Energiafelhasználás csökkentése

Az energiafelhasználás és energiafogyasztás csökkentése a családi házakban annál fontosabb, minél magasabb a fűtésre felhasznált energia ára. Márpedig most a rezsicsökkentés csökkentése után az átlagos gázfogyasztás feletti fogyasztásra fizetendő hétszeres gázár miatt igencsak fontos lett családi házak utólagos hőszigetelése. Azért, mert a hőszigetelés nélküli házakban a padlás és a homlokzat utólagos hőszigetelése a felére csökkentheti a fűtésre elhasznált energia mennyiségét.

Márpedig, ha a szakszerű hőszigetelés után a felére csökken a gázfogyasztás, akkor ez hétszeres gázáremelésnél jelentős fűtési költség megtakarítást fog eredményezni az elkövetkező évek fűtési szezonjában. Ilyen magas energiaárak mellett jóval hamarabb fog megtérülni az utólagos hőszigetelés igencsak magas ára. Emellett pedig a korábbi pazarló energiafelhasználás helyett, az utca fűtése helyett jóval gazdaságosabban fogja felhasználni a fűtésre felhasznált energiát.

Ha pedig az energiaigény oldaláról közelítjük meg lakóházaink fűtését, akkor még hatalmasabb feladat az épületek fűtésének az energia igénye. Világszinten az épületek téli fűtésére és nyári hűtésére az összes energiafelhasználás harmadát fordítjuk. Ha ennek a hatalmas energiafelhasználásnak a felét meg tudnánk takarítani, akkor ez hatalmas megtakarítás lenne.

Az is nagy előny lenne Magyarország külkereskedelmi mérlegében, ha külföldről csak feleannyi földgázt kellene vennünk a többszörösére nőtt áron. Természetesen ez csak az épületek fűtésére használt gázfelhasználásra vonatkozik, és nincs benne az ipari termelés szintén hatalmas gázigénye. Az ipari termelés gázigényét viszont csak a gázfelhasználás hatékonyságának a javításával, illetve más energiahordozóra való lecserélésével lehet csökkenteni.

padlásfödém utólagos hőszigetelés

Padlásfödém utólagos hőszigetelése padlappal

A gázigény jelentős csökkentéséből az következik, hogy ha az épületeket, családi házakat utólagosan hőszigetelnénk, akkor az energiafelhasználást 15-18%-kal tudnánk csökkenteni. Ez hatalmas energiaigény csökkenést biztosítana úgy, hogy az épületekben és családi házainkban ugyanolyan hőmérsékletet tudnánk biztosítani, és ugyanolyan komfortosan élhetnénk, mint korábban. Nem mellékesen az épületek értéke is jelentősen növelhető a homlokzat és a padlás szigetelésével.

A padlás és a homlokzat szigetelése mellett természetesen a külső falon lévő nyílászárókat is érdemes hőszigeteltre cserélni a szigetelés előtt, és a talajon fekvő padlót is érdemes lenne szigetelni. Ez azonban utólagosan nem mindig lehetséges. Azért, mert a küszöbszint sokszor nem teszi lehetővé megfelelő vastagságú padló szigetelés utólagos beépítését a küszöbszint változatlanul hagyása mellett. Természetesen már néhány centis padló szigetelés is javítja a hőérzetet a talpunk alatt.

Másrészt pedig a hagyományos fehér színű lépésálló polisztirol lemez helyett jobb hőszigetelő képességű, szűrke színű grafitos polisztirolt is beépíthet. Sőt műanyag fenolgyanta hablemezből készülő Resolution Boden padlószigetelőnek még jobb a hőszigetelő képessége. Az AT-N100-as lemez 0,038-as hővezetési tényezője helyett 0,022 W/m2K értéke majdnem kétszer jobb hőszigetelést biztosít a padló szigeteléséhez. Ezt azt is jelenti, hogy fele olyan vastag szigeteléssel is majdnem olyan hőszigetelést képes elérni a padló szigetelésekor.

A külső nyílászárók cseréje és családi háza hőszigetelésének javítása után a fűtési rendszer korszerűsítésével további jelentős megtakarítást érhet el. A kazán kondenzációsra cserélésével jelentősen javítani tudja a fűtés hatékonyságát. A hőleadást biztosító fűtőtestek korszerűsítésével pedig további megtakarítást érhet el.

A környezetre is hatalmas terhet ró a hőszigetelés nélküli épületek pazarló fűtés és hűtés igénye. Olyan jelentős emiatt a feleslegesen felhasznált energia miatt a széndioxid kibocsátás, ami már károsítja az ózont, és felerősíti az üvegházhatást. Ez pedig a klímaváltozást hozza magával. Ezt tapasztalhattuk most is, az évtizedek óta nem tapasztalt nyári szárazság formájában. Nemcsak a felmelegedés jelent azonban problémát, hanem egyre szélsőségesebb egyéb időjárási körülmények is. A kiszámíthatatlan szélviharok és a hirtelen kialakuló jégesők hatalmas anyagi károkat okoznak a mezőgazdaságban a termények elverésével, a lakott területeken pedig az épített környezetben okozott jelentős károkkal.

Ha kevesebb energiát használunk fel házaink fűtéséhez, hűtéséhez, akkor kisebb lesz a széndioxid kibocsátás is. Ezzel pedig az üvegházhatás is mérsékelhető lehet. Ez pedig a globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási körülmények kialakulásának mérséklését eredményezheti.

Ha az energiafelhasználás mérséklésével csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, akkor ezzel nemcsak családi kasszánk egyensúlyát őrizhetjük meg, hanem szűkebb és tágabb környezetünket is védjük. Környezetünk védelmének egyik hatékony módja a pazarló energiafelhasználás mérséklése családi házaink utólagos hőszigetelésével.

energiafelhasználás csökkentése hőszigeteléssel

Családi ház energiafelhasználásának csökkentése a homlokzat hőszigetelésével

A hazánkban lévő mintegy 2,8 millió családi házból 750-800 ezer ház lehet korszerű, hőszigetelt falazóanyagból épület, illetve utólagos hőszigeteléssel ellátott. A további 2 millió családi házból több százezer lehet olyan állapotban, hogy nem érdemes utólagosan hőszigetelni. Azért, mert a falazat nem bírja ki a hőszigetelésre felhasznált szigetelő 40-50 éves tervezett élettartamát.

Azonban körülbelül másfélmillió családi ház homlokzati nyílászáróinak a hőszigeteltre cserélésével, a homlokzat szigetelésével és a padlás szigetelésével a lakossági gázfogyasztást a felére tudnánk csökkenteni. Ez nyilván nem fog menni rövid időn belül. Az energiaárak drasztikus emelése miatt azonban a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb ütemben érdemes lenne szigetelni családi házainkat. 

A drasztikusan emelkedő energiaárak miatt persze az utólagos hőszigetelésre használt szigetelő anyagok hőszigetelő képessége és vastagsága is fontosabbá vált. A drasztikusan megemelt energiaárak miatt a korábbi 10-12 cm-es homlokzati szigetelés vastagságok helyett sokkal inkább a 15-20 cm-es vastagságokban lesz érdemes a jövőben gondolkodni. Emellett pedig az alacsonyabb hőszigetelő képességű fehér színű polisztirol szigetelés helyett a szürke színű grafitos szigetelést lesz érdemes választani a homlokzatra a megfelelő lábazati szigeteléssel együtt.

A kőzetgyapot és a polisztirol is jó hőszigetelést ad a homlokzaton.

  • Kőzetgyapotnál érdemes választani a kétrétegű kőzetgyapot szigetelőt. Azért, mert az egyrétegűhöz képest 10%-kal jobb a hőszigetelése.
  • Másrészt pedig a külső 2 cm-es kémény rétege megvédi a homlokzatot az esetleges ütődésektől, horpadásoktól és egyéb sérülésektől.
    Polisztirolból pedig a fehér színű szigetelés helyett a szürke grafitos szigetelő hőszigetelő képessége 20-25%-kal jobb ugyanolyan vastagságnál.

Vályogház utólagos szigetelésére a jó páraáteresztő kőzetgyapot szigetelést vagy pedig a perforálással páraáteresztővé tett Open szigetelést érdemes választani. Más falazatokra viszont a kőzetgyapot és a polisztirol is jó választás lehet megfelelő minőségben és vastagságban szakszerű kivitelezéssel.

Ha viszont a hőszigetelés mellett a hangszigetelés is fontos, mert például forgalmas út mellett lakik, akkor érdemes a kőzetgyapotot választani a homlokzatra. A szálas kőzetgyapotnak ugyanis sokkal jobb a hangszigetelése a polisztirolnál.

Ugyanígy a kőzetgyapot szigetelés a jobb választás akkor, ha légúti allergiától szenvedő van a családban. Nekik ugyanis egészségesebb, nedvesedéstől és penészedéstől mentesebb klímát képes biztosítani a házban a sokkal jobb páraáteresztő képességű kőzetgyapot.

Kiválasztotta már családi háza energiafelhasználását csökkentő külső szigetelésének anyagát és vastagságát?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon szigetelő rendszert homlokzatára kérdőív kitöltése segíteni fog a legjobb megoldás kiválasztásában.

Ha pedig kérdése van még hőszigetelő rendszere kiválasztása előtt, akkor munkaidőben hívja hőszigetelő rendszerekben jártas szakértőnket a (+36-26) 375-171-es számon! Válaszol a kérdéseire, és az Önnek legfontosabb választási szempont megismerése után segíteni fog az Önöknek legjobb hőszigetelő rendszer kiválasztásában is az energiafelhasználás csökkentéséért.

Az utólagos hőszigetelés mellett az energiafogyasztást a termosztát lentebb csavarásával is el tudja érni. Az az épületeinkben megszokott 22-24 fok helyett csak 20 fokra állítja be, akkor minden egyes lentebb csavart fokkal az elhasznált energiát mintegy 7%-kal tudja csökkenteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük