Tűzifa beszerzés kedvező áron

A tűzifa kereslete egész évben folyamatosan nőtt. A rezsicsökkentés csökkentése után pedig ugrásszerűen megnőtt a tűzifa iránti igény. Azok is elkezdtek a tűzifában gondolkodni, akik eddig gázzal fűtöttek, de másodlagos fűtési lehetőségnek ott van otthonukban a vegyes tüzelésű kazán, a kandalló vagy a cserépkályha.

A kereslet növekedése a tűzifa árát is jelentősen megemelte. Ezért nem mindegy, hogy mennyiért tudja beszerezni a téli tüzelőt.

Mennyi tűzifa kell egy télre?

Ez sok mindentől függ. A tűzifa szükséglet meghatározásához a három legfontosabb tényező a ház nagysága, a ház szigeteltsége és az, hogy mennyire szeretné felmelegíteni a házat télen. Tapasztalati adatok szerint azt mondhatjuk, hogy egy átlagos családnak 6-8 m3 tűzifára van szüksége egy fűtési szezonban. Akkor, ha más tüzelési módot nem használ a fafűtés mellett.

Ha pedig tömegre szeretné meghatározni a tűzifa szükségletet, akkor itt is több tényezőtől függ a tűzifa tömege. A két legfontosabb tényező a fa fajtája és a nedvességtartalma. A kéményfák tömege nagyobb a puhafák tömegénél. A nagyobb nedvességtartalmú fák is nehezebbek a kiszáradt fánál. Keményfából egy köbméter kiszáradt tűzifa 8 mázsa körül van. A leggyakoribb keményfa tűzifák a bükk, a kőris, az akác és a cserfa, vagy másképpen a csertölgy.

Ebből is látszik, hogy nem mindegy, hogy milyen fát és milyen száradtsági állapotban vásárol a téli tüzelésre. A kiválasztott tűzifa fajtája és szárazsági állapota is befolyásolja a tűzifa árát.

Ezenkívül pedig a tűzifa feldolgozottságának az állapota is. A legolcsóbban a rönkfát, a méteresre vágott tűzifát vásárolhatja meg. Ennél drágább a kuglira fűrészelt, és még ennél is drágább a tüzelésre alkalmas hasított tűzifa ára.

Mire figyeljen a tűzifa vásárlásakor?

A fűtési szezononként szükséges 6-8 m3 tűzifa vásárlásakor több tízezer forintot megspórolhat akkor, ha körültekintően vásárol.

Időben vásároljon!

A legfontosabb talán az, hogy időben, még jóval a fűtési szezon előtt vásárolja meg a téli fűtéshez szükséges tűzifa mennyiséget. Ha március, áprilisban vásárol, akkor még nem kell sokat várni a tűzifa szállítására. Arra is van még idő, hogy a megvásárolt fa kiszáradjon a fűtés kezdetéig.

Leier kémények vegyes tüzeléshez

Leier kémények cserépkályhához, kandallóhoz és vegyes tüzelésű kazánok biztonságos füstelvezetéséhez

Sőt az a legjobb, ha a tavaly vásárolt tűzifával fűt. Azért, mert egy év alatt még jobban ki tudott száradni a fa, és jobban fog égni. Nem fogja annyira kormozni a kazánt és a kéményt, és a fűtés hatékonysága is jobb a jól kiszáradt fa tüzelésekor.

Ne vásároljon csalóktól!

Figyeljen oda arra, hogy annyi fát kapjon, amennyit valóban vásárolt, és kifizetett. Ezt persze sokkal könnyebb leírni, mint tűzifa kereskedéshez nem értő vásárlóként megkövetelni a könnyen lehet, hogy minden hájjal megkent, dörzsölt eladótól. Ennek a legjobb megelőzési módja az, hogy nem a minden hájjal megkent, dörzsölt eladóktól vásárolja meg éves tűzifa szükségletét.

építőanyag vásárlás

Építőanyag vásárlásakor mi a legfontosabb szempont Önnek?

Ha telephellyel rendelkező tűzifa kereskedőtől vagy tüzép telepről vásárolja a tűzifát, akkor biztos lehet abban, hogy nem fog kevesebbet kapni a megvásárolt mennyiségnél. Ezeken a telepeken ugyanis hitelesített mérleggel mérik a megvásárolt tűzifát.

Természetesen sokan vásárolnak olyan tűzifa kereskedőtől, aki házhoz szállítja a megvásárolt tűzifát, és annak a tömegét a saját telephelyén induláskor mérte le. Ilyenkor mindig kérjen számlát a vásárlásról, hisz, ha bármilyen probléma adódna a megvásárolt tűzifával, csak a számlával tud reklamálni. Legjobban akkor jár, ha mindig ugyanattól a megbízható kereskedőtől vásárol, akitől már korábban is vett tűzifát, és nem volt gond a vásárláskor. Hisz azt kapta, és annyit, amit ígértek.

Tűzifát vásároljon és ne tűzifa feldolgozást!

Persze csak akkor, ha olcsóbban szeretne hozzájutni a téli tüzelőhöz. Ha fontosabb a kényelme, mint a tűzifa ára, akkor érdemes kályhakész hasogatott tűzifát vásárolni.

tűzifa beszerzés

Tűzifa beszerzéskor nem mindegy, hogy milyen feldolgozottságban vásárolja meg. Minél feldolgozottabb a tűzifa, annál drágább

Az erdőgazdaságtól megvásárolt méteres rönkfa jóval olcsóbb, mint a felhasogatott tűzifa. A különbözetet meg tudja takarítani, és ha nyersen hasogatja fel a fát, akkor könnyebb lesz a fa felvágása is. Emellett pedig még a mindennapi testmozgása is meglesz egy időre. Arra azonban figyeljen oda, hogy ne egy hétvégén akarja felvágni az összes fát. Azért, mert ha nincs hozzászokva a favágáshoz, akkor mindene fájni fog, és a keze is tele lesz véraláfutásokkal.

És ez még a kisebb rossz. Azért, mert súlyosabb esetben még meg is húzhatja valamelyik izmát, és be is csípődhet a dereka. Emellett pedig arra is figyeljen oda, hogy nehogy valamilyen sérülést okozzon magának a fa vágása közben.

Keményfa magasabb fűtőértékű, mint a puhafa

A keményfa tömörebb, lassabban ég, jobban tartja a tüzet, ezért jobb a fűtőértéke, mint a puhafának. Ezért van az, hogy tűzifának jóval értékesebb az akác, a kőris, a tölgy, a bükk, mint a nyárfa. Persze éppen ezért az ára is jóval drágább a keményfának. Ezért, ha sokkal olcsóbban tud vásárolni nyárfát, vagy például a faanyagok feldolgozásából származó fenyőfa hulladékot egy fafeldolgozó telepről, akkor nem biztos, hogy a keményfa vásárlása lesz a legjobb tűzifa vétel.

leier lsk kémény

Leier LSK kémény otthona biztonságos füstelvezetéséhez kandallóhoz, cserépkályhához és vegyes tüzelésű kazánjához is

A legdrágább és legértékesebb tűzifa az akác. Az akác még nyersen is jól ég. Nem érdemes azonban vizesen tüzelni, mert sokkal jobban kormozza a kéményt és a kályhát, sokkal jobban füstöl, és szennyezi a levegőt. Ráadásul a fűtőértéke is jóval alacsonyabb a vizes fának.

Jó tűzifa még a kőris, a bükk és a tölgy is. Ezeket azonban jól kiszáradva érdemes tüzelni. Nemcsak azért, mert jobb a fűtőértéke szárazon, hanem azért is, mert nedvesen rosszul égnek.

Ha nem ragaszkodik valamelyik keményfa tűzifához, akkor vegyesen olcsóbban vásárolhatja meg a téli tüzelőt. Érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is.

Tömegre vagy térfogatra vásároljon?

Természetesen itt a két fontos adat mellett a harmadik, a tömegre vagy térfogatra vásárolt tűzifa ára is meghatározó fontosságú.

Annyit fontos tudni, hogy vizesen egy erdei köbméter tűzifa 11-12 mázsa is lehet. Ugyanez a famennyiség jól kiszáradva kb. 8 mázsa fát jelent. Természetesen a különböző keményfáknak eltérő a tömege is.

Ha súlyra vásárol, akkor legyen résen!

Nem egyszer előfordult már, hogy a mérlegről vásárolt tűzifa közé egyéb nehezékeket, köveket is elhelyeztek. Ezek jelentősen növelik a tűzifa tömegét, fűteni azonban nem fog tudni vele. Ezért ismeretlen eladótól bizony nem biztonságos tűzifát úgy vásárolni, hogy nem Ön előtt rakják fel vagy le a fát a teherautóról.

A mérleg pontossága is hagyhat kívánnivalót maga után. Éppen ezért érdemes hitelesített mérlegen lemért tűzifát vásárolni, és ez alapján kiállított számla átadásakor kifizetni a kiszállított/megvásárolt tűzifa árát.

Nem mindegy, hogy milyen messziről jön a tűzifa?

Azért, mert a tűzifa igencsak súlyos portéka, és bizony nem jön el a saját lábán, hanem szállítani kell.

Minél messzebbről szállítják, annál többet fognak felszámolni a fuvarért. Ezért érdemes a lehető legközelebbről megvásárolni a tűzifát. Persze ha olyan helyen él, ahol nincs erdő, akkor oda bizony a tüzép telepre vagy fatelepre is valamelyik erdőből szállítják a tűzifát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük