Házvásárlás a ház köröltekintő kiválasztásával

Milyen házat szeretne vásárolni? Házvásárlás előtt mit fog alaposan végiggondolni? Melyik ház lesz az Önöknek legjobb? Milyen szempontok alapján fog vásárolni? Önnek mik a legfontosabb szempontok a választáskor?

Amikor házat vásárol, akkor több szempontot is mérlegel a vásárlás előtt. Melyek azok a házvásárlási szempontok, amelyek a legfontosabbak a döntés meghozatala előtt?

Házvásárlás előtt érdemes alaposan meggondolni nemcsak azt, hogy milyen házat vásárol, hanem azt is, hogy hol. A ház megvételekor ugyanis nemcsak a házat vásárolja meg, hanem a ház környezetét is.

Mik a házvásárlás legfontosabb kérdései?

  1. Hol vásárol házat?
  2. Hány szobás legyen a kiválasztott ház? Milyen méretű? Milyen a komfortfokozata?
  3. Mennyibe fog kerülni? Mennyi pénz van a ház vásárlására?
  4. Új építésű, használt vagy felújításra szoruló házat vásárol?
  5. Milyen kert legyen a házhoz?
  6. Garázs, parkolási lehetőség? Egyéb melléképület van, illetve legyen?
  7. Milyen a kinézett ház környezete? Milyenek a közlekedési lehetőségek? Milyen az infrastrukturális ellátottsága?

A ház kiválasztása nem könnyű. Nyilván szeretnénk egy jó környéken lévő, tágas házban élni, ahol kényelmesen elfér a család. A házat azonban nemcsak meg kell venni, hanem amennyiben szükséges, akkor fel is kell újítani, át kell alakítani a beköltözés előtt vagy után. Felújításra szoruló ház megvásárlásakor a felújítás költségével is számolni kell.

A ház megvásárlásának és felújításának díja mellett pedig alaposan végig kell gondolni a ház fenntartásának a díját is. Nem ajánlatos egy olyan nagy házat vásárolni, aminek a havi rezsiköltsége olyan magas, amit nem tud a család kigazdálkodni. A ház fenntartásának és működtetésének költségeit, a gázszámlát, az áramszámlát, a vízszámlát ugyanis minden hónapban fizetni kell majd.

Milyen méretű, és hány szobás legyen a ház?

A ház mérete alapvetően az igényeitől, a család létszámától és a vásárlásra rendelkezésre álló pénzétől függ. Ha egyedülállóként keres egy lakást, akkor nyilván nem fog egy házat megvásárolni lakhatás céljából.

Ha viszont kétdiplomás fiatal párként vagy két- vagy több gyermekes család tagjaként keres házat vásárlásra, akkor már sokkal inkább gondolkodik a kertvárosi, családi házas övezetekben való vásárlásról.

2-3 gyerekes család lakhatásához egy 100 m2 körüli családi ház megfelelő lehet. Szükséges a házba egy konyha, ami lehet az étkező is. Kell egy nappali helyiség, ahol a család közös programjai zajlanak. Ezek mellett szükséges a hálószoba és a gyerekek számára, ha lehet, akkor külön-külön szobák. Szükség van még egy előszobára vagy folyosóra és fürdőszobára. Emellett még lehetnek kisebb helyiségek is a házban. Például háromgyerekes családban már mindenképp praktikus a fürdőszobától külön helyiség a WC-nek. Lehet egy tárolószoba, ami lehet gardrób vagy a befőttek, tartós élelmiszerek tárolására szolgáló spájz. Ez különösen a falvakban épült családi házakban található gyakori helyiség.

Egy 4-5 fős családnak a konyha-étkező és a nappali helyiség együtt átlagosan kb. 35-45 m2 területű lehet. Ha együtt van a konyha és az étkező, akkor 35 m2-ből is kijöhet ez a terület. Ha viszont 3 külön helyiség, akkor inkább a 45 m2 területet foglal el a 3 helyiség.

A hálószobának és a gyerekszobáknak 10 m2-eseknek legalább lenni kell ahhoz, hogy kényelmesen el lehessen férni bennük. Lehetnek azonban 15 m2-esek is, és még ekkor sem igazán nagyok. 10-15 m2-ese Ezek a helyiségek ki is adják a 100 m2 körüli alapterületet.

A fürdőszoba is lehet 6-10 m2, különösen akkor, ha a fürdőszobában van a WC is. Az előszoba vagy a folyosó is hasonló méretű lehet. Ezek együtt a konyha-étkező és nappali 40 m2, a hálószoba és 2 gyerekszoba 40-45 m2, valamint a fürdőszoba és az előszoba együttesen 90-110 m2-re jöhet ki átlagosan. A 110 m2-ben már a 2 gyerekszoba mellett akár egy harmadik gyerekszoba is lehet. Vagy pedig külön helyisége van a WC-nek és akár egy tárolóhelyiség is lehet a házban.

házvásárlás

Házvásárláskor mik a legfontosabb szempontok?

Természetesen az egyes helyiségek méreteit az egyéni igényeknek megfelelően lehet változtatni egy új családi ház építésnél. Házvásárlásnál azonban bizonyos kompromisszumokat minden bizonnyal meg kell hozni. Ezért házvásárlásnál fontos szempont az is, hogy melyek azok a követelmények, amikhez mindenképp ragaszkodnak, és melyek azok, amelyekben hajlandóak kompromisszumot is kötni, ha szükséges.

Nyilván sok mindent el lehet érni a ház megfelelő kiválasztásakor. Azonban ennek ára lehet, és ezt az ártöbbletet nem biztos, hogy megengedhetik maguknak. Tehát a vásárlásra rendelkezésre álló pénz is alapvetően meghatározza, hogy milyen méretű és hány szobás legyen a ház.

Új vagy felújításra váró ház legyen?

Egy új ház vásárlásakor a villamos vezetékek és a vízhálózat felújításával nem kell számolni. A fűtés is minden bizonnyal korszerű. Az új építésű családi házaknál a nyílászárók már hőszigeteltek és a homlokzat, valamint a tetőtér, illetve a padlás is hőszigetelt már. Ezekre egy új ház vásárlása után nem kell költeni.

A burkolatok is bizonyára jó állapotban vannak, és pusztán a minőségük alapján nem szükséges lecserélni. A festést azonban még új családi ház vásárlásakor is érdemes elvégezni akkor, ha nem első lakóként költöznek be a házba.

Ha viszont felújításra szoruló házat vásárolnak, akkor az előbb említett felújítások mindegyikével számolni lehet. Fel kell mérni, hogy szükség lesz-e a vásárlás után ezekre a felújításokra. Nyilván ezek a szükséges elvégzendő munkálatok csökkentik a megvásárlásra kerülő ház árát, azonban a vásárlás után még nem lehet beköltözni, mert el kell végezni a szükséges felújításokat, átalakításokat.

utólagos hőszigetelés hungarocellel

Utólagos hőszigetelés fehér színű hungarocellel

A homlokzatot és a lábazatot lehet akkor is szigetelni, ha benne laknak már a házban. Ha szigetelni kell a külső falakat, akkor nem mindegy, hogy milyen falazóanyagból épült a ház, és az is lényeges, hogy milyen vastag a fal.

Ha viszont cserélni kell a villamos vezetékeket vagy a vízcsöveket, akkor nem lehet beköltözni a felújítás előtt, hisz a vezetékcsere után még vakolni és festeni is kell majd. Ez jó esetben hetekbe, vagy akár hónapokba is kerülhet. Ugyanígy a padlólapok cseréje is addig célszerű, amíg nem költöznek be.

Persze a beköltözés után is ki lehet cserélni a burkolatot egyszerre 1 helyiségben, és amikor az már kész van, akkor jöhet a következő helyiség burkolatának a felújítása. Felújításra váró ház vásárlásakor mindent az határoz meg, hogy jelenlegi házból mikor kell kiköltözniük. Ha tudnak maradni a régi házukban a felújítások végeztéig, akkor célszerűbb ezt a lehetőséget választani, hisz így jóval kisebb kellemetlenséggel hamarabb elkészülhet a felújítás.

A felújítási munkák sokszor nem is egyértelműek egy ház vásárlásakor. Nem mindig látszanak a hibák, például a falban a vakolás vagy a burkolás alatt. Nem mindegy, hogy a falról azért hullott le a csempe, mert a lehulló éppen rosszul volt felrakva, vagy pedig azért, mert vizesedik mögötte a fal.

A padlóburkolat alatti pontos rétegrend, és a burkolat minősége sem látszik a vásárláskor. Nem mindegy, hogy a padló alatt beton alap van megfelelő szigeteléssel vagy pedig döngölt föld. Ezeket mind a ház rajzaiból és az eladóval való beszélgetésből tudja kideríteni.

Ha frissen van festve a ház, akkor ennek az okára mindenképp érdemes rákérdezni. Nem mindegy, hogy a falra ömlött vörösbort szerették volna eltüntetni az eladás előtt. Vagy pedig azért volt szükség a festésre, mert penészedik, vizesedik a fal, és ennek a látható nyomait szerették volna eltüntetni.

Az építkezés gondosságára a látható jelekből is következtetni tud. Ha a burkolat egyenletesen van lerakva a padlóra vagy felrakva a falra, ha a fugák egyenletesek, ha a fal egyenes, a sarkak és élek kialakítása pontos, akkor feltételezhető, hogy a nem látható szerelési munkálatok is gondosan, pontosan lettek elvégezve a házban.

Ha viszont már a látható jelekből is arra tud következtetni, hogy több gond volt a kivitelezéskor, akkor joggal gyanakodhat újabb rejtett problémákra. Olyan problémákra, amelyek majd a felújításkor vagy majd később derülnek majd ki. Ilyenkor legyen óvatos a vásárlással.

Hol vásárolja a házat?

Nemcsak a ház mérete, komfortfokozata és állapota, hanem a helye is alapvetően meghatározza a vételárát.

A sokak által keresett, „jó” környezetben, jó közlekedéssel rendelkező területeken mindig magasabb a vételár. A nagyobb kereslet az eladásra kerülő házak árát is megemeli. Minél több vevőre számíthat az eladó, annál inkább kérhet érte többet.

Ha a gyerekek iskolába járnak, akkor fontos szempont az is, hogy van-e a közelben iskola. Ha pedig óvodások, akkor pedig az óvoda, majd később az iskola lesz fontos. Az sem mindegy, hogy milyen messzire kell menni bevásárolni.

Nemcsak a ház tágabb környezete meghatározó fontosságú, hanem a közvetlen szomszédok is. Egy jó szomszéddal évtizedeken át harmonikus lehet a szomszédságban élés. Míg egy rossz szomszéd alaposan megkeserítheti az életüket. A végső döntés előtt mindenképp érdemes beszélni a kiválasztott ház közvetlen szomszédaival is.

Egy ház vásárlása évtizedekre szóló döntés a család életében. Érdemes alaposan meggondolni.
Ezért, ha teheti, akkor a megvásárlásra kiszemelt házakat érdemes egy szakemberrel megnézni. Ő sokkal pontosabban látja, hogy milyen állapotban van a ház, és milyen felújításokra lesz majd szükség.

Azért is fontos egy szakember hozzáértő felmérése, mert nemcsak az a fontos, hogy beköltözéshez szükséges felújításokat számba vegyék, hanem azt is fel kell mérni a vásárláskor, hogy mire számíthatnak majd a következő években. Nem mindegy, hogy milyen rejtett hibák derülnek ki majd az első években. Ezek ellen persze nem biztosítás egy szakember felmérése sem, azonban a nem szakmabeli vásárlónál sokkal több mindent meglát az apró jelekből is.

A legjobb azzal a kivitelezővel felmérni a megvásárlásra kiválasztott házat, aki a felújítást fogja majd végezni. Neki még érdeke is fűződik ahhoz, hogy minél több hiba derüljön ki még időben, a ház felújítása, megvásárlása előtt.

Érdemes kiválasztani és megnézni több, a céljaiknak megfelelő házat, és az Önöknek fontos szempontok alapján kiválasztani a legjobbnak tűnő házat. Az eladó házak döntő többsége ma már ott van az interneten, ezért első körben úgy tud választani a családjának új házat, hogy ki sem kell mozdulnia a már meglévő otthonukból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük