Az építőipari termelés 2023-ban visszaeshet

Az építőipar termelése jelentősen visszaeshet az idén. 2023-ban várhatóan 10 ezerrel kevesebb új lakás fog épülni, mint az előző évben. A lakásfelújítás is jelentősen visszaesik. Várhatóan 100-120 ezer lakással kevesebbet fognak felújítani az idén 2022-höz képest. Ezt az Építési vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) sajtóközleményéből tudhattuk meg.

Az ÉVOSZ az építőiparban a termelés jelentős visszaesése mellett a megrendelések csökkenését is valószínűsíti. Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint az építőipari termelés jelentős visszaesését azonban a CSOK, a családi otthonteremtési kedvezmény igénybetételének lehetősége mérsékelheti. Az építőiparra azonban ezzel együtt is nehéz év vár 2023-ban. Ebben általános az egyetértés az ágazatban.

Az építőiparban dolgozó cégek tapasztalati jelzései szerint az építőipar teljesítménye 10-15 százalékkal elmaradhat összehasonlítható árakon 2023-ban az előző évhez képest. Természetesen év elején még sok a bizonytalanság az infláció, a forint árfolyam és az energiaárak várható alakulásában. Ezért nem lehet pontosan prognosztizálni, hogy mennyivel eshet vissza idén az építőipar teljesítménye.

Vannak azonban pozitív jelenségek is az ágazatban. A másfél éves késésben lévő uniós források várhatóan az idén megérkeznek. Másik kedvező jelenség, hogy a kormány döntése alapján továbbra is igényelhető a CSOK, a falusi CSOK és a babaváró hitel is. A babaváró hitel azért kiemelten fontos, mert az igényelt babaváró hitelek 70 százalékát építéssel kapcsolatban költik el a hitelt felvevők.

családi ház utólagos hőszigetelés

Családi ház utólagos hőszigetelése a rezsiköltségek csökkentéséért

Koji László elmondta azt is, hogy amíg a korábban elkezdett lakásépítések és felújítások felfelé húzzák a lakásépítés számait, az idén valós veszély az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben és nehéz finanszírozási körülmények között újak nem nagyon tudnak majd elindulni. A lakásépítésekre és a felújításokra is igaz, hogy a kétszámjegyű hitelkamatok miatt az építkezésen és felújításon gondolkodók inkább kivárnak.

Koji László becslése szerint 2022-ben 22 ezer új lakás épült és 250 ezret újítottak fel. Ezek a számok azonban 2023-ban és 2024-ben a felére eshetnek vissza kormányzati intézkedés nélkül. Az ÉVOSZ elnöke lehetséges megoldásnak tartaná a lakáscélú hitelekre vonatkozó kamattámogatási rendszer vagy az 5 százalékban meghatározott kamatsapka bevezetését.

Az építőiparban ágazaton belül is komoly feszültségek vannak. A meglóduló infláció mellett az ágazatban is nagy kihívás a bérek emelése. Az építőiparban dolgozó hazai cégeknek olyan béreket kell adniuk a szakmunkásoknak és mérnököknek, hogy ne menjenek el külföldre, Nyugat-Európába dolgozni. Azonban a megrendelés-állomány várható csökkenése miatt a segédmunkások megtartása is nehézséget okoz majd az ágazatban.

Az ágazat versenyképességének megtartása érdekében irreálisan alacsony árversenybe a hazai építőipari cégeknek nem szabad belemenni. Azonban a termelés visszaesésének mértékétől függően nagyon nehéz piaci helyzet is kialakulhat az építőiparban a külföldi cégekkel való versenyfutásban.

Az ÉVOSZ elnöke elmondta azt is, hogy az építőipar 2022 első 11 hónapjában elért eredménye – a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 4,2 százalékos bővülése – alapján az ÉVOSZ a korábbi 3-5 százalék helyett már 5-6 százalékos termelési érték növekedéssel számol 2022-ben az előző évhez képest. Az országos építés-szerelés folyó áron számolt értéke pedig 6700 milliárd forint körül lehet, míg tavaly év végi előrejelzésük szerint ez 6500 milliárd forintot tett ki.

A magánerős lakásépítési piacon az energiaárak drasztikus megemelkedése mellett a szakemberhiány is egyre nagyobb gondot okozott az idén. Nem ritkán akár egy évet is kellett várni 1-1 szakemberre. Az építési kedv jelentős visszaesésével ez várhatóan csökkenni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük