Padlás szigetelés üveggyapottal

Ha a tetőteret nem használja lakótérként, akkor a padlást mindenképp érdemes szigetelni családi házában. Ha eddig még nem szigetelte a födémet, akkor a rezsicsökkentés csökkentése után ideje elgondolkodni a padlás utólagos szigetelésén. Miért szigetelje azonban a padlást üveggyapottal?

A padlás szigetelés üveggyapottal azért jó megoldás, mert a szálas szerkezetű üveggyapot kedvező áron jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. Jó hőszigetelő a másik szálas hőszigetelő a kőzetgyapot is. A kőzetgyapot ára azonban magasabb az üveggyapotnál. Ezért ár/érték arányban az üveggyapot szigetelés a padlás utólagos szigetelésére gazdaságosabb választás lehet. Nem véletlen, hogy a padlás utólagos szigetelésére az üveggyapotot választják a leggyakrabban.

padlás szigetelés üveggyapottal

Padlás szigetelés üveggyapottal a járható padlásszigetelés kialakításakor

A padlás utólagos szigetelése előtt több dologról is dönteni kell.

Dönteni kell abban, hogy járható vagy nem járható szigetelést szeretne a padláson. Ha nem használja a padlást, akkor nem szükséges a járhatóság. Ilyenkor nyugodtan készülhet nem járható szigetelés a fűtés költségének lefaragására. Ha viszont ház körüli holmik vagy termények tárolására használja a padlást, akkor a padláson való közlekedésre és a különféle dolgok tárolására járható födém szigetelést kell kialakítani.

Ha eldöntötte a járhatóság kérdését, akkor ki kell választani a padlásszigetelő anyagot. A drágább kőzetgyapot szigetelés helyett sokan választják az olcsóbb, gazdaságosabb üveggyapot szigetelést. Ha az üveggyapot mellett dönt, akkor következő lépésként ki kell választani a gyártót és az üveggyapot típusát is. Azért fontos ez, mert a különféle üveggyapotok hőszigetelő képessége között is vannak különbségek.

Ha nagyobb testsűrűségű az üveggyapot, akkor jobb a hőszigetelő képessége is. Ezzel együtt persze az ára is magasabb a jobb szigetelőnek. A nagyobb testsűrűséggel együttjáró jobb hőszigetelő képességnek köszönhetően persze vékonyabb szigetelés is elég ugyanolyan hőszigetelő képesség biztosításához.

isover domo komfort

Isover Domo Komfort üveggyapot padlás szigetelésére

Ezzel pedig el is érkeztünk a padlás szigetelés harmadik fontos eldöntendő kérdéséhez. Az üveggyapot típusának a kiválasztása után abban kell dönteni, hogy milyen vastag legyen a padlás szigetelés?

Az üveggyapot szálas, laza szerkezetű üveggyapot szálakból áll. Ezért a padlásra való lefektetése után számíthat arra, hogy kicsit össze fog esni a szigetelő az évek alatt. 10-20 év alatt biztos lehet abban, hogy a laza szerkezetű üveggyapot össze fog esni néhány centit. 30 cm-es vastagságnál pedig még többet tömörödik a szigetelő. Különösen a tekercses kiszerelésű üveggyapot fog viszonylag sokat tömörödni. Ezért érdemes vastagabb, 30 cm-es vagy 30 cm körüli vastagságot választani a padlás utólagos szigetelésére.

Az üveggyapot szigetelő lehet táblás vagy tekercses kiszerelésű. A tekercses üveggyapot olcsóbb a táblásnál. Viszont nehezebb dolgozni vele, mert nem lehet olyan pontosan fektetni a tekercseket, mint a táblákat, és nem lesz olyan pontos az illesztésük sem.

Érdemes a kiválasztott szigetelőt legalább 2 rétegben, kötésben lerakni. Azért, mert az egymáson elcsúsztatott szigetelő tekercseknek vagy tábláknak a kötésben való lerakással még jobb a lesz a hőszigetelő képessége. Azért, mert a táblák, illetve tekercsek találkozásánál óhatatlanul kialakuló hőhidak hatását a felette, illetve alatta kötésben lerakott szigetelés jelentősen csökkenti.

A felfelé szálló meleg levegő minél nagyobb arányú lakásban tartására érdemes odafigyelni a szigetelőanyag pontos és precíz lerakására is. A szigetelő alá párazáró fóliát érdemes rakni. Azért, hogy a lakótérből felszálló pára ne jusson be a szigetelőbe, és ne rontsa annak hőszigetelő képességét.

bramac tetőfólia

Tetőfólia kiválasztásakor figyeljen a megfelelő választásra

Az üveggyapot szigetelés felé pedig páraáteresztő fóliát érdemes tenni. Azért, hogy a szigetelőbe mégis bejutó pára akadálytalanul távozzon, és ne ragadjon be az üveggyapot szigetelőbe, rontva annak hőszigetelő képességét. Másrészt pedig a tetőfedésen esetlegesen átjutó nedvességtől és esőcseppektől is megvédi a páraáteresztő fólia az üveggyapot szigetelést.

Az üveggyapot érintése a gyapjúhoz hasonlít. A kényelmes tapintású gyapjú helyett azonban az üveggyapot vékony üvegszálakból áll. Éppen ezért csupasz kézzel nem ajánlatos megérinteni. Azért, mert az üveggyapot üvegszálai bizony szúrnak.

Az üveggyapot szigetelés lerakásakor az is fontos, hogy a ruhája alá ne kerüljön, mert az üveggyapot szálak kellemetlenül szúrnak. Még ennél is fontosabb, hogy nehogy belélegezze a vágáskor és lerakáskor esetlegesen elszabaduló és levegőben szálló üveggyapot szálakat. A légcsőbe esetlegesen bejutó üveggyapot ugyanis még életveszélyes is lehet. Ezért mindenképp viseljen védőmaszkot munka közben. Nem ér semmit sem az alacsonyabb fűtésszámla, ha a munka miatt a kórházban köt ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük