Milyen a gipszkarton falak hangszigetelése?

Tisztán, könnyen és gyorsan, kevés hulladékkal, mi az? Ha tudja, hogy lakás átalakításról van szó, akkor nem nehéz kitalálni erre a kérdésre a választ. A gipszkarton falakról lehet szó.

A gyors lakás átalakítás közkedvelt anyaga több olyan előnnyel is rendelkezik, ami ideális szárazépítészeti megoldássá teszi a lakások belső térelválasztásában. Melyek ezek a legfontosabb előnyök?

 1. A család élethelyzetéhez rugalmasan alkalmazkodó térkialakítás. Ha két lakónak hirtelen kicsi lesz már a gyerekszoba, akkor a falak könnyen és gyorsan áthelyezhetők. Csak akkor persze, ha gipszkartonból készültek. Vagy gipszkarton fal építhető a két gyerek közé, ha elbírja a gyerekszoba alapterülete, hogy ne piszkálhassák egymást. Egy nagy szoba bármikor két kisebb helyiséggé alakítható át.
 2. Nem kell kosszal, téglatörmelékkel, és nagy felfordulással számolni. A gipszkartont szárazon építheti be.
 3. Egyes esetekben, például a tetőtérben nem mindegy a tervezett válaszfal súlya sem. Ha gipszkartonból lesz a fal, akkor ez nem lehet akadály, mert a gipszkartonból készült fal nem okoz jelentős terhelést a födémnek.
 4. Nincs száradási idő, és nincs várakozás. A gipszkarton és a fal hangszigetelő anyagának lakásba szállítása után a tartófalra már szerelhetők is fel a profilok, amire csavarozhatók is fel a gipszkarton lapok. Arra figyeljen, hogy a két lap közé a megfelelő hangszigetelés érdekében tegye be az üveggyapot vagy kőzetgyapot betétet. Amint kész fal, már kezdheti a lapok hézagolását, és amint ez megszárad, már festheti vagy tapétázhatja is a falat. Gipszkarton fala 24 óra alatt kész lehet, ha úgy áll hozzá.

A gipszkarton fal gyorsan épül, de hangszigetelni kell

Ha a falon keresztül nem látjuk egymást családtagjainkkal a két egymás mellett lévő szobában, akkor talán hallani sem szeretnénk a másik szobában zajló történéseket. Még inkább így van ez akkor, ha a fal nem egy lakás két szobája között, hanem két lakás közötti elválasztó falként működik. A jószomszédi viszony könnyen rossz szomszédi iszonnyá válhat, ha papírvékonyságúak a falak. A barátság fenntartásának is jól jön, ha valami útját állja a hangok terjedésének.

42-44 decibel a normál hangú emberi beszéd hangereje. A gyakorlat azt mutatja, hogy két szoba közötti válaszfalnál normál körülmények között is ennél magasabb értékek szigetelésére is szükség van.

gipszkarton fal hangszigetelése

A fal szigetelésére kőzetgyapotot vagy inkább üveggyapotot használ majd?

Ezt a gipszkarton falba szerelt jó hangszigetelésű üveggyapot vagy kőzetgyapot betétek megfelelő vastagságával érheti el.

 • A szakszerű kivitelezés legfontosabb eleme, hogy a szigetelő lemezek pontosan illeszkedjenek egymáshoz, és ne legyen hézag a lapok között. A tekercses hangszigetelő anyag beépítése annyiból előnyösebb, hogy ilyenkor nem lesznek hossztoldások, és biztos lehet abban, hogy nem lesz hézag a szigetelésben.
 • Fontos az is, hogy a szerelt falban futó villany és vízvezeték ne érintkezzenek a gipszkarton burkolattal, hanem a hangszigetelő anyagba ágyazva fussanak. Így a vezetékben keletkező esetleges zajok is elnyelődnek.
 • A gipszkarton lapok felcsavarozásánál kövesse a gyártó ajánlását, mert annál ritkább felcsavarozásnál nem fognak stabilan állni a gipszkarton lapok, sűrűbb csavarozásnál pedig a csavarozási pontokon kialakuló túl sok hanghíd leronthatja a fal hangszigetelését.

Hogyan épül fel a gipszkarton válaszfal?

Egyrétegű válaszfalnál

Mindenképp van a tartófalakra felszerelt váz, amelyre az új válaszfal kerül. Ez a tartószerkezet készülhet fém profilból vagy akár fából is.

A felszerelt profilok közé kerül a szálas szerkezetű üveggyapot vagy kőzetgyapot hangszigetelő rétegként. A Rockwool Airrock LD hangszigetelő lemezeit érdemes beépíteni a falba.
A tartószerkezet két oldalára pedig borításként kerül a gipszkarton lap.

Többrétegű válaszfalnál

A tartófalra egymás mellé két válaszfal tartószerkezetét erősítjük fel, mégpedig úgy, hogy a két tartószerkezet között körülbelül 1 centiméteres légrés legyen. Ilyenkor hangszigetelő betét kerül mindkét tartószerkezet közé, a gipszkarton borítás pedig csak a falak külső oldalára szerelődik fel.

A két szoba közötti kellő hangszigeteléshez szükség van kétrétegű válaszfal építésére?

 • Vagy pedig elég lesz az egyrétegű fal is?
 • Ha bizonytalan a válaszban, akkor munkaidőben hívja munkatársainkat a (+36-26)375-171-es számon, és segítenek Önnek a választásban.

3 gondolatok ezen: “Milyen a gipszkarton falak hangszigetelése?

 1. Pingback: Könnyűszerkezetes vs. tégla ház - ingatlanrevü.hu

 2. Ottó Márton

  Nekem az alábbi kérdésem lenne hang és hőszigeteléssel kapcsolatban. Egy régebbi 2. emeleti lakás felújításán dolgozom, mely során álmennyezetet építek. Szeretném hangszigetelni a födém és álmennyezet közötti részt. A födém túloldalán szintén egy lakás található.
  Érdemes e szigetelni? Sajnos a hangszigetelő egyben hőszigetelő is így előfordulhat a párából probléma? (Úgy tudom tetőtér esetén kell a párazárás.)

  Segítséget, választ előreis köszönöm.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Márton
   Nehéz megmondani, hogy érdemes-e szigetelni.
   A kopogó hangok elleni lépéshangszigetelést jobb lenne az Ön feletti lakás szintjén, a padló lépéshangszigetelésével megoldani, mert úgy jobb hatásfokú. Ha ez nem lehetséges, akkor természetesen az Ön felőli oldalon is lehet hangszigetelni, de ez azért nem lesz olyan hatásfokú.
   A lakásból felszálló pára probléma lehet, mert a hő és hangszigetelő anyag szigetelő képességét is rontja a szigetelőben kicsapódó pára. Ezt a legjobb a lakás szellőző rendszerének a kialakításával megoldani, mert ekkor nem a mennyezet felé távozik a lakásban keletkező pára. Ha viszont ez nem lehetséges, akkor biztonságképpen párazáró fólia kell a hő és vagy hangszigetelő anyag alá. Azonban a kicsapódó pára ilyenkor a párazáró fóliáról visszacseppenhet az álmennyezetre, és ott nedvesedést, penészedést okozhat.
   A legjobb a megfelelő szellőzési rendszer kialakítása, mert ezzel lehet a legjobban elkerülni a szigetelő nedvesedését.
   Tehát mindenképp érdemes végiggondolni, hogy milyen szigetelésre van szükség? Szükség van-e egyáltalán a szigetelésre? Ha pedig szükség van, akkor a felső szomszéddal való egyeztetéssel és a lakás szellőzésének ismeretében érdemes dönteni a szigetelésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük