Telekvásárlás építkezéshez

A családi ház építésének első lépése a megfelelő telek kiválasztása. A telekvásárlás nem is olyan könnyű, hisz több szempontot is figyelembe kell venni a telek kiválasztásakor.

Hol helyezkedik el a telek?

Már az sem mindegy, hogy hol választják meg a telket, hisz a telek adottságai, elhelyezkedése, illetve az építkezés során betartandó szabályok meghatározzák az építkezéskor kihasználható lehetőségeket.

telekvásárlás

Telekvásárlás családi ház építéshez

A telekvásárláskor bizony nemcsak magát a kiszemelt telket, a telek fekvését és adottságait érdemes alaposan felmérni, hanem érdemes jól megismerni a szűkebb szomszédságot és a tágasabb környéket is.

  • A szomszédság megismerése elsősorban azért fontos, mert nem mindegy, hogy kik lesznek azok az emberek, akik jobbról és balról illetve szembe szomszédként mellettünk fogják élni az életüket.
  • Persze ha újonnan kimért területen van a telek, akkor minden közelebbi és távolabbi szomszéd új lesz, és éppen most fog a környékre költözni. Ezért az ő személyes feltérképezésükre nincs lehetőség.

A tágabb környék megismerése pedig a kiszemelt építési telek környékének a felmérésével a telek várható jövőbeni értékének alakulásáról adhat információt.

Persze, ha az adott településen belül vásárolnak építési telket, akkor a település viszonyaival tökéletesen tisztában vannak. Ilyenkor „csak” a kiszemelt telek környezetét szükséges alaposan feltérképezni.

Érdemes felmérni azt, hogy milyen a kilátás a telekről. Nincs-e valamilyen kilátást korlátozó nagyobb építmény a környéken. Az sem szerencsés, ha például vasútvonal vagy pedig repülőtér van a közelben, vagy valami más miatt túlságosan zajos a környék. Egy közelben található vendéglátóhely, vagy akár a zenét hangosan bömböltető fiatalok a szomszédben is fel tudják verni a környék békés csendjét.

A nagyfeszültségű villamosvezeték közelsége sem telekértéket növelő tényező.

Az viszont határozottan növeli a telek értékét, ha különféle üzletek, boltok, valamint iskola és bölcsőde vannak a közelben. Ezekre ugyanis szüksége van a családnak, és nem mindegy, hogy milyen messzire kell majd elmenni a boltba vagy pedig a gyerekeknek mennyit kell menni az óvodába és az iskolába.

Milyen építkezési szabályok érvényesek a környéken?

Ugyan 2020. márciusától az építésügyi hatósági jogkör az önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz került, azonban a helyi építési szabályzatokat az önkormányzatok határozták meg, ezért ezekről a településeken lehet megtudni az információkat.

Érdemes utánanézni annak, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kiszemelt területen az építkezésekre. Nem mindegy ugyanis, hogy az építkezéskor milyen szabályoknak és korlátozásoknak kell megfelelni.

Nem mindegy a beépített terület/zöldfelület aránya. Az is nagyon fontos, hogy a ház helyének kijelölésekor az utcafronttól illetve a szomszédoktól mekkora előkertet, oldalkertet, hátsókertet kell elhagyni. Az is fontos szabály lehet a tetőtér beépítésénél, hogy milyen magas épületet lehet építeni. Mekkora lehet a homlokzati fal magassága?

Lehetnek olyan övezetek, ahol meghatározzák a tető formáját és a tetőfedés színét is a település rendezési tervének megfelelően.

Érdemes utánanézni annak is, hogy milyen a telekadónak és az építményadónak a mértéke az adott településen. Ha városon belül keres telket, akkor ezt természetesen tudja már.

Az is hasznos információ a telekvásárláskor, hogy milyen hosszú távú tervei vannak az önkormányzatnak az adott terület fejlesztésével kapcsolatban. Például egy jelenleg még külterületen álló telek értékét nagymértékben képes megnövelni a telek jövőbeni belterületté minősítése vagy pedig az építési területbe való besorolása.

Telek kiméretése

Ha a kiszemelt telek minden szempontból megfelelőnek tűnik, akkor a megvásárlás előtt még érdemes pontosan ki is méretni.

  • Ha a telek nincs bekerítve, akkor mindenképp szükség van a vásárlás előtti kiméretésre.
  • Ha pedig be van kerítve, akkor azért érdemes kiméretni a telket, hogy pontosan tisztázza a szomszédokkal a pontos telekhatárok húzódását. Sok későbbi félreértéstől kímélheti meg magát, ha már a kezdetektől tisztázva van, hogy a kerítés nem esik egybe a pontos telekhatárral. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlen le kell bontani a kerítést, hisz ahhoz a szomszédok közötti közös megegyezésre vagy pedig határozatra van szükség. Egy hatósági határozat pedig nem feltétlenül eszményi kezdete egy hosszú távú jószomszédi viszonynak. Arra viszont mindenképp jó, hogy mindkét telek tulajdonosa, leendő tulajdonosa tisztábban lásson a telekhatárral kapcsolatban.

A telek milyen közművekkel van ellátva?

Egyáltalán nem mindegy, hogy csatornázott-e a telek, hogy a gázzal való fűtés biztosított-e. Fontos az is, hogy a víz és az áram be van-e vezetve, és van-e villanyóra és vízóra a telken.

Ezeknél a közműveknél nemcsak magának a közműveknek a meglétét érdemes ellenőrizni, hanem az íratok rendben lévőségét is. Ugyanis a közműveknek az új tulajdonosra való átírása vagy pedig a közművek bevezetése nem megy egyik napról a másikra. Érdemes előzetesen tisztában lenni a telek pontos közműhelyzetével.

Van-e valamilyen szolgalmi jog a kerten?

Nem mindegy ugyanis, hogy valamelyik szomszédnak kell-e a saját telkére való bejutási, áthaladási jogot biztosítani. Ez a telek vételárát is befolyásoló tényező, hisz ilyenkor ehhez megfelelő helyet kell biztosítani a telken.

A telken lévő esetleges szolgalmi jogot a tulajdoni lapon tudja ellenőrizni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük