Igény szerint kiválasztott tetőablakok

Hogyan válasszon tetőtéri ablakot? Melyik tetőablak lesz a legjobb tetőtéri szobájába?

Amikor otthona tetőterét alakítja ki, akkor fontos kérdések a tetőablak választással kapcsolatosak is. A szoba végleges kinézetének kialakításához nemcsak a falak és a padló kialakításáról vagy a tetőtér szigetelésének kérdéséről kell dönteni, hanem biztosítani kell a tetőtér komfortosságát a tetőtérben lévő szobákba bejutó természetes fény biztosításával is.

A tetőtérbe bejutó természetes fény mellett a belső tér jó kihasználása is fontos szempont a tetőtérben. Optimális esetben akkor választottunk jól tetőablakot, ha akár ülve, akár álva ki tudunk látni az ablakon.

  • A komfortos használat szempontjából fontos még az is, hogy a tetőtérben a belső tér jó kihasználását ne korlátozza a tetőablak mozgása és nyitásának a módja.
  • Habár első gondolatra talán az alsó kilincses ablakok érhetők el könnyebben, mégis a felső kilinccsel nyitható ablakok biztosítják a tetőtér kényelmesebb használatát. Természetesen csak akkor, ha kényelmesen el lehet érni az ablak nyitásához a felső kilincset. Ez pedig azt jelenti, hogy a testmagasságunkhoz képest 30-40 centiméterrel magasabban lévő kilincset tudunk még kényelmesen nyitni és zárni.

Tetőtéri ablak megfelelő kiválasztásakor több szempontra is figyelni kell

A praktikus döntési szempontok mellett legalább ilyen fontos a végül kiválasztott ablak megjelenése, az illeszkedése a tetőtér megjelenésébe, designjába.

Praktikus szempontok a választáskor

tetőablak választás

Fakro extra hőszigetelő billenő tetőablak 3 rétegű üvegezéssel

A praktikus szempontok között aligha hagyhatja figyelmen kívül a tetőablak hőszigetelését.

  • Ez alapvető módon függ attól, hogy két vagy háromrétegű üvegezéssel ellátott lesz az ablak.
  • Emellett meghatározó jelentősége van még az ablak gumival vagy valami mással megoldott tömítettségének is.
  • Vannak kiemelten jól hőszigetelő tetőablakok is. Érdemes ezeket választani akkor, ha a felszálló levegő miatti hőveszteséget a tetőablakon át is a minimálisra szeretné csökkenteni.

A hőszigetelés mellett a zajszigetelés is fontos szempont lehet egy forgalmas főút vagy egy repülőtér közelében. Ilyenkor az ablakon beszűrődő zajt is érdemes mérsékelni egy zajszűrő üvegezéssel ellátott ablak kiválasztásával.

Az ablak kényelmes működtetése, könnyű nyitása is fontos kérdés. A tetőablak nyithatóságára is többféle megoldási lehetőség van.

  • A legfontosabb talán az, hogy dönteni kell abban, hogy kézi vagy pedig távirányításos nyítással működjön majd a tetőablak.
  • Ha kézi nyitásos lesz, akkor pedig a legfontosabb annak eldöntése, hogy alsó vagy pedig felső kilincses legyen az ablak vagy ablakok nyitása.

Természetesen az alsó vagy felső kilincses nyitásban meghatározó fontossága van a rendelkezésre álló helynek és a tetőtéri szoba kialakításának is. Ugyanis annál több természetes fény fog beáramlani a szobába, minél magasabban lesz elhelyezve a tetőablak az adott dőlésszöggel kialakított tetősíkban.

Márpedig, ha magasan helyezi el a tetőablakokat, akkor az ablakok könnyű nyithatósága érdekében csak a távirányításos vagy pedig az alsó kilincses megoldás jöhet szóba. A nyithatóság és a szobába bejutó természetes fény mennyisége mellett persze még olyan egyéb praktikus szempontokra is figyelni kell, mint például a tetőablakok alatt elhelyezkedő radiátorok, vagy az ablak alatt elhelyezett egyéb bútorok. Ezeknek is el kell férniük a tetőtérben a szoba falán a tetőablakok alatt.

Mégpedig úgy, hogy az ablak alá berakott bútor ne akadályozza az ablak zavartalan nyítását. Ha egy szélesebb bútor kerül a tetőablak alá, akkor az ablaknak a nyitása csak felsőkilincses megoldással lehet kényelmes. Ehhez viszont olyan beépítési magasságra van szükség, ami még biztosítja a felső kilincs elérését. Vagyis a tetőablak kiválasztásakor már a tetőtéri szoba berendezésére is érdemes gondolni.

Természetesen az sem mindegy, hogy középen billenő vagy pedig felül nyíló panoráma ablak lesz beépítve a tetőtérben.

  • A középen billenő tetőablak a tetőtérbe befordulva a tetőtérből is vesz el helyet.
  • Míg a panoráma ablak teljes mértékben kifelé nyílik, és ezért nem akadályozza a tetőtéri szoba kihasználásának kényelmét.

Hogyan fog kinézni a beépített tetőablak?

A praktikus szempontok mellett természetesen a design és az esztétika is meghatározó fontosságú. Nem mindegy, hogy milyen lesz a tetőablak a szoba stílusától függően sem. Egészen más hangulatot áraszt egy fából készült tetőablak, és egészen mást egy műanyag, poliuretán borítású ablak.

  • A poliuretán borítással ellátott műanyag ablak választása különösen előnyös lehet például a fürdőszobába, ahol a műanyag borítással ellátott tetőablak sokkal inkább elviseli a fürdőszoba nagyobb nedvességtartartalmát.
  • Ezzel szemben a hálószoba ablakaként érdemes inkább a fából készült tetőablakok közül kiválasztani a megfelelőt.

Nemcsak a tetőablak megjelenését, hanem a tetőtérbe bejutó természetes fény mennyiségét is döntő módon meghatározza az, hogy egy vagy pedig több tetőablak lesz elhelyezve a tetősíkban.

  • Ha 2 vagy több tetőablak lesz, akkor az is fontos kérdés, hogy a több tetőablak egymás mellett vagy pedig egymástól távolabb lesz beépítve a tetőtérbe.
  • Ha egymástól távolabb építik be a több tetőablakot, akkor ugyanolyan üvegfelületen több természetes fény fog bejutni a szobába.
    Az is fontos kérdés, hogy a tetőablakokat a szobában az egyik oldali tetősíkba tudja „csak” elhelyezni, vagy pedig lehetőség van mindkét tetősíkban elhelyzni tetőablakokat a szoba természetes fénnyel való bevílágításának biztosításához.

Érdemes már a beépítés tervezésekor gondolni a tetőtéri ablak árnyékolására is. Ez nemcsak a szoba esetleges nappali alvásra való használhatóságát növeli, hanem a hőszigetelésbe is besegít. A külső árnyékolást meg lehet oldani egy külső hő védő és fényvédő rolóval is. Választhat azonban a külső árnyékolásra redőnyt is.

A külső árnyékolás mellett pedig a belső árnyékolás is megoldható felhúzható rolóval, reluxával. A nappali alvás lehetőségének biztosításán túl a belső árnyékolás is egy védelmi vonalat jelent majd a hőszigetelésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük