Maradék építőanyag felhasználása

Az építkezés során megmaradt építőanyagok pontosan ugyanolyan minőségűek, mint az építkezéskor beépített építőanyagok. Ezért aztán az építkezésből kimaradt építőanyagok másik építkezés során való felhasználása nem jelent biztonsági, statikai kockázatot. A maradék építőanyag felhasználásával épült épületek tökéletes minőségűek lesznek.

Az építkezésből kimaradt építőanyag további hasznos felhasználásával kapcsolatban sokkal inkább arról van szó, hogy az egyes építkezések során kimaradt építőanyagok nem jelentenek megfelelő, számottevő mennyiséget a következő építkezés során. Még akkor is így van ez, ha a másik építkezést ugyanaz a kivitelező végzi. Ekkor is át kell szállítani ugyanis az építőanyagot a következő építkezés helyszínére, mégpedig sértetlenül, felhasználásra, beépítésre kész állapotban.

Ha pedig nem ugyanaz a kivitelező, akkor még a kimaradt építőanyagnak az új építkezéshez való eljuttatása is nehézkes, mert nemcsak az elszállítást kell lebonyolítani, hanem még a tulajdonváltozást is meg kell oldani. Ez nagyobb kimaradt mennyiségek esetén nem jelent gondot, mert érdemes a szállítást megoldani és a tulajdonosváltozást lepapírozni. Kisebb kimaradt építőanyag mennyiségnél azonban a legtöbbször nem éri meg a kimaradt építőanyagokkal való foglalkozás.

Hiszen az építkezés zavartalan biztosításához úgyis szükség van az építőanyagok szükséges mennyiségének a beszerzésére. Sokkal egyszerűbb a beszerzés a szükséges teljes mennyiségre, mint az egyes építkezéseken esetlegesen kimaradt mennyiségek összegyűjtésével, és az építkezésre való szállításával.

A megmaradt építőanyagok más kivitelezők általi beépítésével, felhasználásával szemben sokkal életszerűbb lehetőség az a megoldás, amikor a megbontás nélküli teljes raklapos kimaradt építőanyagot az építőanyag forgalmazó visszavásárolja a vevőtől. Ilyenkor az építőanyag kereskedő fogja értékesíteni az építőanyagot új építőanyagként az elkövetkező vásárlásoknál.

maradék építőanyag

Mihez kezdjen a kimaradt építőanyagokkal?

Természetesen ilyenkor is macerás lehet a kimaradt építőanyagok forgalmazóhoz történő visszaszállítása. Ilyenkor a kimaradt építőanyag tulajdonosának mérlegelnie kell, hogy a visszaszállítás költségének vállalása megéri-e a kimaradt építőanyag árának a visszatérítését.

  • Ha úgy ítéli meg, hogy megéri, akkor az építőanyag forgalmazó várhatóan nem fog elzárkózni a teljes raklapnyi kimaradt építőanyag visszavételétől. A vevővel, építkezővel való jó kapcsolat megtartása érdekében ennek a visszavételnek a lebonyolítása neki bőven megéri az építkezéshez későbbiekben szükséges újabb építőanyagok megvásárlása érdekében.
  • Ha viszont az építkező úgy ítéli meg, hogy a megmaradt építőanyagok visszaszállítása túl problémás, vagy pedig nem is egész raklapnyi, bontatlan mennyiség maradt ki az egyes építőanyagokból, akkor minden bizonnyal nem fog vesződni az építőanyag visszaszállításával. Ebben az esetben is van két lehetősége a kimaradt építőanyag hasznosítására.

A megmaradt építőanyagok jelentős részét egy kertes családi házban később is lehet majd hasznosítani valamihez:

  • A kimaradt tetőcserepeknél például úgyis érdemes egy kisebb mennyiséget elrakni a cserepek törése miatti későbbi esetleges cserék biztosításához.
  • A térköveknél ugyan nem kell tartani a térkövek esetleges későbbi törésétől, de azért néhány négyzetméter kimaradt térkövet is lehet majd használni valahol az udvar, a kert kialakításakor.
  • A megmaradt téglák is használhatók lesznek majd nemcsak falazóanyagként, hanem burkolólapként is. Persze a téglák fagyállósága ugyan jelentősen elmarad a betonból készült térkövektől.
  • A kimaradt deszkák, lécek és egyéb faanyagok is hasznosíthatók lehetnek majd később a ház körüli munkák során.
  • Az esetlegesen kimaradt nyílászárók ház körüli hasznosítása már korántsem ilyen egyszerű. Azonban ezeknek a kimaradásától kell talán a legkevésbé tartani. Az ajtókból és ablakokból szükséges mennyiséget ugyanis pontosa meg lehet határozni. Ezeknél kell a legkevésbé tartani a kimaradástól.

A maradék építőanyagokból való szemezgetés azonban jól jön akkor is, ha az építkezéshez vásárolt építőanyag mennyisége egy kicsit kevesebb lett a szükségestől. Ilyenkor ugyanis éppen hogy néhány darabra lehet csak szükség az éppen kevesebbet vásárolt építőanyagból. Jól jöhet ekkor a kimaradt építőanyagokból történő válogatás.

  • A kimaradt építőanyagoknak a hasznosítására ugyanis jó megoldás lehet az apróhirdetési portálokra való felrakás is. Ezeken a portálokon ugyanis sokan keresnek kis mennyiségű, kimaradt építőanyagokat. Ezért ezek a hirdetési portálok a kis mennyiséggel rendelkező tulajdonosok és a kis mennyiséget keresők összehozására nagyon is alkalmasak lehetnek. Ilyen hirdetési portál, például a maradekepitoanyag.hu.
  • Különösen akkor bújják a néhány darab építőanyagot keresők ezeket a hirdetési portálokat, ha nincs szükségük az építőanyagból egész raklapnyi mennyiségre.

Ezek alapján hogyan fogja hasznosítani az építkezéskor kimaradt építőanyagát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük