Gipszkarton fal tégla helyett

A lakás felújításakor téglafal helyett ma már szinte csak valamilyen könnyűszerkezetből, OSB lapból, gipszkartonból építünk válaszfalat. Ezeket a könnyűszerkezetes válaszfalakat könnyebben és gyorsabban építheti meg.

Nem kell a nehéz téglát behordani a lakásba, és nem veri le a téglahordás közben az ajtófelet sem. Az sem mellékes persze, hogy nem lesz olyan nagy felfordulás sem a falazáskor. Az utólagos építéseknél, felújításoknál a tégla válaszfal leváltása nem a véletlen műve.

Téglafal építése hetekig tart

Ne felejtsük el, hogy a tégla lakásba cipelésével még nem épült meg a fal. Ehhez falazásra van szükség. Aztán a téglafal száradására érdemes több hetet is várni, mielőtt a falat vakolni lehetne. Az alapvakolás és simítóvakolás után pedig újra várni kell a vakolt fal száradására a festés vagy a tapétázás előtt.

A gipszkarton falnak további előnyei is vannak. Nemcsak tisztább, gyorsabb és olcsóbb vele dolgozni, mint a téglával, hanem még a villanyvezetékeket is könnyebb felszerelni rá, mint a téglafalra, amit bizony vésni kell. Nem kell várni a fal száradására, és festeni is könnyebb rá.

Egy téglafal elkészítése nemcsak nagy felfordulással, és sok cipekedéssel jár, hanem sok időbe is kerül. Hetekig tart az építés, és addig felfordulás van a lakásban.

E-gerenda válaszfal alapjának

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a téglafalnak megfelelő alapra is szüksége van. Ez az alap lehet betonalap, vagy akár vasbeton gerenda is.

Ha azonban nincs beépítve az építeni tervezett válaszfal helyén egyik sem, akkor a téglafal építése előtt még a vasbeton gerendát is be kell építeni. Mivel is jár ez?

A betongerenda beépítésekor a beépítendő vasbeton gerendának a két tartófalba kell kialakítani a helyét, és majd csak utána lehet berakni a gerendát. Márpedig egy több méteres vasbeton gerendának még a szobába való beszállítása sem mindig olyan egyszerű.

De még ha beszállítást meg is oldja valahogy, akkor is jön a vésés a két tartófalban, majd pedig a gerendának a stabil beépítése. Ez alapvető fontosságú, ugyanis a beépített gerendának szilárdan kell tartani a válaszfalat. És akkor innen jönnek a további a falazás további munkálatai.

Szóval lényeg a lényeg. Alig-alig fog hozzá bárki is téglafalat építeni utólag a lakásába akkor, ha a fal tervezett helyén nincs megfelelő alap a lakásban. Gipszkarton fal építéséhez nem kell alapot építeni. Elég csak a padlóra és a mennyezetre felfogatni a két vízszintes profilt.

Egészen más a helyzet azonban új családi ház építésekor. Új építésnél ugyanis az építkezés menetében már nem jelentenek olyan nagy hátrányt a téglafal építésének nehézségei. Miközben az előnyei is jelentősek a téglafalnak a gipszkarton fallal szemben.

Tégla válaszfal előnyei új családi ház építésekor

A gipszkarton falba hangszigetelő kőzetgyapot vagy üveggyapot betétet érdemes tenni, és ez a hangszigetelő betét akár 10 cm vastag is lehet. Valójában azonban a könnyűszerkezetes fal hangszigetelése sosem lesz olyan jó, mint a megfelelő tömeget tartalmazó nehéz téglafalé.

Egy nagyobb tömegű válaszfalnak nemcsak a hangszigetelése lesz jobb, hanem a hőtárolása is. A tömeget tartalmazó téglafal ugyanis ugyanúgy tárolja a lakásban a hőt, mint a cserépkályhákban a samott tégla betétek.

tégla válaszfal

Tégla válaszfal építése

Persze nem olyan nagy meleget tárol, mint a befűtött cserépkályhában a samott tégla, de a lakás kisebb hőmérsékletéhez igazodva ugyanúgy tárolja a hőt. Ezzel a hőtárolással pedig egy kicsit azért a fűtés is olcsóbb lesz, hisz a néhány perces szellőztetéskor csak a lakás elhasznált levegője cserélődik ki frissre, a bútorok, a falak és igen a tégla válaszfal hőmérséklete sem csökken le a szellőztetéskor.

  • Viszont amint bezárja az ablakokat, azonnal elkezdik leadni felhalmozott melegüket a felfrissült levegőnek.
  • Ezért néhány percen belül ugyanolyan kellemes meleg lesz a lakásban, mint a szellőztetés előtt. Csak a levegő lesz jóval frissebb.

A könnyű gipszkartont könnyű súlya miatt könnyű szállítani, mozgatni, és ez egyértelmű előnye a gipszkartonnak. A könnyűségének azonban megvan az a nagy hátránya is hogy könnyen megsérül a fal. Ha a gyerek nekiszalad vagy teljes súlyával rádől, akkor könnyen berepedhet, kilyukadhat.

Könnyű súlyából adódóan a szilárdsága alacsony, ezért nem lehet nehezebb tárgyakat rögzítani a belőle készült falra.

rigips gipszkarton

Rigips gipszkarton lapok válaszfal építéshez

Azt is érdemes végiggondolni, hogy ha szakember készíti el a gipszkarton falat a szükséges jó minőségű gipszkarton lapokat, profilokat és szigetelő anyagot felhasználva, akkor nem biztos, hogy olcsóbban jön ki, mint egy téglafal, aminek a megépítését új építkezéskor nem kell a lakásban kerülgetni.

Felújításkor érdemes tehát gipszkartonból készíteni a megálmodott válaszfalat. Új családi háza építésekor azonban épüljön csak meg az a megálmodott válaszfal a jó öreg téglából.

2 gondolatok ezen: “Gipszkarton fal tégla helyett

  1. Sipos Katalin

    Ha porotherm valaszfalat kb.
    10-15 cm szelességben xps-sel egészítették ki a födémhez kapcsolódásnal, az milyen problémát okozhat?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Katalin
      A „10-15 cm szélességben”-t nem pontosan értem. Azért, mert ilyenkor általában ráfalaznak a falra, mert a magassága hiányzik a falnak és nem a szélessége. A 10, 12, 20, 25 cm széles válaszfalhoz nem tesznek még hozzá 10-15 cm szélességet, hanem ráfalaznak. Legalábbis ismereteim szerint.
      Az eltérő szerkezetek találkozásánál hőhíd alakulhat ki. A válaszfal azonban a lakás belső részén van, vagyis mindkét oldalon meleg oldal van. Itt sokkal kisebb a veszélye, mint a külső falaknál, ahol az egyik oldalon a külső hideg, a belső oldalon pedig a lakás melege találkozik a falban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük