Milyen cementet használjon az építkezéshez?

Amikor betonozni szeretne, akkor gyakran felteszi ezt a kérdést. A válasz pedig attól függ, hogy mit szeretne betonozni? Milyen betont készít?

  • Családi házát építi, és az alapozáshoz keres cementet?
  • Vagy pedig a födém betonozásához keres kötőanyagot?
  • Vagy pedig járdát szeretne betonozni az udvarban?

A milyen cement kell a betonhoz kérdés válasza tehát attól függ, hogy milyen célból készül a betonszerkezet.

Milyen cement típusok vannak?

Sokféle cement van forgalomban. Ezek közül azonban a családi háza körüli építkezésekhez csak néhány fajta cementre lehet szüksége. Nem kell különleges cementre költeni, ha arra semmi szüksége nincs.

A cementek jelzésében a CEM jelölés az európai szabványoknak megfelelő minőségű cementre utal. A CEM utáni római szám pedig cement összetételét mutatja. A cementek 5 fő cementfajtába sorolhatók be:

  1. CEM I – Portlandcement. Ezek a cementek teljes mennyiségben őrölt portlandcement klinkerből állnak.
  2. kompozit portlandcement

    Beremendi kompozit portlandcement

    CEM II – Kompozit, összetett portlandcement. Ezek a cementek a portlandcement mellett valami más olyan anyagot vagy anyagokat is tartalmaznak még, ami a cement megszilárdulása miatt fontos alkotóeleme a cementnek.
  3. CEM III – Kohósalakcement
  4. CEM IV – Puccoláncement
  5. CEM V – Kompozitcement

Az I-től V-ig terjedő római szám utáni két betű közül az első betű a portlandcementnek a klinkeren kívül adagolt hasznosanyag mennyiségére utal:

  • A: 5-20%
  • B: 20-35%

Az ezt követő betű pedig a cement fajtáját mutatja.

A cement jelölésében a betűk után 3 szám következhet. Ezek a számok a cement szilárdsági osztályát mutatják.

  • 32,5
  • 42,5
  • 52,5 – legmagasabb szilárdsági osztály, de ez egyben azt is jelenti, hogy ez a legridegebb beton, ami többször inkább nem előnyös

A számokat követő betűjel pedig a cementnek a szilárdulási ütemét jelzi:

  • R – rapid, gyorsan szilárduló cementek, gyorsan kötő cementek
  • N – normál ütemben szilárduló cementek

Milyen cementet válasszon a betonozáshoz?

A magasabb szilárdsági osztályba tartozó 42,5 és 52,5-ös cementek kevesebb kiegészítő anyagot tartalmaznak a portlandcement mellett. A kevesebb kiegészítő anyag azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy ezek a cementek feltétlenül jobbak is lennének. Sőt kevesebb adalékanyag tartalmuk miatt ezek a betonok ridegek, kisebb rugalmasságúak, ezért a repedésérzékenységük nagyobb. Ezért pedig nem igazán jól használhatók sem beton, sem pedig különféle habarcsoknak a készítésére az építkezés során.

crh házépítő cement

CRH házépítő cement betonozáshoz a ház körül

Éppen ezért a családi ház építéskor szükséges betonozáshoz a II. jelölésű, legalacsonyabb, 32,5-ös szilárdsági osztályba tartozó cementek tökéletesen meg is felelnek. Például a CEM II/A-S 32,5 a korábban jól ismert 350-es kohósalak portlandcement a családi ház építés betonozásainál meg fog felelni.

Ráadásul a gyors, rapid (R) szilárdulásra sem kell törekedni a betonnál, mert ezeknek a gyorsan szilárduló cementeknek, sokszor még kisebb is az utószilárdulásuk. Ha tehát valami miatt nem fontos a gyors szilárdulás, akkor teljes mértékben megfelel a normál (N) szilárdulási ütemű cement is a betonozáshoz.

vasbeton gerenda

Vasbeton gerenda födém építéshez vagy válaszfal alá tartógerendaként

Éppen ezért például a kiegészítő anyagokat nem, csak portlandcementet tartalmazó I. jelölésű, nagy szilárdulású CEM I 42,5 R cementeket csak vasbeton gerendák vagy nagy kopásállóságot igénylő járófelületek betonozására érdemes használni.

  • Normál betonhoz ez a nagy szilárdságú, de rideg, rugalmatlan betont adó cementfajta nem jó választás. Nem kell ez a cement a ház körüli betonokhoz.

A kohósalak portlandcementeknek, CEM II/ A-S és B-S 32,5 szilárdsági osztályú cementeknek kifejezetten jó a korrózióállósága. Ezért ezek a cementek akár még a mélyépítéseknél használatos szulfátálló cementeket is tudják helyettesíteni.

Kiválasztotta már a megfelelő cementet betonozásához?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük