosa. Ez pedig azt jelenti, hogy a toronytetőnek még nagyobb a tető hajlásszöge.

Ismert tetőforma még a kúptető, ami egy kör alaprajzú sátortető.

Ritka tetőforma a kupolatető, ami tulajdonképpen egy kör vagy sokszög alakú sátorszerű, gömbszerű tető.

Összetett magastető formák

Az összetett magastető formákban a különféle tetőformák, egymásba összeépített nyeregtető és/vagy sátortető, kupolatető formájában jelennek meg, az épület alaprajzától függően.

hogyan válasszon tetőcserepet

Hogyan válasszon tetőcserepet családi házára? Választott már a betoncserepek és a kerámia cserepek közül? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már a tetőfedést családi háza tetőjére?

Ha a cserépfedés mellett dönt, akkor a Hogyan válasszon tetőcserepet kérdőív kitöltése segíteni fog a cserepek közötti választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük