Cemix vakolat

Mi az a Cemix vakolat? És mit jelent a fázisváltó vakolat kifejezés?

Ha kánikulában is szeretné klíma nélkül 26 vagy akár 23 °C alatt tartani családi háza, épülete belső hőmérsékletét, akkor hamar nézzen utána a Cemix vakolatnak. Ehhez nem is kell elrohannia az oldalról. Itt is megtudhat sok mindent a Cemix vakolat kánikulában is kellemes hőmérsékletet biztosító képességeiről.

cemix thermo comfort vakolat

Cemix Thermo Comfort hőtároló vakolat belső vakolásra

A Cemix vakolat rendkívül nagy hőelnyelő képességgel rendelkező vakolat. Belső vakolati használatával jelentősen csökkenteni tudja az épület hőingadozását és energiafelhasználását. A hőmérséklet 26 vagy 23 fok alatt tartásával pedig gyakorlatilag feleslegessé teszi az energiazabáló klímaberendezések használatát.

Ha ezzel a fázisváltó vakolattal vakolja belül az épületet, akkor bízhat benne, hogy a legforróbb nyári napokon sem lesz elviselhetetlen a hőség a lakásban. Ezt a fázisváltó vakolatban lévő különleges adalékanyag biztosítja. Ez a különleges adalékanyag a mikrokapszulázott nagy tisztaságú paraffin, amely legalább 30 évig képes megőrizni hőelnyelő és hőleadó képességét. Ezzel pedig a vakolattal belülről vakolt falak nagy mennyiségű hőenergiát képesek elnyelni. Mégpedig azért, mert a vakolatban a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le.

Az eredetileg szilárd, nagy tisztaságú paraffin folyékonnyá alakulása sok hőt von el a lakás légteréből, ezért a lakás hőmérséklete nem emelkedik az előre meghatározott 26 vagy 23 celsius fok fölé mindaddig, amíg a szilárd adalékanyag folyékonnyá válása véget nem ér. Aztán amikor éjszaka a levegő visszahűl 23 illetve 26 fok alá, akkor egyszerűen az ablakok kinyitásával, szellőztetéssel állítható vissza a folyékonnyá vált adalékanyag szilárd halmazállapota.

A hazai fejlesztésű Cemix vakolat családi házak, irodák, üzlethelyiségek és közintézmények belső falainak a bevonására is jól használható. A különleges paraffin adalékanyaggal ellátott fázisváltó vakolat használatával csökkenthető a hőingadozás. A nyári kánikulában is 26, illetve 23 fok körül tartható tartósan a belső tér hőmérséklete.

Cemix vakolat kimagasló hőtároló képességgel

Az épületszerkezetekben ismereteink szerint a nagy tömeg, a vastag falak, a robosztus födém biztosítja a megfelelő hőtároló tömeget. Ezek a robosztus épületszerkezetek eltárolják a meleget, és a lakásbelső lehűlésekor lassan-fokozatosan adják át a bennük tárolt meleget a lehűlt lakásbelsőnek, biztosítva annak megfelelő hőmérsékletét egy gyors kereszthuzatos szellőztetés után is. Kánikulában pedig nagy hőtároló tömegként csak lassan, hosszú órák alatt melegednek át, és ezzel késő délutánig is kellemes belső hőmérsékletet képesek biztosítani a lakásban. Mindaddig, amíg a kinti perzselő kánikula át nem melegíti, fel nem forrósítja a vastag, robosztus falakat.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

A mai modern építészetben azonban a robosztus szerkezetek helyett a helytakarékos, kis helyen elférő, könnyű megoldások, a korszerű üregszerkezetes kerámia téglák, a pórusbeton falazóanyagok a gyakran használt falazóelemek a homlokzati falak építésekor.

Ezek viszont már annyira kis tömeget jelentenek a kiváló hőszigetelő képesség és a könnyű mozgathatóság érdekében, hogy a falszerkezet hőtároló képességét már nem képesek biztosítani. Egyszerűen ezért, mert nincs bennük tömeg, és ezért nincs bennük hőtároló tömeg sem.

Ezekkel a korszerű falazóanyagokkal szemben a Cemix Thermo °Comfort fázisváltó vakolat hőtároló képessége kimagasló. Azért, mert a belső tér hőmérsékletének változása nélkül, pusztán a vakolatban lévő fázisváltó anyag, a nagy tisztaságú kapszulázott paraffin olvadásával 1 cm vastag vakolatnál 60-70 Wh energiamennyiség tárolására képes négyzetméterenként.

Ezért a Cemix fázisváltó vakolat a belső falon 2-3 cm-es vastagságban felhordva egy 15-20 cm vastag tömör téglafal, vagy egy 10-15 cm-es betonfal hőtároló képességével rendelkezik. A robosztus falszerkezetekkel szemben azonban a kis tömeg miatt, a lakásban lévő hőt gyorsan felveszi a vakolat felmelegedése nélkül, és ugyanilyen gyorsan le is adja. Ezért a hirtelen kialakuló hőingadozásra is képes gyorsan reagálni, megtartva a lakásbelső kívánatos 23 vagy 26 fokos állandó hőmérsékletét.

Az eltárolt hőt aztán az éjszakai lehűléskor az ablakok kinyitása után visszaadja a lakásbelső levegőjének. Ilyenkor a napközbeni hőség miatt folyékonnyá váló paraffin adalékanyag újra visszaszilárdul, felkészülve ezzel a következő napi újabb hőtárolásra a szilárd halmazállapotból cseppfolyóssá válással.

A nappali hőségben a szobába nyílászárókon vagy a falakon bejutó vagy a lakásban keletkező hő a fázisváltó vakolat mikrokapszuláiban lévő paraffin olvadására használódik el. Ez pedig azt jelenti, hogy a vakolat hőmérséklete, és ezzel együtt a lakás belső hőmérséklete sem emelkedik a kívánatos 23 vagy 26 fok felé, amíg az összes adalékanyag fel nem olvad folyékony halmazállapotúvá.

Ezáltal a kinti kánikula hatása a lakáson belül csillapítható, a lakás belső hőmérséklete pedig az elviselhető kellemes 23, illetve 26 fok környékén tartható. Éjszaka pedig, amikor a kinti hőmérséklet tartósan 23 fok alá süllyed, akkor egyszerűen csak ki kell nyitni az ablakokat. Ekkor a kinti lehűlt levegő beárad a szobába, és a 23 fok alatti hideg levegő egyszerűen a napközben cseppfolyóssá váló adalékanyagot újra megszilárdítja a vakolatban lévő mikrokapszulákban.

A Cemix vakolat használatával elérhető, hogy a korszerű üregszerkezetű, jó hőszigetelő képességű, korszerű üregszerkezetű, lyukacsos kerámia tégla falak, és pórusbeton falak valamint a födémek hőtároló képessége jelentősen megnő. Annak ellenére, hogy a hőtároló tömegük a viszonylag alacsony tömegük miatt meglehetősen csekély. Ezzel hőtároló képesség növeléssel pedig elérhető a belső terek nyári kánikulában is kellemes hőmérséklete akár klíma használata nélkül is.

Milyen előnyei vannak a Cemix vakolatnak?

A fázisváltó vakolat kimagasló hőtárolási képességgel rendelkezik, mégpedig a speciális mikrokapszulák paraffin adalékanyagának köszönhetően. Ez a szilárd halmazállapotú adalékanyag a felolvadásával el tudja tárolni a nappal keletkező hő jelentős részét. Egészen addig, amíg a paraffin teljes mennyisége cseppfolyóssá nem válik. Ezzel pedig képes biztosítani a lakásbelső 23, illetve 26 fok körüli állandó hőmérsékletét.

Ezt a napközben gyorsan eltárolt hőt képes leadni a vakolat éjszaka, amikor a kinti hőmérséklet 23 fok alá csökken. Ilyenkor egyszerűen ki kell nyitni az ablakokat, és a hideg levegő hatására a vakolatban eltárolt hő leadódik a lakásbelső levegőjébe, és ennek során pedig a cseppfolyóssá vált paraffin újra megszilárdul.

Ezzel a 24 órán keresztüli hőmérséklet kiegyenlítődéssel csökkenti a nyári kánikula lakás levegőjét felmelegítő hatását.

A napközbeni belső hőmérséklet 23, illetve 26 fok körül tartásával feleslegessé teszi a klíma használatát. A légkondicionálás kiváltásával kellemes belső hőmérsékletet biztosít.

Mire figyeljen a Cemix fázisváltó vakolat alkalmazásakor?

Akkor tudja eredményesen használni a nappali kánikula perzselő hőségének csillapítására, ha éjszaka a szellőzést kellő hatékonysággal, akár kereszthuzat kialakításával tudja biztosítani. Ez teszi lehetővé a nappal cseppfolyóssá vált adalékanyag megszilárdulását.

Olyan falfelületen tudja eredményesen használni, ahol a falfelület elé nem kerül bútor, mert ekkor biztosított az éjszakai szellőzés paraffin adalékanyagot visszafagyasztó hatása.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton. Ezt a külső hőszigetelést egészítheti ki belülről a Cemix fázisváltó vakolat

A Cemix Thermo Comfort vakolat belső oldali használata mellett is érdemes az ablakok megfelelő árnyékolásáról gondoskodni. Ugyanígy a külső homlokzatot is érdemes homlokzati hőszigetelő rendszerrel ellátni. A külső falon lévő hőszigetelő rendszer a falszerkezet felmelegedését tudja a legnagyobb nyári kánikulában is órákkal késleltetni, és ezzel pedig a vakolatban lévő szilárd adalékanyag folyékonnyá válását is késlelteti.

Külső vakolatként nem érdemes használni, mert akkor a lakásbelső levegőjének 23, illetve 26 fok körül tartása nem lesz biztosított a fal miatt.

Ugyanígy a vizes helyiségekbe, például a fürdőszobába sem érdemes beépíteni, mert a vakolat gipszes kötőanyagú.

Fal és mennyezetfűtéssel sem érdemes együtt használni a falfelületen. Mégpedig azért, mert ezeknek a felülethűtéseknek a hőmérséklete 18-20 fok, és ez biztosan alacsonyabb a Cemix fázisváltó vakolat 23, illetve 26 fokos olvadáspontjánál. Emiatt a vakolatban a fázisváltó anyag állandóan fagyott állapotban marad, ezért a cseppfolyóssá válással lakásból hőt elvonó hatása nem érvényesülhet.

A Cemix Thermo Comfort fázisváltó vakolat beltéri, gipszes kötőanyagot tartalmazó alapvakolat, amit ugyanúgy kell felhordani a falra, mint bármely más gipszes alapvakolatot.

Ugyanakkor a fal tapétázása, vagy bármilyen más további réteg falra való felvitele nem ajánlott. Azért, mert bármilyen újabb réteg falra vitele rontja a fázisváltó vakolat hőmérsékletkiegyenlítő hatását. Ezért nem biztos, hogy alacsonyan tudná tartani a belső hőmérsékletet kánikula idején.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük