Belső vakolás házilag

A belső vakolat nem különösebben összetett anyag. Mészből és cementből, mint kötőanyagból készül homok és víz hozzáadásával.

A vakolatot saját maga is kikeverheti. Az építőanyag kereskedésekben pedig előre kikevert, beltéri felhordásra alkalmas zsákos vakolatokat is tud vásárolni. Ezek az előrekevert vakolatok csak a szükséges mennyiségű víz hozzáadását, és az egyenletes elkeverést igénylik felhordás előtt.

beltéri vakolás

Beltéri vakolásnál először mindig a mennyezetet vakolja le

Beltéri vakolásnál a legfontosabb szabály, hogy először mindig a mennyezetet vakolja le.

  • Utána következhetnek majd az oldalfalak.
  • Ezt követően pedig a felületek találkozásának az összedolgozása a hajlatsimítók segítségével.

Érdemes még arra is figyelnie, hogy a vakoláskor a világos részről a sötétebb felé haladva vakolja a falakat. Ezzel ugyanis eléri, hogy falfelület mégis megmaradó egyenetlenségei kevésbé fognak látszani.

A belső vakolásnál ügyeljen arra, hogy kellően száraz legyen a fal a vakolás előtt. Az első feladat a falfelület portalanítása, és az esetleges málló részek eltávolítása a falról. A nagyobb repedéseket töltse fel, kenje ki vakolattal.

lb knauf premium alapvakolat

LB Knauf Premium alapvakolat kézi vakoláshoz

A portól megtisztított téglafelületre kerül fel a fröcskölőanyag. Ez egy hígabb habarcs, amely az alapozásra használt vakolat jobb tapadását segíti a falon. Emellett pedig a falfelületen még esetlegesen meglévő porszemcséket is megköti, és biztosítja a száraz falfelület egyenletes nedvességtartalmát. Ennek az a legfőbb előnye, hogy a vakolat a fal egyenletes nedvességtartalma miatt egyenletesen fog majd kötni a falhoz. A fröcskölés után legalább 1, de inkább 2 napot várni kell, és utána következhet a fal vakolása.

Családi házak vakolásakor szinte mindig kézzel, kőműves serpenyővel hordják fel a felfröcskölt falra az alapozó vakolatot. Akár gyárilag előkevert, akár saját bekeverésű vakolatot használ, oda kell figyelni a vakolat egyenletes elkeverésére. Ha gyárilag előkevert vakolatot vásárol, akkor figyeljen arra, hogy a vakolandó falnak megfelelő vakolatot vásároljon.

A vakolatot serpenyővel csapja fel a falra, és a lehúzáskor mindig alulról felfelé haladva húzza le a vakolatot a felhordás után. A hiányzó hézagokat kőműves kanállal tudja kikenni.

Az egyenletesen sima belső falak vakolására általában 10-15 mm vastag alapozó vakolat felvitele elég az egyenletes vakolat kialakításához. Ha mégis ennél vastagabb vakolatra lenne szükség, akkor azt két munkafolyamatban kell felhordani a falra. Ez azért fontos, mert ennél vastagabb vakolatréteg egy munkamenetben való felvitelekor a vastag vakolat könnyen berepedezne.

Az első réteg felhordása és lesimítása után nem kell megvárni a fal teljes száradását, hanem néhány órás száradás után már lehet is felvinni a másik réteget. Ez azért fontos, hogy a két vakolatréteg együtt dolgozva húzzon, illetve kössön meg a száradáskor. A legtöbbször azonban a fal egyenletes magasságú, és nem szükséges két rétegben felvinni az alapvakolatot. Egy alapvakolat réteg elég a vakoláshoz.

simító vakolat felvitele

Simító vakolat felhordása a vakolt falra

Az alapvakolat kellő kiszáradása után következik a 2-4 mm vastag simítóvakolat falra felhordása. A simítóvakolat sokkal hígabb, mint az alapvakolat. Ez is lehet gyárilag előkevert, zsákos kiszerelésű, amihez már csak vízre van szükség. Vagy pedig az alapanyagokból saját maga is bekeverheti a habarcsot.

A vékonyan felvitt simítóvakolatot nagyméretű simítóval simítja egyenletesre, mégpedig alulról felfelé haladva a simítással. A hiányzó részek pótlását kőműveskanállal tudja megcsinálni.

A vakolat kellő húzása után következhet a falfelület egyenletes simára simítása. A falfelületet a simítás során a fa vagy műanyag (polisztirol) simítót körkörösen mozgatva az egyre jobban húzó falfelületen tudja egyenletesen simára simítani.

A fal festése előtt meg kell várni a fal tökéletes kiszáradását. Ez több hetet is igénybe vehet. Nem érdemes siettetni a festést, mert a jól kiszáradt vakolat biztosítja lakása kellemes, komfortos levegőjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük