Hogyan tudja a kilyukadt gipszkartont kijavítani?

A gipszkarton javítása a gipszkarton válaszfal vagy mennyezet könnyű és gyors megépítésének a járulékos átka.

gipszkartonozás fémszerkezetre

Gipszkartonozás az alumínium profilokra

Lakásátalakításkor gipszkarton válaszfalat építünk a téglafal helyett. Gipszkartonból sokkal gyorsabban és könnyebben elkészül a válaszfal. Ezek az előnyök azonban persze nincsenek hátrány nélkül. Mégpedig azért, mert a könnyűszerkezetes gipszkartonnak van egy óriási hátránya is a téglafallal szemben. Egy kemény vagy éles tárggyal könnyen felsértheti, vagy akár ki is lyukaszthatja a gipszkartont. A felülete sokkal könnyebben sérül meg, és sokszor bizony ki is lyukad.

Ilyenkor persze le lehet cserélni a falban akár az egész kilyukadt lapot. Ehhez le kell bontani az elemet, majd egy ép másikat felcsavarozni. Utána pedig következhet a hézagolás, glettelés és festés. Egy egész lap cseréjekor ez elég macerás tud lenni. Van ehelyett egyszerűbb megoldás is a megsérült gipszkarton javítására.

gipszkarton javítása

Gipszkarton lyuk javítása

Ha egy ruhánk elszakad, akkor azt ma már nem foltozzuk be, hanem veszünk helyette egy másikat. Egy gipszkarton válaszfalban viszont nem fogjuk lecserélni az egész lapot, csak azért, mert lett rajta egy lyuk, vagy megsérült a felülete.

  • Ilyenkor meg lehet stoppolni a gipszkartont, a lyukat be lehet foltozni.

Kisebb hibák javítása a gipszkartonon

A gipszkarton lapon keletkezett kisebb hibákat, hiányokat gipsszel könnyen ki tudja tölteni. A gipsz feltölti a sérült gipszkartonon a hiányt, és a javítás után sima lesz a fal felülete. Repedéseket, lyukakat azonban már nem tud gipszkiöntéssel javítani.

Gipszkarton javítása 7 lépésben

  1. A sérült gipszkartonon jelölje ki a megsérült részt, majd kerítsen egy négyzet alakú gipszkarton lapot, ami jól eltakarja a lyukat vagy a hibás részt. Ez a gipszkarton lap lesz majd stoppolás utáni folt a falon. A ruhával szemben azonban ez a javítólap nem a lyuk felé, hanem pontosan annak a helyére kerül. Ezért a sérült gipszkarton felületen jelölje ki a pótlásra kiválasztott lap széleit. Persze négyzet helyett lehet téglalap alakú is a pótlás. Az a lényeg, hogy egyenes oldalai legyenek, mert így fogja tudni könnyen kicserélni a megsérült résszel, és rögzíteni.
  2. A bejelölésnél a sérült gipszkarton lapot éles késsel vagy fűrésszel vágja ki. Amint körbeér, ki fogja tudni emelni a megsérült részt. A megmaradó oldalon a kivágott éleket és a beépítésre kerülő pótlólap éleit tisztítsa meg a megmaradt papírdaraboktól. Majd fózolja le, hogy a lap beillesztése után „V” alakú mélyedés képződjön a vágás vonalán.
  3. A pótlást rögzíteni kell a gipszkartonon, ezért a kivágott lyukba alul és felül is helyezzen be két CD profilt vagy valamilyen vékony, könnyen beférő falapot. Ezután a két profilt vagy falapot kívülről csavarozza hozzá a gipszkarton laphoz. A tartó profil vagy falap gipszkartonhoz csavarozására süllyesztett fejű csavart használjon. Ez a csavarfej jól be fog majd simulni a gipszkarton lap felületébe, és nem lesz akadály majd gletteléskor, csiszoláskor. A csavarfej besüllyedésének segítésére érdemes a becsavarozásra használt csillagcsavarhúzóval egy kis lyukat képezni a csavar helyén. Ezzel pontosan ki is jelöli a csavar helyét, és a csavar is könnyebben fog bejutni a gipszkartonba.
  4. Amint a belülről rögzített pántok már stabilan állnak, következhet a pótlásra használt gipszkarton beillesztése majd becsavarozása a lyukba. A pótlást tehát nem a gipszkarton laphoz, hanem a berakott két profilhoz vagy falaphoz fogja csavarozni. Mégpedig pontosan azzal a csavarozással, mint ahogy korábban a pántokat rögzítette a gipszkarton lapra.
  5. A most már stabilan álló pótolt gipszkarton bedolgozása következik a falba. Ezzel el fogja takarni a pótlás látható nyomait. A pótlás körüli hézagokat hézagoló anyaggal töltse fel. Ezután a kijavított és elsimított felületet ragassza le hézagoló szalaggal. Ez rögzíteni fogja a pótlás két élét. Ezután újra következhet a hézagoló anyaggal való átmázolás. Ezután a száradásra várjon legalább néhány órát.
  6. Az eltűnt lyuk teljes felületét glettelje át. Mégpedig úgy, hogy a glettelés bőven érjen túl 10-15 centiméterrel a pótolt részen. A glettelés után a felületről már eltűnt a korábbi lyuk, és a felület szemmel láthatóan sima lesz. A glettelés után várja meg a száradást, és csiszolja le a felületet teljesen simára. A csiszolás azért fontos, mert a teljes felületnek ugyanolyan laposnak kell lenni, mint a lyuk körüli résznek. Csiszoláskor a csiszolópapírral körkörös mozdulatokkal dolgozzon, és időnként simítsa át kézzel is a felületet, hogy érezze a felület simaságát. Figyeljen rá, hogy ne csiszolja túl a falat.
  7. A simára csiszolt glettelt felület festése következik ezután. A festés után senki sem fogja észrevenni a falon a gipszkarton lyuk javítás nyomait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük