Mi a vakolás menete?

A vakolás nem különösen összetett munka az építkezéskor. A vakolt falak egyenletesen sima felületének elérése azonban kézügyesség és megfelelő gyakorlat nélkül nem fog könnyen menni. Első próbálkozásra még a barkácsolni szeretőknek sem fog sikerülni a tökéletesen sima vakolt felület kialakítása.

falazóanyag választás

Falazóanyag kiválasztásakor nincs egyértelmű válasz arra melyik falazóanyag a legjobb. Attól függ, hogy mi a fontos a falazóanyag kiválasztásakor. Kattintson a képre Hogyan válasszon falazóanyagot családi háza építéséhez kérdőívéért az Önnek legjobb kiválasztásához!

Éppen ezért új családi ház építésekor nem sokunkban merül fel a vakolás házilagos kivitelezése. Nem értünk hozzá, és nem az otthonunkon szeretnénk megtanulni a vakolást. A kőműves munkák felvállalásakor a szakembereket a falazással együtt meg lehet bízni a külső és belső vakolással is. Nekik nagy gyakorlatuk van ebben is.

A vakolás egy új családi ház építésénél olyan nagyságrendű munka, amit szívesen vállalnak fel a jó szakemberek is.

Vakolás lakásfelújításnál

Egy lakásfelújításnál azonban már meggondolandó lehet a vakolás házilagos kivitelezése. Ezt még költségtakarékosság szempontjából is érdemes megfontolni.

  • Elsőre vakolt fal persze nem biztos, hogy tökéletesen fog sikerülni. Ha azonban több falat is felújít, akkor a kevésbé fontos falakon tud annyit gyakorolni, hogy a végén már vállalható simaságú vakolt felületet tud kialakítani. Előtte persze érdemes részletesen utánanézni az egyes munkafolyamatok pontos elvégzésének. Igaz persze, hogy könyvből vagy Youtube videóból még senki nem lesz gyakorlott vakolómester. A semminél azonban az is többet jelent, ha már tisztában van a vakolás menetének lépéseivel, és az egyes munkálatok elvégzésének lényeges fogásaival.
  • Ha pedig tényleg fontos a felújításnál a vakolt falfelület simasága, akkor legalább érdemes segítségül hívni egy olyan ismerőst, aki ha nem is kőműves, de azért többször vakolt már falakat korábban. A vakolás is az a munka, amelyiknél nem a szakmai tudás, hanem inkább a gyakorlati tapasztalat a fontosabb.
  • Sokszor azért is érdemes egy felújításnál a vakolás házilagos kivitelezésén elgondolkodni, mert egy kisebb felújítást a szakemberek nem fognak elvállalni. Legfeljebb csak akkor, ha nincs más munkájuk éppen arra az időszakra. Ez pedig azt jelenti, hogy jó szakembert legfeljebb csak télen tud megbízni egy felújítás vakolási munkáinak elvégzésével.

Ha pedig úgy dönt, hogy saját maga vág bele a vakolás elvégzésébe, akkor legyen tisztában a vakolás folyamatával.

Az egyik legfontosabb, amit érdemes tudni, hogy a vakolást csak megfelelően előkészített falon lehet elkezdeni. Nedves, laza szerkezetű falon, amelyen ráadásul akár még málló vakolatrészek is vannak, nem lehet elkezdeni a vakolást. Ilyenkor előbb meg kell várni a fal kellő mértékű kiszáradását, és a fal hibáit pedig ki kell javítani. A hézagokat, repedéseket fel kell tölteni alapozó habarccsal.

A fal állapota pedig máris egy fontos döntési pontot jelent. Ha tényleg nagyon rossz állapotban van a vakolandó fal, akkor megfelelő szaktudás és gyakorlat nélkül ne kezdjen hozzá a vakoláshoz, mert ha nem tudja megfelelően előkészíteni a falat a vakolásra, akkor nemhogy megtakarítja a vakolás költségét, hanem kétszeresen fog fizetni érte.

  • Nem ér el semmit, és csak feleslegesen dolgozott, ha fél év, egy év múlva a talán nem is tökéletesen sima vakolat mállani kezd, és ekkor kell keresni egy szakembert, aki levereti majd Önnel a korábban felvitt vakolatot, és hajlandó lesz kijavítani a hibát.
  • Másrészt pedig könnyebben fog találni még egy kisebb felújítási munkára is szakembert, ha nem egy szemmel láthatólag mostanában elrontott vakolást kell kijavítani valahogy. Más hibája után senki sem szeret szívesen dolgozni. Különösen nem egy megbízással ellátott, jó szakember. Nem megfelelő munkát végző kókler pedig azért még az Ön elrontott falán se kísérletezzen azért, ugye?

Arra is figyeljen oda, hogy nagy hidegben és melegben nem szabad vakolni. 5 fok alatt már nem érdemes hozzákezdeni a vakoláshoz, mert ha a teljes kiszáradás előtt megfagy a vakolat, akkor mállani, porosodni fog.

ház külső vakolása

Ház külső vakolása

30 fok feletti melegben, pedig a gyors száradás miatt könnyebben megrepedezhet a vakolat. Különösen nagy a veszélye ennek az 1, másfél centiméteres vakolatoknál. A vékony, néhány milliméteres vakolat nem reped meg olyan könnyen, de kockáztatni azért ezzel sem érdemes a 35 fokos hőségben. Különösen a külső homlokzati vakolat van veszélyben kánikulában, mert azt még a tűző nap is éri.

A vakolás menete

A vakolás első lépése tehát a vakolandó fal állapotának a felmérése. Csak teljesen kiszáradt falat szabad vakolni. Ugyanis a vakolás egy újabb réteg felvitelét jelenti a falra. Márpedig ha a nedvességet tartalmazó vakolás egy nedves falra kerül fel, akkor ez a vakolás a falban még meglévő nedvességet bezárja a falba.

A tökéletesen száraz falnak a hibáit is ki kell javítani. Le kell verni a málló vakolatrészeket, és portalanítani a falat.

vakolás menete

A vakolaterősítő háló segít a vakolat jobb tapadásában. Tartósabb lesz tőle a vakolat

Az sem mindegy, hogy milyen falat szeretne vakolni.

  • A téglafal a vakolás előtt nem igényel különösebb előkészítést. A fal kiszáradása után lehet vakolni a falat.
  • Vályogfalnál azonban a poros vályogfelületre nehezebben tapad meg a vakolat, ezért vakolaterősítő hálót kell felrakni a falra a málló részek eltávolítása után. Ez a vakolaterősítő háló fogja biztosítani a vályogfalon a vakolat jó tapadását.
belső vakolás

Belső vakolás. Mire figyeljen oda, hogy minél könnyebb legyen a vakolás után takarítani

A vakolás nem tartozik az építkezés legtisztább folyamatai közé. Ezért érdemes a vakolat melletti területeken az ajtó és ablakfélfákat ragasztószalagozni, a már berakott villanydobozokat cementes zsákkal betömni, a villanykapcsolókat és konnektorokat és egyéb meglévő szerelvényeket lefóliázni, és ezzel megvédeni a mindenfelé fröccsenő habarcstól.

  • Ezzel nemcsak sok munkától, hanem felesleges bosszankodástól is megkíméli majd magát a vakolást követő takarításkor.

Ezután következik a vakolásra előkészített fal előfröcskölése. A fal előfröcskölés két szempontból is hasznos.

  1. Egyrészt a letakarított fal is tartalmaz még olyan port, amit csak a fröcskölés lesz képes lekötni, és ezzel is biztosítja a vakolat jobb tapadását.
  2. Másrészt pedig a fal nedvszívó képessége is egyenletesebb lesz utána, és egyenletesebben fog tapadni rajta a felvitt vakolat.

A fal fröcskölésére az építőanyag kereskedésekben és barkácsboltokban készen kapható, zsákos kiszerelésű „gúzoló” anyagot tud vásárolni. Ehhez már csak víz hozzáadására van szükség a zsákon megjelölt mennyiségben. Vagy pedig saját maga is elkészítheti ezt a fröcskölő anyagot, mégpedig cement és homok valamint víz 1:3 arányú keverékeként.

Nem szükséges kész fröcskölő anyagot vásárolnia. Ezt a vízben feloldott mészhez való cement hozzáadásával saját maga is bátran elkészítheti. Csak a híg, könnyen folyó massza csomómentes elkeverésére kell figyelnie. Ehhez nagy mennyiségben érdemes betonkeverőt használni. Kisebb mennyiségben pedig a vödörben megkevert vakolat csomómentes keveréséhez használjon fúrógépre rakott keverőszálat.

A fröcskölésre elkészített anyagot a kőműves serpenyőt kb. harmadáig merítve csapkodja fel a falra úgy, hogy lehetőleg minél vékonyabban terüljön a falon az anyag, és minél nagyobb felületet fedjen be. Az a fontos, hogy a teljes felületet fröcskölje be, lehetőleg minél kevesebb veszteséggel, lecsorgással.

A fröcskölés után várni kell a fallal a vakolás előtt. Legalább 24 órát, de lehet, hogy még többet is.

Ezután következik a vakolat egyenletes síkjának a kitűzése. Ezt a vakoláshoz szükséges függőleges vezetősáv falra felvitelével tudja biztosítani. A vakoláskor talán ez igényli a legnagyobb gyakorlati tapasztalatot, mert ezzel a vezetősávval viszi fel a falra azokat a két méterenkénti, valamint a sarkaknál elhelyezett függőleges, tökéletesen elsimított sávokat, amelyek között majd egy egyenes deszkából készült vagy alumínium lehúzóléc segítségével egyenletesen fel tudja majd vinni a falra a habarcsot, az alapvakolatot.

A vezetősávokat 15-20 cm szélességben a végleges vakolat szintjének pontosan megfelelő magasságban vigye fel a falra teljes magasságban a padlótól a mennyezetig. A vezetősávok felvitelének függőlegességét vízmértékkel többször is ellenőrizze le, mert ezek a sávok fogják megadni a két vezetősáv közötti terület vakolásához, a vakolt felület egyenletességéhez a sorvezetőt.

A függőlegesen felhordott és elsimított vezetősávot csak annyi ideig hagyja száradni, 1-2 óráig, amíg meghúz annyira az anyag, hogy a vakoláshor ne süllyedjen majd bele a lehúzóléc.

A bekevert habarcsot kőműves serpenyővel tudja felcsapkodni a falra, mégpedig sorban egyenletesen a kívánt 1, másfél centis vastagságnak megfelelően.

habarcs simítása

Falra felhordott habarcs elsimítása előbb lehúzóléccel, kőműveskanállal majd pedig simítóval

Ezután a falra felcsapkodott habarcsot a vezetősávok között a lehúzóléc segítségével, mégpedig alulról felfelé haladva simítsa el egyenletesen. Itt is érdemes időnként a lehúzólécre helyezett vízmértékkel ellenőrizni a felület egyenességét.

A lehúzóléces elsimítás után a még kimaradó hézagokat és a massza egyenetlenségeit kőműves kanállal felkent habarccsal tudja pótolni.

vakolat simítása

Alapvakolat simítása lehúzóléccel

A kitöltéssel megszüntetett hézagok és a kijavított egyenetlenségek után a lehúzóléccel most már véglegesen simára tudja húzni az alapvakolatot.

Ennek a száradására várni kell. Természetesen nem teljes száradásig, hanem addig, hogy a simító vagy fedővakolat még együtt húzzon, kössön meg a falon.

simító vakolat felvitele

Simító vakolat felvitele a vakolt falra

A simító vakolat felvitele a végső felületét adja meg a vakolatnak.

  • Ezt is megvásárolhatja készen, zsákos kiszerelésben. Ehhez már csak a vizet kell hozzáadni és megkeverni a vakolat felvitele előtt.
  • Vagy pedig saját maga is bekeverheti mégpedig úgy, hogy 1 lapát meszet felkever vízben, és ehhez hozzáad fél lapát cementet és 4 lapát tiszta homokot. A csomómentes felkeverésnél arra kell figyelnie, hogy a simítóvakolat a könnyű bedolgozás érdekében jóval hígabb legyen, mint az alapvakolat.

A simító vakolatot is kőműves serpenyővel tudja felcsapkodni a falfelületre, mégpedig vékonyabb, 2-4 mm-es vastagságban. A felhordott simító vakolatot a nagyméretű simítóval tudja egyenletesen felkenni az alapvakolatra. A kimaradó hézagokat itt is kőműveskanállal tudja pótolni.

A vakolat felületének húzására a könnyedén tartott simító körkörös mozgatásával tudja a felületet egyenletesen simára simítani. Arra kell figyelnie, hogy ne nyomja nagyon a simítót, mert akkor kigödröli a felület, és nem lesz sima. Ez az a körkörös simító mozgatás, amihez kell egy kis kézügyesség és némi gyakorlat a vakolt felület egyenletes simaságának kialakításához.

hogyan válasszon falazóanyagot

Melyik falazóanyag lenne a legjobb? Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Milyen legyen a fal hőszigetelése? Milyen vastag legyen? Mire figyeljen még? Kattintson a képre optimális választást megkönnyítő kérdőívéért!

Mi lesz a vakolás pontos menete a falazáshoz kiválasztott falazóanyagnál?

  • Ha még nem választotta ki családi háza falazóanyagát, akkor a Hogyan válasszon falazóanyagot kérdőív kérdései segíteni fognak a legjobb falazóanyag kiválasztásában.
  • Ha pedig kérdése van a falazóanyag kiválasztásához vagy a vakolásról szeretne többet tudni, akkor tanácsadó munkatársunk a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben várja hívását. Segít Önnek falazóanyaga kiválasztásában és a vakolás menetének pontosításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük