Energetikai audit családi házára

A rezsicsökkentés csökkentése után még égetőbbé vált családi háza rezsiköltségének a csökkentése. Az 1973-as olajválság óta még sohasem volt olyan sürgető az energiával való takarékosság, mint most. A fűtés költségét legjobban családi háza utólagos hőszigetelésével tudja csökkenteni. A hétszeres gázáremelés ellen a leghatásosabb fegyver a családi háza fűtésére felhasznált energia mennyiségének a felére csökkentése. Erre megfelelő hőszigeteléssel jó esélye van.

A hőszigeteléssel nemcsak a fűtésre használt energia mennyiségét tudja megfelezni, hanem azonnal meg is növeli családi háza értékét. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy mennyi bosszúságtól kíméli meg magát a gázszámlák fizetésének napjain.

Családi háza utólagos hőszigetelését érdemes egy energia audit elvégzésével kezdeni.

Miért jó egy energetikai audit?

energetikai audit

Energetikai audit családi háza utólagos hőszigetelésének megtervezéséhez

Azért, mert a vizsgálat eredménye alapján pontosan meg tudja tervezni családi háza utólagos hőszigetelését. Úgy tudja ütemezni a tetőtér vagy a padlás, a homlokzat és a lábazat szigetelését, valamint a homlokzaton lévő nyílászárók cseréjét, hogy a felújítási munkák ütemezését a legnagyobb megtakarítást biztosító felújítással kezdje.

Családi háza utólagos szigetelésének energetikai auditra alapozott megtervezésével és lebonyolításával sok bosszúságtól és utólagos idegeskedéstől fogja tudni megkímélni magát. Ha a megfelelő sorrendben tervezi meg családi háza felújítását, akkor a legnagyobb megtakarítást biztosító munkálatokkal tudja kezdeni a felújítást. Nemcsak családi háza lesz a munkálatokkal egyre jobb az energia hatékony felhasználásában, hanem a családi költségvetés is a legjobban fog járni hosszútávon.

Az energetikai auditra alapozott utólagos szigetelésnél azt érdemes világosan látni, hogy az audit elvégzésére fordított kiadás többszörösen meg fog majd térülni a felújítás vizsgálatra alapozott megfelelő megtervezésével.
Az energetikai audit egyszeri kiadása olyan szakértői felmérést biztosít, amivel több százezer forintos hibákat kerülhet el a hőszigetelésnél. Az utólagos hőszigetelés folyamatának megfelelő megtervezésével a legforróbb ponton beavatkozva kezdheti el a hőszigetelést. Ezzel pedig a legnagyobb mértékben tudja növelni családi háza energiahatékonyságát és csökkenteni a fűtés költségét.

Természetesen el lehet végezni a felújítást tapasztalati adatok alapján is. Az energetikai audit során azonban a megfelelő szakismerettel és tapasztalattal rendelkező szakember felméri családi háza energetikai állapotát, és ennek során pontosan megállapítja azt is, hogy hol megy veszendőbe a legtöbb energia. A vizsgálat eredményét egy energetikai tanúsítványban foglalja össze, és konkrét javaslatot is tesz az energiamegtakarítás legcélszerűbb lehetőségeire. Családi háza adottságaiból kiindulva javasolja a legjobb megoldást az energiafelhasználás hatékonyságának javítására.

Hőszigetelés energia audit alapján

Az energetikai vizsgálat eredményeként kiderülhet, hogy először a padlás szigetelésével lehet a legtöbbet megtakarítani a fűtés költségén.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit szigetelésből már 15 cm vastag is elég lehet a homlokzatra. Ez a szigetelés már jelentős fűtési költség megtakarítást ad majd évtizedeken át

Kiderülhet az is, hogy homlokzat utólagos szigetelése előtt mindenképp érdemes a külső falon lévő ajtókat és ablakokat hőszigeteltre cserélni.

Az pedig nem is kérdés, hogy a homlokzat szigetelésével együtt érdemes megcsinálni a lábazat szigetelését.

Az energetikai audit azonban nemcsak azt mutatja ki, hogy milyen sorrendben érdemes szigetelni a ház energiapazarló épületszerkezeteit, hanem azt is, hogy mennyi energia szökik meg az egyes épületszerkezeteken, és milyen minőségű és milyen vastagságú szigetelővel érdemes szigetelni ahhoz, hogy megfeleljen az aktuális energetikai rendeletnek. Ezzel a tévedés veszélyét is elkerülheti. Elkerülheti az „alulszigetelés” és a „túlszigetelés” veszélyét is.

Elkerülheti azt, hogy alulszigetelje a kiválasztott épületszerkezetet, és ezzel ne takarítsa meg a fűtési költségek jelentős részét. Elkerülheti azonban a túlszigetelést is, vagyis azt, hogy olyan mértékű szigetelést rakjon fel, ahol a hőszigetelés megtérülésének nincs meg az esélye. Bár ezzel a kijelentéssel azért óvatosan érdemes bánni. Különösen most, amikor az átlagos gázfogyasztás feletti gázfogyasztásnál a korábbihoz képest hétszeres gázárat kell fizetni az átlag feletti fogyasztásért. Vagyis a „túlszigetelés” veszélyét az energetikai tanúsítvány mindig csak egy adott energiaköltségszint ismeretében tudja pontosan meghatározni. Ha jelentősen efelé az ár felé emelkedik a fűtésre használt fűtőanyag ára, akkor a vastagabb, illetve jobb minőségű hőszigetelésnek bizony van értelme. Akkor, ha ezzel nagyobb megtakarítást érhet el a fűtés havi költségében.

Utólagos hőszigetelésnél természetesen nincs olyan nagy tétje az energetikai auditnak, hisz a háznak már megvan a használatbavételi engedélye. A hőszigetelés „csak” a fűtési költségek lefaragását és a ház értékének a jelentős növelését szolgálja. Új építésű háznál azonban csak akkor kaphatja meg a használatbavételi engedélyt az épület, ha megfelel az energetikai szabályoknak.

Az energetikai audit elkészítése után a következő lépés hőszigetelés megtervezése és ezt követően pedig a hőszigeteléshez szükséges anyagok beszerzése és a munka elvégzése.

Új építésű családi házaknál a kiviteli terv része a hőtechnikai terv elkészítése is. Utólagos hőszigetelésnél azonban erre a legtöbbször nem áldoznak pénzt a házukat felújítók. Egyértelmű, hogy hasznos lenne körültekintően megtervezni a ház hőszigetelését. Azonban az is igaz, hogy olyan árak röpködnek az épületek tervezése során, ami joggal riasztja el a házukat felújítókat.

Természetesen a szakember, egy tapasztalt építészmérnök tudja meghatározni a legnagyobb hozzáértéssel és pontossággal, hogy a ház adottságaiból kiindulva milyen szigetelőanyag, milyen minőségben és milyen vastagságban tudja a legjobban biztosítani a fűtésre használt energia hatékony felhasználását a magastetőn, a födémen, a homlokzati falon vagy éppen a talajon fekvő padlón.

A hőszigeteléssel foglalkozó tervben a tervezőtől részletes anyagkiírást is kap a szigeteléshez. Ezzel mehet az építőanyag kereskedőhöz a szigeteléshez szükséges építőanyagok beszerzéséért. Ezzel nemcsak megfelelő hőszigetelő képességű szigetelő kerül beépítésre, hanem elkerülheti azt is, hogy túl sok vagy éppen túl kevés anyagot vegyen a szigetelés elvégzéséhez.

baumit rendszer 25 év garanciával

Baumit homlokzati hőszigetelő rendszer családi házára 25 év garanciával

A homlokzat szigetelésénél további előnyt jelent, ha nem külön-külön, hanem rendszerben egy gyártótól rendeli meg a homlokzat szigeteléséhez szükséges hőszigetelő anyagot, ragasztót, üvegszövet hálót, dübelt és vakolatot. Ilyenkor a legfontosabb előny a hőszigetelésre kapott hosszú garancia, ami például a Baumit rendszereinél 25 év.

A hőszigetelő rendszer vásárlásakor érdemes több építőanyag kereskedőtől is ajánlatot kérni a kiválasztott rendszerre. Érdemes jóval a munkálatok megkezdése előtt hozzáfogni a rendszer beszerzéséhez. Azért, mert így van ideje több helyről is bevárni az ajánlatokat, és válogathat az akciós ajánlatok között.

Energetikai audit nélkül is kiválaszthatja a legjobb hőszigetelést

Az is igaz azonban, hogy egy többéves gyakorlati tapasztalattal rendelkező építőanyag kereskedő is nagy segítséget tud adni az utólagos hőszigeteléshez szükséges szigetelőanyagok kiválasztásához. Attól függően, hogy milyen épületszerkezetet szigetel, több választási lehetősége van az Önnek legfontosabb szempont szerinti szigetelőanyag kiválasztásában.

Tetőtér, padlás, padló szigetelése

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Kőzetgyapot, üveggyapot vagy hungarocell? Melyik lesz a legjobb? És milyen vastagságban? Mi fontos még? Hogyan válasszon szigetelőanyagot magastetője, padlása vagy padlója szigeteléséhez? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha a tetőteret, a padlást vagy a talajon fekvő padlót szigeteli, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdéssor pontos megválaszolása segíti majd a céljának leginkább megfelelő, legjobb megoldás kiválasztásában.

Ha pontosan megválaszolja a kérdőív kérdéseit, akkor már Ön is tisztábban lát, és legalább azzal tisztában van, hogy milyen kérdésekre kell tudni válaszolnia ahhoz, hogy egy szakember segíteni tudjon az Önnek legfontosabb szempont szerinti szigetelőanyag megalapozott kiválasztásában.

Homlokzat szigetelés

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha a homlokzati falat és a lábazatot szigeteli, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert homlokzatára kérdőív kérdéseinek a megválaszolása fogja közelebb vinni az Önöknek legjobb homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztásához.

Ha válaszol a kérdésekre, akkor már azt tudja, hogy miben kell mindenképp dönteni a rendszer kiválasztása előtt. Akár saját maga választ majd, akár tervező szakember vagy építőanyag forgalmazó segítségét kéri, mindenképp ezeket a kérdéseket kell megválaszolnia ahhoz, hogy a legtapasztaltabb szakember is érdemben tudjon segíteni az Önöknek legjobb megoldás kiválasztásához.

A hőszigetelés hatékonysága, a hőszigeteléssel elérhető fűtési költség megtakarítás nemcsak a kiválasztott szigetelő minőségétől és vastagságától függ, hanem az elvégzett munka minőségétől is. Ezért nemcsak a hőszigeteléshez szükséges anyagok beszerzésekor járjon el körültekintően, hanem a kivitelezést végző szakember kiválasztásakor is.

Érdemes utánanézni a kivitelező referenciáinak, és olyan kivitelezőtől árajánlatot kérni, akiről kedvező véleményeket hall azoktól, akik velük végeztették el korábban a szigetelést. Ha náluk jó munkát végzett a kivitelező, akkor minden esély megvan arra, hogy az Önök házánál is pontos és precíz munkát fog végezni a hőszigeteléskor.

Figyeljen oda arra is, hogy kőzetgyapot vagy hungarocell szigetelés lesz a homlokzaton. A hungarocell szigetelés felrakása a homlokzatra egyszerűbb. A kőzetgyapot szigetelés felrakásához kevesebb szakember ért. Ezért amikor referenciát kér, akkor mindig az Ön által kiválasztott szigetelőre vonatkozó referenciákat kérjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük