Kőzetgyapot homlokzati szigetelés

A kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés legfontosabb célja a fűtésszámlák lefaragása. Minden hónapban. Lehetőleg minél többel, hogy minél nagyobb egyensúlyban legyen a családi költségvetés a rezsiszámlák fizetése után is. Milyen kőzetgyapot szigetelés lesz ehhez legjobb a homlokzatra? Milyen vastag legyen a kőzetgyapot szigetelés? Ezt ismerheti meg a cikk elolvasása után.

Mik a kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés előnyei?

Nézzük sorban a három legfontosabb előnyt.

Kőzetgyapot kiváló páraáteresztő

kőzetgyapot homlokzati szigetelés

Kőzetgyapot homlokzati szigetelés családi házára

A szálas szerkezetű kőzetgyapot szigetelés kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik. A kőzetgyapot szálas szerkezetében a lakásban keletkezett pára akadálytalanul mozoghat, és távozhat a hőszigetelt falból a kőzetgyapot hőszigetelő képességének romlása nélkül. Ennek az a legfőbb előnye, hogy nem nedvesedik és nem penészedik a kőzetgyapottal jól szigetelt homlokzati fal. Miért olyan fontos a nedvesedés nélküli és penészedésmentes fal?

Azért, mert ha vályogházban él, akkor a párát jól felvevő és áteresztő vályog homlokzati szigetelésére csak jó páraáteresztő képességgel rendelkező szigetelést választhat. Egy gyenge páraáteresztő képességű szigetelő a házból a vályogfalba bejutó párát nem engedné át a külső térbe, hanem visszafordítaná a ház belseje felé, és ez nedvesedést és penészedést okozna a falon.

Rockwool kőzetgyapot homlokzatra

Rockwool kőzetgyapot a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

Mivel azonban a kőzetgyapotnak jó a páraáteresztő képessége, ezért a vályogfal szigetelésekor sem okoz a falon nedvesedést és penészedést.
Ez akkor életbevágó fontosságú, ha a családban valaki asztmával vagy más légúti betegséggel vagy allergiával bajlódik.

Az asztmával együttjáró köhögési tünetek és az allergiás rohamok megelőzésére nagyon fontos, hogy a homlokzatra jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigetelés kerüljön.

Kőzetgyapot szigetelés kiváló hangszigetelő

A kőzetgyapot szálas szerkezete kiváló hangszigetelést is biztosít, mert a sűrű szálszerkezet jól elnyeli az utcáról beszűrődő zajokat, és nem engedi be a ház belsejébe. Ezért például repülőtér közelében vagy pedig forgalmas utak mentén családi háza utólagos szigetelésekor érdemes a kőzetgyapotot választani homlokzata szigetelésére. A kőzetgyapottal ugyanis nemcsak rezsiköltsége jelentős lefaragását éri el, hanem családja nyugalmát is biztosítani tudja a forgalom zajától.

Tűzbiztonsága is kiváló a kőzetgyapot szigetelésnek

A kőzetgyapot tűzbiztonság szempontjából legfontosabb előnye, hogy nem ég. Természetes anyagból készül, ezért 1000 Celsius fok felett van az olvadáspontja. Ennél kisebb fokon égő lakástűzben egyszerűen nem olvad meg, nem ég el. Ennek az a legfőbb előnye, hogy egy esetleges lakástűzben meggátolja a tűz terjedését.

kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

A homlokzat páraáteresztő szigeteléséhez választhatja a hagyományos egyrétegű kőzetgyapot szigetelést. Ez a kőzetgyapot is kiváló páraáteresztő képességű, és jó külső szigetelője lesz homlokzatának.

Választhatja azonban a kétrétegű kőzetgyapotot is. Miért érdemes ezt választani?

  • Azért, mert a kétrétegű kőzetgyapotnak a nevében is benne van az egyik legfőbb előnye. Mégpedig az, hogy a külső 2 cm vastag keményebb réteg szilárd tartást ad a homlokzatfelületnek, és megvédi azt a külső nyomódásokkal, sérülésekkel szemben.
  • utólagos hőszigetelés kőzetgyapottal

    A homlokzat utólagos hőszigetelése kőzetgyapottal

    Másrészt pedig a belső puhább rétege jól rásimul a falra, és kiegyenlíti annak a kisebb egyenetlenségeit is. Ezért hőhídmentes falfelületet ad az utólagosan szigetelt kisebb egyenetlenségekkel borított homlokzaton is. Másik nagy előnye ennek a kőzetgyapotnak a jobb hőszigetelő képessége. A hagyományos kőzetgyapottal szemben 10%-kal jobb a hőszigetelő képessége a kétrétegűnek. Ez a 10% pedig sokat jelent majd a téli fűtési költségek évtizedeken keresztüli lefaragásában.

Milyen vastag legyen a kőzetgyapot szigetelés?

Ha az átlagos gázfogyasztás feletti fogyasztásnál fizetendő hétszeres gázárra gondol, akkor minél vastagabb lesz a kőzetgyapot szigetelés, annál többet fog tudni megtakarítani a fűtés egekbe szökő költségéből. Ez persze csak egy bizonyos vastagságig van így, mert 30 cm vastag szigetelésnél már nem a szigetelés vastagságának esetleges további növelésén érdemes gondolkodni, hanem azon, hogy milyen jobb hőszigetelő képességű szigetelést tegyen a falra. Azért, hogy biztonságosan fel is tudja fogatni a falra a szigetelést. 30 centis vastagság felett ugyanis már a legspécibb dübeles rögzítésnek is bizonytalan az évtizedeken keresztüli stabilitása a 100 km/órás esetleges szélviharok szigetelést letépő hatásával szemben.

Ezért azt mondhatjuk, hogy kiváló hőszigetelő képességű kőzetgyapot szigetelésből is bátran felrakhat a homlokzatra 20 cm vastag szigetelést. 30 cm kőzetgyapot szigetelés felé azonban nem javasoljuk, hogy menjen. Inkább válasszon egy jobb hőszigetelő képességgel rendelkező kőzetgyapotot a homlokzat szigetelésére.

A kőzetgyapot hőszigetelés optimális vastagsága több tényezőtől is függ:

  1. Legfontosabb szempont mindig az, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a téli fűtés költségében és a nyári klimatizálás költségében. Mennyit szeretne megtakarítani a homlokzat utólagos kőzetgyapot szigetelésével?
  2. Emellett pedig a ház falának anyaga is meghatározó jelentőségű. Ugyanis minél gyengébb hőszigetelő képességű falazóanyagból épült, annál jobb utólagos szigetelésre lesz szüksége a tervezett megtakarítás eléréséhez.
  3. Emellett pedig természetesen a szigetelésre kiválasztott kőzetgyapot márkájától, minőségétől és hőszigetelő képességétől is függ az, hogy milyen vastag szigetelőre van szüksége a kívánt megtakarítás eléréséhez. Jobb hőszigetelő képességű kőzetgyapotból vékonyabb is elég ugyanolyan mértékű megtakarítás eléréséhez.

Az viszont egyértelmű, hogy a szigetelésre kiválasztott kőzetgyapot minőségén és a vastagságán sem igazán érdemes sokat spórolni a hőszigeteléskor. Mégpedig azért, mert amit megspórol a hőszigeteléskor azt többszörösen fogja megfizetni évtizedek alatt a havonta fizetendő fűtésszámlák fizetésekor. Sőt még az áramszámlák fizetésekor is, ha klímát használ a benti hőmérséklet elviselhetőbbé tételére a júliusi, augusztusi kánikulában. A jobb minőségben választott és vastagabb lemezzel elkészített homlokzat szigetelés magasabb árát csak egyszer kell megfizetni. Utána viszont évtizedeken át alacsonyabb fűtésszámlákat kell kifizetni. Jó homlokzatszigetelésnél akár feleannyi gáz felhasználással is ugyanolyan kellemes hőmérsékletet tud biztosítani a házban a leghidegebb téli hónapokban is.

Mi a kőzetgyapot homlokzati szigetelés folyamata?

Első lépés a falfelület előkészítése

A kőzetgyapot szigetelés homlokzatra rakása előtt meg kell tisztítani a homlokzatot a málló, lehulló, porladó vakolatrészekről. Minden vakolatot le kell verni, ami csak egy kicsit is mozog vagy pedig üresen kong megkopogtatásra. Ugyanis a már most sem stabilan álló vakolat biztos, hogy nem fogja kibírni 40-50 évig a most drága pénzen felrakott homlokzati kőzetgyapot szigetelőt.

A málló részek eltávolítása után a falfelületet simára kell vakolni a szigetelés alatt. Az egy, másfél centis felületi egyenetlenségeket a kétrétegű kőzetgyapot szigetelő hézag, és hőhídmentesen képes lesz kiegyenlíteni. Ezért ezeket a felületi egyenetlenségeket a kétrétegű kőzetgyapot alatt nem kell vakolással kiegyenlíteni.

Kőzetgyapot szigetelés felrakása

A szigetelés előtt a homlokzati falon lévő ajtókat és ablakokat fedje be fóliával.

Az egyenetlenségektől megszabadított és portalanított homlokzaton ki kell jelölni a lábazat pontos magasságát, és ennek megfelelően fel kell fogatni az indítósínt tökéletesen vízszintesen. A kezdősínnek azonban nemcsak vízszintesen, hanem egyenesnek is kell lennie. Ezért, ha a homlokzat egyenetlen, akkor távtartókat is rakni kell a fal és a kezdősín közé.
A sarkaknál az indítósínt 45 fokos szögben kell levágni, és pontosan egymáshoz kell illeszteni és fogatni.

A kezdősín rögzítése a fal állapotától is függ. Minél lazább a falszerkezet, annál sűrűbben kell felfogatni az indítósínt. Téglafalnál érdemes 30-40 cm-es távolságban rögzíteni, vályogfalnál azonban lehet, hogy 20 centinként érdemes rögzíteni ahhoz, hogy stabilan álljon. Emellett pedig a lazább vályogba rögzítéshez hosszabb dübelekre van szükség, mint egy téglafalnál.

A teljesen letisztított és portalanított falra a kőzetgyapot táblák felragasztását a kezdősíntől kezdve, alulról felfelé kell haladni. Mégpedig kötésben rakva a táblákat, pontos, hézagmentes illesztéssel. Úgy, hogy a kőzetgyapot táblák között ne legyen hézag, és ragasztó se folyjék be a két tábla közé. Minden sor felrakása után ellenőrizni kell a táblák vízszintességét vízmértékkel.

A ragasztó csomómentes felkeverése után a táblákat a „perem-pont” módszerrel ragassza fel a falfelületre. Ennek során a táblák 4 oldalának ragasztóval való egyenletes körbekenése azért fontos, hogy az elkövetkező évtizedekben ne tudjon majd egy-egy szélvihar a táblák alá bejutva alákapni, és letépni a falról. A perem gondos körbekenése után a kőzetgyapot táblák közepe is kap 3 ragasztópogácsát. A perem-pont módszeres ragasztás nemcsak a szigetelés kiváló viharállóságát fogja biztosítani, hanem a tűzbiztonságát is. Azért, mert egy esetleges lakástűznél a levegő nem tud áramlani a táblák mögött, és nem fogja tudni a tüzet táplálni.

Kétrétegű kőzetgyapotnál ügyeljen arra, hogy a laza szerkezetű kőzetgyapot kerül felragasztásra, és ezt kell bekenni ragasztóval. A 2 centis kemény kőzetgyapot a szigetelés külső oldala lesz.

Az ajtóknál és ablakoknál figyeljen arra, hogy a nyílásokat gondosan kivágott egész táblákkal szigeteljék. Ne darabokat használjanak a nyílászárók körüli szigeteléshez, és arra is figyeljen, hogy kőzetgyapot táblák ne az ablakok és ajtók sarkainál induljanak, hanem kötésben legyenek.

Az a legjobb, ha a sarkaknál egész kőzetgyapot táblát használ, amiből kivágja a nyílászáróra eső részt. Ez biztosítja azt, hogy a vakolat ne repedjen meg később az ablakok és ajtók sarkainál.

A kőzetgyapot táblák felragasztása után dübelezéssel rögzíteni kell a táblákat. 5 cm-nél vastagabb szigetelést már mindenképp érdemes dübeles rögzítéssel is megerősíteni. Az egyre magasabb energiaárak miatt pedig az 5 cm-es szigetelés a homlokzatra már szinte semmire sem elég. Ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a felrakott homlokzati szigetelést minden esetben dübelezéssel is rögzíteni kell. Arra figyeljen oda a dübelezéskor, hogy a dübelek mindig a ragasztott felületre kerüljenek. Azért, mert ha a ragasztás nélküli felületen húzza befelé a dübelt, akkor könnyen túlhúzhatja, és emiatt is egyenetlen és feszültséggel teli lehet a szigetelés.

Dübelezés után a dübelek helyét le kell kenni ragasztóval.

Üvegszövetháló felrakása, beágyazása

A kőzetgyapot táblákat a csomómentesen felkevert ragasztóval le kell kenni, és ebbe kell berakni az üvegszövethálót. Két háló találkozásánál legalább 10 cm átfedésnek kell lenni. A beágyazott üvegszövetet újabb ragasztóréteggel kell lekenni, mégpedig úgy, hogy a háló ne is látszódjon. A ragasztó megszáradása után a felület egyenetlenségeit le kell csiszolni. A sarkakra ezután kell felrakni az élvédő profilokat.

Alapozás, az alapvakolat felhordása

Az alapvakolatot is vízzel csomómentesre kell keverni, majd felhordani a falfelületre. 24 órás száradás után mehet rá a színezővakolat.

Fedővakolat felhordása

A felkevert fedővakolatot serpenyővel felcsapva a falra, a vakolatot léccel, és simítóval húzzák le, majd kézi simítóval adják meg a végső felület kialakítást. Nagyon fontos a folyamatos felhordás és munkavégzés, hogy a vakolat ne legyen csíkos az egyenetlen száradás miatt.

Fontos az is, hogy tűző napon nem szabad a fedővakolatot felhordani, mert a gyors száradástól egyszerűen megrepedhet a vakolat.

Kiválasztotta már családi háza homlokzati kőzetgyapot szigetelését?

Családi háza utólagos hőszigetelésekor a Rockwool kőzetgyapot kiváló hő és hangszigetelő képességének hála nem fogja fűteni tovább az utcát. A hőszigetelés nélküli homlokzati falakon kialakuló hőveszteséget a kőzetgyapot szigetelés homlokzatra rakásával akár a felére is csökkentheti. A drága pénzen vett fűtött levegő a szigetelt falakon belül marad, és nem fogja tovább fűteni az utcát.

hogyan válasszon kőzetgyapot szigetelést

Hogyan válasszon kőzetgyapot szigetelést családi háza homlokzatára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha pedig még nem választott homlokzatára kőzetgyapot szigetelést, akkor a Hogyan válassza ki családi háza kőzetgyapot szigetelését kérdőív kitöltése segíteni fog a választásban.

Ha pedig kérdése van a választás előtt, akkor tanácsadó munkatársunk munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon várja hívását, és segít. Válaszol a kérdéseire, és az Önnek legfontosabb szempont megismerése után segít az Önnek legjobb kőzetgyapot homlokzati szigetelés kiválasztásában is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük