Milyen fuga való a fürdőszobába?

Csempézi a fürdőszobáját? Vagy a járólapokat rakatja le a nappaliban? Tudja, hogy miért fontos a jó fuga? Mire figyeljen oda a burkoláskor?

Amikor a lakását csempézi, járólapozza, akkor nagyon fontos, hogy ne vegye félvállról a megfelelő fugázó anyag kiválasztását. Ugyanis ez az egyik alapja annak, hogy a csempék, lapok jó sokáig a helyükön maradjanak. Mindemellett az se mindegy, hogy néz ki a fuga, ugyanis esztétikai értékkel is bír, éppen ezért különböző színekben kapható. Általában a burkolat színével jól harmonizáló fugát választunk, mert ekkor lesz egységes megjelenésű a burkolat. Választhat fugát a burkolat színénél világosabb árnyalatban, de a burkolatnál sötétebb árnyalatú fuga is szépen mutat majd. A sötétebb árnyalatú fuga határozott karaktert ad burkolatának.

Amikor éppen kiválasztja a fugát, nem árt számításba venni azt a tényt, hogy a különböző helyiségekben más-más viszonyok uralkodnak, éppen ezért a fugának különböző feltételeknek kell megfelelni. A fürdőszoba egy tipikusan olyan terület, amire komolyabb figyelmet kell fordítani, főleg a gyakori nedvesség, magas páratartalom miatt. Ide elég strapabíró fugát kell használni a csempék, lapok felrakása során.

Mi is a helyzet a fürdőszobában pontosan?

fuga választás

Mire figyeljen oda a fuga kiválasztásakor?

A fürdőszobában uralkodó pára és nedvesség miatt olyan fugát érdemes választani, ami ezeknek ellenáll. Mivel itt fürdik, zuhanyzik a család, naponta akár többen is, több alkalommal, ezért a páratartalom igen magas a levegőben. Még akkor is magas lesz a páratartalom, ha folyamatosan nyitva van egy ablak. Mindezek mellett a víz is sokszor szétfröcskölődik zuhanyzás közben. Mindezek alapján elég egyértelmű, hogy a fürdőszobába olyan fugát kell választania, ami jól bírja a nedves körülményeket, és nem károsítja a víz akkor sem, ha gyakran kell vele érintkeznie. Ugyanez a helyzet a párával, mindenképpen olyan fuga kell, ami ellenáll a párának. Ha nem tudja pontosan, milyen fuga kell, kérjen segítséget szakembertől, nehogy rosszul válasszon!

A penésznek is ellenáll

A penésznek megvan az a bosszantó tulajdonsága, hogy előszeretettel jelenik meg ott, ahol gyakori vendég a víz, és folyamatos nedvesség uralkodik. A fürdőszobában ez épp a fugán jellemző: kis fekete foltok tűnhetnek fel a csempék között. Szerencsére már olyan fuga is kapható, melyen kizárt a penész kialakulása, hiszen összetételének köszönhetően nem engedi, hogy elterjedjen. Ezzel megelőzi a bajt. Ha ilyet választ, soha nem kell majd ezzel a kellemetlen problémával szembenéznie. A titok egyszerű: a fuga magának a nedvességnek is ellenáll, így nincs is megfelelő környezet a penész számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük